• insanlar gormeye geldigi icin kararmistir...

    oysa biz oraya gidip "pamuk gibiymis" demeden once beyazdi. arkadasimiza "cok guzel, kesin gitmelisin" demeden once de beyazdi. hatta "guzel yer ama kalacak otel yok" diye sikayet etmeye baslamadan once de beyazdi.

    ve emin olun, gidip gormezsek yine bembeyaz olacak...
  • az once 360 tv de berna lacin sunumuyla belgeselini izledigim olaganustu yer. ben sadece travertenlerden ibaret bi yer zannediyordum pamukkaleyi. belgeseli agzim acik izledim. o sehirler tiyatrolar hepsine bakmaya gezmeye doyamaz insan. ozellikle binlerce kisilik tiyatrosu bugune kadar gordugum en tam ve saglam antik tiyatroydu. firsat bulur bulmaz gidilecekler listesine alinmali.

    ulan ne bicim bi memlekette ne sartlarda yasiyoruz. kendi topraklarimizdan haberimiz yok. millet japonyalardan amerikalardan avrupalardan geliyo biz kendi ulkemizdeki yerleri gezemiyoruz...
  • kendi halinde masalsı bir yer. aynı yerde aynı anda hem travertenleri hem hierapolis antik kenti'ni, hem de kentin içinde yer alan antique pool'u gezmek win win win adeta. bayıldım yemin ediyorum. ege'de yaşamama rağmen 30'lu yaşlarıma kadar gelmediğime kızıyorum. çocuğumu aklı ermeye başladığından itibaren tüm antik yapılara ve doğal güzelliklere götüreceğim, buraları gezdikçe insanın vizyonu genişliyor yahu.

    zamanında kenti termal suyu en uygun şekilde kullanma amaçlı dizayn etmelerinden çok etkilendim, zaten sağlık merkezi amaçlı kurulmuş. oldukça da büyük ve etkileyici bir şehir. her yerini gezmek için sağlam kondüsyon şart.

    gezmek için en uygun vakitler; nisan, mayıs, ekim, kasım aylarının güneşli günleri. yazın bunaltıcı sıcağında gezmek mantıklı değil. travertenlere ve antik havuza girmek için haftaiçi sabah erken saatler daha mantıklı görünüyor. kent üzerinde yamaç paraşütü ve balon turu imkanı mevcut. balon kapadokya'ya göre yarı fiyatlı, tabii buna mukabil görülecek doğal güzellikler de daha az. paraşütçü

    kentin tanıtımı daha iyi yapılsa ve etrafı da buna uygun olarak daha güzel şekillense ve yapılansa, senede 1 milyon civarı olan turist sayısı kat be kat artabilir. neredeyse her milletten insan vardı. şalvarlı teyzelerle kuzey avrupalı tanga bikinili ilik gibi hatunları yan yana görmek de gülümsetti.

    dipnot: 2024'te de senelik hala 60 tl olacak olan müzekart ile bu ören yerlerini ve antik kentleri sınırsız gezme imkanı bedavadan dahi ucuz. gözleri açılmasın da, birkaç yüz lira olsa bile uygun kalıyor.
  • pamukkale de tabela azlığı ve yönlendirmeler yetersiz. büyük bir alana dağıldığından üç adet girişi mevcut; kuzey girişi, güney girişi ve yaya yolu. yoğun günlerde veya haftasonları sıra beklemeden ulaşmak için eğer aracınız ile gelirseniz en ideali güney girişidir. daha az sıra var ve travertenlere ulaşmak çok daha kısa sürüyor.
    kuzey girişi en uzak lokasyon. buradan servislerle travertenlere gidilebiliyor.
    yaya yolu girişi güney girişine göre uzun bir yürüyüşten sonra travertene ulaşabileceğiniz ve yalınayak yürümeniz gereken bir yer.
    kisacası güney'den girin içeri. güney iyidir
  • giriş ücreti kişi başı 20 tl'dir. şehir dışından 4-5 kişilik misafiriniz gelmişse ve onların yanında gişedeki herife bilet fiyatını öğrenince ''adam mı sikiyosunuz len siz?'' diyemiyorsanız sakın gitmeyin pamukkale'ye.
  • dünyanın en güzel köşelerinden bir tanesi. uzun ve sorunlu bir yolculuktan sonra uğradığımız pamukkale bizi resmen büyüledi. muhteşem manzarasını izlerken, yalın ayak yukarı tırmandığınızda içinizdeki bütün sıkıntıları da toprağa bırakıyorsunuz, yukarı tırmanırken yüzü asık tek bir kişi bile görmedim (bizim içimiz aydınlanırken pamukkale'nin kararmasının nedeni budur belkide). giriş ücreti olan 20 tl çok gibi gelebilir ama değiyor. anadolu topraklarından gelen üstün matematik genlerimiz sayesinde ve 30 tl lik fiyatı ile " nasıl olsa ben parasını çıkarırım" diye düşündürten müze kart bu noktada en mantıklı çözüm gibi görünüyor.

    ufak bir uyarı, pamukkale ye gitmek gibi bir planınız varsa vede henüz yürüyemeyen bir bebeğiniz varsa, çocuğunuzun rahatça yürüyebildiği zamana kadar bu planınızı ertelemenizi tavsiye ederim, çünkü kucakta bebek ile ıslak yüzeyde yürümek bazen sorun teşkil edebiliyor.

    tek canımı sıkan nokta, pamukkale için "kendisi iyi ama çevresi kötü" dersek yanlış olmaz. daha iki gün önce assos (behramkale) ve cevresinde gayet uygun fiyatlara alışveriş yapmış, yiyip içmiş biri olarak pamukkale esnafının gayet acımasız olduğunu söyleyebilirim. fiyatlar çok uçuk, buna rağmen kalite çok düşük.
  • kazık bir turistik belde.

    35 tl giriş + 5 tl otopark + 32 tl antik havuz girişi + 3 tl 0.33 lt su ile kişi başı 75 tl'ye çılgınlar gibi kazıklanacağınız yer. girişler türsab'ın, işletmeler her zamanki gibi bkg'nin elinde. su değil de limonata içeyim derseniz o da 8 lira. yemek mi? bayat ekmek arası yarım ekmek tavuk döner 17.50 tl.
  • bugün gittiğim yerdir. uzun yıllardır fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla çok gitmek istemiştim, nasip oldu sonunda. açıkçası pek pişman oldum diyemem, inanılmaz bir güzellik. ama yavaş yavaş tahrip olduğu belli oluyor. mekanın temizliğini, korunmasını ipleyen yok ki. girişte 35 lira ver sonrasında ne yaparsan yap. elinde sigarayla dolaşanı mı dersin, yere çöp atanı mı yoksa ayakkabıyla girmeye çalışanı mı... yazık valla, her şey kar etmeye bağlanmış.
  • kertilmek için uygun bir konum. isteklilerine duyurulur. güncel fiyatlar:

    şişe su 5 tl, bir top dondurma 9 tl, türk kahvesi 14 tl, giriş 60 tl, yetmedi mi? kleopatra havuzuna girme 50 tl. çocuk ya da bebek mi var? havuz için bir 50 tl daha....

    ohhhh der, bir rahatlarsın, deşarj olursun.
    ben mi? yolu uzatıp 26 km gittim, kapısından geri döndüm. pişman değilim. zararın neresinden dönersen kardır.

    bu fiyatlar nedeniyle gidip görmeyen çok denizlili varmış.
  • iş bankası kartı olanların ayda bir defa bedava girebildiği (içerdeki müze dahil) aksi halde girisinde 25 tl ödenen muazzam travertenler, frigyalilara ait ( hierapolis ) mezarlar , kilise yerleri , soda akan tulumbalar , şifali havuz ( bu havuzda yüzmek 32 tl ) ve niceleri bulunan ören yeri. 30 yıllık hayatımda daha önce gitmedigime pişman oldum. antik tiyatro'da 33cl efes 10 tl ama buna değer. bu arada denizli'den pamukkale'ye giden 10 km'lik yol dahil bize yakışır turistik yer olmuş.
    pamukkale kasaba halkından paralı olduktan sonra 8 senedir oraya çıkmadığını duydum. herkesin görmesi gereken bir yer olduğunu düşündüğüm için
    25 tl biraz çok olmuş diyebilirim.

    noel büdütü : ohaaanesburg birde %40 zam yapıp 35 tl'ye çıkarmışlar girişi.
hesabın var mı? giriş yap