• ilk olarak mısır valisi said paşa 'nın fransız mühendis ferdinand de lesseps'e 1854' te hazırlattığı ve akdeniz ile kızıldeniz 'i birbirine bağlayacak olan süveys kanalı projesinin tamamlanması ile kanal girişine konulmak üzere tasarlanan daha sonra vaz geçilen heykel.

    heykel, firavunlar zamanının giysilerine bürünmüş bir kadın şeklinde olacak ve elinde asya'nın ışığının mısır'dan geldiğini sembolize eden bir meşale tutacaktı. paşa ve mühendis, eseri fransa'nın tanınmış heykeltraşlarından olan frederic auguste bartholdi' ye sipariş ettiler, hatta bir hayli avans da ödendi ve bartholdi işe başladı. dikileceği yerde monte edilecek şekilde parçalar halinde hazırlanan heykel birkaç sene sonra tamamlanmış, kanalın akdeniz'e açıldığı yerde birkaç hafta içerisinde yerleştirilebilecek hale getirilmiş ve marsilya'dan bir gemi ile mısır'a nakledilmesinin hazırlıklarına bile girişilmişti.

    ama, said paşa'dan sonra mısır'ın başına geçen ismail paşa, müslüman bir memlekette böylesine büyük bir heykelin dikilmesinin halk arasında hoşnutsuzluk yaratacağını düşündü ve mühendis fer dinand de lesseps' e,
    heykelin mısır'a getirilmemesi talimatını verdi. mühendis'in paşa'yı ikna çabaları neticesiz kaldı. süveyş kanalı 1869 kasım'ında dünyanın dört bir tarafından gelen davetlilerin katıldığı büyük ama 'heykelsiz' törenlerle
    açıldı. bartholdi'nin eseri ise, mısır'da bu yaşananlardan sonra paris'te bir depoya kondu ve tozlanmaya terkedildi.

    paris'te kurulan fransız - amerikan dostluk grubunun lideri olan edouard rene lefebvre de laboulaye, fransız hükümeti'ni amerikalılar'ın fransa'n ın dostluğunu daima hatırlamaları için bir hediye gönderilmesi konusunda ikna etti ve hediyenin devasa bir heykel olması kararlaştırıldı. heykel bir elinde hukuku simgeleyen bir kitap tutacak, diğer elinde de dünyayı aydınlatan özgürlüğün sembolü olan bir meşale taşıyacaktı.

    sipariş gene aynı heykeltraşa, frederic auguste bartholdi'ye verildi. bartholdi'nin eseri zaten hazırdı, senelerden beri bir depoda beklemedeydi ve tek eksiği üst kısmında, yani elleriyle kollarında ve yüzünde bazı değişiklikler yapılmasıydı. amerikalılar heykelin new york'un hemen girişinde bulunan ufak adalardan birine yerleştirilmesine karar verdiler. bartholdi, kaidenin yerini görmek için new york'a gitti ve paris'e dönüşünde yeniden işe başladı.

    bakır ve çelik ten yaptığı heykelin mühendisliği ilgilendiren taraflarını paris'e kendi adıyla anılan bir kule dikmiş olan gustave eiffelile beraberce çalışarak tamamladı ve 1884 haziran'ın ilk günlerinde eserini fransız hükümetine teslim etti. bartholdi heykelin yüzünü tamamen değiştirmiş ve metale annesi charlotte'in siluetini işlemişti. birbirine monte edilecek şekilde yapılmış 350 parçadan oluşan heykel isere adındaki bir fransız gemisine yüklendi ve 4 kasım 1885 günü new york'a ulaştı.

    bartholdi, new york'a yanına bu defa süveyş kanalı'nın mühendisi ve heykelin fikir babası olan ferdinand de lesseps'i de alarak gitti ve 25 ekim 1886 tarihinde yapılan törende eserinin açılışını bizzat yaptı.
  • ingilizcesi veya hafizasi pek parlak olmayan bir cinli ögrenci, söyle bir diyalog yasamis new york'da bindigi bir taksinin söförüyle (gercekten yasanmis bir olay):

    cinli ögrenci: "how can i go to the free woman?"
    taksici: "there is no free woman in this town."

    (bkz: ms liberty)
  • bugün amerika’nın bir sembolü olan özgürlük anıtı aslınsa osmanlı topraklarına dikilmek için; osmanlı padişahının emriyle yapılmış ve bedeli de osmanlı hazinesinden ödenmiştir.

    mısır'ın port said limanı'na dikilmek üzere fransız heykeltraş bartholdi'ye sipariş edilen anıtın bedeli sultan abdülaziz han tarafından peşin ödenmişti. hem de 'elinde doğudan yükselen ışığı simgeleyen meşale ve osmanlı sultanı'nı simgeleyen yedi sivri uçlu tacı olsun” denilerek.

    30 kasım 1854. sultan abdülmecid dönemi. mısır, osmanlının bir eyaleti. içişlerinde bağımsız, dışişlerinde osmanlı sultanına bağlı. mısır valisi said paşa, dünyanın en büyük kanallarından biri olan kızıldeniz ve akdeniz'i birbirine bağlayan süveyş kanalı projesini hazırlatıp onaylaması için sultan abdülmecid'e sunuyor. said paşa, tasdik gecikince projenin gerçekleşmesi için gerekli şirketin kurulmasını emrediyor. projeyi onaylamadan vefat eden abdülmecid han'ın yerine geçen sultan abdülaziz ise denizciliğe önem verdiği için zaten başlamış olan proje için gerekli onayı ve parayı hemen veriyor. işte o proje içinde bir de heykel bulunuyor.

    doğunun, medeniyet ışığından batıyı da faydalandırdığını anlatmak üzere, elindeki meşaleyle yüzünü batıya dönecek bir heykel. o heykel yapılıyor ama konulduğu yer mısır olmuyor.

    said paşa'nın hazırladığı süveş kanalı projesi'nin arkasında fransa, önünde de -bir engel olarak- ingiltere duruyordu. zira akdeniz ve hindistan'daki ingiliz hâkimiyetini sona erdirebilecek bu kanal, osmanlının malî gücünün yanında denizlerdeki gücünün de artmasına sebep olacaktı. bu yüzden ingiltere, sultan abdülmecid han'ı, projeyi reddetmesi için sürekli baskı altında tutuyordu. said paşa, bu sebeple sultan abdülmecid'in tasdikini beklemedi. 30 kasım'da fransız mühendise gereken izni verdi. fransız sermayesiyle kurulan şirketin hisse senetlerinin tamamı satılınca ingiltere, osmanlıya baskılarını daha da artırdı. sultan abdülmecid ise said paşa'nın projesini yıllarca bekletti. sultan, projenin kendisine gelişinden yedi sene sonunda ihlamur kasrı'nda veremden vefat ettiğinde proje hala onay bekliyordu. ancak onaylanmasa da ağır aksak ilerlemeye devam ediyordu. iki sene sonra said paşa da anîden vefat etti. yerine geçen ismail paşa ise ingiliz taraftarıydı. fakat bu kanalın mısır için hayatî önemini fark etmekte gecikmedi ve işe dört elle sarıldı.

    sultan abdülmecid'in vefatıyla osmanlı tahtına geçen sultan abdülaziz han'a da ingiliz baskıları devam etti. ama ingilizlerin unuttuğu bir şey vardı ve abdülaziz han donanma ve denizciliğe çok önem veriyordu. sultan, 19 mart 1866'da yayınladığı fermanla kanala izin vererek projeyi tasdik etti. bununla da kalmayıp, mısır'ın kanal için yaptığı dış borçları devlet garantisi altına alarak, kanal şirketi hisselerine de bizzat kendisi oldukça yüklü paralar yatırdı. said paşa ile kanalın mühendisi ferdinand de lesseps arasında 1854'te yapılan anlaşma maddelerinde, bir de heykel projesi vardı. süveyş kanalı'nın akdeniz'e açılan sahillerinde bulunan port said şehri limanına dikilecek olan dev bir kadın heykeli. bu heykel, hem osmanlıyı hem mısırı temsil edecekti. bu yüzden mısır'ı temsîlen firavunlar dönemi kıyafetlerini giymiş kadın heykelinin başında, 7 iklimin padişahı olan osmanlı sultanını temsîlen 7 kıta ve 7 denizi simgeleyen 7 sivri uçlu bir taç olacaktı. elinde de bir meşale tutacaktı. sultan abdülaziz han, heykelin yüzünün batıya dönük olmasını istedi. zira elindeki ışığı doğudan batıya götürdüğünü, ışığın, medeniyetin, uygarlığın, doğudan yükselip batıyı aydınlattığını simgelemesini istiyordu padişah. heykelin parası da bizzat sultan aziz han tarafından ödendi. sipariş, fransa'nın meşhur heykeltıraşlarından frederic auguste bartholdi'ye verildi. frederic bartholdi, fransa'daki atölyesinde çalışmalara başladı. heykelin bakır ve çelikten oluşan iskeletini ve mühendislikle alâkalı kısımlarını, paris'teki kendi adıyla anılan kuleyi yapan gustave eiffel ile birlikte tamamladı. heykele singer dikiş makinelerinin kurucusu isaac singer'in dul eşi isabelle eugenie boyer modellik yaptı.

    said paşa'nın ölümünden sonra yerine vali olan ismail paşa, bu heykelin müslüman mısır halkı arasında hoşnutsuzluğa sebebiyet vereceğini söyleyerek mühendis ferdinand de lesseps'e, heykelin mısır'a getirilmemesi talimatını verdi. mühendisin, ismail paşa'yı ikna çalışmaları fayda vermedi. nihâyet kasım 1854'te yapımına başlanılan süveyş kanalı'nın kasım 1869'da açılışı yapıldı. dünyanın dört bir yanından gelen binlerce insanın katılımıyla oldukça görkemli fakat heykelsiz bir açılış oldu. çünkü heykel fransa'da kaldı. bartholdi'nin bu muhteşem eseri, fransa'daki bir depoda yapayalnız, akıbetini beklemeye başladı.

    o yıllar, amerika ile fransa'nın dostluk yıllarıydı. karşılıklı hediyeleşmeler sırasında paris'te kurulan fransız-amerikan dostluk grubunun başkanı edouard rene lefebvre de laboulaye'den, fransız hükümetine bir teklif geldi: amerika'ya devasa bir heykel hediye edilsin! ikna edilen fransız hükümeti, bu heykel için frederic bartholdi'yi görevlendirdi. bartholdi'nin eseri zaten hazırdı. fransa hükümetinin istediği heykel, elindeki meşaleye kadar mısır için hazırlanan heykele benzerlik arzediyordu. fransa hükümetinden gelen talimata göre heykel, sol elinde “hukuku temsîlen bir kitap” tutacak, sağ elinde de, “dünyayı aydınlatan özgürlüğün sembolü bir meşale” olacaktı. yani neredeyse fransa tarafından istenen heykel, abdülaziz han için hazırlanan heykelin aynısıydı. sadece küçük bir iki değişikliğe ihtiyaç vardı. bartholdi, heykelin yüzünü tamamen değiştirdi ve annesi charlotte'nin yüzünü işledi. özgürlük heykeli, fransa tarafından kuruluşunun 100. yılı münasebetiyle amerika'ya 10 yıl gecikmeyle hediye edildi. heykeltraş, heykeli 350 parçaya bölerek, isere adındaki bir fransız gemisiyle amerika'ya taşıdı. newyork limanındaki adalardan birine, daha önce görmeye geldiği özgürlük adası'na, kaidesini richard morris hunt'un hazırladığı yere, 4 ay içinde monte etti. ve 28 ekim 1886 da açılışını bizzat kendisi yaptı. heykelin sol elindeki kitap üzerinde bağımsızlık bildirgesi'nin ve amerika'nın kuruluşunun tarihi 4 temmuz 1776 yazıyor. heykel 1886 dan beri de amerika'nın newyork adalarından birinde bulunuyor. ve yüzü sultan abdülaziz han'ın isteğinin tam aksine doğuya bakıyor.

    ersan karatekin

    http://www.makaleler.com/…gürlük anıtının tarihçesi
  • mısır 19. yüzyılda osmanlı imparatorluğu toprağıyken yüzyılın ilk yıllarından itibaren kavalalı mehmed ali paşa'nın soyundan gelen hıdiv' unvanlı valiler tarafından idare ediliyordu.içişlerinde bağımsız hale gelen mısır'da sadece yabancı ülkelerle imzalanan anlaşmalar padişah tarafından tasdik edilmeliydi ve istanbul mısır valiliğinin taleplerini genellikle yerine getiriyordu.
    1854 yılında mısır valisi said paşa fransız mühendis ferdinand de lesseps'e süveyş kanalı projesini hazırlatmıştı. kızıldenizi akdenize bağlayacak olan kanalın projesi fransızlar için büyük önem taşıyordu çünkü bu proje ingiltere'nin denizlerdeki üstünlüğüne son verebilecek bir tehlike taşıyordu. bu yüzden ingiliz hükümeti bu anlaşmayı imzalamamsı için osmanlı imparatorluğunu sürekli olarak baskı altında tutuyordu.said paşa istanbul'u dinlemedi;ancak , fransız taraftarı paşanın 1863 yılında ölmesiyle birlikte başa geçen vali ismail paşa ingiliz taraftarıydı ve proje bir türlü gereken ilgiyi görmedi.ismail paşa'nın ,yapılacak böyle bir kanalın mısır için önemini anlaması ve projeyi desteklemesi sonucunda bu kez fransız hükümeti daha büyük bir baskıyla osmanlı imparatorluğunun karşısına çıktı.sultan abdülaziz projeye onay verdi ve kanal hisselerine yatırım yaptı.
    kanalın öyküsünü anlatma sebebim yapılan anlaşmada ilginç bir madde bulunmasıydı;kanalın akdeniz'e açıldığı noktaya bir heykel dikilecekti.bu heykelin masraflarının büyük bir bölümü de sultan abdülaziz tarafından ödendi ve fransız heykeltıraş fredric auguste bartholdi tarafından yapılmaya başlandı.3 yılda heykel tamamlandı ve parçalar halinde mısıra taşınacak şekilde depolandı.ancak mısır valisi ismail paşa müslüman bir toplumda böyle bir heykelin yanlış anlaşılabileceğine kanaat getirdi ve heykel depoda tozlanmaya bırakıldı.
    o sıralarda iki farklı ülkenin arası iyileşiyordu; amerika ve fransa. fransızlar amerikaya dostluklarını simgeleyecek bir hediye verme kararı aldılar.bu bir heykel olacaktı.sipariş yine bartholdi'ye verildi.
    bartholdi elinde bulunan ve parasının büyük kısmı osmanlı imparatorluğu tarafından ödenen heykelin yüzünde değişiklikler yaptı ve bu heykel 1886 yılında new york sularındaki küçük bir adaya dikildi ve açılışı süveyş kanalının mühendisis lesseps ve heykeltıraş bartholdi tarafından yapıldı.
  • türkiyedeki için : http://img534.imageshack.us/img534/6474/galv.jpg

    imageshack'a güven olmaz. şu da şurda dursun.

    http://i.imgur.com/hkswdnn.jpg
  • bazi yorumlara gore ise heykelin kafasindan yayilan yedi isik huzmesi yedi kollu samdani, kaidesi ise suleyman mabedinin kulelerini sembolize etmektedir. (bkz: paranoyak komplo teorisi)
  • ellis adasinda degil, manhattan'in az otesinde bagimsiz baska bir kara parcacigi uzerinde (liberty island) bulunan fransiz menseli heykel hanim.
  • kıyafetinin altında çıplak olup olmadığı (çıplakmış) ve hatta iç çamaşırının rengi dahil jay leno 'nun $ovunda tartışılmış olan (bkz: alttan sallandırmak) heykel.
  • "give me your tired, your poor,
    your huddled masses yearning to breathe free,
    the wretched refuse of your teeming shore.
    send these, the homeless, tempest-tost to me,
    i lift my lamp beside the golden door!"

    demesine rağmen, o bahsettiği yorgun ve fakir insanları kendisi yaratan bir amerika'nın simgesidir uzun zamandır. elindeki meşale yol gösterici olmaktan çok zavallı insanların ülkelerini, evlerini yakmakta kullanılmakta epeydir. bunlardan ve daha bir çok nedenden ötürü; özgürlük heykelinden çok eziyet heykelidir benim gözümde. amerika'nın çağrıştırdığı bir çok şey gibi sahtedir, düzmecedir.
  • 19.yy'da, (şimdi kim olduğunu hatırlayamadığım) bir osmanlı devletlüsü zat tarafından sipariş edilen, aslında mısır bizimken nil nehri'nde(mi ne) bir yere dikilmesi planlanan, sonradan bu heykel bizim inanışlarımıza uymaz türünden bir vazgeçişle alınması iptal edilen ve paris depolarından birinde bir süre bekleyen anıt..
    (bkz: aferin oğlum)
    (bkz: aferin çocuğum)
hesabın var mı? giriş yap