• örümcek adam'ın 80'li yıllarda çıkmış hemen hemen bütün sayılarını okumuş birisi olarak söyleyebilirim ki şu anda filmlerini izlediğimiz, çocukların çizgi filmlerini izlediği örümcek adam gerçek örümcek adamın esprisinden çok uzaktır.

    gerçek örümcek adamın kafasında her zaman 1000 tane kurt vardır. hergün bir sürü insanın mal varlığını kurtardığı halde kendisi geçim sıkıntısı çekmektedir ve yaptığı işlerin hiç birisinden menfaat elde etmemiştir. yalnız bir bölümde uzaylıların altına çevirdiği bir apartmanda kalanları kurtarırken dayanamamış altına dönüşen bir not defterini almıştır. kuyumcu da ona karşılık 5 dolar filan vermiştir. (bkz: gabin)

    örümcek adam insanlara sürekli yardım ettiği halde kimse ona yardım etmez. hayatta hep yalnızdır. hayatı başkalarının hayatı için akmaktadır.

    örümcek adam sürekli insanlara yardımcı olduğu halde polisler, askerler onun hep karşısındadır. ona hep kanun kaçağı muamelesi yaparlar. üstelik örümcek adamın kötü bir insan olduğunu savunanların başında da peter parker'ın işvereni gelir. "eğer bir suçlu varsa biz yakalarız sana ne oluyor?" demektedir kolluk sistemi. (bkz: komünizm gelecekse onu da biz getiririz)

    örümcek adam hep sevgilileri kavuşturduğu halde kendisinin asla düzenli bir arkadaşlığı olmaz. filmde ucundan da olsa yakalanan tek nokta bu.

    80'lerdeki örümcek adamın daha birinci sayfasını açınca gökdelenden gökdelene akan ve bir yandan da etrafındaki 15 tane düşünce baloncuğundaki 15 tane dert tarafından içi kemirilen bir örümcek görürdünüz.

    may yengesini düşünürdü. mary jane için endişelenirdi. ay sonunu nasıl getireceğini düşünürdü. kendisine tavır alan insanları düşünürdü. ve daha bir sürü derdi vardı onun.

    örümcek adam bu dünyada "iyilik yap kötülük bul"u anlatır. "karşılıksız sevgi"yi anlatır. yalnızlığı anlatır. insanların her zaman kahramanlardan değil kendi menfaatlerinden yana olduğunu anlatır. asıl loser'lığın pısırık, güçsüz bir lise öğrencisi olmak değil kendini insanlara kabul ettirememek olduğunu anlatır.

    örümcek adam hep acı çekerdi. asla süpermen gibi kutuplarda bir sarayı olmadı. asla batman gibi gerçek hayatta bir köşkü, uşağı milyarlarca doları olmadı. asla he-man gibi bir prens olup saraylarda yaşamadı.

    o fakir kalmak pahasına da olsa gerçek asaletin sadece insanlık yapmak olduğunu "iyilik yap denize at balık bilmezse halik bilir" düsturunu anlatıyordu. ama artık o da kapitalizmi kulu kölesi oldu. oyuncakları ıvır zıvırları çocuklara satılan, sırf korsan vcd'ciler para kazanamasın diye yazın gösterime giren bir film oldu. popüler kültür oldu. 20 yıldır örümcek adam olan adı: sıpaydırmen* oldu. yazık oldu.

    ben sahafa gidiyorum.
  • spider man'in turkiye'de b yayinlari tarafindan yayinlandigi donem sahip oldugu dolayisiyla 80'lerde okuyanlarin agiz ali$kanligi olmu$ ismi..

    (bkz: spider man)
  • agirliginin 40 katini kaldirabilir, orumcek hislerine, orumcegin orantili hiz guc ve cevikligine sahiptir. ag sivisini kimya ogrencisi olan peter kendi icadi olarak bulmustur ve bileklerindeki ag kartuslari ve firlatma mekanizmalari sayesinde kullanabilmektedir. filmdeki gibi organik olarak vucudundan yani bileklerinden cikmaz aslinda. marvel comics in basyapitlarindan biridir. eskiden b yayinlarindan cikardi. 100 sayfa siyah beyazdi. superman ile beraber haftada bir yayinlanirdi. peter parker gizli kimligidir. felsefesi buyuk guc buyuk sorumluluk tasimak demektir. peter sorumluluklarindan kacmayan sorumluluklariyla yuzlesen biridir. diger super kahramanlar gibi asip kesip durmaz. cogu kere yenildigi olur. isteyerek bir insan evladina zarar vermisligi yoktur. gunumuzde marvel in 4-5 cesit spiderman serisi vardir. arkabahce yayinciligin ciltleri bana eski kitaplara daha uygun ve ozgun gibi gelmistir. bunun yanisira kotu cizimli cocuklara yonelik diger versiyonlari hosuma gitmemektedir. orumcek adamin maceralarinda kingpin, fantastic four, iron man, daredevil, captain america, x-men, wolverine, maskeli kadin, hulk, thor, silver surfer, doktor ahtopot, yesil cin, intikam birligi, kedi kiz gibi bircoklarini daha sayabilecegim kahraman ve kotu adam girer cikar durur. orumcek adam hayattan bir ogretidir. karakterin peter parker tarafi da cok onemlidir. peter daily bugle gazetesinde fotografcilik yapip harcligini cikarir. bir taraftan da kimya asistanligina devam eder. geceleri ise muhtesem spidey olur. texas tommiks le hicbir alakasi yoktur. hatta meb tarafindan tavsiye edilip okullarda bile okutulmalidir.
  • benim örümcek adam ile tanışmam komşumuzun oğlunun hayatıma girmesi ile oldu...

    bir gün babam kapıda bir delikanlının beni çağırdığını haber verir gülerek. hayırdır diye davranırım, kapıda ufak bir velet durmaktadır. her yaz tatilinde tanımadığım bir sürü çocuk türemiş oluyor zaten doğup büyüdüğüm mahallede, yaşlanıyorum bence. harbiden de delikanlı tavırları ile ne istediğinden emin, konuşmaya başlar bizim oğlan; yalnız mustafa topaloğlu şivesi ile,

    velet(öa): merhababenörümcekadam
    babam ve ben : nasıl?
    öa: ben örümcekadam. annen seni çağırıyor..
    askk: sen kimsin kimsiiiin?
    öa: ben örümcek adamım. sen annenin kızı değil misin?
    askk: öyleyim tabi.
    öa: o zaman akıllı bir çocuk ol ve annenin yanına in.
    askk: peki örümcek adam.. (dumur)
    ..
    aradan bir gün geçmiştir. örümcek adam tekrar bize gelmiştir..
    babam: merhaba örümcek adam..
    öa: bana su ver!
    askk: ben vereyim, ama gerçek adını söyle örümcek adam? annen seni nasıl çağırıyor? örümcek adamın halası bile pitır parkır diyor mesela, sana ne diyor sizinkiler?
    öa: bir su istedik bir saat soru sordun ya! komik misin şimdi! hadi ya. su istiyorum ben!

    işte o güne dek ne yalan söyleyeyim, alelade bir çizgi karakter olan örümcek adam, anlarım ki aynı zamanda çok sert de bir erkek olduğundan kesinlikle laubali hareketlere gelemeyen bir süper kahramandır.. annemin ne zaman ihtiyacı olsa yardımına koşar, bakkala gider.

    hoş, son gördüğümde batman olmuştu kendisi. neyse ki büyüyor atlamayacak oradan buradan.
  • görümce kadın diye bilinen bir ablası var
  • örümcek adam örümcek tarafından ısırıldığında "yandım anam!" diye hemen ısırılan yere kolonya, diş macunu, oksijenli su ne bulursa sürüp ilk yardım yapacağına "oh be, ısırıldım. yaşasın kahraman oldum. haydi hemen kendime bir kostüm hazırlayayım" diyerek dooru terziye koşuyor. yani adamların kahramanlık anlayışının bir haşarat tarafından ısırılmak olduğu böylece ortaya çıkıyor.

    madem süper kahraman olmanın yolu börtü böcek tarafından ısırılmak o zaman hepimiz defalarca arı tarafından ısırıldığımızdan yolların arı adamdan geçilmemesi lazım. ya da ne hikmetse bu süper kahramanların hepsi fena halde amerikalıdır. sanki süper kahraman olmanın ilk şartı amerikalı olmaktır. peki bizim süper kahramanlarımız olamaz mı? neden olmasın. sivrisinek tacettin, kakalak orhan, tırtıl hulusi... ayrıca bütün süper kahramanlar hep erkek, nedenmiş? mesela çiyan fikriye, sırtlan mücella, fok sabahat niye olmasın.

    onca haşarat ısırıyor hiçbir getirisi yok iyi be. olmaz öyle şey. bu da bir potansiyeldir. bak elin amerikalısı bunu nasıl da paraya çevirmiş. bizim neyimiz eksikmiş.

    edit: az önce fullmetalanil uyardı, super girl, spider-girl, wonder women gibi kadın süper kahramanlar da varmış. onları göz ardı etmemek lazım tabi.
  • yeni serilerini değil, özellikle 80'li yıllardan kalma maceralarını tekrar tekrar okuduğum favori süper kahramanım.

    (bkz: b yayınları)
  • en güzel karikatürleri için; http://9gag.com/gag/5505644?ref=fb.s
  • 2000'li yıllarımızın süper kahramanıydı.
    bir zamanlar bizim evde yaşıyordu, onun gibi düşünüyor, onun gibi hareket ediyor, onun gibi ağ atıyor, onun gibi rüya görüyor, hatta uykusundan onun gibi uyanıyordu.
    ama artık büyüdü...
hesabın var mı? giriş yap