• süper olay

    openai aboneliğim var. glarity diye bir extension kuruyorsunuz youtube videolarının transkriptlerini okuyup size özet cıkarıyor.

    işin güzeli , merak ettiğiniz şeyi doğrudan sorabiliyorsunuz.

    mesela turhan bozkurt'un devaluasyon ile ilgili videosu : https://www.youtube.com/watch?v=pvqeks5uwdw

    45 dk. bunu baştan sona izlemek yerine benim için önemli noktaları sordum :
    1-devaluasyon beklentisi var mı? var
    2-kurun ne olmasını bekliyor? artmasını bekliyor
    3-kur kaç olur tahmin ediyor mu? etmiyor
    4-peki ani artış mı bekliyor, yoksa kademeli mi? kademeli
    5-ne zaman olur bişey diyor mu? demiyor.

    https://prnt.sc/fmw1g4qfruto

    bana deseydi ki "şu zamana kadar dolar 50 olacak diyor" o zaman bunu anlattığı kaçıncı dakika diye sorar o kısmı izlerdim. onun yerine kapattım mesela izlemedim tamamını.

    böyle böyle hayatımıza entegre olacak. generative ai becerilerini ve hayatına entegre etmeyi öğrenmeyen anlamayan geride kalır.

    edit: sorulara istinaden

    https://prnt.sc/bbwy98xiyv5s

    glarity kendisi aylık 20000 token veriyor. ama youtube sık izliyorsanız bu cabuk tükeniyor, zaten iş modeli upgrade etmeniz ve sınırsız token kullanımı üzerinden glarity özelliklerini kullanmanız.
    alternatif olarak openai'dan premium aboneliğiniz varsa onu seçebiliyorsunuz.

    bu arada sadece youtube değil, atıyorum google aramasında da sağ tarafta görünüp mantıklı özetler ve sonraki adım soruları sormanıza olanak tanıyor:

    https://prnt.sc/rql8pgmcmjtq

    hatta sağda menü var - arama sonuçlarından doğrudan gpt kullanabiliyoruz. mesela "explain" dedim, cocuga anlatır gibi bir tonda anlattı:

    https://prnt.sc/0o06y_03ntnp
  • geçtiğimiz pazartesi günü ilk defa bir yazılımcı konferansı* gerçekleştirmiş şirket. kabaca neleri duyurduklarından bahsedeyim sonra da asıl önemli olan ayrıntılara değineyim:

    - gpt-4'ün yeni sürümü gpt-4 turbo duyuruldu. bu model hem daha hızlı hem daha ucuz. buna ek olarak ise 128 bin token destekliyor, bu da ortalama 300 sayfalık bir kitaba denk. yani bir nevi gpt-4 turbo'nun çok daha büyük bir hafızası var. chatgpt ile sayfalarca yazışırsanız, ilk yazdıklarınızı hala hatırlayabilecek ve size verdiği cevaplar çok daha isabetli olacak.

    - gpt-4'ün multimodal özellikleri yazılım geliştiriciler tarafından kullanılabilecek. bu ne demek? son kullancılar nasıl ki chatgpt'ye resim yükleyip bununla ilgili sorular sorabiliyorsa, yazılımcılar (örneğin, mobil uygulama geliştiricileri) benzer özelliği kendi ürünlerine ekleyebilecekler.

    - assistants: daha önce de plug-in olarak adlandırılan, yapay zeka minion'ları. kullanıcılar ve geliştiriciler kendi assistant'larını yapabilecek ve gpt bu assistant'ları kullanarak başka uygulamalara iş yaptırabilecek. örneğin, bir chat uygulamasını kullanarak uçağınıza check-in yapabileceksiniz. assistant'ların kabiliyetlerinin gpt’nin performansı ile doğru orantılı olarak artacağını da belirtmek gerek.

    - gpt store: geliştiriciler ve kullanıcılar artık gpt'nin özelleşmiş versiyonlarını kendileri üretebilecek ve bundan da para kazanabilecekler. sadece geliştiricileri değil kullanıcıları da ekliyorum çünkü bunu yapmak için kod yazmanıza gerek yok, güzel bir veri setiniz olsun yeterli. örneğin, elinizde tıpla ilgili bir kaynak olduğunu düşünün. kendi gpt'nizi sadece emirler vererek ve bu kaynağı da referans göstererek yapabilirsiniz. buna ek olarak, assistant'ları kullanarak chat'ten çok daha fazlasını da yaptırabilirsiniz, örneğin otel randevusu yaptırmak gibi.

    şimdi gelelim satır aralarına ve openai'ın stratejisine:

    1. openai geleceğin akıllı cihazlarını bir nevi iphone'unu, android'ini üretmeye çalışıyor. chatgpt şu an için sadece bir uygulama; ama whisper modelini kullanarak kullanıcının sesli konuşmalarını yazıya çevirebilen, gpt modellerini kullanarak bu yazıdan anlam çıkarabilen, assistant'ları kullanarak da bu konuşmadaki emirleri yerine getirebilen bir ürün düşünün. böyle bir ürünün telefon olmasına da gerek yok. örneğin, meta ve ray ban bunu bir gözlük haline getirmeye çalışıyor. detaylara vaktim olursa başka bir entry'de gireceğim, yoksa bu yazı çok uzayacak, ama özetle benim görüşüm akıllı telefonlardan akıllı asistanlara doğru bir geçiş sürecindeyiz. sonrasında da agi gelir mi orasını göreceğiz.

    2. modelleri çalıştırmanın masrafları çok hızlı azalıyor (aynı gpu üzerinde bile), kabiliyetleri ise çok hızlı artıyor. gordon moore gibi her sene sektör şöyle değişecek* diye bir öngörüde bulunabilecek kapasitede değilim. fakat, şunu görüyorum ki son bir senedir her şey çok ama çok hızlı gelişiyor ve yüz milyarlarca dolar yapay zeka alanına aktarılıyor. 6 ay sonra ne olacağını kimse bilemiyor.

    3. aslında madde-1 ile bağlantılı. openai aynı zamanda bir platform şirketi olmaya çalışıyor. nasıl ki iphone'da çalışan uygulamaların sadece küçük bir kısmını apple geliştiriyor ve geri kalanını uygulama geliştiricileri yapıp app store üzerinden iphone kullancılarına sunuyorsa, openai da benzerini yapıp hem son kullanıcı marketine hızlı bir penetrasyon yapmaya çalışıyor hem de network effect'lerini kullanıp google* ya da apple'ın* ileride piyasaya sürecekleri dil modelleriyle* mesafeyi açıyor.

    4. andrej karpathy'nin de bahsettiği software 2.0'yi ben artık kaçınılmaz olarak görüyorum. yani satır satır kod yazıp, bir bilgisayara neler yapmasını söylediğimiz* yazılım geliştirme modeli değişiyor. bunun yerine yazılımın uygulamayı geliştirdiği bir paradigma geliyor. bu bahsettiğim yazılım ise bir programlama dili ile değil konuşma diliyle kontrol ediliyor*. bu yeni paradigmada önemli olan da eldeki veri seti. yani gerçekten de "data is the new oil".

    bu arada konferans boyunca iki çeşit insanla tanıştım. birincisi chatgpt'yi kendisine mesken edinip üstüne start-up kurmaya çalışmış ama bu duyurulardan sonra start-up'ı işlevselliğini yitirdiği için üzülenler, ikincisi - ve benim de içinde olduğum grup - kafasında senaryo üstüne senaryo yazıp sektörün nasıl değiştiğini hem hayranlık hem de korkuyla izleyenler ve bu değişimin nasıl fırsatlar yaratabileceğini düşünenler. eğer yazdıklarım sizin de ufkunuzu açtıysa ve aklınıza farklı farklı senaryolar geliyorsa yeşillendirebilirsiniz, fikirlerinizi duymak isterim.
  • şirketin durumu gittikçe ilginç bir hal alıyor.

    openai ekibi sam’i kovan yönetim kuruluna istifa etmesi için tarih vermiş. eğer istifa etmezlerse ekip olarak istifa edeceklerini, sam ve greg yeni bir şirket kurarsa oraya geçmeye hazır olduklarını söylemişler. board sanırım istifa edip şirketi sam ve greg’e geri verecek. yatırımcıların da board'a istifa etmeleri yönünde baskı yaptığı söyleniyor.

    eğer sam ve greg geri döner ve board istifa etmek zorunda kalırsa on yıllardır bilinen board > ceo tabusu yıkılmış olacak. çalışanların sevdiği ceo > board olacak.

    edit: satya(microsoft ceosu) 8 boyutlu satranç oynadı sam ve greg'i ms bünyesine kattı. gayriresmi olarak openai'ın tamamını kontrol ediyor diyebiliriz.
  • üst edit: finali bok gibi olmuştur. board değişmiş ve sam yine ceo olarak şirketin başına geçmiştir. microsoft hissesini sağlam tutmak haricinde bir şey alamamıştır.

    takip edemeyenler, tam anlamayanlar ve hiç bilmeyenler için openaı hikayesinin (hemen hemen) tamamı:

    sam altman, dillere destan chatgpt'nin yaratıcısı olan openaı'ı yöneten ekibin kurucusu. sam ceo ve kar amacı gütmeyen bir kurula rapor veriyor. bu kurulun en temel amacı, openaı'ın uygun güvenlik önlemleri olmadan çok hızlı ilerlemesini önlemek (deceleration, yani aı'nin çok hızlı gelişip bizi öldürmemesini sağlamak). bu kar amacı gütmeyen kurul, ılya adında bir aı bilimcisi, greg adında bir mühendis ve üç başka kişiden oluşmakta.

    birkaç hafta önce, sam microsoft'un ceo'su satya nadella ile beraber bir sunum yapıyor. microsoft, openaı'nin en büyük yatırımcısı (%49'una sahip) ve gpt'yi ürünlerinde kullanmak için özel sözleşmeleri falan var, bu nedenle microsoft, openaı'nin başarısından en çok kazanç sağlayacak olan şirket. yani microsoft için openaı kritik derecede önemli.

    sunum sırasında, sam ve satya, gpt'nin ne kadar ilerlediğinden (hiç beklemedikleri kadar iyi olduğundan) bahsediyorlar, bu da ılya'yı çok ürkütüyor (çünkü onun görevi aı'nin çok tehlikeli hale gelmesini durdurmak). *bu kısım spekülatif tabii ama hikayeye uyuyor*

    (burada bir makul alternatif spekülasyon daha var:

    bu 3 kişiden biri de quora ceo'su adam d'angelo. bu adam poe adında bir platform yapıyor. bu platformda kendinize custom bot oluşturup bundan para kazanıyorsunuz. sam, devday'de “custom gpt” ve “gpt store” tanıtıyor. bu, poe'nun aynısı! yani sam, board'daki birinin yaptığı işi direkt kopyalamış gibi görünüyor. d'angelo bu duruma çok öfkeleniyor ve kurulu sam'in onlardan bilgi gizlediğine ve ona güvenemeyeceklerine dair kışkırtıyor (blog posttaki metinle örtüşüyor). aynı şekilde ilya'yı da manipüle ediyor ve sam'e karşı dolduruyor.

    hikayenin geri kalanında ilya yine başrolde ve görüşmeleri o ayarlıyor.)

    ılya, bu diğer üç kişi ile bir araya gelerek sam'ı işten çıkarmaya karar veriyorlar ve zehir zemberek bir blog post yayınlıyorlar (biz insanlar bu noktada haberdar oluyoruz), greg'i de kuruldan çıkarıp yeni geçici ceo olarak belirledikleri mira'ya bağlarlar (mira normalde cto). bu kararı açıkladıklarında greg hemen istifa eder ve sam'in tarafında yer alır, openaı'daki birçok kıdemli ve önemli mühendis de öyle yapar. şirkette kurulun beklemediği bir kan kaybı başlar ve ortalık bir anda karışır.

    satya nadella (en büyük yatırımcı) bunu öğrenince çok sinirlenir (galiba): neticede hayatının işi, microsoft ve openaı arasındaki ortaklığı kurmaktı ama openaı, en iyi insanlarını kaybedebilir ve en ileri aı şirketi olma yolundan uzaklaşabilirdi. üstelik piyasa kurtlar vadisi gibiyken.

    bu nedenle satya, tüm hafta sonunu yatırımcıları ve mühendisleri sam'i geri getirmek için ikna etmeye çalışarak geçirir. ama kurul bunu bir şekilde reddeder, bu yüzden satya başka bir fikirle gelir: sam ve greg'i microsoft içinde bağımsız bir aı laboratuvarı kurmaları için işe almak ve onlara aı'nin gelecek büyük sıçramalarını geliştirmeleri için sınırsız para ve imkan sağlamak. kurul sam yerine eski twitch ceo'su emmett shear'ı işe alır. emmett kurulun istediği “güvenli hızı” sağlayacaktır (güya).

    satya bu sırada yüzlerce openaı çalışanına da sam ve greg'e kurmayı vadettiği aı laboratuvarının kapısını açık bırakmıştır. yüzlerce openaı çalışanı da sam'i destekleyerek sam'i kovan kuruldan hemen istifa etmelerini aksi halde microsoft'un tümüne sunduğu iş teklifini kabul edip oraya gideceklerini söyleyen bir bildiri yazarlar. bu kurula çok sert bir tehdittir.

    ama bu mektubu imzalayanlar arasında tüm bu sürece sebep olan ılya da vardır (biz şok). ılya çok pişman olduğunu ve yaptığını düzeltmek için elinden gelen her şeyi yapacağını söyler ve o da sam tarafına geçer, sam de onun özrünü kabul eder ve x'te kalpleşirler.

    (ilya'nın taraf değiştirmesi konusunda d'angelo'nun manipülasyonuna uğramış olduğunu fark etmesi de muhtemel eğer yukarıdaki d'angelo spekülasyonu doğruysa.)

    tüm bu süreç satya nadella için çok ustaca bir hamle çünkü openaı'nin en iyi yeteneklerine (sam, greg hatta ılya da) ve onları takip edecek yüzlerce aı mühendisine sahip oldu (770 kişinin 700'ü). satya, openaı'nin bir gün çok büyük olacağını ve microsoft ile rekabet edeceğini ve değerli gpu'ları (aı teknolojisini çalıştıran çipler) satın alacağını biliyordu.

    yani satya, sam'i işe alacak, her yaptığını görecek ve gpt'nin arkasındaki algoritmaları da elde etmiş olacak. hem de tamamen bedavaya.

    ve bunların hepsini pazartesi sabahı borsa çanı çalmadan önce yapıyor. microsoft en büyük yatırımındaki kriz nedeniyle zarar edecekken satya'nın ustaca hamlesi sayesinde kara geçiyor. (satya övgüsü)

    tüm bu hikayede her şeye sebep olan aslında ılya gibi görünüyor (idealleri uğruna şirketi p*ç etti). sonradan taraf değiştirmesine rağmen.

    hikaye henüz bitmedi, neler göreceğiz bilemiyoruz. güncelleme geldikçe buraya eklerim.

    https://x.com/…adev/status/1726695041433731475?s=46

    edit: spekülasyon güncellemesi
  • son bir aydir sayesinde binlerce satir kod yazdigim bu yapay zeka muthis bir devrim niteliginde. inanilmaz bir performans/fiyat orani.

    bundan dolayi sozluk yazarlarinin da faydalanbilecegini dusundugum birkac gorus/tavsiye belirtmek istiyorum.

    - eger profesyonel gelistirici iseniz hesap acip 18$ token limitiniz oldugu trial'i deneyin.
    - chatgpt degil, openaı playground kullanin.
    - oncelikle ustteki yazarin belirttigi gibi mutlaka ornekler ve code completionbolumunu inceleyin.
    - model olarak davinci-003'den sasmayin (daha pahali olsa bile).
    - eger bastan kod yaratmak istiyorsaniz, yapmak istediginiz ne ise bunu comment icerisinde (#) ve basinda numara olacak sekilde adim adim yazin, mesela:
    #generate code
    # 1.here are the variables for apı calls for x, y, z
    # x=... y=... z=...
    # 2. obtain value1, value2, valuex from apı x and obtain value1, valuex from apı y
    # 3. append the results into dictionary x and..
    seklinde devam edin
    - eger kodun bir kismini yazdiysaniz benzer sekilde, ilk once # yapmak istediginiz seyleri yazin, ve o ana kadar yazdiginiz kodu # olmadnan girin. tamamlayacak
    - openaı'yi chatgpt gibi kullanin, ornek olarak json datasin icinde 2 basamak altta cekmek istediniz seyi cekemediniz, bunu belirtin ve tekrar duzelmesini soyleyin
    - bu asamada eger memnun kaldiysaniz, mutlaka fine-tuning kullanmaya baslayin. bu sekilde kullandiginiz token'i cok dusurebilirisiniz: fine tuning
    - baska bir yazar da guzel kullanim tavsiyelerinde bulunmus: #146046974
    - ve bence en onemli noktalardan biri, ilginc olarak, eger odaklanarak kullanirsaniz openai kullanmak kodlama yeteneginizi cok gelistiriyor. neden mi, cunku eger siz yazamassaniz ve sormaniz gerekirse token harcamaniz gerekecek. bu cok iyi motivasyon kaynagi

    ısim geregi python, bash, apı, library yazmam gerekiyor, ayni zamanda docker ve linux, sql, router, switch configurasyonlari ve bu konfigurasyonlari apılar ile guncelleme/data cekme, otomasyon, mevcut kodu daha az islemci frekansi kullanarak calismasini saglama - her sey var ortaya karisik (sre oldugum icin), ve openaı hepsini sagliyor.

    ayni zamanda kazanaciginiz zaman, aylarca surecek isleri bir ayda yapmanin getirdigi haz da cabasi.

    edit: dogru input verip vermediginizi nasil anlarsiniz ? eger sordugunuz sorunun devamini kendi tamamliyor, ve ozellikle bir satir altinda bir nick, veya isim gozukuyorsa muhtemelen stackoverflow'dan bir soruyu geri besliyor. cok genel ve/ya yanlis sordugunuz icin en genis kumeden bir dataset aldi ve fazla "sallamadan", dusuk islemci zamani harcayarak birseyler geveledi yani.

    ayni gercek hayattaki gibi, iyi dusunulmemis, dogru sorulmayan sorularin ad hoc, "genis ve ustunkoru" ve cogu zaman yanlis cevaplari oluyor. gercek hayatta da asil guruya iyi dusunulmus bir soru sormak icin o soruyu sorabilecek kadar bilgiye sahip olmaniz gerekiyor. muthis !
  • elon musk tarafından kurulacağı açıklanan ve yapay zekayla ilgili çalışmalar yürütecek olan şirket. önümüzdeki yıllarda musk'un başını çektiği yatırımcılar şirkete, 1 milyar doları civarı para yatıracaklarmış.

    şimdilik vakıf diye kurulmuş ancak pek bununla sınırlı kalacağını zannetmiyorum;

    https://openai.com/blog/introducing-openai/

    ukteyi veren: soul reaver
  • (bkz: yer mi anadolu çocuğu)

    micorosft'un bedavaya kaptığı şirket. bedavaya dediğime bakmayın sınırsız kaynak ve bütçe ile kattığı şirket. çünkü bugünkü haberlere göre microsoft'un hedefi agı'ın geliştirilmesi için yıllık 50 milyar dolar'dan fazla bir kaynak akıtılacağı yönünde.görsel

    bundan sonrası biraz komplo biraz gerçekler üzerine olacak. şirkette dönenler ya tesadüf ya da değil ona tam karar veremedim ama şu an atanan ceo'nun bu yazın başlarında yaptığı konuşma.
    konuşmanın linki

    konuşmada kısaca yapay zekanın tehilkelerinden bahsediyor ve aynı zamanda da ilya sutskever'in de buna benzer bir konuşması var ve yavaşlatılması gerektiğini savunuyor. bir yandan da alignment kısmı var ve bu da riskli bir faktör ve şakaya alınacak pek bir tarafı yok. bunun hakkında da bayağı bir tartışma dönmekte. özellikle yann lecun ve geoffrey hintonarasında twitter'da ve diğer mecralarda sözlü düello bile yapılmakta. aslında tartışmaların büyük çoğunluğu dolaylı yoldan alignment, tartışmaların genel konusu regulation ve microsoft'un openai'ı alarak asıl darbeyi buradan vuracağına inanıyorum.

    hinton vs lecun
    - gelelim asıl konuya, ilk olarak openai sam'in kovulduğunu şu paylaşımla hiçbir olay yokken duyuruyor.

    - sonrasında sam ayrıldığını şu tweetleaçıklıyor

    - sonrasında greg brockman öncesinde istifasını açıklıyor ve sonrasında neler olup bitti ile alakalı bir tweet paylaşıyor. direkt attığı tweetin'i yapıştırıyorum;
    greg'in tweet'i

    "sam ve ben kurulun bugün yaptığı şey karşısında şok olduk ve üzüldük.

    öncelikle openaı'de birlikte çalıştığımız tüm inanılmaz insanlara, müşterilerimize, yatırımcılarımıza ve bize ulaşan herkese teşekkür edelim.

    biz de hala tam olarak ne olduğunu anlamaya çalışıyoruz. işte bildiklerimiz:

    - dün gece sam, ılya'dan cuma günü öğlen konuşmak istediğine dair bir mesaj aldı. sam bir google meet'e katıldı ve greg hariç tüm yönetim kurulu oradaydı. ılya sam'e kovulduğunu ve haberin çok yakında çıkacağını söyledi.

    - saat 12:19'da greg, ılya'dan hızlı bir arama isteyen bir mesaj aldı. saat 12:23'te ılya bir google meet bağlantısı gönderdi. greg'e yönetim kurulundan çıkarıldığı (ancak şirket için hayati öneme sahip olduğu ve rolünü koruyacağı) ve sam'in kovulduğu söylendi. aynı saatlerde openaı bir blog yazısı yayınladı.

    - bildiğimiz kadarıyla, bir gece önce öğrenen mira dışında, yönetim ekibi bundan kısa bir süre sonra haberdar edildi.

    destek yağmuru gerçekten çok güzeldi; teşekkür ederim ama lütfen endişelenmek için zaman harcamayın. biz iyi olacağız. yakında daha büyük şeyler olacak."

    - şimdi burada iki kilit isim var, biri ilya diğeri mira. işin ipleri bu tweet'lerden sonra bir anda kopuyor ve bir nevi gemide isyan çıkıyor.

    - sonrasında microsoft veya daha doğrusu satya greg ve sam'in microsoft'a alınacakları ve ai ile ilgili yeni bir departmanın başına getirileceği haber oluyor.
    haber

    - sonrasında sam şöyle bir tweet atıyor ve mürettebat isyan bayrağını bir nevi çekiyor.ilgili tweet (açmak istemeyenler için şunu diyor,"i love the openai team so much(openai· eki·bi·ni· çok sevi·yorum )") bu tweet'ten sonra sam'e sanki sevgi meleğiymiş gibicesine openai çalışanları tarafından kalp yağmuruna tutuluyor.

    - sonrasında mira murati şöyle bir ikinci sloganvari bir tweet daha atıyor ve mürettebat artık gemiyi terk etmek istiyor. ilgili tweet tweet'i açmak istemeyenler için şunu diyor,"openaı is nothing without its people
    " yani meali "openaı, çalışanları olmadan bir hiçtir. ""

    - iki isimden biri olan mira ardarda iki kez sam'e destek verdi bütün olanlardan haberi olmasına rağmen fakat ilya reisten haber yok. reis diyorum çünkü aslında geminin bütün mimarı ve gemiyi çalıştıran güç aslında bu adam. yine popüler olsa da sam ve greg gibi ön plana çıkamıyor veya çıkmak istemiyor. ve bu adamın h-index'i 82. şu an da yapay zeka dediğimiz şeyin aslında olmasını sağlayan kilit adamlardan. aynı zamanda geminin yardımcı kaptanlarından biri de andrej karpathy. onun şu anlık senaryoda bir rolü yok.

    - ilya bu duruma cevapsız kaldı demiştik fakat o da çok ilginç bir hamle yapıyor ve "baba affet, biz bir hata ettik" temalı bir tweet paylaşıyor. bütün bu olan olaylarda en beklemedğim şey bu oldu aslında. üzerime düşmez ama yakıştıramadım. milyar dolarlık şirketin yönetim kurulunda olup böyle bir tweet neden atarsın, vallahi akıl alır gibi değil. 8 boyutlu satranç. ilgili tweet (açmak istemeyenler için, "ı deeply regret my participation in the board's actions. ı never intended to harm openaı. ı love everything we've built together and ı will do everything ı can to reunite the company." çeviri:"kurulun eylemlerine katıldığım için derin pişmanlık duyuyorum. asla openaı'ye zarar verme niyetinde değildim. birlikte inşa ettiğimiz her şeyi seviyorum ve şirketi yeniden bir araya getirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım.")

    - sonrasında ise sam ilya'nın bu tweet'ine karşılık, tweet'i 3 kalple retweet'liyor. yaa kıyamam sevgi komplocukları sizi.

    -sonrasında ise şirket çalışanları, buraya dikkat, en başta mira ve en sonra ilya'nın imzaları olan bir istifa mektubu paylaşılıyor. mektup

    - sonrasında ise gayriresmi olarak şirketin veyahut neredeyse bütün çalışanların(715 kişi söylenene göre) microsoft'a doğru geçtiği söyleniyor.

    şahsi düşüncem, kahvedeki dayıların da dediği gibi "bunlar planlı yeğenim". çünkü durduk yere sevilen veyahut sevilmeyen bir ceo yönetim kurulunun aldığı karara göre, neden 700'e yakın çalışan birden istifasını verir ve başka şirkete geçiş yapar. olaylardan bir gün önce bunlar derin openai *olarak yuvarlak bir masa etrafına toplandılar... şaka şaka, sulandırmayalım. ilya'nın ne kadar yavaş olalım, temkinli olalım, alignment şakaya gelmez gibi deyişleri olsa da bu işte kesin parmağı var. sam'in de model eğitiminde kullanılan gpu'ların geliştirlmesi için bir fon aradığı konuşuluyor. entry'nin başında da belirttiğim gibi satya büyük ihtimalle sınırsız bütçe ayırdı(50 milyar dolar) ve bunu found olarak yapmak istemedi. sonucunda da yönetim kurulunu veya diğer tarafları ikna edemeyeceklerinden ötürü böyle bir entrika veyahut derinlikli satranç oynama gereksinimi duydular. işin asıl kısmı ise regulation denilen afedersiniz bok. bu regulation olursa 10^26'dan büyük floating-point hesaplama gerektiren bir model eğittiğiniz dahilde hükûmete bildirmeniz gerekiyor fakat amerika'da bu durum böyle yani kısaca o kadar da şeyyapmayın.ilgili regulation linki bu durum dahilinde büyük dil modeli eğitimi büyük şirketlerin eline geçecek ve kısaca microsoft'ta bu hamlesiyle paraya para demeyecek. bütün bu olanları anladığım kadarıyla aktarmaya çalıştım. eğer bir yanlışım olduysa editlerim.

    edit: imla
  • microsoft 90 milyar dolar ödemek zorunda kalmadan openai satın aldı.
  • yarin codex adli, yapay zeka ile kod yazma uygulamasini duyuracaklar. demo su adresten izlenebilir:

    https://www.twitch.tv/openai
  • elon musk'ın yapay zeka dünyasına bir "düzen" getirmeyi hedefleyip google'dan bir çalışanla kurdukları, dernek/kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlasa da bu "open" macerası kısa sürmüştür. şu an çatır çatır para kazanan bir şirkettir.

    - şirketin isminde geçen "open" kelimesinin "open source" ile hiçbir alakası yoktur. aksine açık kaynağı tehlikeli buluyorlar ve kaynaklarının dışarı çıkmaması konusunda çok hassaslar.
    - gpt-3 sadece bir "ürün"ünün ismidir.
    - dall-e ile yaptıkları sadece bir şovdur. modelin elini ayağını düzenletip karşınıza bir ürün olarak çıkardıkları için büyük bir hype oldu. ama bu işi yapan açık bir çok kaynak bulabilirsiniz. 24gb üstü vram'e ihtiyacınız olacak ama örneğin vqgan+clıp bu işler için gayet iyi. ücretsiz olmasa da midjourney'e de bakabilirsiniz.

    elon musk'un "abi yapay zekaya bir denge getirelim, bi konsorsiyum filan olsun" diye başladığı ve şu an geldiği noktayı düşününce bu arkadaşa ne kadar güvenileceğine kendiniz karar verin.

    şu an şirket ortaklarından biri microsoft. şirketin tek eksiği mark zukerberg. o da bu işe dahil olursa tam bi evil corp olacaktır.
hesabın var mı? giriş yap