• fransızca bizim kadınımız demek olan bişi,meryem ana ya gönderilme yapılmıştır
    ayrıca meryemin gülü olarak da geçer bu katedral
  • duyduğuma göre en büyüğü paris'te olan kilisedir, fakat fransa'nın diğer şehirlerinde de temsili küçük ve mütevazi notre dame kilisecikleri bulunmaktaymış. diğerlerini görmemiş olsam da royan'da öyle bir tane olduğunu biliyorum.
  • annem iceri girdigi zaman kulagına allah allah sesleri gelen yer...
  • iki tane notre dame katedrali vardir: biri paris'te, digeri (asil muhtesem olani) strasbourg'dadir. ikisi de gotik mimari eserleridir. strasbourg'daki notre dame katedralinin 142 metrelik bir kulesi oldugunu soylemek, sanirim insaatina 1015'te baslanip ancak 1399'da bitirilebilen bu binanin ihtisaminin anlasilmasina umarim yardimci olabilir. vitraylari ve tabii ki diger gotik eserlerde oldugu gibi gargoyle'leri ile unludur.
  • saint michel de bulunan devasa kilise. dış mimarisi inanılmaz etkileyici hatta geceleri korkutucu. korkutucu derken gerçekten kötü ruhları korkutmak için kilisenin heryerine çirkin hayvan motifleri, korkunç figürler yerleştirilmiş. böyle tepeden yere doğru eğilmiş şekilde bakıyolar bu hayvanlar. yerdeki kötü ruhlar yukarıya yani kiliseye ulaşamasın diyeymiş. içi ise oldukça basit. iç ve dış mimarisi gece ve gündüz gibi. rahibe teresa ve jan darkın mezarları mı ne var galiba içerde. bi de içerde madalya veren makinalar var 1tl çalıştırıyo onu :)

    benim kaldığım yer bu kilisenin de bulunduğu sen nehrindeki iki adadan büyük olandaydı ve gece yatmaya giderken bunun yanından geçiyordum ve o ıssızlıkta hakkaten altıma sıçmışlığım vardır. yoksa ben kötü ruh muyum zurna mıyım haa
  • bir kadına adanmış tapınak (bkz: bizim kadınımız)
    dikkat buyurunuz, tekrar ediyorum: bir kadına.

    öyle bir tapınak düşün ki, ilhamını, motivasyonunu, kadının şefkatli bakışından, yumuşak dokunuşundan alsın... dizlerinin üstüne çöküp teslim olmak için daha fazlasına ihtiyacın var mı?
  • paris `te olanin dis mimarisinin icine olan ustunlugu fransiz devriminde icindeki heykel ve suslemelerin cogunun sokulmus hasara ugramis olmasindan kaynaklidir. din ve klise devrim esnasinda epeyce hirplanmistir fransa`da. ayrica dikkatli bakanlar notre dame ile londra daki westminster abbey arasindaki mimari benzerligi de gorebilirler. bu ikisini kiyaslayarak ingilizlerin uzun yillar fransizlari taklit ettigini anlamak mumkundur.
  • paris'te olanının dışı muhteşem, işçilik muazzam, son derece gösterişliyken; içi herhangi bir kliseden farksız, dış görünüşüne kıyasla oldukça sönük bir yapıya sahip. o dışını gördükten sonra içi bu muymuş diye hayal kırıklığı yaratıyor.
  • nasıl ki, türkiye'de bir çok ilin en büyük camisi ulu cami, italya'da bir çok şehrin en büyük katedrali duomo adını alırsa, notre dame denilince de, fransa'nın bir çok şehrinin en büyük katedrali kastediliyor olabilir.

    ancak nasıl ki, duomo denilince, akla ilk, güzel şehir floransa (kendi diliyle firenze) geliyorsa, notre dame denilince de, paris'de bulunan katedral akla gelir.

    1163 - 1334 yılları arasında inşa edilen ve bir dönem paris'in merkezi kabul edilen adada bulunan bu yapı, victor hugo'nun aynı adı taşıyan romanı ile dünyaca üne kavuşmuştur.

    bir de, artık şu restorasyon bitse de, eskiden olduğu gibi ziyaret edebilsek...
  • 23 kasım 1793'de paris komünü kiliselerin kapatılmasına karar vermisti. notre dame kilisesi bu kararla kapatilmis ve aklın tapınağı haline getirilmişti. tabi sunu da ekleyelim bu durum uzun sürmedi. bizzat danton ve robespierre surmekte olan din karşıtlığına son verilmesini istemis ve 6 aralıkta din ve ibadet hürriyetini bir kararnameyle kabul etmişlerdir. 1794 baharından sonra ise kiliseler yavaş yavaş açılmaya başlamıştır.
hesabın var mı? giriş yap