• nintendo'nun çok büyük ihtimalle tarihindeki en başarılı oyun konsoludur. zaten satışları nintendo wii 'nin bile üzerine çıktığından çoktan büyük bir başarıya ulaşmıştır.

    yaklaşık bir senedir switch sahibi olan biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, özellikle endüstriyel tasarım açısından bu konsola hayran olmamak elde değil. hem tv'ye bağlı olarak hem de mobil olarak oynayabilmek ve bunu çok basit bir şekilde yapabilmek gerçekten müthiş bir tasarım harikası. mühendisleri ve tasarımcıları ayrıyetten tebrik etmek lazım.

    yazının ana konusuna gelirsek, şu an piyasada olan 3 farklı nintendo switch modelini kısaca özetleyip, hangisini tercih etmeniz gerektiğini anlatacağım.

    karşılaştırma için ana modelden başlayalım. standart nintendo switch modeli genel olarak herkese olabildiğince uyacak şekilde yapılmış olan modeldir. hem tv konsolu olarak hem de mobil konsol olarak işlevini oldukça iyi yerine getirir. 2019 sonrasında üretilen modellerin pil kapasitesi de arttırıldığından, mobil olarak da işlevliği arttırılmıştır. hem mobil hem de tv'de oyun oynamak isteyen ya da ağırlıklı olarak tv'de oynayanların tercih etmesi gereken tek modeldir. tabiki eğer tv'de oynuyorsanız özellikle, bir adet nintendo switch pro controller almanızı öneririm. standart nintendo switch oyun kolları ve özellikle tuşları yetişkinler için çok küçük. pro controller özellikle yetişkinler için yapılmış bu eksiklikleri gidermek için.

    nintendo switch lite en ekonomik versiyonudur. uygun indirimler ile yakalandığında, standart nintendo switch'in hemen hemen yarı fiyatına bulunabilir, o kadar ucuzdur. tabiki büyük bir dezavantajı vardır, tv'ye bağlanamaz, sadece mobil bir konsoldur. sadece mobile odaklı olduğundan, bazı özellikleri standart switch 'ten daha iyidir, boyutu daha ufaktır, tuşları hem daha büyük hem daha ergonomiktir. taşıması daha kolaydır. tv' de pek oynamayı düşünmeyen, bütçesi kısıtlı ve mobil odaklı oyun oynayan kişiler için idealdir. sırf bu ergonomiklik ve ucuzluk yüzünden, normal switch'in yanına, sadece mobil oyun için switch lite alan insanlar biliyorum. tabiki çocuklar için ultra ideal bir konsol olduğunu da söylememe gerek yok.

    nintendo switch oled ise 2021 yılında en son çıkan modeldir ve standart modelden farkı, lcd ekran yerine çok az daha büyük oled ekrana ve istasyonunda ethernet girişine sahip olmasıdır. standart modele oranla ortalama yüzde 20 daha pahalıdır. bu model için ana kullanıcı grubu ise para konusunu düşünmeyen nintendo fanatikleri ve mobilde en iyi görüntüye sahip olmayı isteyenlerdir. hem tv'de hem de mobilde bol oynayanlar tercih edebilirler ancak ağırlıklı olarak mobilde oynayanlar için çok daha iyi bir tercihtir. çünkü sadece tv'de oynayanlar için hemen hemen bir avantajı yoktur.

    umarım biraz yardımcı olabilmişimdir bu konuda. herkese iyi oyunlar dilerim :)

    debe editi: madem yazı tuttu, konsolun prototip aşamasında gerçekleşen bir hikayeyi anlatayım bonus olarak.

    - nintendo switch'in sol ve sağ oyun kolununun farklı renkte olması biraz şans eseridir. mühendisler zamanında prototipler arasından ikisi aynı renk olan kol seçeneklerini denerken, aralardan biri bilerek veya bilmeyerek (veya şakasına), bir switch'e sağ ve solu farklı renkte oyun kolu takar. toplantıda bir anda herkes "aaa, çok güzel oldu böyle" diye tepki vererek farklı renkte oyun kolu kullanılmasına karar verirler birden.
  • çok değil şundan 15 sene önce 8 bit ataride, 37 ekran tüplü televizyonda saatlerce super mario ve road fighter oynayıp mükemmel vakit geçiriyorduk. çağımız oyuncularının mükemmel grafik, 4k çözünürlük, 60 fps falan takıntıları, dışardan bakınca bana saçma geliyor. bence, bunları sorun eden insanlar, daha çok yaşı genç olanlar. görmemiş çünkü atari gameboy vb. gençliğinde, hayata gözlerini direk playstation 3 ile açmış.

    geçenlerde bu nintendo switch'in yeni oyunu zelda'nın gameplay videolarına baktım, mükemmel arkadaş, daha ne istiyorsunuz. daha iyi görüntü istiyorsanız, çıkın dağa bayıra kendiniz hoplayıp zıplayın, ondan iyi görüntü mü olur?
  • nintendo'nun ve diğer platformların (ps,xbox) video oyunu paradigmaları farklıdır. bu yüzden switch'le ps4 karşılaştırması için bunları anlayabilmek gerekir.

    nintendo'nun video oyunları kavramını dünden bugüne yaratıcı fikirler ve bölüm tasarımları, daha hızlı ve akıcı eğlence, çok kaliteli oyun dinamikleri, daha renkli bir dünya olarak tanımlar. bu yüzden platformunda yayınlanacak oyunları bu endişeyle seçer, bu kavramlara uyan oyunlar yayınlanır, konsolla beraber bir nintendo oyun marketi pazarlar.

    ps4,xbox ise üst teknoloji, grafik gücü, simülasyon gücü, high reality gibi kavramlarla yarışırlar ve öne çıkmak isterler. diğer faktörler rant kavramlarının içinde değildir, genel oyun dinamikleri, game play kalitesini oluruna/oyunculara bırakırlar. piyasada birçok güzel grafikli çöp oyunun varlığını buraya bağlayabilir miyiz? bu ayrı bi tartışma konusu.

    şöyle izah edeyim anlayabilmeniz için;
    ps'de unreal engine ile çöp bir oyun yapıp marketine atarsınız, ps trailerr videonuzu bile yayınlar. hangi oyunu platformunda yayınladığınız umrunda değildir. oyunun içerik kalitesi, gameplay kalitesi vesayresine bakmaz, gel koy der kardeşim marketime oyununu. satarsa bizimdir, satmazsa hiç bizim olmamıştır der.

    nintendo switch'de oyununuzu yayınlamak için oyununuzun nintendo'nun bakış açısıyla kriterlerden geçmesi gerekir. çok güzel grafikli uçak simülatörü yaptım, çok gerçekçi grafikleri var, ahanda oyunum bu, yayınlayın bakayım bunu diyemiyorsunuz. değerlendiriliyor. şuan oyun çıkarmak için ciddi kalite bekleyen tek platform olduğunu da belirtmeliyim. (kalite kriterlerinin ne olduğunu yukarıda belirttim)

    bi oyun yapımcısı ekibinin / studyosunun switch'e oyun çıkarması bi kutlama sebebidir bunu da belirteyim. "nintendo oyunuzu platformunda yayınlama layık gördü" başarısıdır bu.
  • el konsolları beni heyecanlandırsa da artık eskisinden de uzaklar. dolar, euro alıp başını gitmişken benim gibiler sadece uzaktan seyreder. ufakken de gerilerden bakardım elinde gameboy'la gezen çocuklara. büyüdük yine bir şey değişmedi. ilginç.
  • uzun süre ps5 ve xbox arasında gidip satın aldığım cihaz.

    switch 2019, ring fit ve 2 oyun daha satın aldım.

    bunu satın almamın sebebi artık yaşın biraz ilerlemiş olması, casual oyunların, eşle dostla oynanan oyunların, hardcore competitive ve çok uzun soluklu hikaye oyunlarından(rdr falan hariç onları pc’de oynuyorum zaten) daha keyifli olduğunu farketmem.

    bence nintendo, rakiplerine kıyasla çok daha fazla inovatif. kendi oyun studioları, sınırlı içerikten çıkarabildikleri birbirinden farklı oyunlar ve bu oyunların çağlardır gelişerek oyuncuyu şaşırtmaya devam etmesi açıkçası bir tüketici olarak da paramı hak ettiklerini düşünmemi sağladı. özellikle pokemon arceus ve ring fit’i oynadıktan sonra bunda karar kıldım.

    oyun fiyatlarına tekrar geleceğim, ancak bu konsolun fiziksel avantajları, birçok insanın yalnızca hayat tarzı düşünüldüğünde ağır basabiliyor.

    evde televizyon karşısında squat yaparken, yatmadan yorgan altında pokemon kovalayabiliyorsunuz. 5-6 saatlik bir uçak yolculuğunun tamamında monster hunter’da boss kovalayabiliyorsunuz. animal crossing gibi oyunlar da çocuklara çok fazla hitap ettiği için, konsolunuz biraz da boş durmaması adına yatırım görevi görüyor.(çocuğunuz şuan yoksa da 3-4 yaşında tanıştırırsınız)

    oyunlar pahalı. evet. oyun seçenekleri xbox kadar bir okyanus değil. evet.

    fakaaat, elimde olsa şuan okurlara steam ve ps4 kütüphanemde yüzlerce alınmış ama 5 saatten fazla oynanmamış oyunları gösterirdim.

    nintendo’da alıp oynamadığım tek bir oyun yok, gerçekten tepe tepe oynuyorsunuz. mario party oyununu alıyorsunuz, muhtemelen 3-5 sene eve misafirliğe gelen arkadaşlarınızla oynuyorsunuz. coop oyunlarla sevgilinizin de keyif alabileceği casual oyunları birlikte oynuyorsunuz.(overcooked, it takes two gibi gibi).

    yani, bu konsolu alan insanlara aslında saygı duymak lazım. çok çok çok zor bir karar bu konsolu almak ve eminim ki herkese göre değil. fanboyları tabii ayrı tutmak lazım, ancak siz de 30una yaklaşmış, pcde veya ps’te oynadığınız oyunlardan eskisi kadar zevk alamıyorsanız, oyunlar sizi eğlendirmek yerine strese sokuyor, geriyor ve kalitesiz zaman geçirmenize yol açıyorsa, bu konsol bana iyi geldiği gibi size de iyi gelebilir.

    edit:

    @luno nun uyarısı ile it takes two’nun switchde olmadığını öğrenmiş oldum. ancak tabii yerine geçebilecek başka coop oyunlar da var. siz fikri anladınız :)
  • (#138733439)

    ben nintendonun pazarlama departmanında çalışıyorum. birkaç sene önce türkiye mevzusu ortaya atıldı ve o zamaki şirketin ceo'su satoru iwata, türkler mi diyerek yere balgam atmak suretiyle o iğrenç ırka ne konsolumuzu ne oyunlarımızı verin deyip konuyu kapattı. işte o zamandan beri nintendo türkiye'yi tanımamaktadır.

    bu konunun ırkçılıkla ne alakası var? zamanında nintendo resmi olarak satılırken kar edemedikleri için çıktılar piyasadan. çünkü türkiye'de nintendo oyunları ps ve xbox kadar popüler değil. birkaç sene hiç resmi satış olmamasına rağmen nintendo fanları tarafından çok ısrar edilince yine resmi satışlara başladı ama yine de resmi destek verecek kadar büyük bir pazar olarak görmüyor demek ki.

    kapitalizmde ırk-din-kültür farkı yoktur anlayın şunu. para varsa şirketler oradadır, para yoksa orada değildir.
  • oyun oynamayı bilmiyorsanız bu konsolun neden var olduğunu anlamazsınız.
  • bunca senedir kağıt üzerinde yazan teknik özelliklerin bir sike yaramadığını anlamayanların eleştirdiği oyun konsolu
  • 2020 yılında hala oyun tarihinin en yenilikçi, en büyük , en saygı gören franchiselarından biri olan mario üzerinden laf attığını sanan düşük zekalı insanların hedefinde olan oyun konsoludur.
    oyunları da konsolun fiyatı da türkiye'de gerçekten çok pahalıdır.
  • bir yazarımız daha bahsetmiş yukarıda, ama ben de bahsetmek istiyorum.
    gerçekten türk insanı mario'yu neden bu kadar küçümsüyor anlayamıyorum.
    rdr2 ile marioyu kıyaslamak messi ile federer'i karşılaştırmak gibi arkadaşlar. evet ikisi de video oyunu, ama tamamen farklı türlerde iki video oyunu. birisi platformerken birisi hikaye odaklı açık dünya aksiyon/macera oyunu.
    ha illa "kıyaslayacam ben banane" diyorsanız metacritic'e bakabiliriz,
    super mario odyssey metacritic: 97
    red dead redemption 2 metacritic: 97

    yani ikisi de oyun kritikleri tarafından başyapıt olarak görülen yapımlar. şahsen red dead redemption'ı hantal buluyor ve oynayamıyorum, genel olarak platformer sevmediğimden mario'yu da hala bitiremedim. ama ikisinden de neden bu kadar övgüyle bahsedildiğini çok rahat bir şekilde görebiliyorum.

    kıyaslama buraya kadardı. şimdi özetle bi super mario'nun oyun dünyasındaki etkilerine bakalım;
    -super mario karakteri bir video oyunun "zıplayan" ilk karakter. (1981 yılında donkey kong oyununda ( kaynak ))
    -yukarda bir yazarın da bahsettiği gibi 1983 yılında oyun sektöründe çok ciddi bir kriz vardı ve bu kriz pek çok firmanın batmasına sebep oldu. fakat 1985 yılında amerika'ya gelen super mario bros bu krizin aşılmasında en büyük etken oldu(kaynak2 ). ayrıca bu oyun hala tüm zamanların en çok satan 6. oyunu ( kaynak3 ). ayrıca 2d platformerlar super mario öncesinde olsa da popüler hale gelmesini sağlayan oyun şüphesiz mario'dur. işte bizim millet hayatında mario diye sadece 90'lar ortasında,yani oyun çıktıktan 10 sene sonra falan bu oyunu oynadığı için ve bu oyunu hatırladığı için mario'yu küçümsemeyi çok sever.
    -super mario franchise'ı tüm zamanların en çok satan video oyunu franchise'ı. mario oyunları toplamda 600 milyondan fazla satışı var. kaynak_wiki. en yakın rakibine 200 milyona yakın fark atmış durumda
    - en çok hasılat yapan franchise sıralamasında 9. sırada. 10. sırada kim var biliyor musunuz? şu sürekli izlenme rekorları kıran marvel cinematic universe. işte mario bu kadar büyük bir franchise. kaynak_wiki
    -yapılan ilk 3d platformer mario 64 değildi , ama 3d platformerı mükemmelleştiren, bugünlere gelmesini sağlayan oyundu. kaynak vermiyorum, bu gerçeği "what makes mario 64 so special" falan yazarsanız rahatça bulabilirsiniz.

    benzer şeyleri zelda franchise'ı için de yazabiliriz, ama o da başka zamana artık.
    sonuç olarak, sırf gerçekçi grafiklere sahip değil diye, elinize silah alıp sağa sola ateş etmiyorsunuz diye, gerçek hayat olaylarını simüle etmiyor diye bi oyunu küçümsemek çok büyük bir yanlıştır arkadaşlar, ve oyundan anlayan herhangi bir insanın yapacağı bir şey değildir.

    oyunla kalın.
hesabın var mı? giriş yap