• bara muzik dinlemeye gidildiginde, ayakta duramayacak kadar sarhos olan bi garson ustunuze icki tepsisini dokerse “bar kardesim burasi icmeye geldik, garson da icecek tabi” demiyorsaniz, burada da “bara gitmissin, sarhos diye elestiremezsin” denilmemesi gereken olayin musebbibi kişidir.

    mesela mahkum guvenliginden sorumlu bi gardiyan kalkip bi mahkumu silkse, tepki verilince “hapse girmissin kardesim, suclu olacak tabi herkes” diye savunamayiz. her seyin bi seyi var. bara gelen musterinin is saati degil, eglence saati. barda calisanin, calanin, soyleyenin eglence saati degil, is saati. sarhos olan nev degil de, davulcusu olsa mesela, nev donup “sikinti yok karsim” mi diyecekti, haci burada profesyonel bi is yapiyoruz, insanlar bu sekilde vaktini harcayamazsin diye yeni davulcu arasiyina mi girerdi?

    babanizin oglu bile olsa haksiza haksiz demeye bilin. kimse kimseden ustun degil, bi kitleye performans sergilemeye gittiginizde sizi alkislayabilir de, yuhalayabilirler de. bu sizi dinleyenin kabahati degil, gosterdiginiz performansin sonucudur.
  • adamın durumu iyi değil ama orada seyircinin doğum yılları 95-05 yerine 85-95 olsaydı yani şu olay sadece 10 sene önce gerçekleşseydi eminim ki çok daha insancıl ve samimi bir diyalog gerçekleşirdi, daha insani bir çözüm bulunurdu. özellikle o sesi çok çıkan "in aşağı, var abi, bu ne saygısızlık, çık dışarı" falan diyen tipin sağ kulağına yapışıp beyni sol kulağından akana kadar duvara duvara vurmak istedim, öylesine nefret uyandırdı bende mikrop yaratık.
  • tahminimce alkolizm sınırına yaklaşmakta.

    burada alkolizm konusunu açmak istemezdim ancak sorunun ciddiyetini anlamak için biraz yakından bakmak gerektiğini düşünüyorum.

    alkolizm "kim bilir neler yaşıyor, nasıl bir dönemden geçiyor da sahneye alkollü çıkıyor," deyip geçilemeyecek bir konu. bahsettiğim iki birayla sarhoş olup sahneye çıkan teoman durumu değil, açık oturum programına içine viski koyduğu çay kupasıyla çıkan sunucular da değil.

    sanırım herkes gibi nev de bir şarkıcının sahneye alkolsüz çıkmaması gerektiğinin farkında.
    öyle arada içilen içkileri de kastetmediğimi belirteyim: sahneye çıkmadan önce ya da şarkı aralarında seslerini açmak için bir yudum/kadeh içki içen onca kişi var.
    özellikle gece programlarında arada demlenmek de son derece normal.

    sorun, sahneye körkütük olmasa bile basbayağı alkollü çıkmakta.
    peki neden oluyor?
    alkolizm, öyle eroin ya da diğer sert uyuşturucu/uyarıcılar gibi kısa sürede kendini gösteren bir bağımlılık değil, hem bağımlı olunması hem de fark edilmesi uzun zaman alıyor. ileride alkolik tanısı alacak kişi aslında alkolizmin eşiğini geçtiğini kısa ve orta vadede anlamıyor. eşiği geçtikten sonra fark ettiğinde ise çok geç oluyor.

    çünkü uzun süreli alkol kullanımı beyni fiziksel olarak etkiliyor ve beyne zarar veriyor. işin tıbbi kısmını entry'yi kısa tutmak için es geçiyorum.

    sıkıntı şurada ki alkoliklerin alkolik olduğunu çevresindekiler de uzun süre anlamıyor.
    çünkü alkolün oluşturduğu yoksunluk sendromunun etkileri zamanla kendini gösteriyor.
    en son içilen içkiden belli bir süre sonra ortaya çıkan yoksunluk sendromunun ne zaman başladığı önemli. başlangıçta kendini göstermesi 5 günü bulabilen yoksunluk sendromlarının belirme süresi zamanla kısalıyor. fakat bu uzun süreye yayıldığı için içki içme isteği normal gibi algılanıyor.
    ne zaman ki bu süre 24 saatin altına düşüyor, o zaman bir "ne oluyoruz?" tepkisi geliyor. buradaki sorun da şurada: uyku.
    uykuda geçen süre bu yoksunluk sendromunun içindeyken yine dikkat çekmiyor. yoksunluk sendromu 7-8 saatin altına düştüğünde artık kişi alkolik olduğunun farkına varıyor. çünkü uykusundan daha erken uyanıp ilk yaptığı şey içmek oluyor.
    alkoliklerin uyanınca içkiye sarılmasının sebebi de bu.

    burada bir yanlış inanışı düzeltmek isterim:
    alkolikler, uyanınca içki içme isteği duymuyorlar.
    yoksunluk krizi başladığı için uykularından uyanıp içki içmek zorunda kalıyorlar.

    beynin yeni-normali alkollü hal olduğu için içki içmenin devam etmesi gerekiyor.
    bu yüzdendir ki bırakmak da o kadar kolay olmuyor.

    eroin ya da diğer uyuşturucu/uyarıcı kullananlar cold turkey denilen birden bırakma yöntemini uygularlar.
    bu, alkolizmde maalesef işlemiyor. çünkü yoksunluk krizi başladıktan sonra etkilerin şiddeti giderek artıyor. ellerin titremesiyle başlayan süreç yüksek tansiyona, krizlere, kalıcı beyin hasarına ve hatta ölüme bile sebebiyet veriyor.
    bu yüzden alkoliklerin ilaçla alkolü bırakması gerekiyor.
    (burada bahsettiğim ciddi seviyedeki alkolikler, "ay içmeden duramıyorum ya," diyenler değil.)

    alkolik olma yolundaki biri de para kazandığı işini yapmakta zorlanabilir.
    seyircisine saygı duymaması konusunu geçiyorum, zira dediğim gibi, bunun farkındadır. ancak bunu bilmesine rağmen sahneye bu şekilde çıkmasına sebep olan içki içme dürtüsünü (eşik geçildiği için artık istek değildir) kontrol edemiyorsa yardım alması gerekiyor.
    şanslı ki şarkıcı olduğu için yaşadıklarını herkes gördü. ünlü biri olmasaydı ve ofise bu şekilde gitseydi "eve git de kendine bir çeki düzen ver, yarın gel," denirdi muhtemelen.

    yardım almak zor değil. umarım tedavisine başlar.
  • adam yıllar önce zor diye bir şarkı yapmış. şarkı çıktığı günden beri dönüyor dolaşıyor, insanlar değişiyor, konu değişiyor, zaman değişiyor ama inatla yaşadığım her şeyi konu ediniyor. yapıştı kaldı üzerime.
  • umarım kötü bir insana dönüşüp nevtwo olmaz bu olaydan sonra.
  • şu davranışı savunanlar olmuş, gülünçsünüz. nevi çook ama çok severdim ama bu yaptığı olmamış. seyirciye arkasını dahi dönmeyen sanatçılardan sahneye sarhoş çıkan müzisyenlere düştük. kafede piyasa müziği çalmıyorsun, konser veriyorsun ve halka mal olmuş bir sanatçısın. hafif sarhoşluk anlaşılır, sahnede içmeye devam edersin gecenin sonunda iyice kafayı bulursun anlarız. seyirciyle beraber sarhoş olursun tamam sorun yok. ama sahneye sarhoş çıkmak? cümle kuramıyorsun hacı cümle, ağzın peltekleşmiş.

    ayıp ayıp.
  • 10 yıllık şarkıcıyı bir televizyon programı ile gömen insanların olduğu görmemizi sağlamıştır, lise sıralarında zor kadere emanet ettim seni cümlesini zırlayarak söyleyen insanlar şimdi çıkıp hacı bırak bu sahne işini diyor ya asıl bu özgüven bu cesaret nereden geliyor onu anlamıyorum.
  • televizyonda zeki müren, bülent ersoy vs görünce hemen kanalı değiştiren, türk sanat müziğini "ben güzel olan her şeyi dinlerim" seviyesinde dinleyen kişilerce eleştirilen insan.

    arkadaş adam gençlere bile türk sanat müziği dinletiyor, sevdiriyor. canlı performansı kötüymüş. kaçınız cd'sini alıp stüdyo performansının hakkını verdiniz acaba da konuşuyorsunuz. bu kafar türk sanat müziği seviyordunuz da ondan mı türk sanat müziği sanatçılarınin hepsi trt korolarında erdal bakkal'a şarkı söylüyor.

    kendisini konserinde de dinlemiş birisi olarak söyleyebilirim ki canlı performansı da çoğu şarkıcıya taş çıkartır. elbette kendi tarzında olduğu kadar başarılı olmayabilir canlı türk sanat müziği performansı ama gitarını alıp kendi şarkılarını söylerken pis coşturuyor.
  • boş gerekçelerle savunulan adam. söz konusu olayda mesele ne alkol alması ne de alkol aldığı için seyirci ile tartışması adam aldığı alkol yüzünden işini yapamıyor, yapamadığı gibi bir de üste çıkmaya çalışıyor.
    tolerans gösterilmesi gereken yaratan bu bilince sahip olan adam zaten o haldeyken konsere çıkmaz, bilet paralarını da iade eder. nev ne yapmış geçmişimin ve yaşımın etkisi ile bunlara zom halimi konser diye yediririm demiş yedirememiş. olay bundan ibaret.
  • kendisi hakkında yapılan ''bir oyuncu bile kendisinden daha güzel şarkı söylüyor'' şeklindeki eleştirilere anlam veremediğim adam. kastedilen oyuncu ata demirer ve konservatuvar okuyup daha önce müzik yapmış bir insan. ilginçlik nerede bilemedim.
hesabın var mı? giriş yap