• modern üçkağıtçılık yöntemlerinden biridir. eski işyerimdeyken, müdürümün zoruyla bedava verilen 10 seanslık bir nlp eğitimine katılmıştım. eğitimden notlar:
    -hoca, kendi hayatını anlatmaya başladı. hayatı boyunca yaptığı her işi batırdığını, nlp'ye tanıştıktan sonra ise eğitim işine girerek iyi para kazanmaya başladığını anlattı. esasında, kişisel gelişimcilerin büyük çoğunluğu gibi o da, hayatının tamamında başarısızken, buna rağmen güzelce süsleyerek verdiği abuk subuk tavsiyelerle insanları kandırdığını belli etmişti.
    -insanları masadan kaldırıp bellerinden geriye esnemelerini, yani ayaklarını kıpırdatmadan bakabildikleri kadar arkaya bakmalarını istedi hoca. ne kadar esneyebildiklerini yanındakinin aklında tutmasını söyledi, sonra nlp'nin ne kadar iş yarar bir şey olduğunu ispatlamak için ayaktayken gözümüzü kapamamızı istedi, bizi bol bol telkin etti. sonrasında şimdi bakın ne kadar esneksiniz, eskisine göre çok daha fazla esneyebiliyorsunuz dedi.
    itiraz ettim, bunun sadece insan ayağa kalktığı anda daha az esnek olduğu için böyle olduğunu, ayakta 2 dakika boyunca hiç bir şey yapmadan durmasının bile esnekliğini arttıracağını, isterse aradan sonra bunu ispatlayabileceğimi söyledim, alakasız bir hikaye anlatarak olayı kaynattı.
    -nasa'nın bile nlp tekniklerinden yararlandığını, web sitesinde bundan sayfalarca bahsettiğini anlattı, üşenmedim anlatırken telefondan girdim web sitesine, nlp'yle ilgili hiç bir şey yoktu. neyse, fazla bozmayayım adamı diye ses etmedim.
    -ikinci gün farklı bir eğitmen geldi. ders boyunca psikiyatristler şöyle bilgisiz, psikologlar şöyle bilinçsiz deyip durdu. şizofreni, paranoya gibi hastalıkların bir kaç seans nlp ile tedavi edilebildiklerini iddia etti, hatta biz de ilaç yazabiliyoruz ama genelde tercih etmiyoruz (not: psikologlar bile ilaç yazamaz, sadece psikiyatristlerin böyle bir yetkisi vardır) diye yalan bile söyledi, dayanamadım yalanını yüzüne vurdum. inanmıyorsanız yararlanamazsınız, sınıfın şevkini kırıyorsunuz, isterseniz dışarı çıkabilirsiniz diyerek kibarca beni dersten attı.
    özetle, inatla 10 seansa da gittim, yalanlarını yüzlerini vurdum, beni dersten atmaya çalıştıkça da çıkmadım.
    lütfen, hayatlarında kişisel gelişim olayına inanacak kadar çaresiz olan insanları kandırmaktan başka hiç bir başarıları olmayan bu insanlara inanıp dünyanın parasını vermeyin. kendinize güvenmek her şeyi başarmak için yeterlidir.
  • telkin yoluyla insanın kendini hizaya getirmesidir. çeşitli teknikler kullanılarak (çapalama, modelleme, hipnotik dil kalıpları, zaman çizgisi vs. ) olumsuz durumlardan en az etkilenir hale gelme ve hedeflere ulaşma başarısını gösterme beklenir. bu sistem, hedefe ulaşmak için veya birisini herhangi bir şeye ikna etmek için çok çeşitli taktik ve stratejiler izlenmesini önerir. doğrudan fikrini söylemek, dürüstlük, direktlik, açık ve şeffaf olmak gibi davranışlardan tamamen vazgeçilir. taktik ve strateji nlp insanlarının yaşam biçimidir.

    ekşi sözlük yazar ve okurlarına, bu insanları görünce uzaklaşın derim ben. çünkü asla sinirlenmezler, kin tutmazlar, bekleyip avlarını soğukkanlılıkla yerler, hedefi strateji ile yokederler, hatta bir şekilde hedefin kendini yoketmesini sağlarlar, beklenen normal insan davranışlarını göstermezler, oldukları gibi görünmezler, olmak istedikleri gibi görünürler. bu da insanları çok yanıltır. çünkü kişilikleri, değerleri, inançları değişmez. ama kullandıkları tekniklerle çevrelerini istedikleri şekilde değiştirmeyi, yakınlarındaki insanları istedikleri şekilde yönlendirmeyi ve kendi davranışlarını gerektiği gibi kontrol edebilmeyi başarırlar. dört dörtlük nlp uygulayan insanlar işte böyle insanlar olurlar . genel olarak yaşama bakışları bir satın almacı veya pazarlamacıdan farklı değildir.
  • bununla ilgilenen insanlar, ciddi anlamda korktuğum tek insan tipine giriyor.
  • asabiül lisan-ı ayar
  • basari icin kendi kendini hipnoz etme
  • nlp bir teori degil, bir modeldir; tartismaya aciktir. gercegin var olmadigini, herkesin kendine has bir dunya haritasi oldugunu farz eder.
    nlp'ye gore insan 5 duyusu sayesinde dunyayi ve hayati 3 filtre (norolojik, sosyo-kulturel, kisisel) ve 3 mekanizmadan (genelleme, secicilik ve distorsiyon - degistirme) gecirerek algilar.
    algi bilincaltina isler ve ya dijital(yazili veya sozlu) ya da analog (diger butun iletisim kanallari; hareketler, mimikler vs.) yolla iletisimde olunulan kisiye ulasir.
    iletisimi kolaylastirmak, karsindakini daha iyi tanimak ve yardim etmek icin basvurulan bir modeldir.
  • ufak capli bir giris egitimiyle anlayabildigim kadariyla kabaca 3 ayri disiplin iceren uygulama:
    1. kisilik / davranis siniflandirmasi: neticedeinsanlari genellemek kolay is degildir, istisnalar da kaideyi bozmaz ama özellikle kurumlarin eleman secme ve kariyer süreclerini son derece verimli hale getirebilir
    2. kisisel gelisim: burasi bana yüzyillardan beri süregelmis sabir, sebat, vs. gibi ögüt ve ögretilerin modern dünya fast food kültürüne uyarlanmis hali gibi geldi. biraz kendini bilen, kafasi calisan, kültürlü bir insan kanimca bunlara zaten vakiftir
    3. "hizli" ögrenme / sartlanma: bu alan tibbin sinirlarini haddinden fazla ve tehlikeli bicimde ihlal ediyor bence. hipnozla 10 dakikada sigara birakmak, 3 günde ingilizce ögrenmek, vs. vs. cok ückagit kokuyor

    bu üc alanin bir tek ortak noktasini bulabildim; ücünde de cok iyi para var.
  • bu yöntemin geçerlilik/güvenirliği tartışmaları bir yana, kasap olmakdan daha kolay eğitmeni olunması öncelikle üzerinde durulması konu bence, zira yurtdışı/içi bu yöntemin ustalarından işi öğrenmek gerekirken, bana çok dandik görünen eğitim sertifika programlarıyla insanlar yetkili(!)leştirilmekte. ha bu da ayrı bi para tuzağı derseniz kişisel olarak aynen katılırım.
  • 1-2 yıl önce neyin nesidir diye merak edip yaklaşık 10 vcd'lik bir eğitimini izlemiştim.

    bir kısmı mantıklı ve hayatı güzelleştirebilecek şeyler iken, kalan kısım "diğer insanlarda olmayan bir gücü size veriyoruz" üzerineydi.
    burada kafamı karıştıran 2 nokta var:
    1. bu konuyu kafaya takıp hayvanlar gibi bilgilenip, iş görüşmesinde, bir insanla ilişkide kullanıp avantaj sağlamak ne kadar doğru? bence değil.
    2. nlp uygulamasının başarılı olma ihtimalinin düşük olması veya karşı taraftaki tesirinin cılız ve dikkate değer olmayacak olması. eğer karşıdaki insanı etkilemek ve bilinçaltına mesaj göndermek istiyorsanız da çok yapmacık ve göze batan hareketler yapmanız lazım. bir nevi kendi kişiliğinizi değiştirmeniz lazım. bir selamlaşma örneği incelenebilir.

    ayrıca olaya dışardan bakarsanız ve başlangıcını incelerseniz nlp'nin ne kadar tırt temeller üzerine kurulduğunu ve birçok insan çeşidinin yaşadığı şu dünyada çok spesifik kalacağını da farkedeceksiniz. nlp'nin vaadettiklerini böyle basit bir şekilde elde edebilme düşüncesi bile çok omurgasız bir düşüncenin ürünüdür diye düşünüyorum.
    oturmayı kalkmayı bilin, küçüğe sevgi, büyüğe saygı, arkadaşla muhabbet... bunları eksik etmeyin tamamdır. neyin uğraşı bu yani, insanlar kendi kişiliklerine niye değer vermezler anlamıyorum.
    senden daha değerli kimse yok bebeğim
  • büyüsüne kapılanları görünce star wars filmi aklıma gelir nedense. hani obi wan kenobie'nin luke'a jedi eğitimi verirken güç (kudret) ile ilgili şu cümlesini hatırlatır:

    "the force can have a strong influence on the weak-minded"

    + farkındasınız!
    - evet farkındayız.
    + mutlusunuz!
    - evet mutluyuz.

    edit: hatta şu şekilde devam eder o sohbet.

    + manevi mutluluk, huzur önemlidir.
    - evet çok önemlidir.
    + maddiyat önemli değildir.
    - evet değildir.
    + bir üst seviyeye geçebilmeniz için gereken 2000 doları geçen ay yatırdığınız aynı hesaba yatırabilirsiniz.
    - evet, hemen yatırıyoruz.

    - ehmm, peki fiş, fatura?
    + bak hala maddi şeylerle meşgul ediyorsun kafanı.
    - aa evet, özür dilerim çok haklısınız.
hesabın var mı? giriş yap