• kitaptaki en korkunç yaratıklardan biri* olmasına ragmen anadilimin türkçe* olması sebebiyle hiç ürkmedigim mahluk.(bkz: ne alaka)
    hemen açıklayayım,nazgul dendikce gözümün önüne çiçekli basmalı al yanaklı bi köylü kızı geldi hep.yakalayamadım o tadı*.üzülüyorum.
  • herkes bunlardan korkuyorda ne skime korktuklari belli degil. bindikleri sey ejderha desen ejderha degil, oyle anirip duran sekilsiz bi yarasa. 9 tanesi birlesip bi bucuklugu olduremediler. hadi aragorndan dayak yediler, kitapta kac tane kadin varsa hepsi bunlari bi guzel patakladi ** sadece siyah giyinmenin karizmasini somuren bi avuc capulcu bunlar. bunlari havada goren saklaniyo. sanki fuze atacaklar kafalarina.
  • nazgûl = ringwraith

    tolkien bu kelimeyi orc dilinden aynen cevirm$ştir. "nazg", "yuzuk", sonuna gelen "ûl" eki ise, "hizmetkar" ve "ruh/hayalet" anlamini ta$ir.
    cümlede kullanili$i a$agidaki gibi olabilir:

    one ring to rule them all, one ring to find them = ash nazg durkatuluk, ash nazg gimpatul
  • orta dunyanin f-16'si diyebiliriz.
  • ruhları günümüz istanbul'unda 1995 model iett otobüslerinin fren balatalarında çarpışmaktadır. şoför bir fren koyuyor nazgul'ler yüzük görmüş gibi çığırıyor.
  • sadece turkce cevirilerde nazgûl degildir . orjinali de zaten boyledir .
  • sauron elflerin şehrini yakıp yıktıktan sonra ele geçirdiği güç yüzüklerini büyük liderlere dağıtmıştır. zira elindeki tek yüzük sayesinde diğer yüzükleri takanları kontrol edebilecektir. böylece dokuz güç yüzüğünü alan aç gözlü insan kralları sauron'un kölesi olup nazgul'e dönüşmüştür. ne ölüdürler ne de diri.
    bu arkadaşlar hakkında en büyük tartışma dokuz yüzüğü halen taşıyıp taşımadıkları yönündedir. benim kanaatim taşıdıkları yönünde. bunun sebebi tabi ki güç yüzüklerinin doğasından ileri gelmektedir. onları takanların akılları ve iradeleri tek yüzük sayesinde sauron tarafından kontrol edilebilmektedir. bunun yanında güç yüzükleri ölümlülere sonsuz yaşama şansı vermektedir. yani nazgul eğer yüzüklerini çıkarmış olsaydı ruhları normal insanlar gibi dünyanın dışına giderdi. hem sauron'un dokuz yüzüğü nazgul'den almasına sebep de yok. diğer ırklara verilen yüzükleri geri almaya çalışmıştır çünkü o yüzükler istediği gibi sonuç vermemiştir. elfler sauron tek yüzüğü takınca kendi yüzüklerini çıkaracak kadar bilge davranmıştır çünkü. cüceler için ise öyle inatçıydılar ki güç yüzükleri ile bile iradeleri kontrol edilemiyordu denmektedir, yalnızca bu kendilerine verilen yüzükler sayesinde çok büyük zenginlikler elde ettiler, bu altın yığınları da eninde sonunda kötülük getirdi diye anlatılır.
    tolkien'in nazguller hakkında yaptığı bir açıklama da şu minvaldedir. bu arkadaşların etraflarına saldıkları büyük korkudan başka çok da büyük bir güçleri yoktur aslında. dövüş yetenekleri eşsiz değildir sadece karşısındaki kişiyi ümitsizliğe düşüren korkuları ile kazanırlar. ayriyeten tolkien demiştir ki bu nazguller tek yüzüğe öyle bağlanmışlardır ki frodo hüküm dağında tek yüzüğü sahiplenip de parmağına taktığında hobbite saldırmak şöyle dursun, frodo ne derse yaparlardı.
    yalnız hobbitin üçüncü filmindeki hallerini bir tek ben mi beğenmedim bilmiyorum. peter abi neden böle bi şey yaptı bilinmez ama kara çarşaflıyken de ruhlar alemi beyazlığındayken de çok daha karizmatiktiler.
    edit; bu arkadaşların bindikleri kanatlı yaratıkların bir ismi yoktur. aslında kitapta görüntüleri de filmdeki gibi dinozor şeklinde değil de kuş bozması gibidir. şöyle mesela. kitapta
  • witch king'in lideri olduğu lanetli ruhlar.. elfçede ulairi olarak geçer.. çok karıştırıldığı gibi, bunların bindiği hayvanların isimleri nazgul değildir.. tolkien bu hayvanlara spesifik bir isim belirtmemiş, kitaplarda wings of nazgul olarak geçmişlerdir.. 9 tanedirler.. ilk ortaya çıkışları witch king'in önderliğinde 2. çağın 2250. yılında olmuş, 3441'de the war of last alliance sonucunda gölgelere sürülmüşlerdir.. 3. çağın 1300. yılında sauron tarafından tekrar çağrılmışlar ve 3019 yılında yüzük ve sauron'la beraber yokedilmişlerdir..

    tolkien, nazgul içerisinde sadece witch king'in gerçek ismini belirtmiştir.. khamul..

    * nazgûl kelimesi hem çoğul hem tekil anlatım için kullanılır..
  • unfinished tales'de doğaları hakkında açıklayıcı bir çok bilgi kırıntısı olan tayfa.

    öncelikle bunlar tek yüzüğün kölesi değiller. zamanında taktıkları, şu anda sauron'da olan yüzüğün kölesiler. bu yüzden tek yüzüğü canları çekmiyor; ele geçirseler bile sauron'a götürüp verirler. sauron da dibine kadar itaat sağlamak için bunların 9 yüzüğünü baraddur'da kendi elinde tutuyor.

    tek yüzüğün hükmü altında kalmaları ve kendi yüzüklerine olan bağlılıklarının birleşiminin sonucu sauron'un her emrini yerine getirmeleri oluyor ama minas morgul'dan yola çıkıp ayrıkvadi'ye kadar frodo'nun peşine düştükleri maceralarında gerçekleşen sauron tarafından azarlanma ve korkudan altlarına sıçmaları olayı, saruman tarafından keklenmeleri olayı gösteriyor ki nazgul'un fiilleri sauron'un fiil ve iradesini tam anlamıyla karşılamıyor. kendi iradeleriyle insiyatif alarak davranıyorlar ama sauron'un isteklerinden asla sapmıyorlar. bunun bir yansımasını da witchking'in gandalf'la minas tirith'teki karşılaşmasında sarfettiği, "ölmeme ama süregitme" tabirinin heyecansızlığına ters düşen heyecanlı ve ihtiraslı cümlelerden anlayabiliyoruz.

    12 sene aradan sonra böyle ufak sorulara cevap bulmak çok iyi oldu.
  • yuzuklerin efendisinde nazgûl olarak gecen varlıklar cogu kisi tarafindan nasilsa ucan yaratıklar olarak akılda kalmış. ancak bunlar sauron a çalışan karanlıga düşmüş ölümsüz 9(?) kraldi. hikaye boyunca koyu pelerin ve atlarla birilerinin peşinden koşuyorlardi.
    anlam olarak: nazg = yuzuk, gul = ruh.
    atla karıştirilmis olmasi, atlara nazgül adi verilebilmesinden kaynakli olabilir.

    nazgül ise bir kiz ismi.
hesabın var mı? giriş yap