• nasil yapildigini anlatacagim cunku iyi bir insanim.
    bir suru nar alinir. tek tek ayiklanir. narmatik kullanmaniz tavsiye edilmez cunku o beyazlarin hepsi ayiklanmalidir. narmatikte araya giriyorlar. yaklasik 10 kilo nardan bir sarelle kavanozu kadar nar eksisi cikiyor. bir de ayiklarken eldiven takin mutlaka yoksa hem kahverengi eliniz olur hem de o su cok tahris eder. iste ayikladik bunlari ve rondo gibi bir seye attik ki ezilsinler. bu islem sonrasi cekirdekler oldugu gibi kaliyor, parcalanmiyor. sonra suzuyoruz incecik tel suzgecte. nari su gibi aliyoruz yani. bunu kisik ateste kaynatiyoruz en az 4 saat. oldu bitti.

    dikkat ettiyseniz nardan baska bir sey yok icinde. o yuzden nar secimi onemli, eksi nar olacak. cok eksi istemezseniz araya biraz tatli nar da katin.

    hani narin cekirdekleri kaldi ya, onlari yikayip, kurutup, kavurup yiyebilirsiniz. coh faydali. kavurunca yine de faydali mi tam emin olamadim. o zaman kavurmadan yiyin bari, kirk yilin basi faydali seyler gidecek karniniza.

    bir de: bi sey diycem unutmusum, uzun kaynatirsaniz cok koyu olur bak, salataya esit dagitmak zor olur sonra. kimyam mukemmel oldugu icin biliyorum cunkulum su kaynayinca buharlasir. kontrol edin kivamini 4 saat gecince. eferin.
  • marketlerde satılanın adının nar ekşili sos olduğunu yazmayanların dövüleceği sos. yeter artık anladık.
  • merhaba sözlük, bir gıdacı olarak önemli bir konuya değinmek istiyorum.

    evlerde yapılan, yol kenarlarında satılan ve üretim yeri belli olmayan pekmez, nar ekşisi gibi ürünleri satın almayın ve yemeyin.

    hmf (hidroksimetil furfural)

    bu konuda bir çok bilimsel makale yayınlanmış ve gazetelerde de yazılar çıkmış olmasına rağmen hiç bir ders almadığımız anlaşılıyor. hmf birçok başka yan etkileriyle beraber kanserojen bir maddedir. şekerli gıdaların uygun olmayan sıcaklıklarda saklanması ve üretimleri sırasında uygulanan ısıl işlemden dolayı meydana gelmektedir.
    çok fazla kafayı karıştırmadan söylemek gerekirse evlerde kaynatılarak yapılan pekmezler buna en güzel örnektir. doğal veya organik diye satılan pekmez, nar ekşisi gibi ürünler bu nedenle ciddi tehlike içermektedir. esasen türk gıda kodeksi bu şekilde üretilen ürünlerin satışını yasaklamıştır. ancak gerekli denetimler yapılmadığı ve tüketici tercihi bu yönde olduğu için önüne geçilememektedir.
    bu çeşit şekerli ürünler vakum altında 50-60 derecede kaynatılarak üretilmelidir. bu durumda hmf çok düşük düzeylerde kalabilmektedir. pekmezde müsaade edilen 75 mg/kg limit evlerde yapılan veya doğal diye satılan ürünlerde 1000 mg/kg olarak tespit edilmiştir.
    neden ülkemizde bu kadar çok kanser vakası var diye düşünürken, sebebi hep başka şeylerde aramayalım. kendi kendimize kanserojen ürün yapıp yiyoruz.
    bu ürünleri yol kenarlarından veya bilinmeyen kaynaklardan almak yerine güvenilir markaların ürünlerini alalım. çoğu firma bu ürünleri vakum altında evaparatör ve boule adı verilen kazanlarda ürünün bünyesindeki suyu alarak üretiyor ki doğrusu budur. türkiye'de dikkat etmesi zor olsa da kulağınızda bir yer etsin. bizim de ailenin büyükleri nar mevsiminde, üzüm mevsiminde yukarıdaki sakıncalı yöntemlerle pekmez yapıyorlar, bizim evlere gönderiyorlar. biz de maalesef yiyoruz. ancak anlatmakta fayda var. belki bu yazıyı okuyan birisi için aydınlatıcı olur.

    sağlıklı beslenelim, sağlıklı olalım.
  • eskilerin deyişiyle " babasız çocuk yaptıran". elif şafak’ın baba ve piç kitabının kapağında nar resminin olması çok oturaklı bir ayrıntı olmuş.
  • kısıra tadını veren,büssürü limona bedel
  • şu an mutfakta, koca bir tencere içinde durandır..

    gece saat 11 gibi odun ateşi üstünden indirildiği için hala sıcak, ve tadına doyum olmuyor.

    gecenin, nar ve ekşili an'ı da pek güzeldir..

    -ekşi yemekten ekşi'de yazamıyorum editi:

    annemin ateşin başında nar ekşili tencereyi indirirken arapçayla söylediği cümle,

    "sabahın köründen bu saate kadar uğraşıyorum bu ekşiyi yapmak için, eğer tadını beğenirsen bu ekşi şerbete dönecek benim için:) "

    kahve fincanı dolusu nar ekşisini içtikçe, bu şerbet çok yıl hatırımda kalacaktır..

    ye imme, hel hamat mitil ğakid.
  • piyasadaki hemen hemen tüm markalarin piyasaya sundugu nar eksisi nektaridir. yani gercek nar eksisi suyu degildir. icinde oldukca az bulunur ve tadlandirici adina bir cok sentetik maddeye sahiptir. tüketim toplumu bunu bilecek kapasiteye sahip olmadigi icin zevkle tüketirler.
  • mersin civarında yol kenarnda sotelenen organikçilerden alınmasını tavsiye ederim. iyisini bulmak için taktik vermem gerekirse; organikçi amca yada teyzenin yanına gidip, pet şişedeki (pet şişe olması organikliğin şanındandır) sıvıyı göstererek , "bu ne pekmez mi?" deyin. organikçi "yok yiğenim nar ekşisi" derse almayın şansınızı bir sonraki organikçide deneyin "yok yiğenim nar eşkisi" cevabını alana kadar bu işlemi tekrarlayın çünki nar ekşisi diyem adamın nar ekşisinden hayır gelmez, nar eşkisidir o. ayrıca batırık yedikten sonra yarım çay bardağı eşki içmeyi unutmayın düğürcük çarpar valla. eyyorlamam bu kadar.
  • pantolonu gösteren ütüdür kadını gösteren götüdür derler ya, işte bu meret de salatayı gösterendir.
  • super bir sey her seye dokup yiyorum ben. tavuk, et, pilav, yumurta, makarna allah ne verdiyse..
hesabın var mı? giriş yap