• onlar çok farklı bir kabile...

    namibia / himba kabileseinde çocuklar doğmadan önce anneleriyle ruhsal iletişim kuruyor ve tüm hayatı boyunca kendisine eşlik edecek olan “şarkıyı” kulağına fısıldıyor! bu bağlantı, aynı zamanda o çocuğun doğum tarihi olarak kabul ediliyor.

    afrika’daki kabile hayatını araştıran araştırmacı ve bilim adamları, her geçen gün yepyeni bilgilere ulaşıyorlar. uzmanların karşısına çıkan bu kabile, çocuklarla kurduğu ilişkinin farklılığıyla dikkat çekiyor.

    kabilede yeni doğan çocukların yaşı doğdukları tarihten itibaren değil, annesiyle kurduğu zihinsel iletişimden itibaren başlıyor.

    kabilenin kadınları hamile kalmaya karar verdiklerinde bir ağacın altına oturuyor ve dünyaya gelmek isteyen çocuğun kendisiyle telepatik iletişim kurmasını bekliyor. çocuk annesiyle kurduğu ilk iletişimi, ona söylediği bir “şarkı” ile başlatıyor. çocuğun söylediği şarkıyı duyan anne bu şarkıyı kocasına da öğretiyor ve ardından hamile kalıyor.

    çocuğun annesine söylediği bu şarkı, onun doğumgünü olarak kabul ediliyor ve yaşı bu tarihe göre hesaplanıyor.

    uzmanlar aynı zamanda bu şarkının o çocuğun doğumundan ölümüne kadar tüm hayatına eşlik ettiğini belirtiyorlar.

    anne hamileliği boyunca çocuğun şarkısını kabile ileri gelenlerine ve yaşlı kadınlara öğretiyor. doğum sırasında çocuk bu şarkıyla karşılandığı gibi, düşüp bir yerini incittiğinde de yine aynı şarkıyla avutuluyor. aynı zamanda çocuğu ödüllendirmek ya da ergenlik törenlerindeki başarısını kutlamak için de bu şarkı söyleniyor.

    araştırmacıları şaşırtan diğer bir konu ise kabilenin “suça” ilişkin tutumunda ortaya çıkıyor. çocuk ilerleyen yaşında toplumsal bir yasayı ihlal eder ya da bir suç işlerse, köy meydanına çağrılıp topluluk tarafından çembere alınıyor ve ona hep bir ağızdan kendi şarkısı söyleniyor.

    kabilenin kadim geleneklerine göre, antisosyal davranışları düzeltmenin yolu “cezalandırmadan” değil, “sevgiden” ve o bireye kendi “gerçek kimliğini” hatırlatmaktan geçiyor.

    http://theperfectbirth.wordpress.com/…e-birth-song/
  • open source yazilimin devrim yaptigi ulkelerden biri.

    $u anda dinledigim bbc podcast'inden anladigim kadariyla eski bilgisayarlara open source programlar yukleyip nambiya'nin ucra koselerine gonderiyorlarmis. bu isi de gonullu gencler yapiyormus.

    turkiye'de de gayet guzel yapilabilecek guzel bir proje. ama oyle bir ulkeyiz ki, bill gates gelince ba$bakan etrafinda dort donuyor.
  • linkteki videoya rastlar rastlamaz bilet alıp gidesim geldi. fullscreen ve 1080p olarak izleyiniz. görüntüler gerçektir.

    https://www.youtube.com/watch?v=em5lm5wey3q
  • hayattayken görülmesi gereken ülkeler arasında ilk üçe girer kanımca.

    5 milyon yaşında koca bir çöl barındırır bu ülke sınırlarında. insan walvis bay'de yüzünü bir yandan uçsuz bucaksız bir çöle, diğer taraftan sonsuz bir okyanusa dönebilir. okyanusta yapılan fok ve yunus turunda, kucakta bir fokla selfie yapmak işten bile değildir.

    windhoek'taki ulusal müzede saatler geçirilip, ülkenin sancılı ama bir o kadar da gururlu tarihi hakkında bilgi edinilebilir.

    swakopmunddaki brauhausta alman birası içmeden olmaz.

    ...ve sossusvlei. çölün ortasında, o güne kadar ancak filmlerde görülmüş kum tepelerine tırmanma, kum tepesinden aşağı kum kayağı yapma, sabuha klipleri çekmenin ötesinde, insanın kendisiyle ve doğayla bu kadar baş başa kalabildiği başka bir yer var mıdır, bilmiyorum.

    bu ülkede geçirilen kısa bir süre bile ufku genişletmeye yeter.
  • galaksimizin sarmal uzantısını, çıplak gözle en güzel bu ülkenin kırsalında izleyebilirsiniz.
  • -1914'e kadar alman sömürgesi olarak kaldı.
    -1914-1991 arası güney afrika cumhuriyeti yönetiminde kaldı.
    -kişi başına düşen yıllık milli gelirleri 7000$ gibi afrika ülkeleri arasında en iyilerden biri gibi gözükse de önemli ölçüde gelir dağılımı eşitsizliği görülen bir ülke. şöyle ki halkın yüzde 55'i günde 2$'dan daha az kazanıyor.
    -bu eşitsizliğin en önemli sebebi güney afrika'da hüküm süren apartheid rejiminin namibya'ya etkisi. beyazlar önemli ölçüde ekonomik aktiviteyi sürdüren kesim.
    -doğal kaynaklar çok önemli bir yer tutuyor ekonomisinde. balıkçılık en önemlilerinden. (bkz: asiri avlanma)
  • 80'lerdeki atlaslarda, o zamanki somurge statusunu belirtmek icin iki farkli renkte cizgi ile boyanmis olarak karsimiza cikardi..
  • namibya deutsch-südwestafrika yani alman güney batı afrikasına bağlı bi koloni idi. 1904 yılındaki olaylarda yokedilen herero sayısı bu kabilenin toplam nüfusunun %80 ini aşıyordu. başka bir deyişle her 5 hererodan dördü öldürüldü.
  • insanları açlıktan ölürken, toprakları elmas kaynayan bir ülkedir ayrıca. görenlerin anlatımıyla, ülkeyi boylamasına geçen tek bir karayolu vardır ve bu karayolunun yanlarında dahi parıldayan elmaslara rastlamak mümkündür. ancak bunlara dokunmak yasaktır, zira bunların sahibi ülkenin halkı değil, alman şirketleridir. ve etrafta dolaşan jipli devriyelerin, bu karayolunda durup yolun kenarına yaklaşanlara bile ateş etme hakkı vardır.
  • 2010'da neredeyse tamamını gezdiğim ülke.

    ismini ilk olarak brangelina'nın çocuklarını dünyaya getirdikleri yer olarak duymuştum.

    ülke tarihi savaşlar ve beyaz adamın katliamlarıyla dolu olduğu halde, şimdi güney afrika'ya göre çok daha güvenli, huzurlu ve sakin. afrika kıtasında birçok ülke tehlikeli olduğu için gezilemezken, namibia güvenli olması dolayısıyla gerçek afrika yaşantısının görülebileceği yerlerden. sadece himbaları görmek için bile gidilebilir.
hesabın var mı? giriş yap