• - havadaki 0.3 mikrometreden büyük partiküllerin %95'ini filtreleyebilmektedir.
    - wuhan virüsü (bkz: 2019-ncov) coronavirüs ailesinden ve coronavirüsler ortalama 0.1 mikrometre büyüklüğünde. virüsün kendisi n95 maskeden geçebilir.
    https://www.news-medical.net/…from-coronavirus.aspx
    - fakat sars virüsü ile ilgili akademik makalelerde (ameliyat tipi veya n95, farketmeksizin) yüz maskesi kullanan hastane çalışanlarının %80 daha az risk altında kaldıkları paylaşılmış: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc3322898/
    - havadaki toz (büyük partiküller) virüsü daha etkili taşıdığı için yüz maskesi tavsiye ediliyor. n95 tavsiyesinin ardındaki sebep de daha az taşıyıcı partiküle maruz kalmak.

    sars vakasında maske, önlük ve el yıkama önlemlerinin hepsini yerine getirenlerle en az birini unutanların karşılaştırması da şurada:
    https://www.sciencedirect.com/…ii/s0140673603131686
    bu çalışmada da "hepsini uygulayanlar" (beklendiği gibi) çok daha iyi durumda ama ana farkı yaratan, sars için, yüz maskesi olmuş.

    sars için riski en iyi maskeler azaltmışken, 2019-ncov için el yıkamanın daha etkin olduğu söyleniyor.
    https://nationalpost.com/…da/wuhan-coronavirus-mask

    2019-ncov için yüz maskesi dert edeceğinize ellerinizi yıkamayı unutmayın diyorlar özetle.
  • annem kemoterapi alıyordu şimdi hergün radyoterapi alıyor, babam diyabet hastası. yasaklanmadan çok önce annemin hastaneye gittiğinde kullanması için birkaç adet edinmiştim.

    şimdi bu virüs aerosol olarak konuşulduğunda, nefes verildiğinde, hapşırıp öksürüldüğünde havada bir süre asılı kalabiliyor mu? berberlerin suyu spreyle saçınıza sıkmaları gibi, bir kısmı yere düşüyor bir kısmı bir süre için havada asılı kalıyor. ücretsiz dağıtılan, teli bile olmayan, üstten alttan açık kalan şeffaf maskeyle ben annemi içim rahat hastaneye gönderemem kardeşim. sağlıkçı ya da epidemiyolog değilim ama akıl var mantık var yahu. kaldı ki bunlar tek kullanımlık ve devlet 1.5 ayda 5 tane ateşleyebildi, n95 tarzı maskeler uygun dezenfektasyon ile tekrar tekrar kullanımı mümkün. öncelik zaten kesinlikle sağlıkçılarda olmalı ancak bu milletin vergileriyle ihtiyaç fazlası olarak üretilen maskeleri amerikaya, fransaya, irana gönderene kadar yüksek riskli immunsurpress kronik hastalığı olan, vergi ödeyen kendi vatandaşlarımıza verilseydi daha mantıklı olmaz mıydı sadece soruyorum?
  • fiyat yükseltmenin dışında bazı satıcıların ıvır zıvır her maskeye "n95, ffp2, virüs filtreli" vs yazdıklarını da gördük ya, n95 ile çakallık tarihimize yeni bir mihenk taşı daha eklenmiş oldu. almadan önce ürün fotoğraflarını büyütüp bakın, n95 yazan, yani en az ffp2 olması gereken maskenin aslında ffp1 olduğunu göreceksiniz.

    peki nedir bu n95 - ffp2 derseniz, öğrendiğim kadarıyla yazmaya çalışayım.
    n95 amerikan hava filtreleme standardı, ffp (filtering face piece) ise bunun avrupa versiyonudur. bu standartlar maskenin ne kadar küçük partikülleri süzebildiğini ifade ederler.

    n95'in süzme kapasitesi %95, (şunu da belirtelim, kn95 çin standardıdır)
    n97'nin süzme kapasitesi %97,
    n100'ün süzme kapasitesi %99,97'dir.

    rakamların önündeki harf maskenin havadaki yağlı partiküllere direncini ifade eder.
    n = yağa dayanıksız
    r = yağa kısmen dirençli
    p = güçlü yağ direncine sahip, demektir.

    buna göre, örneğin p95 kodu maskenin yağa dayanıklı ve %95 süzme kapasitesine sahip olduğunu ifade eder.

    avrupa standartlarına bakacak olursak:
    ffp1 maskeler %80,
    ffp2 maskeler %94,
    ffp3 maskeler %99,95 en az süzme kapasitesine sahiptir.

    yani n95'in en yakın muadili ffp2, n100'ün muadili ise ffp3'tür.

    maskelerin üzerinde "nr d" veya "en:149-2001" gibi başka kodlar da görebilirsiniz. biraz da bunlara bakalım.

    en 149: 1991 yılında kabul edilen eski standarttır.
    en 149-2001: 2001 yılında güncellenen yeni standarttır.
    d: maskenin dolomit testini geçtiğini belirtir. zamanla oluşan tıkanmalara daha dayanıklıdır ve daha düşük solunum direncini ifade eder.
    r: yeniden kullanılabilir demektir.
    nr: tek kullanımlık demektir.
    v maskede valf olduğunu, dv ise valfli ve dolomit testini geçtiğini belirtir.
    gb2626-2019, bu çin kalite standardını belirtir. kaynak

    (bkz: #101310508)
    en 149 2001: toz maskeleri yeni avrupa standardı
    n95 vs ffp2 what is difference
    wikipedia: respirator
    dust mask rating, the ultimate guide

    edit: prof. dr. mustafa özdoğan'ın web sayfasında da konuyla ilgili detaylı bilgi varmış. link

    edit 2: cerrahi maskeler için (bkz: #115519607)
  • ulan madem böyle bir durum var, bedava dağıtılması gerekmez mi bu maskenin, virüs yayılınca cukkasını doldurana bulaşmayacak mı amk.

    ellerinizi yıkayın
    hapşıran insandan uzak durun, virüs damlacık yoluyla bulaşıyor ve 1 metre sonra yere düşüyormuş piç
    mecbur değilseniz hastane toplu taşıma vb. kullanmayın gitmeyin
  • şu maske olayını çözen olursa sevinirim. alınması gereken maske nedir, nasıl kaliteli olduğunu anlarız, tavsiye ve önerilere açığız. herkes n95 yazıyor fakat önüne gelen n95 diye maske satıyor. yok 3 katmanlı, yok filtreli diye. zaten fiyatlar malum fırsatçı şerefsizler arz-talep yerine, kriz-fırsat üzerinden gidiyor. yeşillendirin lütfen.

    edit1: prof. dr. alpay azap yaptığı açıklamaya göre '' kumaş maske (cerrahi maske) yeterlidir. havalı maske cart curt gereksiz demiş.
    maske tek başına önlem değil, el temizliği de önemlidir.

    edit2: aerosolizasyon (havaya saçılmış olan ince taneli sıvılar) korunmak için ideal maske tipi n95/ffp2 olanıdır. sağlık bakanlığının bir makalesinde yer alıyor. n95 bulamaz iseniz ffp2 sertifikalı maskelerde aynıdır.

    edit3: ne kadar maske satan toptan, perakende firmalar varsa hepsi ürünleri tükendi olarak kapatmış. ffp2-ffp3 ürünleri için. insanların ne kadar karaktersiz, şerefsiz olduğunun beyanıdır. her şey daha fazla para için. sahibindene bakmayın bile. millet deli gibi fiyatlar vermiş. krizi fırsata çeviren kim varsa buradan taaa anasını sikeyim açık ve net. (bkz: https://i.hizliresim.com/vyox56.jpg)
  • millete mendil niteliginde maske dagitip n95 maske turu gerekli degil diye ortada dolasan bir sozde bilim adami guruhu mevcut.

    düne kadar da bu herifler maskeye gerek yok diye sacmaliyorlardi.her gün baska haber...

    ayiptir ya...
  • nokia n95 telefonumu hatırlatıp, bana kısa bir nostalji yaptırmış başlık.
  • virüsün enfekte olmuş kişiden en yakınındaki iki kişiye bulaşma riski var. eşi, çocuğu; ya da en fazla yan masadaki iş arkadaşı.
    cerrahi maskelerin %80, n95 maskelerin ise %95 oranda koruma sağladığını söylüyorlar.
    n95’in şekline dikkat ettiyseniz surata oturuyor, ağzınızın etrafını ve burnunuzu tam kapatıyor. yani ağzınıza ve burnunuza saracağınız bir tülbent vs de sizi koruyacaktır; mesele enfekte insandan sıvı vs kapmamak, dokunduğuna dokunmamak.
    şuraya buraya dokunduktan sonra ellerinizi yıkamadan ağzınıza gözünüze götürmezseniz, kişisel eşyaları paylaşmazsanız, on beş dakikada bir su filan/sıvı bir şeyler içerseniz tedbir almış olursunuz inşallah.
    elini sık sık sabunla yıka, ağzını burnunu bir şekilde koru, kalabalıktan kaçın.
  • coronavirüs yaygınlığı artarken endişe eden kişilerin yeterince araştırmadan iyi niyetle ticari tuzaklara düşebileceği partikül koruma seviyesidir. abd'deki bu seviye avrupa standardında ffp2'ye denk gelmektedir. fakat satış amaçlı ticari kafa karıştırma oyunları size maske satabilmek için herşeyi yapıştırabilir:

    mesela şu ilan: https://www.imageupload.net/image/so9b1

    n95 diye başlayıp ffp1 ile devam ediyor. ffp1 80% gibi bir oranda filtreleme yaparken % 98.99 (ffp3) iddiasında bulunuyor.
    sonra n95'in ülkemizde geçerliliği bulunmamaktadır diye devam ediyor.
    sanki virüs hangi ülkede olduğuna göre bulaşıyor.

    neresinden tutsak elimizde kalıyor. malesef bu zihniyetin depremde kira artıran zihniyetten farkı yok.
  • diğer tıbbi maskeler gibi bu da tek kullanımlıktır. yıkayıp tekrar kullanmaya çalışmayınız.
hesabın var mı? giriş yap