• güney afrika yapımı belgesel.
  • bir yumuşakçanın kısa hayatını konu alan belgesel.

    ahtapotlar nöroloji dünyanın en çok merak edip, ilgilendikleri deniz canlılarından birisidir. veriler ve deneylere dayalı bir belgesel beklerken, acayip duygusal, hüzünlü bir belgesel izlemiş oldum. gözüm doldu bir kaç defa. ilk defa bir belgeselcinin olaya müdehale ettiğini görmek beni şaşırttı.
  • netflix' e teşrif etmiş olan, hem çocukların hem de yetişkinlerin izleyip beğeneceği, "bir ahtapotla ne kadar duygusal bir bağ kurulabilir ki?" sorusuna finalinde gözleri doldurarak cevap veren, bu yaratıkların bilişsel ve duygusal zekalarının ne kadar ileri olduğunu göstererek hayran bırakan güzel yapım.
  • tek parçalık bir netflix belgeseli, cape town'da geçiyor.

    bir ahtapot ile bir insanın bu derece yakınlaşabilmesi beni çok duygulandırdı. kurgu ve müzikler şahaneydi. çekimler için bile izlenir, kesinlikle tavsiye ederim.

    özellikle deniz korkusu/fobisi olanlar izlesin. aşağıda bambaşka bir dünya var, hepsi yaşam ve can derdinde, cüssenizden dolayı da hepsi sizden korkuyor, siz onlardan korkmayın.
  • mutlaka izlenesi bir belgesel. müzikler ve çekimler harika.
    anlatan abimiz de oldukça samimi ve duygusal.
  • canlıların su altındaki dünyasını izlemeye alışık bünyemi ilk kez bu denli zorlayan belgeseldir. gözlerimden birkaç damla yaş geldiğini belirtmeliyim. (utanç mode)

    su altı ormanındaki o çalkantılı evren, canlıların birbiriyle iletişimi ve av yöntemleriyle ilgili (özel) bir ahtapotun nasıl kamufle olduğu, aynı zamanda çekim yapan (rutin olarak) aynı denize ve derinliklere inen adamın ahtapot ile nasıl zaman geçirdiğine tanık oluyoruz. sanki evcil canlı gibiydi. ahtapotumuz, dalış yapan adamın elleri üzerinde öyle sevimlice ilerliyordu ki... o ahtapotun samimi dostu olmak istedim. fazlasıyla eksantrik. hep denir; ahtapotlar su altı dünyasının en zeki varlıkları diye. sahiden de izlediklerim bunu doğruluyordu.

    --- spoiler ---

    belgeselin sonlarına doğru malum ahtapotumuz çiftleşiyor ve her doğum yapan ahtapot gibi yaşamı son buluyor. orada tükendim sanki. kendi kendimi yiyorum, gözlerinin kapandığı an müsekkin hâlimi yitirmiş gibi tuhaf hissettim. sonra bir köpek balığı tarafından yem olarak su ormanının derinliklerinde kayboldu.

    --- spoiler ---
  • bir ahtapot ve insan evladı ne düzeyde bağ kurabilir ki, hem ahtapotlar yüzmek ve yemek yemek dışında ne yapabilir ki sorusuna verilebilecek alternatif cevapların toplamını barındıran kurgusal belgesel.

    insana içsesinde bütün dertlerin amk diye naralar attıran cinste bi’ yapım. izleyicisine bir saatliğine zamanı durduran cinsten.
  • başrolünde craig foster ve bir ahtapotun yer aldığı harika bir belgesel. deniz ve sualtı yaşamına ilgisi olanlar kaçırmasın derim.
    çocukluğumdan beri dalarım, tüplü dalış eğitmenliği yaptım, ara sıra zıpkın avcılığı da yaparım. özellikle tüplü dalışlarımda ahtapotlarla tanıştıktan sonra bırakın avcılığını yapmayı, ahtapot yiyemez oldum. sualtının en zeki canlılarındandır kendisi. zira bu filmde de anlatıldığı gibi hem yaratıcı hem de espri yetenekleri var. bazı şeyleri ise sadece eğlence olsun diye yapıyorlar. seyredin, keyif alacaksınız.
  • bir çok insanın cesaret edemeyeceği bir atmosferde yapılmış duygusal bir belgesel. yosun ormanı denilen yerde ve o kadar vahşi canlının içerisinde zaman geçirmek fikri bile çılgınca geliyor. yani ikinci gün oraya gitmeye cesaret edemeyebilirsiniz.

    bir ahtapotun yaşam döngüsü ve günlük rutinleri hakkında bilgi edinebiliyorsunuz.

    başlangıcında harika bir masalsılık var. ahtapotla duygusal da bir bağ kurduğunu anlatıyor. sanıyorum hayatımda hiç böyle duygusal bir vahşi hayat belgeseli izlememiştim. kurgu, görüntüler ve hikaye örgüsü işin çok özenli yapıldığını hissettirdi.

    çocukları da araştırmaya teşvik edebilecek, ilgi çekici bir yapım olmuş.

    --- spoiler ---

    sonunda oğlu ile birlikte yaptıklarını anlatırken, onun bilime ve okyanus canlılarına olan ilgisinden bahsediyor. bunun ona doğaya saygı, özgüven gibi erdemler kazandırdığını söylüyor. ama en önemlisi de nazik biri olmayı öğretti diyor.

    gerçekten taktir edilesi.

    --- spoiler ---
  • büyük özveri ile çekilmiş harika bir belgesel. daha önce hiç yakalanmamis görüntüler ve günü gününe izlenmiş bir ahtapot ve davranışları. herkese tavsiye ederim, mükemmel bir yapım
hesabın var mı? giriş yap