• tanimlar/referanslar:
    manda: somurge yonetimine verilen isim.

    kaynak: yapi kredi yayinlari, istiklal harbimiz kitabi, kazim karabekir. 5. baskinin 61. sayfasi.

    bunun kanitladigi tek sey:
    o zamanlar ki, ismet inonu, askerligi birakip ismet aga olalim, ciftcilik yapalim (yil 1918) dedigi zamanlar. onlarca yildir savasmis, yenilmis bir ordunun subaylari. (bu onlari asagilamak icin degil, yaptiklarini daha iyi anlayabilmek icin belirttigim bir not. bize bugun yanlis gibi gelen gorusler, dusunceler o tartismalar esnasinda yadirganmamali)

    her birinin farkli gorusu var, hepsi birbirinden riskli. onun icin mustafa kemal'in amerikan mandasi istemesi ona mantikli gelmistir. bu, erzurum kongresi oncesindeki gorusudur. kazim karabekir ise, erzurum kongresinde bu goruslerin aksine ikna etmisti kendisini ve diger pasalari. kurtulus savasina boyle karar verilmistir.

    kazim karabekir'in kurtulus savasi ongorusu ve plani daha iyi sonuclar dogurmustur. yoksa, mustafa kemal ve diger pasalar, ulkeyi birilerine pazarlayalim derdinde degillerdi. sadece gorus farki. ama kazim karabekir, mustafa kemal ve digerlerini ikna edene kadar iki aylik sure gecmistir.

    entry metni:

    kazim karabekir'in tum hazirliklarini yaptigi erzurum kongresi oncesinde, mustafa kemal ve arkadaslarinin mektuplari ile kanitlanan gercektir.

    dikkat, bu mektuplar, istiklal harbini baslatacak pasalar arasindaki mektuplar.

    yani dis politika icabi yapilmis manevralar degil, istiklal harbini baslatacak pasalar arasindaki mektuplar.

    kazim karabekir ise somurge yonetimlerinin, amerikan, ingiliz, rus hangisi olursa olsun turkiye icin bolunme anlamina gelecegini mustafa kemal, ismet inonu ve digerlerine, erzurum kongresinde inandiriyor.

    boylece, tum pasalar, ilk olarak kurtulus savasina, eger basarisiz olurlarsa en son care olarak manda yonetimine -ki zaten baska secenek de kalmiyor, istanbul gitmis, anadoludan cikan hareket susturulmussa- razi olmak konusunda anlasiyorlar.

    ayrica:

    (bkz: erzurum kongresi/@men kucik chomichmen)
    (bkz: kurtuluş savaşı'nı karabekir'in başlatması/@men kucik chomichmen)
  • mandadan evvel tüm eşşeklerin mına koymuştur. ah bir de şu koyunların kökünün ebesini belleyeydi iyiydi.

    edit: başlık başıma kalmamış. bi ara ilk entry kaybolduydu. geri gelmiş. hayret! *
  • mektuplar yapi kredi yayinlari'ndan yayinlanan (koc holding sizi cagiriyor) istiklal harbimiz adli eserin (kazim karabekir'in anilaridir) 1. cildinin 62. sayfasinda bulunmaktadir.

    mustafa kemal pasa ile ilgili her konuda oldugu gibi, propaganda kurbani bircok insanimiz var.

    ulvi addedilen konularda, mustafa kemal kahramandi propagandasi.

    o da bir insandi. ulkesinin ve toplumun iyiligini dusunen.

    sartlar, ki adam 20 yasindan beri binlerce kilometre yol gidip savasmis birisi, ordusunun yenildigini gormus, istanbul'un isgalini gormus birisi.

    o andaki sartlara gore amerikan mandasi, ya da bolsevik mandasi en iyisi diye dusunmus arkadaslari ile.

    sonrasinda, kazim karabekir'in sayesinde bu fikir ikinci plana atilmis ve kurtulus savasinda karar kilinmis.
  • bu mesele yalçın küçük hocanın yanılmıyorsam sırlar ve türkiye üzerine tezler- 1' inde de yer almaktadır. fakat olayları yalnızca "mektupta var bu"dan ibaret görürsek ve cımbızlarsak, sözgelimi tayyip erdoğan' ın peres' e laf çaktığı one minute olayını 50 sene sonra "adam sıkı bir israil düşmanıydı, ifadeleri de var, vay be ne cesur adammış" gibi görebiliriz. halbuki alakası yok.

    hatırladığım, amerikalı bir gazeteci sivas kongresi' ne katılıyor. onunla röportajında paşa bu tarz "neden olmasın, biz isteriz de onlar ister mi" vb. ifadeleri kullanıyor. unutulmasın ki o aralar elin en güçlü olduğu zamanlar değil. muhtemelen basit bir diplomasi stratejisi ve "taa oralardan şey edemezler" görüşünün kolaylığı buna sebep. kaldı ki öte taraftan bolşeviklerle yürütülen diplomasi daha başarılı oluyor. silah yardımları vesaire... sadece türkiye için değil ama bunun üzerine ileriki yıllardaki enternasyonal'de "emperyalizme karşı burjuva devrimcilerini desteklemek" muhabbetleri giriyor ki, ayrı ayrı ülkelerde komünist partileri bitiren biraz da bu oluyor. sonuç? amerikan mandası, sovyet ayısı filan olunmadı. orada edilen cümlenin bir kıymet-i harbiyesi yok. sadece taktiksel birtakım ifadeler olarak tarihte yerini aldı.

    halide edip adıvar' a da çok yüklenilir ama değerini düşürmüyor.
  • biraz daha zeki olsa, geri zekalı sayılabilecek birinin attığı çamur. uzun uzun çok şey yazılır lakin parmaklarımı yormama değmez zira arkadaş beyin özürlü olduğundan idrak etmesi güç, mazallah idrak ediyim derken beyni infilak eder.
  • mustafa kemal amerikan mandasi istemiş veya istememiş bunun ne önemi var. siz ne istediğine değil ne yaptığına bakın.
    o dönem öyle bir donem ki o günleri bugünki bakış acimizla anlamamız çok zor. bir ülke bir millet yok oluşun eşiğine gelmiş, herkes vatanın en azindan küçük bir parçasını kurtarabilmek için çırpınıyor, her kafadan bir ses çıkıyor, devletin gazeteleri kurumları halk bi ihtimal birlesmesin diye ortalığı karıştırıyor, isyan edenleri dinsizlikle suçluyor, kimse kimseye güvenmiyor ve en önemlisi kimse halka güvenmiyor.
    bu şartlarda vatanı kurtarmak için neler yapilabilecegini düşünürken elbette henuz türkiye de ne anlama geldiği fazla bilinmeyen mandacilik da düşünülmüş olabilir. zaten bunu can havliyle savunan aydınlar olduğunu biliyoruz mesela halide edip bunlardan biridir. ancak nihayet herkes mandaciligin yanlış bir düşünce olduğunu anlamıştır ve mustafa kemal toprağın altina girmiş bir milletin diriltilebilecegini bütün dünyaya kanıtlamıştır. gerisi fasa fiso.
  • bunlar hep tarihi baştan yazma çabaları, 2 senelik ömürleri var, sonra hamam böcekleri gibi saklanacak yer arayacaklar.
hesabın var mı? giriş yap