29581 entry daha
  • mustafa kemal atatürk savaşı kazanmak için kime ne söylemesi gerekiyorsa onu söylemiş, savaşı kazandıktan sonra da türkiye cumhuriyeti'nin osmanlı devleti gibi geri kalıp, yıkılmaması için ne gerekiyorsa onu yapmıştır.

    tabii osmanlı devleti'ni yıktıkları gibi, türkiye cumhuriyeti'ni de yıkmak isteyen, türk milletinin çağının gerisinde kalması, türkiye ekonomisin çökmesi, türkiye'nin bilim ve teknolojide geri kalması için mücadele eden gericiler bu durumdan rahatsız olmuşlardır.
  • "atatürk'ün din ve islam hakkındaki görüşleri genelde menfidir" denilmiş yukarıda. yani atatürk'ün islam'a iyi baktığı iddia edilmiş ki bu doğru değil.

    prof. dr. cemil koçak: atatürk ile ilgili gerçeklerin neden saklandığını anlatmış

    türk tarih kurumu ve kemalistler, hayali ve tanrısal bir atatürk karakteri yaratmış bulunmaktalar. oysa atatürk'ün siyasi hayatında birçok tezatlar, hatalar, çelişkiler mevcut.

    atatürk, savaş yıllarında dindar kesimin desteğini alabilmek için dindar biri gibi konuşmalar yapmıştır. onun dine ve islam'a bakışı kuran-ı kerim gibi kutsal kitapları kast ederek "gökten indiği sanılan kitaplar" demesiyle özetlenebilir.

    --- spoiler ---
    dünyaca bilinmektedir ki, bizim devlet yönetimimizdeki ana programımız, cumhuriyet halk partisi programıdır. bunun kapsadığı prensipler, yönetimde ve politikada bizi aydınlatıcı ana çizgilerdir. fakat bu prensipleri, gökten indiği sanılan kitapların doğmalarıyla asla bir tutmamalıdır. biz, ilhamlarımızı, gökten ve gaipten değil, doğrudan doğruya yaşamdan almış bulunuyoruz.
    --- spoiler ---

    (bkz: kemalizm)
  • en büyük düşman, düşmanların düşmanı, ne falan ne de filan milletler. bilakis bu, adeta her tarafı kaplamış ve saltanat halinde dünyaya hakim olan kapitalizm afeti ve onun çocuğu olan emperyalizmdir.

    gazi mustafa kemal atatürk
    hakimiyet-i milliye - 1920
  • başlıktan görüldüğü üzere, erdoğancılar kuyruğu dik tutma derdinde, onun için aynı lafları birkaç gün arayla başlığa yazıp karalama peşinde koşmaya devam ediyorlar.

    bu sırada: (bkz: erdoğan'ın islamı güncellemeliyiz demesi)

    sonrası:

    (bkz: 9 mart 2018 ibrahim kalın güncelleme açıklaması)
  • 25.09.1923'te yayımladığı islam âlemine beyannamesinde şöyle demiştir: "türk milleti allahı'nın inayetine güvenerek hayatını kurtarmağa, yaşamak hakkına mâlik olduğunu dünyaya göstermeğe azm ettiği gün biliyorsunuz ki bütün vesâitden mahrum, yalnız iman ve aşk-ı istiklâl kuvvetine mâlik idi."

    atatürk'ün din ve islam hakkındaki görüşleri bilindiği gibi genelde menfidir, yukarıdaki sözleri yanılmadan bir bağlam içinde okumak lazım.

    yukarıdaki alıntıda benim dikkatimi çeken kısım iman ve aşk-ı istiklal kuvvetine olan atıf oldu. dini, şeriatın hukuki kurallarının resmi bir otorite eliyle icra edilmesinden ibaret kabul edenler için, yabancı bir devletin himayesinde şeriat kurallarının uygulanmasında bir beis olmayacaktır (bkz: ingiltere'de şeriat mahkemelerinin kurulması)

    böyle bir görüş o dönemde ne ölçüde yaygındı bilmiyoruz ama, atatürk'ün bu görüşe karşı olduğunu kesinlikle biliyoruz. onun anlayışına göre dinini yaşamaya müsamaha edilmek, yasaklanmasından daha kötü bir şeydir. çünkü ilkinde tâbi'/mûti' konumda iken, ikincisinde âsi/hür konumdasınızdır.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap