• bana göre türk rap tarihinde amerikan new school rap akımının ilk montelendiği albümdür. monteleme derken kesinlikle eleştirmiyorum, new school sound'lara ne kadar gıcık olsam da ezhel bu işi o kadar hakkıyla yapmış ki dinlerken sanki bi future, bi kendrick lamar, bi frank ocean dinledim. albümde kullandığı autotune vokal kayıtları da tam tadında olmuş.
    albüm prodüksiyonunun müzikal altyapısı bir yana lirikal anlamda da devrimsel yenilikler getirmiş. mesela "derman" şarkısını dinlerken sözlerini sanki cypress hill, wiz khalifa yazmış dedim. ama hiç özenti falan durmuyor. esrarın bu kadar şiirsel övüldüğü "legalize it" kafalarında bu kadar cesur sözlere sahip dinlediğim ilk türkçe parça oldu. ezhel'in muazzam bir kulağı ve kültürü yansıtma gibi bir yeteneği var. reggae tarzda söylerken de tıpkı bir kingston'lu gırtlağı taklit ettiğini görüyoruz.
    helal olsun kısaca. rap camiasındaki sayılı sanatçılardan.
  • türkçe rap'i isyankar arabeskten ve içinde yetiştiğimiz kültür nedeniyle tutsak kaldığımız türk ezgilerinden kurtarma yönünde dev bir adım. ajitasyonsuz, gündelik hayatın içinden mesajları özlemişiz. bizim niye bir future'ımız, kendrick'imiz, frank ocean'ınımız olmasın zaten. olsun.
  • hayır şarkısının beatini yapan bugy'nin önünde saygıyla eğiliyorum.

    muhteşem albüm ya, ne ararsan var. ezhel boşa bekletmemiş.
  • klasikleşecek ezhel albümü.

    sadece rap değil, ülkedeki müzik piyasası için de, ecnebilerin 'cornerstone' dedikleri cinsten bir kayıt olmuş. birkaç röportajında ezhel'in dersini iyi çalışmış, ne yaptığını bilen, şöhreti zerre sallamayan biri olduğunu görmek baya sevindirici. ne istediğini iyi biliyor gibi. yolu açık, müziği uzun, kafası hep dumanlı olsun gardaşımın.
  • ezhel‘in en iyi albümü. ezhel’i ais ezhel’den çıkarıp piyasaya arz eden albüm. ankara’yı bilen, bilmenin ötesinde ankara’yı yaşamış her insan geceleri, şehrimin tadını, bazeni delilerce loopa atıp dinlemiştir.

    dünyaya açılan ezhel yanında pek çok yeni iş birliği de getirdi, getiriyor. ama bunların hiçbirinin bazendeki emel’in verdiği tadı vermesi mümkün değil. anayasanın 4. maddesi gibi bir nevi bu tat verme.
  • ais'in autotune efektini keşfettiği bir garip albüm. bu ükeye bir detstyle yeterliydi ama yetmemiş demek ki. beatler gerçekten harika. bazı parçalarda reggae esintisi var bu da ais'i dinleyenlerin aşina olduğu bir şey. fakat buram buram rap kokmasını isterdim bu albümün. ülkemizin rapçileri malesef genel olarak rap dinlenmediği için başka işlere yöneliyor. çünkü yıllardır emek verip şu bokun karşılığını tam olarak alamıyorlar. haliyle bir içerleme mevcut. yoksa ais'tan ve diğerlerinden sadece nakaratların yer aldığı bir snippet kimse beklemez ama el mahkum demek ki.

    şimdilik alışamadım parçası benim ilgimi çekti. dinledikçe severim belki albümü. zaten yeni çıkan tüm parçaları böyle sevmeye başladım.
  • mert içgören'in kendi adını taşıyan albümünden sonraki en parti dostu türkçe rap albümü.
  • türkçe rap'in dönüm noktası, türk müziğinin de önemli bir parçasıdır. ezhel'e rap yapmıyor diyen sığırlar bu albümdeki şarkıdan rastgele 5 tanesini dinleyip rap nedir görebilir.

    son yaptıklarıyla da, yaşantısıyla da, hayatıyla da ezhel günümüzün en büyük sanatçılarından birisi ama hem dinazorlar hem de mevcut sosyal yapı bunu idrak edebilecek kafada değil.

    ezhel'in bu albümü aynı zamanda türkçe rap'in günümüzde bu kadar popüler olmasını sağlayan en önemli olay. sonrasında ben fero'nun küçük bir patlaması da diğer parçaların patlamasını sağladı ama, ezhel kesinlikle bu işin piri.

    bu adam daha ne yazsın?
    esrarengiz parçasından;

    "basar stres, kaygı, anksiyete
    vesveseyle kâbuslardan uyanan aksi bebe
    yak sigara, yer çekimi etkisinden kop bi' kere
    sanki daha az ihtiyaç duyarmışçasına oksijene jene
    jenerasyonun ya mal, ya zekilikten delirmek üzere
    yok eder kendini genç yaşında nesilim neden düzine düzine?
    `üzülüp üzülür güzelim gençliğim küf olur düzene küserekanlamaz kimseler bize desadece diyo'lar, üzülme, üzülme`
    dışlanırım toplumdan, farklıyım ondan
    belki bu yüzden `sürekli kıskanılır olduğumda farklılaşamayanlar tarafından`
    onlar hırslarının dostuysa bana ne? ben tırsmadım hiç lan bundan
    barınaklarındayken onlar zevkle ben ıslanırım yağmurda
    deli miyim ya da deli gibi miyim, neyim?
    belli değil ama eminim yine de deyim
    yerindeyse yolcuyum çok, yordu bu bok
    neyi neyi görümle betimler beyin?
    bilemem gelecek dönüşür bur'da düşmana
    o zaman derim ki, dursa tüm zaman
    onlar hırslarının dostuysa bana ne?"
  • türkçe rapin bence bir dönüm noktası. rap bu albümle türkiye çapında gerçekten dinlenmeye başlandı. tabi daha sonrasında müthiş bir kalitesizlik ortaya çıktı türkçe rap içinde. ezhel de bu albüm kalitesinde şarkılar çıkaramadı bence. tek bu albümünü ve ais zamanlarını arada dinlerim.
  • karantina günlerinde tekrar dinleyip yakın geçmişi andığım 2010'lu yılların en iyi işlerinden biri olan ezhel albümü.

    ben albümü alo'dan değil de derman'dan başlayıp bazen, esrarengiz, alo.. döngüsüyle dinler ve alışamadım da bitirirdim.

    küvet şarkısına hiçbir zaman ısınamadım, bana göre de bu albümün en büyük ıskası o şarkıdır.
hesabın var mı? giriş yap