• ilköğretim türkçe öğretmenimizin anlattığı bir deneme vardı bu kitaptan okuduğunu söylemişti. çok etkilenmiştim ve sonrasında kitabı okumama teşvik etmişti beni.
    ilk kısmı direkt alıntılıyorum:
    "bir köylü kadın, bir danayı doğar doğmaz kucağına alıp sevmiş, sonra da bunu adet edinmiş, her gün danayı kucağına alıp taşırmış; sonunda buna o kadar alışmış ki dana büyüyüp koskoca öküz olduğu zaman, onu yine kucağında taşıyabilmiş. bu hikayeyi kim uydurduysa, alışkanlığın ne büyük bir güç olduğunu çok iyi anlatmış olacak. gerçekten alışkanlık pek yaman bir hocadır ve hiç şakası yoktur. yavaş yavaş, sinsi sinsi içimize ilk adımını atar; başlangıçta kuzu gibi sevimli, alçak gönüllüdür ama, zamanla, oraya yerleşip kökleşti mi, öyle azılı, öyle amansız bir yüz takınır ki kendisine, gözlerimizi bile kaldırmaya izin vermez…"
  • ezberci egitim sistemi sebebiyle uzun yillar ad ve soyad olarak (s)anilagelmis -yazarin babasinin türk oldugu sanilmis- yazar eser bütünlesmesi.
  • "kendini en yalın sadelikle doğaya bırakmak en akıllıca bırakmaktır. iyi yapılı bir kafanın dinlenmesi için bilgisizlik ve ilgisizlik ne tatlı, ne yumuşak, hem de sağlık için ne yararlı bir yastık!"

    (iş bankası yayınları, 26. basım, sayfa 89)
  • her zaman aklımızın ardı sıra gidelim, halkın takdiri de canı isterse peşimizden gelsin.

    montaigne /denemeler
  • herkes önüne bakar, ben içime bakarım: benim işim gücüm kendimledir. hep kendimi seyreder, kendimi yoklar, kendimi tadarım. herkes kendinden başka şeylerin peşindedir; hep kendinin ötesine gitmek sevdasındadır.
  • --- spoiler ---

    hayat kendiliğinden ne iyi ne kötüdür: ona iyiliği, kötülüğü katan sizsiniz. bir gün yaşadıysanız her şeyi görmüş sayılırsınız. bir gün bütün günlerin eşidir. başka bir gündüz, başka bir gece yok ki. atalarınızın gördüğü, torunlarınızın göreceği hep bu güneş, bu ay, bu yıldızlar, bu düzendir.

    --- spoiler ---
  • (bkz: les essais)
  • az evvel şöyle bir alıntısına denk geldim.
    ve paylaşmak istedim :

    "benim bütün çabam kimseye muhtaç olmadan yaşamaktır. insanlar hiçbir şeyimi almazlarsa, bana çok şey vermiş olurlar. hiçbir kötülük etmezlerse, yeterince iyilik yapmış sayılırlar.."
  • 5 yıl önce okuyup, altını çizmişim ara ara. altını çizdiğim kısımlara baktım tekrar ama son derece sıradan geldi. 5 yıl önce ne kadar sıradansa şimdi de öyle. ve çoğu düşüncesi sığ olmakla birlikte yanlış.

    demiş ya yorumculardan birisi; montaigne'nin söyledikleri güzel ama yanlış.
  • kitabının başlangıcında olan " okuyucuya" kısmında hayatını anlatacağını belirten yazar, nasıl bir hayat yaşamış ve gözlemlerde bulunduysa her satırında ayrı bilgelikte söylemlerde bulunmuş.

    anlattıklarının kimini yaşamamış oluyorsunuz, kimini yaşamış.

    insana özgü şeyleri sade dille anlatıp yoğun anlatımla sunuyor yazar.

    her okuduğumda farklı anlamlar çıkartıyorum çünkü her okuduğumda hayatıma yeni deneyimler giriyor ve bunları düşünerek yeni analizler ortaya çıkıyor.

    bütün kısımları anlamlı olsa da " cinsellik üzerine" kısmını bizim toplum okumalı, genele kafa ayarı çekilmiş olur.
hesabın var mı? giriş yap