• deli rus besteci. eserlerinden yasaminda surekli bagirarak konustugu izlenimini almaktayim. milliyetciliginden olsa gerek muzikleri hic bir sekilde uzlasma temasi tasimamakta. baskin bir agresiflik mevcut cogu eserinde ve hatta operetlerinde hissedilebilmekte. ciplak dagda bir gece, bir sergiden tablolar, boris gordunov gibi yapitlari vardir. keske daha cok yasasaymish
  • hakkında "before there was heavy metal, there was mussorgsky" denen besteci
  • dinçer yıldız'ın "ulusal müzik ve musorgski" isimli kitabının arka kapak yazısından:

    yoksul toprak köleleri, dilenciler, sakatlar ve budalalar müzik tarihinde ilk kez musorgski'de (1839 - 1881), sanat şarkısında konu olmuş ve halk kitlelerini operanın gerçek baş aktörü konumuna girmiştir.

    musorgski, ezgilerini günlük konuşmaların dibinde gizli müziksel ögelerden çıkararak söz ve tını uyumunu en ideal düzeye ulaştırır. her somut insanın kendi değer ölçütünü yalnız kendisi içinde taşıdığına inandığı içindir ki -bütün genellemelerden uzaklaşarak- her özü, o öze özgü yepyeni bir biçimle sunar. yapıtlarının en belirgin niteliği, biçimsel zenginlik ve armoni diline getirdiği yeniliklerde yatar.

    musorgski'nin evrensel değeri, ulusal duygularındaki yoğunlukla doğru orantılıdır. o, bütün yöresel dereleri ve ırmak kollarını içinde toplayıp hazar denizi'ne dökülen volga gibidir. yapıtları rusya'nın müziksel bir tarihçesi ve bütün toplum katmanlarının ses yankılarıdır.

    bir yaşam gözlemcisidir musorgski. yaratıcı kişiliğinde gözlerindeki keskin bakış ile kulaklarındaki ince duyarlık birbiri ile kaynaşmıştır. insan ruhunun derinlikleriyle dalışıyla dostoyevski'ye, satir ve güldürü yeteneğiyle gogol'a, ezilen yoksul kitlelere yaklaşımı ile de gorki'ye benzer.

    estetiğin araştırma konusu olan güzellik kavramının değerini, yaşam ve insan gerçeğine uygun olup olmamasıyla ölçer"
  • yaptığı eserler dönemin ünlü müzisyenlerinin oluşturduğu the five (the new russian school) üyeleri tarafından bile anlaşılamamış ve dışlanmıştır. halbuki kendisi bir dahidir.

    hayatının son zamanlarını kendini alkole vererek geçirmiş ve akıl hastanesine yatırılmıştır. kırmızı burunlu portresi akıl hastanesinde kaldığı dönemde bizzat ilya repin tarafından yapılmıştır.

    tam anlamıyla bir realisttir.
    “benim için esas olan, nerde olursa olsun hayat, ne kadar acı olursa olsun hakikat. bu yoldan ayrılmak bana ıstırap verir. benim yaratılışım budur ve hep böyle kalacağım.“
  • kendisi rus olup, milliyetci akimin oldugu **** donemin en unlu muzisyenlerindendir. aslen askerdir ve orduda gorev yapmistir. sonradan muzige ilgi duymaya baslamistir. ayrica rus muzik stilini gelistiren adamdir. rus besli diye bir muzik grubu vardi zamaninda bu abinin icinde bulundugu. amma velakin yasaminin cogunda alkol, depresyon, yoksulluk problemleri yasayinca mustafa kemal ataturk'un dogdugu tarih olan 1881 yilinda vefat etmistir.

    (bkz: promenade)
  • müziğine iki dakika odaklanmanız yeter. bir sıkıntı çöker içinize. rahatsız edici bir şeyler ama ne? kalkayım mı yoksa oturmaya devam? var, ne var? bir kavganın içindesiniz. kaşlarınız çatılabilir istemsiz. anlamsız.
    fazlasıyla dokunaklı ve rahatsız edici. evet rahatsız edici. bunu başarabildiği için büyük.
  • rus besteci. kars'ı işgal eden rus ordusuna methiye marşı yazmıştır. asim yenihaber takma isimli vakit gazetesi yazari, bu besteciyi sevdiğini söyleyen bir türk generalini eleştirdiği için gazetesine yaklaşık 900 milyar tl tazminat cezası verilmesine neden olmuştur.
  • ölümünden sonra ortaya çıkan tamamlanmamış bir çok eserini nicolai rimsky korsakov tamamlamış, edisyonu yapmış ve yayınlamıştır.
  • muzik yapmak (muzik yapmak?!) icin askeri okuldan ayrildiginda katildigi mogucaya kucka * adli grupta kimler yokmus ki? borodin, balakirev, kuy veeee rimsky korsakov. insan butun bu adamlarla ayni grupta tek bir parca calsin, sonra olse de gam yemez herhalde.
hesabın var mı? giriş yap