• italya'nın kuzeyinde emilia-romagna bölgesinde yer alan, yakın çevresinde bologna, parma ve reggio emilia bulunan, ayrıca milano, piacenza, verona, mantova ve floransa gibi şehirlere de oldukça yakın olan sarı şehir. nüfusu 185.000 olup sokaklarında yürürken veya otobüslerini kullanırken göçmen sayısının fazlalılığı göze çarpmaktadır. modena'da yaşayan göçmen nüfusun açıklaması ise şehrin sınırları içerisinde barındırdığı otomotiv fabrikaları denebilir. bu göçmenlerin bir çoğunu da orta afrika ülkelerinden gelen siyahiler ve kuzey afrika ülkelerinden gelen müslümanlar oluşturmaktadır. modena klasik italyan şehirleri özelliklerini taşıyıp bir meydan, bir ana cadde ve bunların etrafını süsleyen tarihi binalar olarak özetlenebilir. modena'daki bu binaların %99'u sarı, turuncu, pembe ve kırmızı renklerdedir. hepsi birbirine benzediği için sokaklarını iyice öğrenmeden, haritasız bilmediğiniz yönlere saparsanız kaybolmak çok kolaydır. tabi bunun yanında tekrar yolunuza bulmak için nazik italyan halkından birine meydanı veya anacaddeyi sormanız yeterli olacaktır. hazır lokasyonlardan bahsetmişken şehrin meydanı piazza grande, kilisesi duomo di modena(sadece duomo olarak çağrılır) ve caddesi via emilia'dır. şehrin ana yapılarından birisi de palazzo ducale veya diğer ismiyle accademia militare di modena'dır. bir diğer önemli yapıysa palazzo dei musei'dir. bu noktalarla ilgili bilgileri detaylandırırsak şehrin meydanı piazza grande arnavut kaldırımına benzer taşlarla kaplanmış olup, ufak pizzacılar ve pastaneleri, saat kulesi, bankaları, duomo'yu ve turist information'ı barındırmaktadır. via emilia'nın bir blok yanında konumlanmıştır. via emilia ise alışveriş yapabileceğiniz dükkanlardan, restoranlardan oluşan ve bunlara bir kapalı çarşı havası veren binalarının yapısıyla birleşik üstü kapalı kaldırımlarıyla şehrin can damarı olarak görülebilir. ducal palace ise bugün askeri akademiye ev sahipliği yapmaktadır.

    şimdi modena'nın bu ansiklopedik bilgilerinden sıyrılıp biraz hayatının içine girelim ve bu şehirde nerelere gidilir, nerelerde yemek yenilir, nerelerde eğlenilir sorularının cevapları verelim. ancak bunlardan önce bu şehirde 5 ay yaşamış bir erasmus öğrencisi olarak, bu şehre gelip burda benim gibi belli bir sürenin üstünde kalacaklardan öğrenmenin ve keşfetmenin keyfini bu yazıyla kaybetmek istemeyip, yaşayarak öğrenmek isteyenler olabileceğinden dolayı yazının bazı bölümlerine spoiler koyuyorum.

    --- spoiler ---

    şehrin gece hayatını diskolar ve bizdeki bar anlayışıyla işletilen pub ve cafeler oluşturmakta. dans etmek için baluardo cittadella, tube ve dogali var. bu mekanlardan tube yalnızca kışları, dogali ise yalnızca yazları açık. tube'un en iyi geceleri perşembe ve cumartesi olmakla beraber giriş perşembeleri ücretsiz, cumartesileri ise 2011 fiyatıyla 10 euro. dogali yazın açık olmasının hakkını verir, açık bir havuz dans pistinin hemen yanındadır ve geceyarısına kadar açık olan havuzunda müziğin tadını çok başka bir şekilde çıkarma imkanını size verir. baluardo'nun kışları çarşamba geceleri, yazları perşembe geceleri önplana çıkıyor. tabi bu öneçıkış 20'li yaşlarda insanlar için diyebilirim çünkü girişin 16 euro olduğu ve 30 yaş üstü insanların eğlendiği geceler de son derece hareketli. baluardo'ya girişin çarşamba geceleri emin olmamakla beraber ücretsiz olduğunu hatırlıyorum, perşembe geceleri ise bir içecek hakkı verilir ve 2011 fiyatlarıyla 6 euro'dur. griffin's irish pub, mr.brown, sax, picari aperativo ve cafe concerto ise arkadaşlarınızla gidip sohbet edebileceğiniz yerler. eğer erasmus öğrencisiyseniz sax'ta shot sizin için 2011 fiyatlarıyla 1 euro. piazza pomposa şehrin geceleri en kalabalık ve hareketli olan yeri. bu meydanda gençler meydanı çevreleyen publardan içkilerini alıyor ve gruplar halinde sohbet ediyorlar. gidilecek restoranlara gelirsek, çoğu genel olarak via emilia üzerinde kalıyor. eğer modena'da güzel bir pizza yemek isterseniz yapmanız gereken ana otobüs durağı olan autostazione yönünden gelirken via emilia'yı bitirip, garibaldi'yi geçerek yolun sonundan sağa döndükten sonra 100 metre sonra solunuza bakıp tabelasında naples yazan napoli pizzacısını görmek olmalı. bunun dışında villaggio zeta civarındaki la gloseria'nın pizzaları da çok lezzetliler. alternatif bir tad olaraksa via emilia üstünde olan ve kalın dilim pizzalar sunan alt tercih edilebilir.

    bu kadar yemeklerden bahsetmişken bilinen bir bilgiyi atlamak olmaz; asitli tadıyla kırmızı şarabı lambrusco ve balzemik sirkesi aceto balsamico modena mutfağının çıkardığı ünlüler.

    sırada modena'nın marketleri var. alışveriş yapabileceğiniz marketler coop, lidl, conad ve eurospin. bu marketlerden coop ve lidl birbirine yürümeyle 5 dakika mesafede olup üniversite'nin öğrenci yurdu costellazioni'ye çok yakınlar. lidl için türkiye'nin bim'i desek çok yanlış olmaz kanısındayım, genelde ürünler kutularda ve her şeyin en ucuzunu bulabileceğiniz bir market lidl. ancak ben biraz kalite ve çeşitlilik isterim derseniz biraz çapraza yürüyüp coop'a girin. conad'ın tüm bu marketlerden biraz daha kaliteli olduğunu düşünüyorum, eurospin'inin ise coop'la lidl arasında bir yerde olduğunu. ayrıca bölgenin avm'ye benzeyen tek yapısıda ipercoop'un oluşturduğu binadır ve garibaldi'den 8 numaraya binilerek gidilmektedir. burda lidl'ı biraz fazla kötülediğimi hissettim, kıyaslamada diğer marketlerin arkasında görünse de bu marketler arasında büyük kalite farkları yok. gönül rahatlığıyla alışveriş yapılır lidl'dan, öğrenciyseniz uygun fiyatlarından dolayı daha da huzurlu olursunuz kasaya geldiğnizde.

    şehir içi ulaşımsa otobüsler, taksiler ve bisikletlerden oluşmakta. otobüs hizmeti saat 8 civarından sonra olmadığı için yerini taksilere ve "taxibus" denilen bir tür dolmuşa bırakmakta. otobüsler için günlük bilet 4, tek binimlik bilet 1,20 euro; tabi bunlar yine 2011 fiyatlarıyla. şehrin her yerinde bisikler yolları ve bisiklerler için ayrı ışıklar var, her yerin dümdüz olması ve allah'ın buraya bir tane bile tepeyi çok görmesinden dolayı bisikletle ulaşım yormaz, konforludur. ek bilgi; 2011 fiyatlarıyla 30 euro'ya zinciriyle birlikte güzel bir gezi bisikleti alabilirsiniz. zinciriyle alın çünkü modena'daki ana meslek kollarından birisi bisiklet hırsızlığı.

    şimdiyse bu şehre erasmus öğrencisi olarak gelecekler için üniversite yurdu ağırlıklı olmak üzere bazı konulardan bahsetmek istiyorum. evde kalmadığımız sürece kalacağımız yerin ismi residenza costellazioni. kendisi 14 katlı bir yurt olup, her katında 13 odası, bir ortak çalışma odası ve bir mutfağı vardır. odaların %90'ı 2 kişilik. ilk katta internet odası, televizyon odası ve çalışma odaları gibi ortak yaşam alanları bulunurken, en üst kat doktora yapanlar gibi akademik rütbesi yüksek olanlara ayrılmıştır. diğer katlarda italyan öğrenciler ve erasmus öğrencileri karışık olarak kalmaktadır. bu yurdumuza ulaşım tren istasyonundan da, anadurak autostazione'den de villagio zeta yazılı 1 numara otobüsleriyle yapılmaktadır. villagio zeta yurdun durağı olmakla beraber bu hattın son durağıdır. bu yolculuk ortalama 20-30 dakika sürer. bence yukarıda belirttiğim şartlarda kendinize bir bisiklet edinip ulaşımınızı sağlayın çünkü yurt ayrıca bisikletler için özel bir garaja da sahip. erasmus hayatının en dinamik noktası olan partiler, bu yurdun mutfaklarında beraber geçirilen akşamlarla başlar genellikle. sonrasında ise yukarıda bahsettiğim diskolara gidilir. bu noktada yine bisiklet diyorum çünkü bahsettiğim gibi akşam 8'den sonra otobüs yok, her gece taksiye, kalabalık binince ucuza geliyor olsa bile taxibus'e para vermeyin. yurtta odaların çoğu az önce belirttiğim gibi 2 kişilik. tek kişilik odalar biraz daha pahalıdır ve genellikle italyan öğrenciler tarafından kapıldığı için parası neyse verip kalamıyorsunuz genelde. zaten erasmus öğrencisi olarak 2 kişilik odada kalmanız sosyal iletişiminiz açısından daha iyi olacaktır.

    --- spoiler ---

    şimdi bu şirin şehrimizden sıkıldığımızda nerelere, nasıl gideriz sorusu aklımıza gelicektir. öncelikle italya için bir öğrenci olarak en çok kullanacağınız hizmet trenitalia olacak. italya'nın trenleri arasındaysa fiyatlarından dolayı öğrenciler arasında en yaygın olan kullanıma sahip regionale denilen biraz ağır kanlı trenler geliyor. bu trenlerin güniçi fiyatlarından en uygun olanlarını baz alarak, yakın çevredeki güzel italyan şehirlerine nasıl gideceğimizle ilgili özet bir fiyat listesi veriyorum. fiyatlar yine yeniden 2011'e göre.
    modena -> bologna: 3,60 euro, yarım saat.
    modena -> parma: 5 euro, 35 dakika.
    modena -> reggio emilia: 2,80 euro, 15 dakika.
    modena -> mantova 4,80 euro, 1 saat 15 dakika.
    modena -> milano: 12,50 euro, 2 saat 15 dakika.
    modena -> piacenza: 9,20 euro, 1 saat 15 dakika.
    modena -> verona: 6,60 euro, 2 saat 10 dakika.
    modena -> floransa: 8,85 euro, 3 saat. diğer alternatif: 15 euro, 1,5 saat.
    not: tren istasyonunda bilet almak için gişeleri de makinaları da kullanabilirsiniz. makinalarda ingilizce dil seçeneği bulunmakta. bileti aldıktan sonra italya'daki toplu taşıma araçlarının çoğunda yapmanız gerektiği gibi damgalatmayı unutmayın, aksi takdirde can yakıcı cezalara maruz kalabilirsiniz. trenler için bu işlemi istasyonlardaki sarı makinalardan yapabiliyorsunuz.

    şimdi bu entry'i okuyanlara turistik modena haritası hediye ediyorum. aklıma yeni şeyler geldikçe ekleyeceğim.
  • bilal erdoğan'ın yaşadığı topraklar.
  • modena kasabası iki muhteşem otomobil firmasının neredeyse tam ortasında gibidir. ferrari modenanın güneybatısında yaklaşık 30km ötede yer almaktadır. diğer büyük firma ise lamborghinidir. bunun fabrikası ise modenanın 20km kuzeydoğusundadır. ancak lamborghini bologna sınırlarındadır. bu sebeple buraya yayan gidebilmek için bolognadan günde 3 sefer yapan otobüsü yakalamak gerekir. modena lamborghiniye daha yakındır ama buraya gitmek eziyettir. buradaki otobüs sabah ve akşam olmak üzere günde 2 sefer yapar. bu yüzden şansla inatlaşıp otostop tercih edilmelidir.

    ekleyelim;
    ırkçılık yapmam, yapmasını da bilmem. ama modenanın ıssız caddelerinde çeteler halinde gezen kara abiler ne biçim tehlikeli gibiydiler lan! doğal olarak ürküyorsun elindeki kesiciden..

    isyanım var;
    modena ki bizim bozüyük gibi. sanayisi olan bir kasaba. gel gör ki sanayi şehri bozar diyorsun ama gavurun şehir böyle mi düzenli olur kardeşim. geniş caddeler, bisiklet yolları falan. raylı sistem zaten gırla. üşenmemişler buraya bile troleybüs sistemi yapmışlar. yok artık düşündüğünüz kadar değil; otobüslerin markası ivecoydu.
  • bir birinden guzel bayan otobus soferlerinin oldugu ve son otobusun aksam 20.30 da oldugu sehirdir. yurumeyi seven bir insan olarak sehri bastan sona bir gun icinde gezebilmek mumkundur ama gezilip gorulecek de cok bir yeri yoktur. guneyli bazi insanlar sehir cok kucuk oldugu icin varligindan habersizdir. tarif edebilmek icin bologna yakininda diye bahsetmek zorunda kalmaniz olasidir.

    ilk defa yurt disina cikmis bir insan olarak sehrin nufus yapisi insani oldukca sasirtir. afrika kokenli insanlar bir tarafta, araplar bir tarafta, diger yandan ise uzak dogulu insanlar. son olarak da yogun turk nufusuyla sizi hayretler icinde birakir.
  • ferrari müzesini ararken modena ulu camini bulduğunuzda size gerçekliği sorgulatan, çorumlu nüfusu tahmin edebileceğinizden bir hayli fazla olan bir küçük italyan kenti. bunun yanında ender bulunan üç yıldızlı michelin restoranlarından biri olan osteria francescana da bu kenttedir.
  • mülteci dolu şehir. her yer arap veya siyahi dolu.

    marketten alışveriş yaparken biri türk olduğumuzu anlayıp yanımıza geldi.memleketi maraşmış, küçükken gelmiş italya'ya. bize dedi ki :

    "almanya'ya gideceğim orada çalışmadan para veriyorlar, burası artık bitti."

    zihniyetini siktiğimin tipleri orada yaşıyorlar biz gidemiyoruz bile.
  • sarısı, arabaları (ferrari, pagani, de tomasso, maserati, lamborghini gibi), balzamik sirkesi (acido balsamico), fazlasıyla mükemmel antik mekanları (palazzo ducale, accademia militare, piazza grande ve nicesi) ve pavarotti gibi mükemmel bir tenörüyle ünlü şehir. benim için bir ütopya, belki oradayken pavarotti'nin akrabalarıyla kaldığım için bana öyle geliyordur.
  • luciano pavarotti'nin doğup, öldüğü topraklar.
  • luciano pavarotti'nin doğduğu şehir. diğer kuzey italya şehirleri gibi o da çok romantik çok estetik bir şehir. şubat ayında, işkence edilmiş olarak mısır'da cesedi bulunan giulio regeni'yi unutmamış şehir aynı zamanda. '' verita per giulio regeni'' diye kocaman afişler vardı şehrin önemli noktalarında. bunun dışında tigellino isimli çok lezzetli ve oraya özgü minnak sandviçleri mevcuttur.
  • küçük, tatlı ancak 42 derece sıcaklıkta, ferragosto zamanında gitmek gibi bir nane yerseniz pek keyif alamayacağınız şehir. şehirde bir ameleler bir de biz geziyorduk.

    bu arada küçük diyorum ama istanbul'un en lüks semtlerinde görseniz bile dönüp tekrar bakacağınız arabaların bazıları burada üretiliyor.
hesabın var mı? giriş yap