• bir minolta (konica ile birleştikten sonra yeni adı ile konica minolta) kullanıcısı ve de hayranı olarak buraya kısa bir minolta tarihi yazmayı bir borç biliyorum. hayırlı uğurlu olsun

    minolta... ( machines, instruments, optics and lenses by tashima)

    -1928 kasımındakazuo tashima tarafından nichi-doku shashinki shoten adıyla kurulmuştur. (bir japon- alman ortaklığı aynı zamanda)
    -1929'da nifcalette adında ilk fotograf makinesini üretmiştir. minoltanın ürettiği ilk fotograf makinesini görmek isteyen arkadaşlara aha da linki. (bu aynı zamanda görüp göreceğiniz en uzun en hayvani linktir) http://www.minoltaphotoworld.com/…5fb86fd191dbee65f
    -1937'de japonya'daki ilk double-lens reflex (çift objektifli reflex) fotograf makinesini üretmiş, bu makineye minolta flex adını vermiştir.
    -1958'de kendi bünyesindeki ilk slr fotograf makinesini üretmiştir. minolta sr-2
    -1962'de uzaya çıkıp dünyanın yöründesini dolaşan ilk amerikalı john glenn o yıl minolta' nın ürettiği minolta hi-matic adlı makineyi yanına almış, minolta'nın karizma katsayısını arttırmıştır. bu arada makine doğal olarak john glenn için modifiye edilmiştir. ( sanıyorum uzaya çıkan ilk fotograf makinesi) (bkz: yanılıyorsam düzeltin)
    -1962'de şirket adını resmi olarak minolta camera co. ltd. olarak değiştirmiştir.
    -1966'da minolta sr-t101 adlı ilk ttl (through-the-lens) slr sini üretmiştir.
    -1972' leica kameralarının üreticisi olan ernst leitz wetzlar ile teknolojik işbirliği anlaşması imzalamıştır.
    -1976'da lecia'nın büyük sükse yaptığı leica r3 ün yapımına ortak olmuştur. (ama bunun reklamını yapamamıştır. reklam konusunda her zaman gerzek bulmuşumdur değerli minolta co. yu)
    -devam eden yıllarda leica r4 ve r5 in üretiminde de büyük rol almıştır.
    -1980'de "dünyanın ilk" ttl flash ünitesini kullanan ve gene tekrar ediyorum "dünyanın ilk" diyafram öncelikli (aperture priority) çekim moduna sahip slrsini üretmiştir. beraberinde sunduğu 28/f2.8, 40/f2 ve 90/f4 objektifler de cabası... (bu maddeye şapka çıkaralım)
    -1981'de manuel slr gövde konusunda sınıfının en iyi makinelerinden biri olan minolta x-700ü üretmiştir. ve x-700 klasikler arasına girmeyi başarmıştır. fan kulüpleri de mevcuttur. ornek olarak http://groups.yahoo.com/group/minoltax700club/
    -1985'e gelindiğinde camera endüstrisini yerinden oynatan, rakiplerinin (nikon, canon, pentax vb.) eteklerini tutuşturan makineyi piyasaya sürmüştür. minolta maxxum-7000. evet "dünyanın ilk" autofocus slr fotograf makinesi. ve tabi eisa tarafından yılın makinesi... (şapkalar çıktı değil mi)
    -şapkaları takmayın, yıl 1988 ve minolta weathermatic dual 35 piyasada. "dünyanın ilk" su ve toz geçirmeyen focal point compact fotograf makinesi...
    -gene yıl 1988 minolta maxxum 7000i (i: intellegent) akıllı kart sistemi adıyla "dünyanın ilk" autofocus slr si...
    -1992' de "dünyanın ilk" 1/12.000 estantaneli autofocus slr sini üretmiştir. minolta dynax 9xi
    -1994'te şirket adını yasal olarak minolta co., ltd. olarak değiştirmiştir. doğru bir karardır çünkü artık sadece fotograf makinesi değil, fotokopi, projektor, minilab, dürbün vb ürünleri de üretmektedir.
    -1995'te daha millet digital nedir bilmezken 1.75 pegapixellik minolta rd-175 i piyasaya sürmüştür.
    -hemen ardından 1996'da "dünyanın ilk" dslr sini de yapmıştır aynı zamanda. minolta rd 175
    -1998'de minolta dynax 9 ile ileri profesyonel slr üretmiş, titanyum gövdesi, 1/12.000 estantanesi, 1/300 flash senkronu, 21 kişisel ayar modu, 4 segmentli flash ölçümü falanı filanı ebügü gübügü ile gene bi çok konuda ilklerden biri olmuştur.
    -2000 yılında slr konusunda gelmiş geçmiş en özellikli, en muhteşem fotograf makinelerinden birini yapmış, dynax 7 (bkz: konica minolta dynax 7) bu makine ile tipa ( technical image press association) ve eisa ( european imaging and sound association) tarafından 2001 ve 2002 yıllarında üst üste "yılın makinesi" seçilmiştir.
    -bu aşamada iç karartan yürek burkan bir gelişme oluyor ve 2003'te japon ekonomisinin göt altına gitmesi ile minolta konica ile birleşmek zorunda kalıyor.
    -minoltanın yanında konica ismini zikretmeye pek alışamasak da kabullendik. ve dijital slr konusunda rakiplerinin ataklarına cevap vermekte gecikip hayranlarını iyice üzmüştü ki derken beklenen atak 2004 ün ekim ayında geldi. ve gene bir ilk yaşandı: dünyanın, gövdeye yerleşik anti-shake sistemli ilk d-slr si... konica minolta dynax 7d. evet artık şapka konusundan bahsetmek istemiyorum...
  • sticker'ı ısınınca kaybolan, soğuyunca gizlenen sınır ötesi fincanımı hediye eden firma
  • dynax ile yaptigi ortak cali$madan alninin akiyla cikmi$ ancak makinelerdeki built-in fla$ problemini cozememi$ bir de 62lik bayonetleriyle kullanicisini biraz dumura ugratmi$ capon firmasi.
  • hem kaliteli hem de hesapli deildir de nedir minolta. ikinci goz agrimizdir cogumuzun. ilki zenit dir genelde. zengin olunca canon alincaktir.
  • baya milliyetci oldugunu dusundugum marka.aletin en ufak girinti cikintılarinda ve hic ummayacaginiz yerlerinde bile japan yaziyo
  • x700 model slr fotoğraf makinesini nereden bulabileceğimi merak ettiğim markadır. yardımcı olabilecek arkadaşların mesaj kutumu yeşillendirmesini bekliyorum.
  • sr-7, srt-100, x-300, x-700 ve hi-matic modellerine sahip olduğum japonya merkezli kamera üreticisi. favorim 1962 model sr-7'dir. bu model ile beraber gelen rokkor 58 mm f/1.4 lens muazzam sonuç verir.
  • geçtiğimiz aylarda şimdi kapatılmış olan tuzla bit pazarında 90'lı yıllardan kalma kompakt bir modelini; minolta big finder af 5 tl gibi bir fiyata satın aldığım bir zamanların fotoğraf makinesi üreticisi. alırken çalıştığından bile emin değildim. kılıfı üzerinde oluşu temiz oluşu tercih sebebim oldu. iki adet pil bir de fujicolor c200 film takıp bir makara bitirdim ve filmi banyoya verdim. iki saat içinde film yıkandı ve sonuçlar ulaştığında çok şaşırdım. çünkü tek kelimeyle muazzamdı. günümüz dijital fotoğraf teknolojisi yeterince gelişti ve filmden iyi sonuçlar verebiliyor belki ama 2000-2010 yılları arasında kompakt dijital makinelere eşek yüküyle para bayılanlara gerçekten üzülüyorum.
  • vintage lensleriyle meşhur firma. isimlendirmeleri biraz kafa karıştırıcı olabiliyor. o yüzden birkaç bilgi vermek istiyorum.

    lenslerindeki "rokkor" ismini japonya'daki fabrikasının yakınında bulunan rokko dağından almaktadır. özellikle minolta mc rokkor pg 50mm f/1.4 en beğenilen portre lenslerindendir.

    bazı lenslerde güzel bir turuncuyla "rokkor-x" yazar. bu lenslerin rokkor versiyonlarından tek farkı kuzey amerika için üretilmiş olmaları. yoksa birebir aynı lens.

    mc serisi lenslerde bulunan ikili harf kombinasyonu ise lenslerin içinde bulunan optik camların adedini ve kaçlı gruplar halinde yerleştirildiğini gösterir. ilk harf: t ise 3; q ise 4; p ise 5; h ise 6; s ise 7; o ise 8; n ise 9 grupta optikler birlikte bulunur.
    ikinci harf: c ise 3; d ise 4; e ise 5; f ise 6; g ise 7; h ise 9; j ise 10; k ise 11; l ise 12 optik bulunuyordur lenste. örnek vermek gerekirse pg yazan lensin 5 grupta 7 optik elemanının bulunduğunu anlıyoruz.

    bir diğer farklılık ise mc yada md olarak isimlendirilen seri farkı. mc serisi 1960'lardan 1970'lerin sonuna yakın, md serisi ise 1970'lerin sonundan 1980'lerin sonuna kadar üretilmiştir. md serisindeki asıl değişiklik bağlantı tarafına xd serisi fotoğraf makinelerinde kullanılması için yeni bir diyafram flanşı eklenmesidir. ayrıca mc tamamen metal yapıdayken, md'nin bazı aksamları plastiktir, md'nin kaplamaları ışığa karşı nispeten daha iyidir ve md serisi mc serisinden daha hafif ve kısadır. bunlara rağmen mc serisi md serisinden daha fazla tutulmaktadır. son olarak mc ve md serilerinin de kendi içinde yıllara göre birkaç versiyonu olduğunu söylemem gerekiyor.
  • fotograf makinesi, fotokopi, projektor gibi aletleri üreten firma
hesabın var mı? giriş yap