• pilotlu bombardıman uçaklarına ve hava emmeli füzelere karşı kullanılan, nükleer veya klasik olabilen, yerden havaya güdümlü füze sistemi.
  • (bkz: nike ajax)
    (bkz: nike zeus)
  • bu nane birbirine yakın uçarak gelen rus bombardıman uçaklarını engellemek için geliştirilmiştir 1955 civarlarında. çok şekilli bir alet gibi görünmekle beraber günümüzde bir ülkenin hava savunmasını buna emanet etmek pek zekice bir iş değildir.
  • büyük patlayıcı başlığı sayesinde yüksek hassasiyete gerek kalmadan bir filo uçağı havadayken yok edebilir*. nitekim kendisi 13.000 kilogramdır* ve 46 kilometre irtifaya çıkabilir, 140km mesafeyi katedebilir.
  • tsk'nın elindeki tek yüksek irtifa hava savunma füzesidir. 1983 yılında abd bu silahı yavaş yavaş hizmet dışı bırakmaya başlamış ve yerine daha kısa menzilli ancak daha fazla mobilitesi olan mim-104 patriot füzelerini envantere almıştır. 1959-1964 yılları arasında abd'den toplam 72 adet füze tedarik edilmiş olup, füzeler istanbul 15. füze üs komutanlığı bünyesinde bulunmaktadır. katı yakıtlı motoru ve 500 kg savaş başlığı vardır. saatteki hızı sesin 3,65 katıdır. sovyet muadili 400 km menzilli s-200 füzesidir ve aslında soğuk savaş döneminde de sovyet hava savunma silahları karşısında yetersiz kalmış bir silah olarak bilinmektedir.

    2016 yılı itibariyle dünyada bu silahı türkiye ve güney kore dışında kullanan ülke kalmamıştır.
  • boş zamanlarda şile taraflarında ateşlenerek tüketilen çöp silah.
  • mım-14 nike hercules, abd'li western electric firması tarafından üretilen ve 1950'li yılların teknolojisini taşıyan bir yüksek irtifa hava savunma füzesidir. tasarım amacı sovyet bombardıman uçaklarının ve balistik füzelerinin yüksek irtifada önlenmesidir.türk kara kuvvetleri bünyesine 1959-1964 yılları arasında abd desteğiyle 72 adet nike hercules tedarik edilmiştir.daha sonra karacıların üniforması değiştirilerek hepsi havacı olmuştur.hava kuvvetleri içinde kara kuvvetlerine en yakın zihniyet füzecilerdedir. şuanda bu füzeleri dünyada kullanan tek ülke türkiyedir.
hesabın var mı? giriş yap