• bunun hakkında faşizm edebiyatı yapan yavşakların bugünlerde medya tarafından sıklıkla pompalanan "usta" kelimesi altındaki gerçek resmi görememesi ise son derece manidardır.
  • (bkz: ümit usta)
  • tek parti devrine ve ismet paşa'ya tepkinin büyük olduğu yıllar...
    anadolu'da, ismet paşa'ya kulağındaki işitme cihazına binaen milli şef yerine "pilli şef" denirmiş.
  • almanların stalingrad'a önlerine geldiği döneme denk gelmesi yönünden faşizan bir lakap yada faşizm'den etkilendiği bir gerçektir siyaset olarak bakılırsa yine o günlerde varlık vergisinin kabülü (ırkçı,müslüm,gayri müslim ayrımı esaslı vs.) rastlantı veya denk geldi de kullanıldı diye bir şey kabül etmek sırt çevirmektir tarihe... yine bu dönem de ismet inönü'nün pullardan, paralardan atatürk resmini kaldırıp kendi resimlerini ve bir çok yerde heykellerinin dikilmesi de rastlantı değildir, imam hocaların atatürkü toprak kabül etmedi o yüzden bir betonun içinde çürümeye bırakıldı diyerek abuk sabuk fikirlerin yayıldığı bir dönemin başlangıcıdır, chp'nin asıl formuna kavuştuğu bir dönemdir yine, kısacası "milli şef" sıfatı sade bir sıfat değildir...
    sonuçta ebedi şefini seçmiş devlet(ya da parti) için, şef ruhaniyetinin devamı için öyle ya da böyle bir milli şef gerekiyordu, nasıl olacağını da var olan konjünktür belirlemişti...
  • 'milli şef demek, milli hayatımızın uyanık başı demektir. o, maddi ve manevi cepheleriyle milli hayatı bir bütün olarak yalnız temsil etmez, güder ve yeder (peşi sıra götürür).'

    ahmet kutsi tecer, ülkü dergisi, 1941.
  • ancak şu üç durumda görevi sona ermektedir.
    1. ölüm (mecburen tabi, yapacak birşey yok)
    2. görev yapamayacak derecede hastalık (yine yapacak birşey yok, değişim şart)
    3. istifa (sanırsam ona da çevresi izin vermezdi)

    yani, bu üç durum dışında milli şef ne yaparsa yapsın görevini sürdürecektir, denetim dışıdır, sorumsuzdur, übermensch'dir.

    la hani biz saltanatı 1922'de kaldırmıştık. ha pardon, bu sultan ya da padişah değil, şef şef.
  • atatürk'ün ölümü üzerine 11 kasım 1938'de cumhurbaşkanlığına seçilen inönü cumhurbaşkanlığının yanı sıra chp genel başkanlığına da getirildiğinden yönetim üzerinde geniş otorite sahibi oldu.
    26 aralık 1938’de toplanan chp üçüncü büyük kurultayı'nda ismet paşa değişmez genel başkan ve milli şef ilan edilmis bu saltanati yaklaşık 12 yıl surmustur.
    ii. dünya savaşı döneminde ülkeyi savaştan uzak tutmaya çalışmistir. savaş yıllarındaki ekonomik ve toplumsal sıkıntılar ise, dönemin unutulmayan mirası olarak kalmistir.
  • ismet inönü'nün ünvanıdır.

    son birkaç yılında atatürk için kullanılan ünvan da büyük şeftir.
hesabın var mı? giriş yap