• meta ile mal arasındaki farkı şu yaşanmış hikayeden anlayabiliyormuşuz, hakkı devrim'in yalancısıyım, vaktiyle istanbul'un güzide bir üniversitesinde notu acayip kıt bir ekonomi profesörü sınav yapmış, tam sınavı bitirip çıkacakken süslü püslü güzel bir kız öğrenci dikilmiş karşısına, "hocam geç kaldım, şudur budur, beni ayrıca sınav yapar mısınız" demiş, hoca da "şimdi ben sana meta ile mal arasındaki farkı sorsam çok kuramsal olacak, iş uzayacak, en iyisi sen bana şunu söyle: sen mal mısın meta mısın?" demiş. kız da şak diye cevabı yapıştırıp 100'ü almış:

    - işletene göre değişir.
  • meta- bir $eyin kendisiyle ilgili olani:

    ornegin meta-algoritma algoritmalarla ilgili bir algoritmayi (ornegin algoritma optimizasyonu yapan bir algoritma), meta-wikipedia wikipedia'nin kendisi ile ilgili olan entry'lerini filan belirtir.
  • facebook'un yeni adı değildir. facebook'un ismi facebook olarak kalmaya devam edecek. güya kutsal bilgi kaynağı, herkes aynı yanlış şeyi yazmaya gelmiş.

    meta neyin ismi oldu o zaman diye soracak olanlar whatsapp'a giriş yaparken açılan ekranda çıkan "from facebook" yazısı değişecek. yani instagram, whatsapp, facebook gibi uygulamaların sahibi olarak bilinen "facebook şirketi"nin ismi artık "meta" oldu. bir şey değiştiği yok yani.
  • aslında kelime anlamı olarak mal ve meta birbirine yakın olsa da, aralarındaki bir fark da şudur:

    ekonomik açıdan düşünürsek;

    meta; çok sayıda şirketin üretebileceği herhangi bir değer, hizmet ya da süreçtir. elinizdeki mal ya da hizmetin “meta”ya dönüşmesi çok keyif verici bir şey değildir.

    küreselleşmenin de etkisiyle mal veya hizmetler birer meta haline dönüşebilir. yani buluşçuluktan metalaşmaya giden bir süreçtir. mesela yeni bir ürün üretiyorsunuz ve piyasaya hakimsiniz diyelim. daha sonra birçok şirket sizin ürününüzü üretmeye başlar ve artık ürettiğiniz ürün ya da hizmet “mal” olmaktan çıkıp meta haline gelmiştir. bu da işlerinizi oldukça tehlikeye atar.

    *“küreselleşme ile birleşen kapitalizm bir meta üretimi sistemidir, bu yapısı gereği her şeyi metalaştırır” bu yüzden de bu yeni ekonomik sistemde “yalnız paranoyaklar hayatta kalır” (bkz: andy grove) meta haline gelen mal; artık eskisi kadar kar getirmez. karşınıza bir sürü rakip çıkacağı anlamına gelir.

    aynı şekilde kültürün de metalaşmasını düşünebiliriz belki;

    amerikan kültürü (eğer öyle bir şey varsa) metalaşmıştır, artık her ülkede bu kültür az ya da çok yaygınlaşmaya başlamıştır.

    not: bu bilgiler thomas freidman’ın lexus ve zeytin ağacı kitabının ışığında yazılmıştır.

    * "kapitalizm bir meta üretimi sistemidir, bu yapısı gereği her şeyi metalaştırır" sözü karl marx'a aittir, ben başına günümüz koşullarını da düşünerek "küreselleşme ile birleşen" ekleyiverdim.
  • kendisine $u ya da bu sebeple bir bedel bicilerek pazara cikartilan, pazarlanan, pazarlik konusu edilen. mal.
  • html kodunda sayfanın keyword'lerinin verildiği, karakter kodunun tanımlandığı (çince mi olacak sayfa, latin alfabesi mi olacak vs.), abu subuk başka bir sürü detayı barındıran tagler, sayfada görünür değillerdir, html'nin head kısmında yer alırlar.
  • yunanca "sonra" anlamında .
    ön ek olarak kullanılarak isim yapımında kullanılır.
    (bkz: metamorfoz)
    (bkz: metafizik)
  • facebook yeni adı falan değil. facebook, messenger, instagram ve whatsapp'ın bağlı olduğu şirket adı meta'dır. adamlar açık açık bütün platformlarımızın adı aynı kalacak yazmış ama buradaki ingilizceden yoksun tipler facebook'un yeni adı sanmış aha link tıkla gör.
  • arapçada "ne zaman" anlamına gelir.

    örnek cümle: meta mate mete? tercemesi: mete ne zaman öldü?
  • (bkz: mal)
hesabın var mı? giriş yap