• 1500 adet üretilen 2. dünya savaşının tartışmasız en iyi uçağı. en yakın rakibinden 200 km daha hızlıydı. hemen burunda bulunan 4 adet 30 mm lik top zamanın en güçlü atış gücüne sahip uçağı ünvanınıda me 262 ye veriyordu. nitekim mk 108 adlı 30 mm lik bu silahın tek bir mermisi bile her hangi bir avcı uçağını düşürebilirdi. 4-5 taneside b 17 gibi ağır bombardiman uçaklarına yetiyordu. tetiğe azıcık basan pilot hedefe yaklaşık 20-30 adet bu 30 mm lik toptan yollayabiliyordu. buda yetmezmiş gibi her biri bir adet b 17 düşürebilen r4m havadan havaya roketti 12-12 sağ-sol kanatlarında taşıyan me 262
    gerektiğinde 500 kg lık bir bombayıda alıp, avcı-bombardiman uçağına dönüşebiliyordu. bazıları hitlerin bu uçağı daha çok bombardiman olarak kullanmasını eleştiriyordu, habuki hitler in seçimi doğruydu. avcı uçağı olarak kullanılan uçaklarda motora aniden güç verip güç kesmek gerekebilir. ancak daha yeni bulunmuş jet motorları böyle bir hareketi çoğu kez kaldıramayıp alev alıyorlardı. bu yüzden daha çok bombardiman olarak kullanıldılar. ama zaten 1500 uçaklık filodan en fazla aynı anda 10-15 civarı me 262 havalanabilmiştir. zira o yıllarda artık almanya da ne pilot nede yakıt kalmamıştır.
  • 1942 yılında üretildi ama hitler bu uçağa inanmadı ondan da devreye alınamadı dolayısı ile hava savaşlarında kaderi değiştiremedi klişelerine en çok maruz kalan uçak. biraz alman tarihi okuyanlar hitler'in teknolojik aletlere ne kadar ilgi duyduğunu, tasarlayana, geliştirene ve üretene çok büyük kolaylıklar sağladığını bilir. evet 1942 yılında ilk prototip hazırdı. ancak jumo motorlarındaki seri üretime engel bir çok problem 1944 başına kadar giderilemedi. bu uçağın bir başka problemi de ilk tasarımda arkada bir tekerleğinin olmasıydı. bu tekerlek pervaneli uçakların kalkışını kolaylaştırmasına rağmen me262 en yüksek hızda bile bu tekerlek yüzünden havalanamıyordu. bazı cesur pilotlar sırf uçuşunu görebilmek ve çalışmaların önünü açmak için maximum kalkış hızına pistte ulaştıkları noktada aniden frenlere asılıyorlar, bu suretle arka tekerlek kısa bir süre yerden kesiliyor ve aniden gaz verip havalanıyorlardı. bir yandan jumo motorlarının problemleri düzeltilirken bir yandan da gövdeye ön tekerleğin montaj tasarımları yapıldı. savaş sahnesine çıktığında ise almanya ciddi anlamda hammadde ve yakıt problemi çekiyordu. bu yüzden düşünüldükleri gibi seri olarak üretilemediler. bir başka problem müttefiklerin havada bir türlü yakalayamadıkları bu jeti yerde ve havalanırken vurmayı amaçlayan bir doktrin geliştirmesi idi. zira müttefik uçakları almanya içinde cirit atıyordu. birçok jet kalkış ve iniş sırasında düşürüldü. tabi bu adamlar alman. jet üslerininin yerlerini değiştirdiler, üretimi dağların altına aldılar, doğal mağaraları ufak pistlere dönüştürdüler. değişik üslerden havalanmayı başarıp havada saldırı grubu olarak toplandıklarında b-17 ve b-24 filolarına kan kusturdular. burnuna dizilmiş 4 adet 30 luk top, kanat altlarına dizilmiş tarihin yarı güdümlü ilk roketleri ile 10:1 gibi bir oran yakaladılar. bu uçağı daha da ölümcül bir hale getirmek üzere adolf galland özel yetki ile tüm avcı filolarından as tecrübeli pilotları topladı ve jv44 - squadron of experts i kurdu.
  • masserschmitt 262 aslında
    2. dunya savasında alamanların 1944 sonundan savasın bittigi 1945 yazına kadar kullandıkları, faal olaraka hava kuvvetlerinde kullanılan ilk jet motorlu fighter dir...
    alamanların romanya daki petrol kaynaklarını kaybetmeleri yuzunden etkili kullanılamamıs bu da muttefiklerin dort ayak ustune dusup ,canlarının istedigi gibi ortama bomba bırakmasına sebep olmustur...
  • me 262 junkers jumo model türbin motorlara sahip dünyanın ilk tepkili avcı uçağıdır. avcı uçağı olarak yapılmasına karşın, hitler'in (o dönemde akli dengesini kaybetmektedir) hayalperest bir projesine kurban edilerek hafif bombardıman uçağına dönüştürülmüş, bombalar uçağın dengesini bozduğu ve uçak kalkış esnasında büyük zorlamalara maruz kalıp zayıfladığı için verimli kulanılamayıp sinek gibi avlanmışlardır. avcı olarak kalan modeller ise hava kuvvetlerinin (luftwaffe) bağnazlığı sonucu iniş takımlarında jet motoruna uygun biçimde değişiklik yapılmadığı için (me 262 eski model pervaneli uçaklar gibi kanatların altında bir çift büyük ve kuyrukta tek küçük tekerlekten oluşan iniş takımlarına sahiptiler. bu sistem jet motorundan atılan eksozun yere yöneltilmesine ve kuyruk yatay kanatlarının boşta kalmasına, bu yüzden de uçağın yükselmemesine neden oluyordu. bu sorunu çözecek olan bir burun tekerleği ise bir amerikan buluşu olduğu için luftwaffe bunun adını bile duymak istemiyordu*) çoğunlukla atıl kalmıştır
  • me-262 schwalbe (kırlangıç) hava muharebesine giren ilk jet uçağıdır. proje prof. willy messerschmitt’in b.m.w tarafından geliştirilmekte olan jet motorlarından ikisini kullanacak yeni bir av uçağı projesini yapmak üzere çağırılmasıyla başlamıştır. seçilen konfigürasyon ince aerodinamik yapılı bir gövdeye ve kanat altındaki podlara yerleştirilmiş iki jet motoru olan bir uçaktı.

    gövde 1941’de uçmaya hazır olmasına rağmen b.m.w. devamlı uzayan gelişim gecikmeleriyle boğuşuyordu. projenin gecikmesinde luftwaffe komuta kademesini ilgisizliği ile adolf hitler’in bombardıman versiyonundaki israrı ( me 262a-2a sturmvogel (fırtına kuşu)) kadar motorda yaşanan sorunlar da neden olmuştur. 1943 yılında junkers gerekli güç ve dayanılıklıktaki motoru üretince uçağı yapmak olası hale gelebilmiştir.

    luftwaffe me 262a-1a’yı 1944 ortalarından itibaren cephede kullanmaya başlamıştır. 30-mm toplar, havadan havaya roketlerle çok iyi donatılmış olmasına rağmen savaşın kaderini almanya’nın lehine dönüştürmek için çok geç kalmıştı.

    me 262’ler müttefikler tarafından sayısal olarak dışlanmışlardı. 18 mart 1944’de bir müttefik hava saldırısına 1221 bombardıman ve 632 eskort uçağı katılmış ancak almanlar bu uçaklara karşılık 37 me 262 gönderebilmiştir. bu saldırıda 12 bombardıman ve 1 av uçağı düşürmüşler, kendileri de 3 kayıp vermiştir. bir sonraki olayda da yine kendilerinden 4 kayıba karşılık 16 müttefik uçağını düşürmüşlerdir. bu 1’e karşı 4 gibi çok iyi bir orandır ancak düşürdükleri uçak miktarı %1’i bile oluşturamamaktadır.

    büyük endüstri merkezlerine devam eden hava saldırıları nedeniyle üretimi devam ettirmek de çok güçleşmişti, birçok uçak yüzeydeyken imha ediliyordu. bazıları da kötü pilot eğitimi ve müttefik uçaklarının çok sayıda ve iyi manevra yetenekli olmaları nedeniyle düşürülmüştü.
    (bkz: adolf galland)

    yaklaşık 1,433 uçak üretilmiştir ancak bunlardan yalnız 300 kadarı göreve çıkabilmiştir. 500’den fazlası daha yerde iken tahrip edilmiştir. kalanlar da yakıt ve parça yokluğu nedeniyle uçamamıştır. sağlam kalan birçok uçak zaferin sahipleri tarafından henüz gelişmekte olan jet çağına atlayış yapabilmek için kullanılmışlardır. özellikle sovyetler tarafından çok benimsenmiş ve savaş sonrası yaptıkları tasarımlarda uzun süre yararlanılmıştır.
    http://www.kheichhorn.de/…messerschmitt_me_262.html
    http://www.2worldwar2.com/me-262.htm
  • motorlarının 10 saat veya daha az dayanmasının başlıca nedenlerinden biri ülkemizdir. dünyanın en büyük krom (o zamanlar bilinen) yataklarına sahip olduğumuz için hem müttefikler hem de almanlar bizden çok önemli bir hammade olan krom satın alıyorlardı. almanlar 1943 ten sonra sıçmaya başladıklarında hemen krom satışında çamura yatmaya başladık. krom kullanılmadan üretilen jet motorları da haliyle dayanıksız oldu tabi.
  • messerschmitt'in urettigi tarihin bildigi ilk jet ucagi. bir yandan da cok yaki$ikli ucaktir ve havacilik tarihinde hem bir kilomtere ta$i hem de bir klasiktir.
    (bkz: jet motoru) (bkz: messerschmitt)
  • av uçağı olarak tasarlanmasına rağmen öncelikle bombardıman görevlerinde kullanılmış, seri üretime giren ilk jet savaş uçağı. adolf hitler'e atfedilen bu uçağın tasarım amacı dışındaki bombardıman görevlerinde kullanılması ısrarı meselesi, aslında farklı sebeplere dayanmaktadır ve ısrarın sahibi hitler değildir. almanlar'ın ilk geliştirdiği jet motorlarının servis ömrü 10 uçuş saati idi ve bu, yıpratıcı hava savaşı manevralarına girmelerine engel teşkil etmekteydi. daha yüksek performanslı motorlar* geliştirilene kadar sert manevralara ihtiyaç duyulmayan bombardıman ve keşif görevlerinde kullanılmak zorundaydılar.

    kaynak: warplanes of the third reich, william green
  • berlin ıla2006 organizasyonunda kalkış ve inişine ilişkin video mevcut.

    https://www.warhistoryonline.com/…-the-ila2006.html
  • kokpitini merak edenler için -- > http://www.navalaviationmuseum.org/…tour/?s=pano697
hesabın var mı? giriş yap