• ailemin milliyeti 25 yıldır aralıksız takip etmesi ve "madem gazeteyi alıyoruz bu ansiklopediyi de alıverelim" mantıgı yüzünden evimize girmis yüzlerce ansiklopediden biri. ayrıca bence bu ansiklopedi, gayet öz ve faydalı bilgilere sahiptir, okuması eglencelidir*. ben mesela mitolojinin bulundugu kısmı yıllardır acar bakar okurum sıkılmadan, o mısır tanrılarının resimlerine bakmak hala daha pek bir hosuma gider.
  • bir çocuğun sahip olabileceği en güzel ansiklopedik kaynaktır. bolca resimlidir. mitoloji ve askeri üniformalar sayfalarında saatler geçirilip hayallere dalınabilir. masa oyunları bölümünden poker öğrenilebilir. alfabetik değildir konu başlıklarına göre bölümlere ayrılmıştır.
  • cocukken favorim olan ansiklopedi. bir cildi zooloji hakkindaydi. farkli farkli hayvanlar özellikleri vs. o zaman hayvanat bahcesine gitme imkani olmayan benim icin müthis bir seydi. baka baka yipratmistim ansiklopediyi.
  • internetin henüz çok yaygınlaşmamış olduğu zamanlarda bilgi edinme ve öğrenme süreçlerinde büyük bir boşluğu dolduran ansiklopedilerden biriydi. araştırmacıyı tematik bir yolculuğa çıkaran eşsiz bir kaynaktı. araştırmacı, üzerinde derinlemesine inceleme yapacağı konuyu belirlemeden önce ansiklopedinin sayfalarını karıştırmaya, görsellerini incelemeye başlardı. görseller ve içeriklerden biri ilgisini çeker ve o sayfa ile ilişkili diğer bölümlere bakılırdı. bu, ana yemekten önceki aperitif gibiydi. yavaş yavaş ortaya bir araştırma konusu çıkardı. sonrasında biraz daha bilgi edinmek için alfabetik ansiklopediye geçilirdi. bu da muhtemelen büyük larousse ya da meydan larousse olurdu. bunları da ara sıcak olarak kabul edebiliriz. neden sonra kütüphanenin ya da kitapçının yolu tutulurdu. özel olarak o konuya ilişkin kitaplar okunarak ana yemek bitirilirdi. en sonunda da öğrenilen onca bilgi ve edinilen izlenimler özgün bir makalede derlenip toplanırdı; ki bu da yemek sonrasında yenen tatlı gibiydi.

    (bkz: 90'lı yıllar)
    (bkz: herşey bir kıvılcımla başladı)

    https://images.app.goo.gl/ub2hzbo5fer9p23f8
  • o zamanlar gazetelerin kuponla verdiği ansiklopediler içinde bir çocuk için en keyifli ve öğretici olanıydı. hala bilgiye ulaşmak için çabalıyorsam bu ansiklopedinin bana kazandırdığı alışkanlığın önemi büyüktür.
  • seneler sonra bir gazete (muhtemelen gene milliyet) thema larousse adında bir tematik ansiklopedi vermiştir.

    memo 4 cilt iken thema 6 cilttir. ayrıca her bir cilt daha kalındır.
    thema'nın cilt ve sayfa kalitesi daha yüksektir.
    thema larousse, az bir farkla da olsa, daha günceldir.

    bunlara rağmen, memo larousse okumak daha zevklidir. sayfa düzeni midir, yazı dili midir bunun sebebi bilmiyorum. belki ilk göz ağrısı sendromudur. belki de bilgisayar oyunlarındaki oynanabilirlik gibi tam tanımlanamayan bir kriter vardır ikisini birbirinden ayıran.
  • 90'ların çocuklarının gerçek hayat bilgisi kitab(lar)ı.
  • salon oyunları bölümü de mevcuttur bu ansiklopedide. bildiğim tüm oyunları burdan öğrendim, özellikle kağıt oyunlarını. tabi artık internet var, uygulamalı olarak öğrenilebiliyor herşey.
  • cocuklar icin olan versiyonu icin (bkz: junior larousse)
hesabın var mı? giriş yap