• sinemaya dair bakışı olumsuzdur kendisinin. mesela, herhangi bir filmde bir insanın yaşamında yıllar süren bir hadisenin birkaç dakikaya sığdırılmasına tepkisi:

    "insanın varoluşunun böyle şematize edilmiş bir kaç çırpıştırmaya indirgenmiş içeriksiz ve manasız zaman parçacıklarından ibaret birşey olarak gösterilmesi, insanın varoluşunun çözülgünleşerek yönetimsel öğelere dönüştüğünü işaret etmektedir."

    şu sözlerini de sayıklamakta fayda var:

    "günümüzün toplumlarında insanın uyku saatlerinin dışındaki hali ayrıntılarına varana dek düzenlenmekte olduğu için, gerçek bir kaçış, ancak uyumakla ya da delilik içinde olabiliyor. ya da bir tür körelmeyle, sessizlikle edilgenleşmeyle oluyor."
  • "kapitalizm hakkında konuşmayanlar faşizm hakkında sussunlar" diyen düşünür.
    almancası sanırım şöyleydi: "wer vom kapitalismus nicht reden will, soll vom faschismus schweigen"

    bu cümlesiyle horkheimer, ülkemizde günümüzün avrupa birliği eksenli düşünce temrinlerinden ötesini tanımayan, dışlayan ve geri kategorisine hapseden, her türlü aykırı fikri milliyetçilik çapsızlığına gömen ve bunu solculuk sanan bazı kişilere açık bir mesaj vermektedir.

    örnek çok. ben bunları yazıncaya kadar türkiye ab'ye girer.
  • "halk her zaman haklıdır diyen demagoglar çoğu zaman bu ilkeyi demokratik kurumları çökertmek için kullanır." sözünün sahibi, nazi dönemi almanyasında yaşamış ve yahudi kimliğinden dolayı almanya'dan ayrılmak zorunda kalmış frankfurt okulu teorisyenlerinden.
  • "horkheimer de lenin gibi, "bireysel özgürlük" ideolojisini delip geçmek yerine, saçma noktalara dek vardıran anarşizmin, küçük burjuvazinin bir ürünü olduğunu vurgulamıştır. fromm, "isyankar" tipin toplumun baskıcı ağırlığını hissettiğini, ancak onun gerçek doğasını kavramayı başaramadığından bütün otoriteye karşı başkaldırdığını ve kendi yanılsaması içinde, sık sık faşist konuma düşerek, otoriteryenliğini destekler duruma geldiğini göstererek bu tezi desteklemiştir. "devrimci" tip ise, tersine, kör ekonomik otoriteyi yok etmek ve toplumsal-ekonomik alanda da, zaten diğerleriyle kurduğu kişisel ilişkilerde başarmaya çalıştığını gerçekleştirmek ister: yani otoriteryen kişilik oluşumuna son vermek."

    (phil slater, frankfurt okulu)
  • "insanın eşya üzerinde iktidar kurma isteği ne kadar yoğun olursa, eşyanın onun üzerindeki tahakkümü de o kadar ağır olur" sözünün sahibi alman düşünür ve toplumbilimci.
  • ''çikletin metafiziğin kuyusunu kazdığı söyleniyor. oysa çikletin kendisi metafiziktir. işin aydınlatılması gereken yanı budur.'' (horkheimer)
  • "açık olarak belirli bilimsel görüşlerle uzlaşmaz olan her konunun yanlış olarak değerlendirilmemesi gerekir... sadece yapıcı düşünce çeşitli disiplinlerin kavramlarını bir araya getirir, bunları verili konumun gerçek örüntüsüne yerleştirir. bilimle kurulan bu olgusal bağ bilim dilinin tam ve doğru bir bilgi biçimi olduğu anlamına gelmez. yalnızca bilimin dilinde konuşmak çocuksu ve yobazcadır." sözlerinin sahibi.
  • hitler'in üniversiteden attığı ilk profesör olma onuruna sahip eleştirel kuramın önemli temsilcilerinden biri.
  • evlerin pencerelerini tamamıyla açabilen tek bir rüzgâr biliyorum:
    ortak keder.*
  • "sıradan insandan akıl teriminin anlamını açıklamasını isteyin: hemen her zaman bir duraksamayla, sıkıntılı bir çaresizlikle karşılaşırsınız."
    "bu yüzyılın uzmanca işlenen ve üretilen zihniyeti, mağara adamının yabancıya karşı düşmanlığını sürdürmektedir. bu sadece derilerinin rengi farklı olanlara ya da farklı elbiseler giyenlere karşı duyulan nefrette değil, farklı düşüncelere, hatta belli bir toplumsal düzenin belirlediği sınırların ötesine geçtiğinde düşünme ediminin kendisine duyulan nefrette açığa çıkmaktadır."

    max horkheimer / akıl tutulması
hesabın var mı? giriş yap