• manchester united'ın ilk efsanevî teknik adamı. 1945 yılında takımın başına getirilmesi birçokları tarafından ingiliz futbol tarihinin miladı olarak kabul edilir. aslında tipik bir bek olan isim, united'ın çok sevgili rakipleri liverpool ile manchester city'de top koşturmuş ve bir kez de iskoç milli takımı formasını giymişti. sıradan sayılabilecek bir oyunculuk kariyerinden sonra liverpool da dahil olmak üzere bazı kulüpleri reddederek united'ın başına geçmiştir. yavaş yavaş gelen başarılarla adını altın harflerle futbol tarihine kazımıştır. altyapıdan yetiştirdiği bebeklerinden yenilmaz bir armada kurmuş; 1956 ve 1957 yıllarında şampiyonluk kazanmıştı. ne yazık ki yarattığı takımın, bebeklerinin daha bilindik adıyla busby babesin, bir bölümünü uçakta bırakmış, kazadan ancak ağır yaralı olarak kurtulabilmişti. bir süre sonra takımının başına geçip yine ortalığın tozunu atmıştır... yeniden yapılanma döneminde, kaza evvelinde duncan edwards'dan sonra takımın ikinci adamı olan bobby charlton önemli rol oynamıştı. charlton ile sonradan takıma katılan denis law ve george best busby'nin sir ünvanı almasının başlıca müsebbibleri olmuşlardı. 29 mayıs 1968 manchester united benfica maçında zirve yapıp 1971'de emekliye ayrıldı ve uefa gözlemcisi olarak görev yaptı. tarihî 20 ekim 1971 borussia mönchengladbach inter maçında sahada gözlemciydi ve destanı raporuna yazdı...
    (bkz: 6 şubat 1958)
  • gelmi$ gecmi$ teknik adamlar arasinda $uphesiz yeri cok ba$ka olan teknik adamdir. ingiltere liginde bircok ba$ariya imza atmi$ ve teknik adamin takimla olan diyalogunun ne kadar onem ta$idigini cumle aleme gostererek kendisinden sonra gelecek olan bircok nesle cok $eyler birakmi$ olmasi da onu ayri bir yere koymamiza sebep olmaktadir.
  • iskoçtur
  • 26 mayıs 1909 doğumlu man utd efsanesi.
  • şu sözlerin sahibidir ;

    “kazanmayı istemekte yanlış bir şey yok, yeter ki kupa kaldırmayı oyunun önüne geçirme. kaybetmekte hiçbir onursuzluk yok, yeter ki terinin son damlasına kadar mücadele etmiş ol.”
  • futbolla ilgili duyduğum en filozofik sözlerin sahibi kişi.
  • 1988 yılından beri mufc adıyla manchester united taraftarları tarafından sezonun en iyi oyuncusuna verilen ödül, 1994'de matt busby'nin ölümüyle sir matt busby player of the year olarak değiştirilmiştir. bu ödülü en çok kazanan oyuncu ise cristiano ronaldo'dur.*
  • ada futbolunun mihenk taşı. yaptıklarıyla maalesef uçak kazası sebebiyle yapamadıklarıyla gelmiş geçmiş en önemli futbol efsanesidir. kariyerini özetlemek, ondan kısaca bahsetmek büyük saygısızlık olur. futbolu seven merak eden araştırsın, busby babes deyince hangi takımda oynuyor diyen bir rıdvan dilmen cahilliğine düşülmesin.

    dönemiyle alakalı muhteşem bir film.

    http://www.imdb.com/title/tt1777034/
  • ıskoc olmakla beraber aile kökeninin bir tarafı, zamanında iskoçya'ya yerleşmiş litvanyali topluluga dayanır.
  • alex ferguson ile birlikte manchester united'ın dünyanın en büyük kulübü olmasında çok büyük emeği olan teknik direktör. bu sebeple, sir ünvanını fazlasıyla hak etmektedir.
hesabın var mı? giriş yap