• gorevi yuri temirkanov'dan 1988'de devralan valery gergiev'in basinda bulundugu, st. petersburg'daki kirov opera ve balesinin evi.
  • amerikalıların nedense kirov diye adlandırdığı, rusların ve avrupalıların ise marinskiy olarak adlandırdığı ünlü tiyatro/bale.
  • gelme şansınız olursa balkonlardan bilet almanızı öneririm, naçizane. hatta sahneye yakın bir balkon olursa hem orkestrayı, hem sahneyi, hem salonu, hem öbür balkonları seyretme şansınız olur. çünkü hepsi muhteşem.

    şu an kendisinde don kişot operasını izlediğim tiyatrodur.

    (antraktta yazıyorum tabii ki!)
  • dünyanın önde gelen bale topluluklarından birisidir. çok sayıda dansçısına corona bulaştığı söylentisi var. mariinsky yönetimi resmi açıklama yapmasa da çalışmaların geçici olarak durdurulduğu açıklanmış.
  • orijinal ismi mariinski teatr. bence basligin duzeltilmesi lazim.

    1917 yilinda kislik saray cevresinde taraflar deli gibi catisma hazirligi yapiyor. panik havasi butun sehri kaplamis. bolsevik asker ve isciler saint petersburg sokaklarini doldurmus. hukumet yanlisi junkerler, kadetler, kazaklar ve zarar gormesinler diye savunma hattinin en dibine yerlestirilmis gonullu kadin birlikler tetikte bekliyor. bolsevikler birkac saat icinde sarayi basacak ama kendileri bile ne zaman harekete gecilecegini bilmiyor. telefon hatlari kesilmis, tramvaylar calismiyor, dukkanlar kapali, elektrik cogu yerde yok... ve tum bu kaos icerisinde mariinski tiyatrosu, ışıl ışıl, her seye ragmen acik; opera ve bale gosterileri devam ediyor. adeta bir kutsal mekan, bir hac bolgesi, bir kurtarilmis alan. bolsevikler icin bile.

    john reed'in ten days that shook the world eserinde kisaca degindigi ve beni cok sasirtmis olan bu durum; az once moskova'nin artan coronavirus vakalari yuzunden aldigi kapanma kararinda, tiyatrolarin acik kalacagini okuyunca tekrar aklima geldi. sanirim rusya'nin tiyatrolarla ilgili boyle ilginc bir gelenegi (ya da takintisi) var.
  • ağustos ayında eşimle kuğu gölü balesi izlemeye nail olduğumuz, nezdimde dünyanın en güzel gösteri salonu...sahne boyunca sanki rüyada gibiydim..zamanında çarların gösteri izlediği yer bile halen korunuyor...
  • (bkz: #157673869)
hesabın var mı? giriş yap