• favori hayvanım. boyuna rağmen bir mermi hızında vurabildiği yumruğu kendisini bambaşka bir kategoriye sokmaktadır. yumruğu o kadar hızlıdır ki anlık olarak etrafındaki suyu kaynatır ve hatta bir parça ışık bile ortaya çıkar.

    ama beni en çok etkileyen özelliği görüşü. 11 farklı renk konisini algılayabiliyor bu hayvancık ve biz sadece rgb skalasını algılayabiliyoruz yani 3 tane. köpeklerde ve renk körlerinde 2 tane bulunuyor bu yüzden normal insanlara göre çok daha az renk görebiliyorlar. bu arada yanlış anlaşılmasın bunlar renk sayısı değil koni sayısı. bizim gördüğümüz 3 ana renk var (kırmızı, yeşil, mavi) diğer hepsi bunları envai çeşit karışımından oluşuyor. hatta bilgisayarlar ve diğer ekranlar da zaten bu durumu kullanılıyorlar. eğer bir büyüteç ile ekranınıza bakarsanız, şöyle şekiller göreceksiniz. bütün dijital görüntüler bu piksellerden oluşur. yani ekrana baktığınızda sarı rengini görüyorsunuz ya, aslında sarı değil o. sarı ve kırmızı subpixelleri yanan, mavileri sönen piksellerden oluşan bir görüntü o sadece. ekranın hiçbir yerinde sarı yok yani aslında.

    neyse konumuza dönersek, gördüğünüz gibi 3 ana renkten milyonlarca farklı renk elde edebiliyoruz ve gözlerimiz de böyle çalışıyor. köpeklerde 2 tane koni var sadece ve onlar bizden çok daha az renk görüyor. düşünün 11 tane olsaydı neler görebilirdik. işin en güzel tarafı da düşünememeniz. olmayan bir rengi hayal edebilmesi imkansız insanın ama sadece bunun üzerine düşünmek bile çok zevkli.

    bu da zae frank'in bu hayvanı anlattığı videosu.
  • çok hızlı ve ölümcül yumruk atabilen karides. yer çekimi ivmesinden yaklaşık 10000 kat daha büyük olan bu yumruğun yarattığı basınç dalgası, etrafındaki suyun ısınmasına neden olur.
  • dunyanin en gelismis ve en mukemmel gorme yetisine sahip canlisi. hiperspektral renk gorusu ve dairesel polarize isiklari gorebilme yetisi, optik fizik kurallarinin otesine gecerek dorduncu bir gorme cesidinin kesfini saglamistir.
  • 11 farklı rengi algılayabildiği düşünülen karides türü. bu renklerin içinde, muhtemelen bizim hiç göremeyeceğimiz renkler bulunuyor.

    insanlar ve bazı maymun türleri dışında memeli hayvanların çoğu, iki tip koni hücresine sahiptir. muhtemelen bu hayvanlar, dünyayı yalnızca iki rengin değişen tonları olarak algılar. mantis karidesi gibi bazı karides türlerindeyse, koni hücrelerinin sayısı, 10'un üzerine çıkabilmektedir. buna bağlı olarak, algılayabildikleri renklerin skalası da bir ölçüde genişleyebilmektedir.
  • rengarenk ve çok güzel bir hayvancık. bende nedense hep "minik, hızlı adımlarla altın gününe giden minyon, gözlüklü teyze" imajı oluşturuyor.

    yemeyin lan şu hayvancıkları. endüstriyel hayvan yiyin yiyecekseniz, av yemeyin. (et endüstrisinin çok ahlaki işlediğini iddia etmiyorum; sadece doğada ikamesi olmayan av hayvanlarının bilinçsizce tüketilmesine de en az et endüstrisindeki etik yanlışlara karşı olduğum kadar karşıyım; bunu dile getirmeye çalıştım.)
  • bayaa bildiğin psikopat bir su canlısı kendinden başka kimseye yaşam hakkı
    tanımıyormuş bulunduğu ortamda (bkz: http://theoatmeal.com/comics/mantis_shrimp)
  • (bkz: one-punch man)
  • hayvanlar aleminin en muhtesem uyelerinden biri. 10 cm boyutuyla insanlara savunma sanayi, tip ve daha bir cok konuda katki saglayan bir eklem bacakli.

    komik gorunumlu, birbirinden bagimsiz hareket eden top top gozlerinin muazzam fotoreseptorleri adami hayran birakir. ınsanda rod ve kon denilen iki tip fotoreseptor bulunur, bu arkadaslarda 16 tip. ama sanilanin aksine, insanlarin ayirt edebildigi ufak renk farkliliklarini bu hayvanlar ayirt edemez. mesela lavanta ve acik mavi arasindaki farki biz gorebilirken onlar goremez. cunku bu hayvanlar goruntuyu islemeden beyine yollarlar, burdaki amac da daha hizli tepki verebilmek. kisacasi insanlardan daha fazla renk goremiyorlar. ama bizim gozleyebildigimiz isigin yaninda ultraviolet ve iki farkli polarize isik tipini gorebilirler. yani polarize olan ve olmayan isigi ayirt edebilirler. boylece hem avi, hem diger mantis karideslerini, hem de potansiyel tehditleri hizlica ayirt ederler. boyle bir ozellik bizim ne isimize yarar diye dusunuyorsaniz size bir sir vereyim, kanser hucreleri polerize isigi saglikli hucrelerden farkli yansitir. suan yapilan arastirmalarin amaci bu gorsel ozellige sahip bir kamera olusturup cep telefonlarina entegre etmek, boylece ucuz ve yaygin bir tarama yontemi ile kanserin erken teshisini kolaylastirmak.

    bir diger konu ise malumunuz kuvvet. yumruklari dillere destan. kendi agirliklarinin 2500 kati kadar kuvvet ile yumruk atabilirler. bunu da on uzuvlarina ait kaslari muazzam bir enerjiyle gerip serbest birakarak yaparlar. bir cesit ok yay sistemi gibi, ama kollari kopup gitmiyor tabii. bunu goz acip kapayincaya kadar 500 kere tekrar edebilirler. bu hizli ve dev kuvvet neredeyse gunesin sicakligina yakin bir isi dalgasi olusturur. daha da ilginci, o kadar darbeye ramen bu amcanin uzuvlarina hicbisey olmaz. bu da inanilmaz dayanikli oldugunu gosterir, ama celikten falan degil tuysiklet bir hayvan, mikroskopik dayaniklilik esas burada. on uzuvlarinin disi hidroksiapatit yapili, ama asil olay uzuvlarin icinde, elastik polisakkarid kitin denilen maddeden olusan katmanlar ust uste spiral bir sekilde pozisyonlanmis, boylece soku fevkalade emiyorlar, ve mikrocatlaklarin butun uzuva yayilmasini onluyorlar. bunu amerika birlesik devletleri savunma bakanligi duyunca durur mu, vermisler bilim adamlarina milyon dolarlari, su anda hayal bile edemeyecegimiz direncte ve hafiflikte tanklar, zirhlar gelistiriyorlar.

    400 milyon yildir kimseye caktirmadan denizlerin kucuk enistesi olarak yasamis bu hayvanin bir de minik bir kalbi var. bu kadar kavganin, isik oyunlarinin ve sinirsiz gucun sorumlulugu altinda yorulan cogu mantis karidesi, kendine yasam boyu yaninda olacak bir es secip, tehlike ve stresten uzak bir resif kosesinde huzurla yasar.
  • yenilebilir yazmayın şu hayvana artık canımı sıkıyor bu durum :( hele şurda herif doymamış üstüne bir de nasıl temizlenecegini falan anlatmış. bu kadar yetenekli ve özel hayvanları rahat birakin bari. git tavuk ye bre öküz!
  • attığı darbesiyle çelik yelek vs gibi savunma alanlarında yenilek yapması beklenirken , tabi tam olarak o alanda ne gibi katkısı var bilemiyorum fakat dairesel polorize ışıklar, mor ötesi ve kızıl ötesi yetisi ile kanser hücrelerinin görüntülenmesine yardımcı olan yeniliğe katkısı olan irlandalı gibi hayvan.
hesabın var mı? giriş yap