• jung psikolojisinde kişinin kendini bir araya getirme çabasını simgeler.
  • ressam ablamın ısrarları üzerine, "amaan meditasyon olmasa bile elimi oyalar zaten çizim yapmaya çok ara verdiydim" diyerek başladığım son dönemin modası.

    beni sakinleştirdi mi, stresle baş edebildim mi?
    hayır.

    hani mandala meditasyondu, içimize yolculuktu, ruhani derinliğe inmekti? deli g*tüyle oynar gibi gıdıl gıdıl şekilleri boyarken sinir hastası oldum. taşırmayacağım diye elim ayağım birbirine girdi. bu mu benim içsel yolculuğum? bu mu benim ruhani derinliğim? taşan her şekilde sinir harbi yaşayıp ağız dolusu küfür ettim. içsel yolculuğumda içimdeki dayıyı çıkardım, çile doldurdum...
  • nirvana'ya ulaşamamış meditasyoncuların bir simge belirleyerek oluşturmaya çalıştıkları beyin kapatma yöntemidir. meditasyon esnasında insan hiçbir şey düşünmemesi gerekir. fakat hepimiz insanız. bir şeyler düşünüyoruz. iş yerindeki sorunlar, sevgililerimiz, atlar... atlar mı? her neyse. bir şeyler işte.

    kişi meditasyona başlamadan önce bir şey hayal etmeye başlar. ben kendi adıma domatesi tercih ediyorum. sürekli söyler o kelimeyi. domatesi görmeye başlar. önce şekillenir beyninde. sonra rengi belirlenir. dokunamazsın. ama oradadır. sonraki evrelerde dokunabilecek kadar yaklaştığını hissedersin. hatta dokunursun kimi zaman. kokusunu bile hatırladığın zamanlar olur. tabi bu bahsettiğim nerden baksan 3-4 saat alır. gözlerini açarsın. gene iş stresi, sevgilinle sorunlar ve atlar... ama rahatlama olur işte. beyni kapatmana yardımcı olur.
  • büyülü daire anlamında sanskrit bir sözcüktür ve onun simgeciliği ortak merkezli olarak düzenlenmiş tüm figürleri, tüm dairesel ve küresel biçimleri ve bir ortak merkezleri olan tüm daire ve kareleri kapsar. en eski dinsel figürlerden biridir ve bütün dünyada rastlanmaktadır. bilinen en eski biçim güneş çemberidir. doğu'da mandala lamalar'da ve tantrik yoga'da ayinler sırasında derin düşünmeye yardımcı olarak kullanılmaktadır. ortaçağ'ın başlarından beri isa'yı ortada, dört havarisini de dört ana yönde yerleştirilmiş olarak gösteren hristiyan mandalaları da vardır. tarihsel bakımdan mandala, tanrısallığın doğasını temsil eden bir simge olarak, tanrısallığa felsefi açıdan açıklık kazandırmaya ve de tapınma amacına hizmet etmiştir.
  • sanskrit daire ve gozu desenin merkezine ceken karmasik dairesel desenler
  • seneler önce*, mojo'ya moğolları dinlemeye gidilen gecelerden birinde, şimdi adını hatırlamadığım bir barmen vermişti bana mandala diye bir şey... kendi yapıp satıyormuş o dönemlerde...

    böyle birbirine bağlanmış, pirinç olduğunu tahmin ettiğim tellerden oluşan, temelde de her tel parçası ya bir daire ya da oval şekilde bir materyal... tellerin birbirlerine bağlandığı yerlerde küçük boncuklar falan var... nasıl olduysa hala duruyor...

    (yanlış hatırlamıyorsam) 9 adet şekil oluşturabiliyordu bu mandala denen telli, dairemsi materyal ile... hint inancına göre her şeklin de önemli anlamı var... her şeklin adının ve anlamının yazılı olduğu kağıt bugüne kadar varlığını sürdüremediği için şekillerin bir kısmını, anlamlarının ise hepsini unuttum...

    o günden sonra da hiç bir yerde rastlamadım öyle bir şeye.. işin ilginci böyle bir şeyin varlığından haberdar olan herhangi bir kişiye de rastlamadım...

    burada hiç söz edilmediğini görünce ben yazayım dedim...
  • kesinlikle insan üzerinde bıraktığı etkiye saygı duyuyorum ama aklıma annemin çeyizime ören bayan 60 numara iple yaptığı fiskos masası ve onun altı adet peçetesi geliyor. bence dantel de bir nevi aynı işi görmüş zamanında, o yüzden tencere tutacağından tutun da yıkanmak için kullandığımız liflere kadar her şeyi dantelden örmelerini anlayabiliyorum,bir evrilme söz konusu. şimdi evde değil ofiste çalışır olunca insan haliyle işe mola verip fiskos masası öremiyor.
  • basitce bir merkez ve onun etrafinda donen herseydir. saatler, tekerlek, lotus , svastika, ying yang veya meydana cikan yollarla kurulmus sehirler.. temelinde horror vacuii denilen, bosluk karsisinda duyulan dehset anlamına gelen kavram yatar. felsefe tüm kargasalara ragmen merkezde anlamlı bir nokta oldugu varsayimidir.
  • doğu metinlerine psikolojik yaklaşım'da anlattığı üzere, jung'un mandalayı keşfetmesini sağlayan şey akıl hastalarıydı. klinik gözlemlerinde, akıl hastalarının sürekli olarak daire şeklinde şekiller çizdiğini ve bunu yaparak rahatladıklarını gözlemlemişti. daha sonra doğu mistizmini araştıran jung, bu şekillerin mandala olduğunu keşfetmiştir. akıl hastaları mandala benzeri şekiller çizerek bilinç dışındaki baskıyı azaltmaktadırlar. aynı zamanda mandala, çizenin şakraları hakkında bilgi vermektedir.
  • sıkı bir jung'cu olarak iyi bilirim mandala'yı. popüler olmadan önce de bilirdik, carefour'da sepet sepet mandala şablonları satılmadan önce de mandala yapardık. jung'a göre mandala deneyimi, arketiplerin sağaltıcı bir etkisi olan yaratıcı etkinliği harekete geçirip düzenleme yetisine sahip meditatif etkili serbest çağrışım imgelemleriydi. mandalayı hazır alıp boyamak yerine kendimiz çizmeliyiz, bilinç üzerindeki baskıyı hafifletip tranqulize olmayı tetikleyecektir. faydalıdır mandala... temelde varoluş bir döngüdür, herşey döner, yapıtaşlarımız elektronlar da , gezegenler de, galaksiler de.. o nedenle mandala evreni de temsil eder, insanı da, insanın iç yolculuğuna giden yolun haritasıdır temelde.
hesabın var mı? giriş yap