• merkezde başlamış olan alt geçit çalışmalarıyla birlikte tüm sakinlerine sabır diliyorum. bitince güzel olacak hiç kuşku yok ona. ancak bunca yıldır bu belediye neden/nasıl başlayamadı alt geçit işine gerçekten düşündürücü.

    trafik saati tam bi kaos olan türkiyenin en eski semti burası. böylesine elzem bi projeyi bugune kadar nasıl hayata geçirmezsiniz aklım almıyor

    bu işi başlatan ekrem imamoğluna valla helal olsun. her seçim banko chpye oy çıkaran bu ilçeye ciddi bir hizmet adımı atmıştır.

    imamoğlu 'çalıyor ama çalışıyor' algısını değiştirerek 'çalmadan çalışıyor'a evirmiştir.
  • tahminen ilk çağlarda, sonradan bölgeye ismini veren satyr tapınağı bu civarda bulunuyordu.
    aziz theofanis'in yazdığına göre, 717 yılında bizans önlerine gelen arap donanmasının bir kısmı maltepe'de bu tapınağın harabelerine sığınıyor. yani mevkide bir de liman vardı.

    bir efsaneye göre ise ımparator ı. nikiforos bu bölgede avlanırken, bir çalılıkta havari andreas'ın adının yazdığı bir masa buluyor.

    yaklaşık 1500 yıl önce yalı mahallesinde, nassete adıyla küçük kıyı yerleşim yeri bulundurmaktaydı. oldukça küçük olduğundan hakkında kaynak yok gibi bir şey. chalcedon ve libyssa (kadıköy ve gebze) yolu üzerinde bulunan küçük nassete, büyük ihtimal taverna ve etrafına yapılmış bir kaç evden oluşuyordu.
    nassete

    roma zamanı ilçenin kuzeybatısında bulunan kayışdağı (mahalle değil, dağın kendisi), ilk önce skopa mons ismini taşımaktaydı. sonraları aziz auxentios tepesi(saint auxentiou mons) olarak da anılmaya başlandı. ingilizcesi hala mount auxentius'dur.

    kayışdağının aziz auxentios tepesi ismi, 5. yüzyılda dağa ölende dek inzivaya çekilen bitinyalı aziz auxentius'tan gelmekte. öğrencisi bitinyalı bendemianus'da hocası gibi kayışdağına çıkıp 40 yıl inziva hayatı yaşıyor. o zamandan beri bir çok hristiyan keşiş bu dağa çıkıyor. bu açıdan kayışdağı, hristiyan dünyasında bir yere sahip.
    kayışdağına çıkanlardan birisi de aziz stefanos. stefanos burada bir manastır bile kuruyor. fakat 754 hieria konsilinden sonra manastır yıkılıyor ve stefanos, marmara adasına sürülüyor.

    kayışdağının güneydoğusunda, bu gün marmara üniversitesi ve maltepe üniversitesi tarafları ise oxeia dağı(oxeia mons) olarak adlandırılmaktaydı. aziz auxentios, kayışdağından önce buraya inzivaya çekiliyor. o zamanlar yerli halk bu tepeye, münzeviden şifa almak umuduyla bol bol çıkıyor.
    bu gün platosunda ya kilise ya da küçük bir kale kalıntıları vardır.
    yine bu tepeye dahil edebileceğimiz süreyyapaşa göğüs hastalıkları merkezinde de muhtemelen 800-1200 yılları arasından kalma kilise kalıntıları vardır.

    görsel- benim tahminime göre dağların yerleri

    çınar mahallesinde, satyr tapınağı harabeleri yakınında, 9. yüzyılın ortalarında bizans imparatoru ı. mihail'in oğlu ve konstantinopolis patriği ı. ignatius tarafından yapılan ve başmelek mikail’e adanan satyros manastırı bulunuyor. 1000 yılında ikinci basileios tarafından yazılmış menologion'da, patrik ıgnatios, satyros manastırı’na gömülü şekilde tasvir ediliyor. patriğin buraya gömülmesi o zamanlar manastırın ne kadar önemli olduğunu göstermekte.
    1137 yılında ıı. ioannis komninos zamanında önemini kaybetmiş olan satyros manastırı, pantokrator kilisesine (bu gün zeyrek camii) bağlı ve sadece 18 rahibe ev sahipliği yapmaktaydı.
    14.yüzyıl osmanlı fethinden sonra manastır tamamen terkedildi.

    9.yüzyılın ilk yarısında bizans imparatoru theofilos, bu günkü küçükyalı'da, patrikios adlı bir mimara bağdat saraylarına benzeyecek şekilde bryas sarayı'nı yaptırıyor. satyros manastırına yakın olan bryas, theofilos öldükten sonra bir daha karşımıza çıkmıyor. bundan önce bölgede 4.yüzyıldan kalma bir kaç köşk olması da muhtemel.

    ismiyle çelişkili şekilde çınar mahallesinde bulunan küçükyalı arkeoparkta bulunan harabelerin bryas sarayı'mı yoksa satyros manastırı'mı olduğu baya tartışılmıştır. günümüzde satyros manastırı olarak kabul edilmekte. (bkz: küçükyalı kalıntıları)

    maltepe ilk başta anadolu selçuklu ve bizans arasında, daha sonra osmanlı ve bizans arasına gidip geliyor. tabii bu zamanlar maltepe; boş arazilere yayılmış bir kaç kilise ve evden ibaret.

    maltepe osmanlının ilk eline geçtikten sonra (bu gün başıbüyük tekke caddesi olan) hakim sırta daver baba tekkesi yapılıyor. bizans fethi ile yıkılıp, osmanlı fethi ile tekrar yaptırılan tekke, "vaka-i hayriye"'den sonra diğer bektaşi tekkeleri gibi kapatılıyor. abdülaziz devrinde nakşibendiler ile tekrar açılıyor. tekke maalesef yakın zamanda ilgisizlikten yıkıldı.
    tekkenin yakınındaki bir mezarlıkta şu yazıyormuş;
    yahu
    başıbüyükde sakin ermişlerden
    merhume hace kerim ninenin ruhine
    el fatiha,
    1287( m 1870/71)

    ilk maltepe kasabası denilebilecek yer büyük ihtimal bu gün dragos tarafına doğru olan yerdi. 1540'ta fransız bitkibilimci ve seyyah pierre gilles 1540 yıllarında burada adı obrias ya da abrias olan kasabanın kalıntılarını gördüğünü yazar. (isim benzerliğinden ötürü bazıları bryas sarayı'nın burası olduğunu söyler.)
    büyük ihtimal kasaba 1509 depreminden sonra terkedildi ve daha batıya yani bu günkü maltepe taşındı.

    fatih sultan mehmet, osmanlı ordusunun başındayken maltepe'de hastalanıyor ve gebzeye varamadan ölüyor.
    kanuni sultan süleyman zamanı beyan-ı menazil-i sefer-i irakeyn'de ve dördüncü murat'ın bağdat seferi menzilnamesinde menzil olarak rastlıyoruz maltepeye. ( sefere giden orduların konakladığı yer).
    dördüncü mehmet zamanında ise sipahi gürcü nebi ve adamları, bastırılan sipahi isyanında ölen arkadaşlarının öcünü almak için niğde'den kalkıp maltepeye gelmişler ve ufak bir çatışma sonucu öldürülmüşler.

    ilk ciddi yapı 18.yüzyılın başında kazasker feyzullah efendi tarafından külliye yaptırılması oluyor. maalesef cami, 1926 yangınında tamamen yok oluyor.(bu gün aynı ismi taşıyan cami, eski rum ortodoks hagios nikolaos kilisesiymiş.) kayış dağı suyu kullanan feyzullah efendi çeşmesi ise yüzyıllar öncekinin aynısı.
    maltepe şehri bu külliyeyi merkez alarak büyümüştür. yani maltepe mahallesinin tohumu bu külliye oluyor.

    maltepe'nin bu günkü maltepe olması ise maltepeliler için tanıdık bir isim olan süreyya paşa sayesinde oluyor.(bkz: süreyya ilmen) geçen yüzyılın başında;su bendi, camiler, okullar, havuz, plaj, çeşmeler, çiftlik, sanatoryum gibi bir ton yapının yanında; mahallelerin düzenlenmesi gibi idari işler de yaptı maltepe için.

    1923 nüfus mübadelesi ile özellikle; selanik, drama ve kavala'dan gelen bir çok türk maltepeye yerleşiyor.

    zaten bundan sonrası yakın tarih.

    -della dora, veronica (2016). landscape, nature, and the sacred in byzantium
    -barrington atlas of the greek and roman world
    -küçükyalı arkeopark
    -istanbul'da abbasi saraylarının benzeri olarak yapılan bir bizans sarayı: bryas sarayı
    -maltepe'nın tarihi dokusunu oluşturan mimari eserler , rezan çelebi
  • baba sigarası;
    getirisi: akciğer kanseri
    götürüsü: baba
  • sünni olup da oyumu ak parti'ye vermeyen biri olarak, oldukça memnun olduğum karar. darısı diğer ilçelerin başına.

    http://i.imgur.com/ukzn3zo.png
  • bağcılar'ı cebinden çıkartıp üstüne de iki tokat atacak istanbul ilçesidir.
    sırf küçükyalı'sı bile tek başına koca bağcılar'a fazla gelir.
  • maltepe'nin önceki belediye başkanı da chp'den olduğu için herhangi bir işbirliği neticesinde adının değiştirilmesine gerek duyulmayan ilçedir.

    (bkz: olay yeri inceleme)
  • % 49,24 oyla chp'li ali kılıç'ın kazandığı ilçe... istanbul'un kadıköy-maltepe-kartal sahil şeridini her şekilde akp'ye bırakmadığını gösterir...
  • belki bir beşiktaş, kadıköy değildir ama bağcılar ne lan.
  • on üç senedir maltepe'de yaşıyorum, son yaşanan olaylardan sonra gördüğüm tabloyu daha önce hiç görmemiştim. şu an bir sürü insan e-5 üzerindeki köprüde "tayyip istifa" sloganlarıyla yürümekteler. evlerinin balkonlarında marşlar söyleyen insanlar var. herkesin ellerinde türk bayrakları. gerçekten gurur duyuyorum. öyle bir şey ki bu; kendini bütün hissetmek gibi, yalnız olmadığını bilmek gibi.
  • 2019 yerel seçimlerinde chp’nin kalesi oldugunu bir kere daha gostermis olan guzel ilçemiz.
hesabın var mı? giriş yap