• güzelliğini cümlelere dökmek konusunda en çok zorlanacağım ülkelerden biri kesinlikle maldivler'dir.

    birçok çift gibi biz de maldivler'e gitmek için en uygun zaman olarak balayını tercih ettik. maldivler'in balayı için bir numaralı tercih olmasının en önemli sebebi; düğün öncesi ve düğün günü yaşanan bütün yorgunluğun ardından hayatınızı paylaşacağınız mükemmel insanla ilk günlerinizi yeni bir ülkeyi sokak sokak gezmek yerine, maldivler'in doğaüstü güzelliğine sahip adalarından birinde, size şehri ve işi hatırlatacak her şeyden uzak bir şekilde dinlenerek geçirme ayrıcalığıdır herhalde.

    bu yazıyı elimden geldiğince balayı için maldivler'i düşününen çiftlere yardımcı olacak bir kaynak
    şeklinde yorumlamaya çalıştım. biraz uzun oldu ama bilmek isteyeceğiniz bilgilerin birçoğuna buradan ulaşabileceğinizi tahmin ediyorum.

    geziyi anlatmadan önce maldivler hakkında genel bir bilgi vermekte yarar var. maldivler yaklaşık 1200 adadan oluşan ve hint denizinde yer alan ilginç bir ülkedir. adaların denizden yükseklikleri ortalama 1m civarında ve birçoğunda insan yaşamamaktadır. ülke yönetimi adaların bir kısmını otellere tahsis etmiş ve bu adalara temel bazı kurallar dışında olabildiğince özgürlük vermiştir. her ne kadar tamamı müslüman olan bir ülke olsa da gelirlerinin neredeyse tamamını oluşturan turizmi bu sayede geliştirebilmişlerdir.

    maldivler tatilinizin rüya gibi geçmesi için ciddi anlamda araştırma yapmak ve biraz da şanslı olmak gerekiyor. bu sebeple yazının devamında kendi tecrübelerimi paylaşmanın balayı planlayan arkadaşlara biraz da olsa faydası olacağını düşünüyorum.

    ilk olarak gezinizi ne kadar erken planlarsanız o kadar kar eder ve bir o kadar fazla seçeneğe sahip olursunuz. bu sebeple yıldırım nikahı yapmadığınızı farz edersek nikah tarihinizi aldığınız gün çalışmalara başlamanızda fayda var.

    bu tatili planlarken ilk olarak dikkat etmeniz gereken konu; tarih.

    eğer ocak, şubat, mart ve nisan ayları içerisinde balayınızı yapmayı planlıyorsanız ve çok şanssız bir çift değilseniz büyük ihtimalle çok güzel bir havada balayınızı geçireceksiniz demektir. ancak diğer aylarda gidecek çiftlerin durumu tamamen şansa bağlı. şahsen biz bu şanslı gruba dahildik ve haziran ayının ortasında gitmiş olmamıza rağmen tek bir damla bile yağmur görmeden tatilimizi tamamladık. diğer yandan, bizden bir hafta sonra giden arkadaşlarımızın tatili boyunca yağmurun hiç durmadığını kendilerinde öğrendik. yani sıcaklık neredeyse hiç değişmiyor olsa da yağmur konusunda siz ne yaparsanız yapın işiniz şansa kalıyor.

    tatil tarihinizi belirledikten sonra ikinci adımınız; uçak biletleri.

    bildiğim kadarıyla türk havayolları, emirates ve qatar havayolları olmak üzere 3 ayrı şirket türkiye'den male'ye uçuş düzenliyor. bunlardan tabi ki bir tek thy istanbul-male arası direkt uçuş yaparken diğer 2 şirket dubai ve katar'dan aktarmalı uçuyor. skyscanner.com'u kullanarak bu 3 şirketin fiyatlarını da karşılaştırabilirsiniz. bu noktada benim tavsiyem otelinizi ayarlamadan uçak biletlerinizi satın almamanız doğrultusunda olacaktır. ilk etapta rezervasyon yaptırmak daha akıllıca.

    üçüncü önemli konu ise; tabi ki otel.

    maldivler'de otel ayarlamak tatilinizin kesinlikle en önemli ve en kritik noktası. yüzlerce farklı adada, birbirinden çok farklı konseptlere sahip olan bu oteller arasından size en uygun olanı seçmek gerçekten oldukça zor. ilk olarak ne istediğinizi ve ne kadarlık bir bütçe ayırabileceğinize karar vermelisiniz. gecelik fiyatlar inanılmaz farklılıklar gösteriyor ve her otelin hizmet anlayışı çok farklı. bu noktada sizin için en önemli iki kaynak tripadvisor.com ve booking.com'dur.

    otelinizi seçerken en çok dikkat etmeniz gereken noktalar; otelin konumu, odanızın özelliği, ödediğiniz ücrete dahil olan hizmetler ve insanların yorumları.

    maldivler, başında da söylediğim gibi bir çok adadan oluşan ve başkenti male olan bir ülke. siz ülkeye vardığınızda otelinize nasıl gideceğiniz oldukça önemli bir konu. male'ye yakın oteller botlarla hizmet verirken, daha uzakta yer alan adalar deniz uçaklarıyla hizmet vermekteler. eğer daha önce deniz uçağı tecrübesi yaşamadıysanız male'ye uzak bir otel seçmenizde fayda var. bu sayede ülkeyi oluşturan o inanılmaz adaları ve yapısal olarak diğer adalardan tamamen farklı olan male şehrini tepeden görmek sizin için gerçekten çok keyifli bir tecrübe olacaktır. tabi ulaşım çeşitlerinin masrafa etkisini yazının devamında değineceğim.

    maldivler'de otelinizi seçerken dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli konu ise villanızı deniz üzerinde mi, yoksa ada üzerinde mi istediğiniz. açıkçası bu noktada maddi olarak sizi çok zorlamayacaksa deniz üzerinde villayı tercih etmenizi tavsiye ederim. odaya vereceğiniz fiyat yaklaşık olarak %30-50 oranında artacak olsa da sonsuz okyanus manzarasına bakan yatağınızdan kalkıp iki adımda mercanlar ve renk renk balıkların oluşturduğu denize girerken bu farkı ödediğiniz için pişman olmayacaksınız. bunun dışında daha büyük odalar için ekstra ücret ödemenizi pek tavsiye etmem.

    otel seçerken en çok dikkat etmeniz gereken konu ise otelin ücrete dahil ettiği ve etmediği hizmetlerdir. gittiğinizde can sıkıcı süprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız bu konuyu çok ciddi bir şekilde araştırmalısınız. ilk olarak otele geldiğinizde sadece otelin size sunduğu restorantlardan yemek yiyebileceğinizi unutmayın. oda fiyatları ile size diğer otellerden daha cazip gelen birçok otel kendilerine mecbur kaldığınız için tatiliniz esnasında bu parayı sizden restorantta ve barda fazlasıyla çıkarmaktan hiç çekinmeyecektir. bu tatili ayarlarken belki de binlerce müşteri yorumu okumuş biri olarak insanları en çok kızdıran konunun bu olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. bu nedenle eğer her şey dahil bir otelde kalmayacaksanız otelde günlük ortalama yemek ve içmeye ne kadar harcayacağınızı kesinlikle öğrenin. her şey dahil tercih edecekseniz ise detaylarını çok iyi öğrenmeniz lazım. yazının devamında değineceğimi söylediğim male-otel arası ulaşım masrafı da bu noktada dikkat etmeniz gereken bir başka konu. bazı oteller male-otel arası ulaşım ücretini talep ederken, bazı oteller bu ücreti oda fiyatına dahil edebiliyor.

    bana soracak olursanız yeni hayatınızın ilk günlerinde para hesabı yapıp canınızı sıkmak istemiyorsanız ultra her şey dahil hizmet veren otelleri tercih etmelisiniz. fiyat olarak diğer otellere göre daha pahalı olsa da tatil boyunca ilk ödediğiniz haricinde hiçbir şey ödemeyeceğinizi size garanti ediyorlar. biz şahsen yaptığımız araştırmalar sonunda ultra her şey dahile karar vermiştik ve balayından döndüğümüzde çok doğru bir karar verdiğimizi anladık. ancak bu şekilde hizmet veren otel sayısının çok az ve diğerlerine göre daha pahalı olduğunu belirtmem lazım. tabi verdiğiniz paranın karşılığını da inanılmaz bir hizmet ile alacağınızı unutmayın.

    son tavsiyem ise seçeceğiniz otel hakkında yazılan yorumları çok iyi incelemeniz olacaktır. bu alanda lider kaynak tabi ki tripadvisor.com. yorumları incelerken otelin istediğiniz otel olup olmadığını görmek için il yapmanız gereken sadece "berbat" ve "kötü" yorumlarını okumak daha sonra ise diğer yorumlara geçmek olacaktır. bu sayede oteli öven gereksiz yorumlara takılmadan elemenizi daha hızlı yapabilirsiniz. bir şikayetin birden fazla yazıldığını görüyorsanız o problemin siz gittiğinizde de yaşanma ihtimalinin yüksek olduğunu unutmayın.
  • maldivlere gidenlerin birçoğu turisttir; uçaktan iner, havaalanının yanından tekneye biner, dünyadan izole bir cennet parçası olan bir adada vaktini geçirir, tekneye biner, havaalanına gelir ve uçağa binip geri döner.
    oysa maldivlerde bir de hayat vardır yaşanan. onu görebilmek için ise turist değil, gezgin olmak lazım sanki biraz.
    turistik adaların ötesinde, üzerinde yerleşim olan ada/köyleri ve maldivlerin başkenti male'yi gezmek lazım.
    o zaman maldivlerdeki hayat ve insanlar üzerine biraz fikir sahibi olunabilir...

    maldivler halkı, araplarla karışmış bir hint ırkı. dinleri islam. dinin etkilerini hayatın her alanında görebilmek mümkün. ancak herhangi bir kuralcılık ve zorlama göze çarpmıyor. kadınların çoğu kapalı. ancak isteyen açık saçla da gezebiliyor. ya da kapalı kadınların male şehrinin plajında denize girip keyif yapmaları garip karşılanmıyor. aksine diğer insanlar da kıyıda oturup onları seyrediyor:

    http://www.flickr.com/…otos/atakansevgi/3834620117/

    maldiv mimarisi diye bir şey var. çok fakir değillerse, yaşadıkları yere özen gösteriyorlar. sadelik ön planda ve yaşadıkları coğrafyanın güzelliklerini yaşadıkları yerlere de taşımaya çalışıyorlar. bir ilginç özellikleri de, evlerine dünyanın değişik şehirlerinin isimlerini vermeleri. bir evin girişinde üzerinde new york, paris, london yazan tabelalar görebilmek mümkün.

    http://www.flickr.com/…otos/atakansevgi/3993568519/

    maldiv insanı için 'mutlu' tanımı yapmak hiç de zor değil. sakin ve basit bir hayatları var, kendileriyle barışıklar. bu mutluluk da en çok çocukların yüzlerine yansıyor tabi ki:

    http://www.flickr.com/…hotos/atakansevgi/581059116/

    türkiye'de en büyük tartışma kadınların türban takıp takmaması olunca, maldivler'de de insan ister istemez buradaki islam uygulamalarına dikkat ediyor. maldivlerdeki kadınların türban 'kapalı' olmaları yüzdesi türkiye'ye göre çok daha fazla. ancak ilginç olan nokta, başını kapayan kadınların hayatın içindeki durumlarında. çünkü türkiye'de başını kapayan kadınları hayatın içinde görmek her zaman mümkün olmuyor. çünkü kadın aynı zamanda kapıların arkasına da kapatılıyor. oysa maldivlerde kadınlar, başlarını kapasalar da kapamasalar da sosyal hayatın içindeler her zaman:

    http://www.flickr.com/…otos/atakansevgi/4175690458/

    maldivlerin başkenti male aslında 5 kilometrekarelik küçücük bir ada. ancak şehir ship olduğu alana oranla çok kalabalık. bu yüzden de en büyük problemlerden biri, bu kadar çok insanın ürettiği çöplerin ne yapılacağı. çünkü ne gömülecek yer var, ne atılacak bir deniz (deniz var da, onlar atmıyor neyse ki). bu durumda çöpler toplanıp yakılarak yok edilmeye çalışılıyor. male adasının en büyük tesisi de bu çöp yoketme fabrikası aslında:

    http://www.flickr.com/…otos/atakansevgi/3652112618/

    maldiv halkı hint kökenli. bir çok kültürü de hint kültürüyle örtüşüyor. ancak müzik konusunda hint müziğinin ustalığından hemen hiç bir şey almmamışlar gibi. açıkçası benim için en büyük hayal kırıklığı bu noktada olmuştu. yine vurmalılar var, yine danslar var, ama tavsiye etmem açıkçası:

    http://www.flickr.com/…otos/atakansevgi/3652112638/
  • islam dinini hangi olaylar silsilesi sonucu kabul ettiklerini merak ettiren adalar toplulugu.
  • 2012 ekim ayında balayı için tercih ettiğimizde orasının kışına denk geliyormuş söylentileri nedeni ile gitmekte panik yaşadığımız yerdir. ancak hiç söylenen gibi olmadı. kışı sadece yağmurlu geçtiğinden yağmurunu da görmüş olduk.

    öncelikle belirtmekte fayda var. tur şirketlerinin fiyatları arasında çok fark var. o yüzden mümkün olduğu kadar çok tur şirketi ile konuşup fiyat araştırması yapın. ayrıca aslında otellerin ücretleri çok fazla değil. pahalı olan uçak biletleri. anlaştığımız turizm şirketi, hava yolu şirketi olarak qatar ve emirates seçeneklerini sunmuştu. qatar emirates'e göre oldukça uygun. qatar hava yolu ile ile doha aktarmalı, emirates ile dubai aktarmalı gidiyorsunuz. bazı acentalar dubai de bir gece konaklamalı seçenek sunuyormuş. biz orada denk geldiğimiz bir türk çift ile konuştuk. onların emirates ile bir gece dubai konaklamalı yarım pansiyona verdikleri ücreti, biz herşey dahil 1 gece maldiv konaklaması fazla olan pakete vermişiz. yarım pansiyon gidip de orada öğlen yemek yiyememe, istediğin şeyi içememe eziyetini çekmeye gerek yok. yarım pansiyon konaklaması oldukça zor. çünkü gittiğiniz otel bir ada ve bu adadan ayrılamıyorsunuz. şurada yemek yiyeyim diyebilecek özgürlüğünüz yok yada bakkaldan su, kola depolamak gibi. yarım pansiyonda içtiğiniz suya bile para vermek zorunda kalıyorsunuz ki söz konusu su da otelin kendi imkanları ile damıttığı tatsız tutsuz okyanus suyu. bu nedenle öncelikle imkanınız varsa her şey dahil paketi seçmenizde fayda var.

    qatar hava yolu şirketi, emirates e göre biraz daha alt sınıflara hitap eden bir hava yolu şirketi olduğundan uçus sırasında çok fazla konfor aramamalısınız. biraz kokulu, biraz nahoş havada doha' ya varıyorsunuz. doha'dan maldivler'e gidecek olan uçak en azından genellikle balayı çiftlerini kapsadığından ortam daha hoş, daha dayanılabilir.

    maldivler' in başkaenti male' ye vardıktan sonra acentanız ile anlaşmanıza bağlı olarak ya deniz uçağıyla yada tekne ile otelinizin bulunduğu adaya transfer ediliyorsunuz. male' ye yaklaşırken de uçaktan adaları izleme imkanınız oluyor ancak deniz uçağı ile adaya gitmek çok büyük bir zevk. mümkünse adaya transferi deniz uçağı ile yapmaya çalışın. tatil boyunca adanıza gelen deniz uçaklarını gördükçe biz bunlara neden binmedik diye üzülmeyin.

    adaya giderken yanınızda götürmeniz gereken bazı şeyler var. bunlar bizim kaldığımız otelde yoktu. başka otellerde var mıdır bilmiyorum. siz yine de bunları bavulunuza koymayı unutmayın.

    akşamları içkinizi yudumlarken yanında atıştırmak için vakumlanmış ( gidene kadar bayatlamasın diye) çerez.

    sabah kahvaltısı için beyaz peynir. çünkü peynir namına otelde hiç bir şey yok.ayrıca domates ve salatalık da yok ama bunları yanınızda götürmeniz zor olabilir. kahvaltıda genelde omlet, fasulye tarzı şeyler çıkıyor.

    bir kaç tane güzel film. balayında film mi izlenir demeyin. günler orada çok yavaş geçiyor. almazsanız bol bol bollywood filmleri izlemek zorunda kalabilirsiniz.

    okumalık kitap. okyanusa karşı gerçekten zevkli oluyor.

    kesinlikle ve kesinlikle şnorkel , deniz gözlüğü ve palet. okyanus gerçekten çok sıcak. serinlemek için yüzmek gibi bir durum yok. denize girmenin tek zevkli yanı deniz canlılarını izlemek. bir anda karşınıza çıkan vatozlardan, yavru köpek balıklarından, deniz kaplumbağalarından, çeşit çeşit balıktan korkarsanız bütün gün sahilde oturmak zorunda kalabilirsiniz. ama ne kadar korkarsanız korkun oraya gittiğinizde muhakkak o eşsiz dünyayı görmelisiniz. televizyonda belgesellerde gördüğüm balıkları orada doğal ortamlarında görmek büyüleyiciydi. bu arada bu aktivite için bir de yanınızda eski tişörtlerinizden götürün. zamanın nasıl geçtiğini anlamadığınızdan sırtınız ağır bir şekilde yanabiliyor. tatiliniz zehir olmasın.

    otelinizde bulunan turlara muhakkak katılın. çok değişik tecrübeler edinebiliyorsunuz. biz yunusları izleme turuna ve balık avına gitmiştik. ikisi de değişik tecrübelerdi. balık avında 7 -8 kiloluk balıkları misina ile tuttuk. türkiye de yaşanması pek mümkün olmayan bir deneyime sahip olduk.

    otelde çalışanların hemen hemen hepsi müslüman. bir zaman sonra sizin de müslüman olduğunuzu keşfettiklerinde selamun aleyküm şeklinde karşılamalar yaşıyorsunuz. haram helal şeklinde yiyecekler hakkında sizi sürekli uyarıyorlar. tabağımdan yediğim şeyi haram diye zorla alan bile oldu.

    bir hafta konaklamak için gerçekten ideal bir süre. ömür boyu yaşanabilecek bir yer değil. özellikle kaos durumunda yaşamaya alışmış insanlar için, çok sakin ve çok sessiz gelebilir. ama doğa güzelliği olarak gerçekten harika ve aynen resimlerde görüldüğü gibi. kesinlikle gidip görmeye değer hele ki yok olacakları düşünülürse.
  • nüfusunun %100'ü müslüman olan tek ülke.

    edit: arkadaslar, bunu oylayip duruyorsunuz ama ben sadece istatistiki bir bilgi olarak yazdim. herhangi bir dini ya da siyasi amaci olmayan bir entry'dir bu.
  • firardaki acun'un sokakta giden bir çocuğun götüne ardı ardına iki tekme basıp "sevgili seyirciler gördüğünüz gibi buradaki çocukları tekmeleyebiliyorsunuz, özellikleri bu" dediği sıcak memleket.
  • 1200 adadan oluşan, toplamda 200 ada üzerinde yaşam olan, cennetin vizesiz girilen yeri. 2 hafta önce yaz tatilini orada geçirmiş biri olarak, naçizhane bir kaç görüş ve bilgiyi sözlük ahalisine sunarım:

    uzun yıllar ingiliz sömürgesinde kalmış bir yer olarak; trafiğin soldan akması, prizlerin ingiliz modeli olması ve çayı sütle servis etmeleri o zamanlardan kalmıştır. dhivehi denilen yerel bir dil konuşulur ancak ikinci dil ingilizcedir. 1965'te bağımsızlığını ilan eden ülkenin yönetim şekli islam cumhuriyetidir. %100 müslüman olan halk, şeriat kanunlarıyla yönetilir. ancak, gittiğimizde bize başkent male'yi gezdiren yerli çocuktan öğrendiğimize göre; hukuk ve yönetim tamamen bağımsızdır. hiç birinin diğeri üzerinde baskısı/üstünlüğü yoktur. dünyanın en güvenli yerlerinden biridir. meclis binasının ve başkanın yaşadığı yerin önünde ne bir asker ne bir güvenlik görevlisi var, o kadar diyeyim. ülkeye içki, domuz eti, dini simge, evcil hayvan, porno veya cinsel içerikli eşya girişi yasaktır. havaalanından çıkışta eşyalarınız x-ray'den geçer. bunlardan birinin valizinizde bulunması durumunda, el konulur ve siz ülkeyi terk ederken size iade edilir. içki yalnızca otellerde bulunur. çok fazla uzak doğulu turist gelmektedir, etraf genç çiftlerle doludur.

    halk çok fakirdir, çünkü kendilerine verilmiş doğal cennetleri dışında hiç bir varlıkları yoktur. tarım, hayvancılık, sanayi, üretim hiç bir şey bulunmamaktadır. aklınıza gelebilecek her şeyi ithal ederler. tek geçim kaynakları turizm ve balıkçılıktır. turizm de, aynı zamanda havaalanına * ismi verilen ikinci başbakanları ibrahim nasir sayesinde ülkeye kazandırılmıştır. daha evvel sadece balıkçılıkla geçinen halk, 10 ton balık ithal ederek karşılığında 2 ton pirinç, çay vs gibi gıda maddeleri alırken; ibrahim nasir sayesinde ülke ekonomisi %80 turizm, %20 balıkçılık olarak kalkınmaktadır. doğal olarak, adalardaki turizm kaynağı oteller tamamen yabancılara aittir. her şeyin ithal olmasından mütevellit, eğer "her şey dahil" konseptinde bir yere gitmezseniz inanılmaz pahalı bir yerdir. örnekleyecek olursam; konaklayacağımız otele varmadan önce 0,5 litre suya 4 usd vermiş biri olarak (1 litre benzinden pahalı!) susuzluğum geçmemiş, içim yanmıştır. yerel para birimi rufiyaa olmakla birlikte, otel dışında bir yerdeyseniz usd olarak karşılığı gittiğiniz yere ve ruh hallerine(!) göre 10-15 arasında değişmektedir.

    gelelim konaklamaya. oraya kadar gitmişken, biraz daha fark verip kesinlikle okyanus üzerindeki bungalovlarda kalın. her şey dahil paketleri tercih edin. hem bungalovlarda konakladığınızda bir takım otel ayrıcalıklarından da faydalanırsınız. emrinize bir uşak verilmesi, ücretsiz wifi hizmeti, dilerseniz odanıza kahvaltı getirilmesi gibi. odanızdan bile çıkmadan verandanızdan merdivenle direkt okyanusa kendinizi bırakmanız tüm bu ayrıcalıkların en güzeli elbette. hazırlanayım denize gideyim, yürüyeyim, aman geri döneyim yoruldum sonra tekrar gelirim derdi yok. ayrıca adanın en mahrem bölümü size ayrılmış olduğundan dilediğiniz gibi yüzebilir, bikini izsiz bronzlaşabilirsiniz. yanınıza bir sürü giysi almanıza gerek yok ama şnorkel ve palet almadan sakın gitmeyin. akvaryum gibi okyanusta, belgesellerde gördüğünüz tüm o rengarenk balıkları izleyerek yüzmenin keyfinden mahrum kalmayın. zaten denizin dibi mercan olduğundan, palet olmasa bile deniz ayakkabısız girmeniz mümkün değil. med cezir yüzünden sabah saatlerinde su seviyesi o kadar alçak ki, tüm nemo * ve arkadaşlarını denize girmeden çıplak gözle de görebilir, akşamları yavru köpek balıklarını besleyebilirsiniz -telaşa mahal yok, insanlara hiçbir zararları yok ama sonuçta jaws serisiyle büyüyen bir neslin mensubu olduğumdan ben kendileriyle çok muhattap olmadım -. ayrıca rakımın 1,8 metre olduğu bu yerde, uzun boyluysanız ayakta durarak adanın yeni rakımını bile belirleyebilirsiniz.

    hizmet ve yemeklere gelince.. çalışanlar o kadar profesyonel ki, siz odadan çıktığınız anda her şeyiniz temizlenip değiştiriliyor, yenileniyor, farkına bile varmıyorsunuz. her şey sessiz bir düzen içinde. etrafta kimseyi görmüyorsunuz ama günde 2-3 kez odanız temizlenip havlularınız değişiyor. kadınlar temizlik-oda servisi gibi hizmetlerde çalışmıyor. resepsiyon gibi bedenen yorulmayacakları ve çok ortalıkta olmayacakları işlere veriliyorlar. tüm işleri erkekler yapıyor. yemekler konusunda bizdeki açık büfe kültürünü beklemeyin. malum her şey ithal olduğundan, çok fazla çeşit yok. ama aç da kalmıyorsunuz. deniz ürünleri, sebze ve makarna her öğünde mevcut. doğuya yakın olduğundan yemekleri baharatlı. muz ve elma hariç diğer meyvelerini lezzetli bulmadım şahsen, ama oraya özgü tatları tabi ki denemeden geçmeyin.

    ne kadar kalayım / ne zaman gideyim diye soracak olursanız, bence 5 gün gayet yetiyor. zaten thy direk uçuş koyduğundan ve uçak saatleri gece olduğundan yolculuk uyuyarak geçiyor. oraya vardığınızda günü kurtarmış oluyorsunuz. 7,5 saatte gidilmesine rağmen, saat farkı 2 olduğundan jetlag de olmuyorsunuz. en nihayetinde bir ada parçasında olduğunuzdan ve dalış-sörf gibi deniz sporları tutkunu da değilseniz, vakit epeyce yavaş geçiyor. sıcaklık ortalaması yıl boyunca ortalama 30 derece, bahar dönemi oldukça yağışlı geçiyormuş. biz haziran ilk hafta gittik ve çok şanslı olduğumuzu, bir hafta öncesine kadar her gün yağmur yağdığını söylediler. biz sadece döneceğimiz gün yağmuruna şahit olduğumuzdan sevindik.

    son olarak; küresel ısınmadan dolayı 50 yıl içinde yok olması beklenen bu cennet parçasını, tamamen sular altında kalmadan görmeden ölmeyin.
  • mayıs 2014'te ve şubat 2017'de birer hafta tatilde bulunduğum, kısmetse bu sene nisan ayında tekrar gideceğim yeryüzündeki cennet.

    maldivler tatili ile ilgili bilgi almak isteyenler için kendi tecrübelerimden oluşan bilgiler vermek istiyorum;

    - 2014-2021 arasında otel fiyatları ve deniz uçağı fiyatları dolar bazında yaklaşık olarak yüzde 10 bandında zamlanmıştır. bu kadar artış yapmayan oteller de olmakla birlikte deniz uçağı ücretlerinde artış kesin olarak yaşanmıştır. bu bilgiye istinaden verebileceğim naçizane tavsiye uçak biletleri hariç 5 gecelik, çift kişilik bir tatil için bütçeniz 3000 dolardan az ise bu tatilden vazgeçmenizi önerebilirim. daha ucuza da yapılabilir tabi ama o kadar saat yolun ve eşsiz güzelliğin tadını tam olarak çıkaramazsınız.

    - adaya ulaşmak için türkiye'den maksimum performans alabileceğiniz 3 havayolu şirketi bulunmakta. bunlar thy, qatar airways ve emirates. ben iki kere qatar airways'i kullandım, yaklaşan seyahatimiz thy ile gerçekleşecek. uçuş thy ile 8 saat civarında sürüyor, qatar ile toplam 8.30 - 9 saat uçuş süresi ve 2.30 saat kadar doha'da bekleme ile yaklaşık 11 saatte varabiliyorsunuz.

    - eğer ki seyahatinizi önceden planlama şansınız varsa ( örneğin 3-6 ay arası ) uçuş firmalarının kampanyasına denk gelirsiniz. ilk seyahatimiz eşimle balayımızdı, gidiş-dönüş kişi başı 600 dolara almıştık biletlerimizi. 2016 yazında qatar airways kampanyalı bir satış yaptı ve 2017 yılı için maldivler biletlerini 400 dolara indirdi, biz de kampanyadan aldık. thy'nin geçtiğimiz günlerde yaptığı dünyanın her yerine %40 indirim kampanyası ile kişi başı yaklaşık 650 dolara geldi. tavsiyem mutlaka indirim dönemlerini beklemenizdir. şu anda kampanyasız mevcut fiyatlar 850-900 dolar civarı (07/2021).

    - maldivlerde yüksek sezon ve düşük sezon olarak adlandırılan iki sezon bulunmaktadır. aslında hava sıcaklığı yıl boyunca 28-32 derece aralığında seyreder ancak düşük sezonda muson yağmurları yağar. bu yüzden mayıs-eylül aylarında fiyatlar daha ucuz olur, ekim - nisan arası daha pahalıdır. ancak yağmur işi tamamen şanstır, yüksek sezonda da sık sık yağmur yağabilir, yağmur işi tamamen şansınıza kalmış, mayısta gittiğimizde 2 gün, şubatta gittiğimizde 1 gün yağmurlu geçti. gitmek istediğiniz otele göre bu risk alınabilir, bazı otellerde fiyatlar yarı yarıya düşebiliyor.

    - maldivlere gittiğinizde male uluslararası havalimanına ineceksiniz, oradan da otelinize ulaşımınız sağlanacak. bu ulaşım için seçtiğiniz otele göre 3 farklı ulaşım tipi var. bildiğiniz gibi maldivler yüzlerce adadan oluşuyor, bazı tesisler bir adanın tamamını otel olarak kullanırken, yerleşim olan adalarda da oteller bulunuyor. bu otellerin diğer adalar gibi resimlerdeki maldivler rüyasını veremeyeceğini söylemeliyim. seçtiğiniz tesise ulaşmak için, tesisin konumuna göre ya sürat teknesine bineceksiniz, ya deniz uçağına bineceksiniz, ya da male'den bir iç hat uçuşuyla başka bir havalimanına geçip oradan sürat teknesi ile adaya ulaşım sağlayacaksınız.

    - deniz uçağı ile adaya gitmek gerçekten müthiş bir deneyim, ilk defa gideceklerin denemesini tavsiye ederim. ancak adanın konumuna göre şu anda kişi başı gidiş-dönüş ekstra 400-600 dolar arasında bir maliyeti var ( düşük sezonda bu ücret de daha düşük, yüksek sezonda zamlıyorlar.). ayrıca hava durumuna göre gecikmeler yaşanabiliyor. bütçe durumuna göre tercih edilebilir. male merkeze daha yakın olan oteller ise sürat teknesi ile ulaşım sağlıyorlar, bunun da ücreti oteline ve konumuna göre değişmekle birlikte kişi başı 0-250 dolar arasında. ancak özel bir otel tercihiniz yoksa, olmazsa olmazım o tesiste demiyorsanız, ekstra bir indirim vs almadıysanız iç hatlar uçuşu + sürat teknesi opsiyonunu düşünmeyin derim. male merkeze geldikten sonra tesise gidişiniz en az 5 saat daha uzayacaktır. dönüşte de iki kere uçağa giriş işlemlerinden dolayı akşamüstü 5teki uçağınız için sabah 3te odadan çıkmanız gerekebilir. uygun tesisiniz varsa sürat teknesi günü değerlendirmek için en iyi seçenek.

    - daha önceki yazılarsa bahsedilmiş, zaten araştırıyorsanız biliyorsunuzdur, all ınclusive paket seçmek şarttır. en kötü ihtimalde tam pansiyon, o da olmadı belki yarım pansiyon olabilir ama mümkünse her şey dahilden şaşmayın. bazı tesislerde bir şişe su 10 dolar, bir kola/bira 15-20 dolar olabiliyor. zaten gittiğiniz adada yapacağınız yüzmek, şnorkel yapmak, güneşlenmek, dalmak dışında yiyip içmek olacak. havanın çok sıcak olacağı ve su içme ihtiyacınızın artacağını düşündüğünüzde (arıtılmış deniz suyu kullandıkları için çeşme suları içilmiyor) her su alışınızda küfredip tatilinizi zehretmektense parayı baştan ödemek daha iyidir. yine de her şey dahil seçmeyecekseniz, bütçenizi hesaplamak için gitmek istediğiniz otele ulaşıp yemek menüsü, fiyat listesi isteyebilirsiniz. bazı otellerin web sitesinde bu bilgiler oluyor, inceleyebilirsiniz.

    - yemekler pahalı peki tesisteki markette başka şeyler ucuz mu? hayır değil, o yüzden güneş kreminizi, güneş sonrası kreminizi, yanık kreminizi, sivrisinek kovucunuzu, terliğinizi almayı unutmayın. unutmayın ki bir ufak şişe kreme yüzlerce lira vermeyin.

    - maldivler seyahatinin en sevimsiz noktası, zaten yüksek ücretlerin üstüne eklenen yüzde 23 vergi. booking gibi sitelerde de size gösterilen vergisiz ve hatta ulaşımsız fiyatlar, detaya girince fiyat 3 katına çıkabiliyor, her şey dahil almazsanız ya da adada ekstraya giren bir hizmet/ürün alırsanız artı vergi yükünü de hesaplayın, yoksa check-outta üzülebilirsiniz.

    - her tesise göre değişmekle birlikte, tesislerde genel olarak bir kaç oda tipi vardır. ada villası( direk sahile/denize açılmayan), sahil villası( direk denize açılan, deniz manzaralı), havuzlu sahil villası, su üstü villa, havuzlu su üstü villa ve aile villası gibi geniş odalar. her tesis bunlara farklı isim verse de sunduğu hizmet budur. bazı tesislerde iki katlı odalar da var ama ben üst katta kalınan bir maldivler tatilini tatilden saymam, onları pas geçiyorum. su üstü villalar gerçekten muazzam bir deneyim, merdivenlerden denize iniyorsunuz, suyun üstünde yatıyorsunuz, hele havuzlu, hamaklı bir odaysa değmeyin keyfine. su üstü villalar genelde daha pahalıdır ancak burada maldivlerin meşhur olduğu o muazzam kumdan uzak kalıyorsunuz. bu yüzden eğer kumu seviyorsanız seyahatinizi sahil villa tipinde geçirmenizde bir problem yok, ama uzun kalacaksanız bir kaç gün su üstü, bir kaç gün sahil deneyebilirsiniz.

    - maldivlerin ünlü olduğu bir diğer konu da deniz altı canlılığı, mercanlar, resifler, balıklardır. şnorkel yapmayı seviyorsanız, muazzam bir yere gitmiş olacaksınız, sevmiyorsanız da seveceksiniz :) ancak bazı tesislerde resifler tesisin hemen dibinde olurken, bazılarında botla gitmeniz gereken uzaklıklarda olabilir. güzel bir sahil villasından 10 adımda ya da su üstü villadan merdivenlerden inerek denize girip şnorkelle gezmek varken, otelin ayarladığı bot ile şnorkel gezisine gitmek de var. tesis seçiminde buna dikkat etmenizi öneririm. zaten şnorkele pek merakım yok, denk gelirse giderim diyorsanız çok önemli değil ama beklentiniz bu yöndeyse araştırmanızda fayda var.

    - otelinizi alırken tek bir yere bağlı kalmayın, ben şahsen trivago tarzı siteleri çok verimli bulmuyorum, özellikle de maldivler gibi oda tipi, konaklama tipi (oda kahvaltı, yp, tp gibi ), ulaşım, vergi gibi bir çok faktör barındıran fiyatlarda doğru fiyatlama yapılmıyor. x sitesi 2000 dolar dediği fiyat vergisiz ulaşımsız sadece kahvaltı iken y sitesi 3000 dolara her şey dahil fiyat verebiliyor. bu sebepten araştırmanızı vakit ayırarak, tüm faktörleri değerlendirerek yapmanızda fayda var. kafanız karışacaktır korkmayın.

    - booking bu konuda bence en iyi site. fiyat olarak belki her zaman en iyi fiyatı vermeyebilir, ancak tesisin özellikleri, oda tipleri, vergiler, maleye uzaklığı ve ulaşım maliyeti, konaklama tipine göre fiyatlar hakkında en detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. ben ilk seyahatimi purelymaldives.com acentası üzerinden yaptım, çok da memnun kaldım. mail üzerinden iletişime geçip sorunsuz bir seyahat yaşadım, ikinci seyahatimizde kaldığımız otelden direkt rezervasyon yaptık. naçizane tavsiyem ulaşabildiğiniz bütün acentalara mesaj atın, fiyat alın. her acentanın anlaşmalı olduğu en az bir otel mutlaka oluyor, gerçekten indirimli fiyatlara ulaşmanız mümkün. gelecek seyahatimiz için bookinge 8000 dolar istenen pullman otele 3800 dolar teklif verdi bir acenta. bu sefer çocuklu olacağımız için bize uymadı ama ileride tekrar gitmek kısmet olursa aklımda olacak. otellerin kendilerine de ulaşıp fiyat teklifleri isteyebilirsiniz, ancak acentalar kadar iyi fiyat bulacağınızı sanmam.

    - otel seçerken benim taktiğim önce tripadvisordaki kötü yorumları okumak oluyor. iyi yorumlarda zaten bütün tesisler için göreceğiniz genel yorum şu oluyor. cennetten bir köşe, her şey mükemmeldi, personel çok iyiydi, deniz harikaydı vs. zaten ilk kez giden herkes büyük bir olumsuzluk yaşamazsa deneyimleri bu şekilde oluyor. bence kötü yorumlardaki anlatılanları okuyup, ben olsam bu duruma ne tepki verirdim diye düşünüp değerlendirmek daha verimli. örneğin balayında neredeyse anlaşmak üzere olduğumuz bir tesisin kötü yorumlarında odalara fare girdiği yazıyordu. bu benim için kabul edilemez olduğundan o tesisi seçmedim. ancak bir diğer tesiste yemek seçeneklerinin az olduğundan kötü yorum yazanlar olabiliyor, zaten oraya müthiş yemekler için gitmiyorsunuz, bu yorum kabul edilebilir gibi.

    - bazı tesislerde "excursion" adında aktiviteler var, yakındaki bir yerel adayı gezmek, balık tutmak, rehberli şnorkel, yunus görme gezisi vs. bunlara mümkün olursa katılmanızı öneririm. özellikle yakınlardaki bir yerel adaya seyahat varsa bu muazzam bir deneyim olacaktır. okyanusun ortasında yürüyerek yarım saatte gezilen, 5000 kişinin yaşadığı ve muhtemelen ömürleri boyunca da çok uzağa gidemeyecekleri o yerleri görmek bence çok değerli. gelecek seyahatimizde öyle bir adada görebileceğimiz çocuklara ufak tefek hediyeler götürmeyi planlıyoruz, umarım gerçekleşebilir.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar, herhangi bir soru gelirse cevaplarım, soruya göre içeriği güncellerim, aklıma dahası gelirse yazarım. maddi imkanı olup da maldivlere gitmeyen varsa mutlaka gitmesini tavsiye ederim, gerçekten ecnebilerin deyişiyle a lifetime experience, yani ömür boyu unutamayacağınız, tekrarlamak isteyeceğiniz, imkan bulursanız da tekrarlayacağınız bir deneyim.

    güncelleme 1: çocukla seyahat

    iki kere çift olarak gittikten sonra bu kez 3.5 yaşındaki kızımız ile seyahati gerçekleştirdik. gitmeden önce çocukla zor olur diye deniz uçaklı bir ulaşım yerine sürat tekneli bir ulaşım tercih etmiştik. sürat teknesi ile adaya ulaşımın en büyük avantajı o sıcakta havaalanında beklemek zorunda olmayışınız ve adada maksimum süre kalabiliyor olmanız. o yüzden doğru bir tercih yaptığımızı düşünüyorum. havaalanından çıktıktan sonra aracı firmamızın personeli bizi karşıladı, 15 dakika içinde sürat teknesine binmiştik. dönüşte de uçağımız 23:15te idi, adadan 19:30'da ayrıldık, ek bir ücret karşılığı odamızı kullanmaya devam ettik, bir gün daha fazladan tatil yapmış olduk. deniz uçağı ile gidilen bir tesiste olsaydık en geç 16:00da adayı terk etmemiz gerekecekti çünkü karanlıkta deniz uçağı seferleri yapılamıyor. male havaalanında ve havaalanının bulunduğu hulhule adasında yapacak çok bir şey olmadığı düşünüldüğünde özellikle çocuk varsa sürat tekneli ulaşımı olan ada seçimi bence önemli.

    bir diğer konu oda seçimi; çocuktan dolayı su üstü villa tercih etmedik, hem korkabilir hem de düşebilir endişesi ile, gittiğimiz tesisteki ( oblu select ) su üstü villaların sığ suda olduğunu görünce bu endişemizin yersiz olduğunu gördük. havuzlu sahil villası tercih etmiştik, havuzlu villalar fiyat olarak tabi ki daha yüksek ama verdiği konfora bence değer. kızımızın gündüz uykularında havuzda eğlendik, günümüz havuz-deniz-yemek-havuz-deniz şeklinde geçti, denizden sıkılınca havuza, havuzdan sıkılınca denize gitmek gibi bir şansımız oldu. aynı zamanda gece de havuza girmek oldukça eğlenceli. havuzsuz bir odada kalıp tesisin havuzlarından faydalanabilirsiniz tabi ki ama odanız uzaktaysa zor olabilir.

    bence en önemli konu, yiyecek planı seçimi. evet doğru bildiniz, küçük bir çocukla maldivler tatili yapacaksanız bence her şey dahil mükemmel seçim. çocuk bu su ister, içecek ister, yemek beğenmez, olmadık zamanda acıkır, su ister ama bir yudum içer bırakır, içecek ister içmez, her şeyin ederinden çok pahalı olduğu maldivlerde kafanızı maddiyata takmadan tatil yapabilirsiniz.

    türkiyeden ulaşımımızı thy ile direkt uçuş olarak sağladık, direkt uçuş hem daha kısa uçuş süresi, hem de thy avantajı ile daha güzel tabi ki. kızımız giderken de gelirken de uçakta uyudu, uyumadan uçak içi eğlence ekranlarından faydalandı, qatar veya emirates ile gitseydik aktarma yerinde uykusu bölünecek ya da uyuyamayacaktı. farklı bir yer görmenin de çocuğa bir şeyler katacağını düşündüğümden uçuş konusu en ucuz hangisi ise o firma ile gerçekleştirilebilir. tabi gidiş ve geliş saatlerini de göz önünde bulundurmak gerekli.

    gittiğimiz tesisin ana havuzunun yanında çocuk havuzu vardı, kids club içinde de bir çocuk havuzu vardı. biz kids clubtan ve içindeki havuzdan, oyun alanlarından faydalandık, kids clubı olan bir tesis de işinize yarayabilir. oblu selectteki çalışan kızlar da çok ilgili ve cana yakındı.

    güncellemenin sonu: özet olarak maldivler çocukla da güzel bir tatil, biraz planınızı ona göre ayarlayıp keyfinize bakabilirsiniz.
  • ananaslı spagetti, ananaslı tavuk sote, ananaslı domates söğüş yiyebileceğiniz, bir hafta boyunca çıplak ayak dolaşabileceğiniz cennet yer.

    yüzerken altımızdan iki metrelik bir köpek balığı yavrusu geçti. büyükler pek ilişmiyor ama sahilde kumda ileri geri yüzen, el kadar olanları var ki onlar biraz şirret gibi, dokununca olmayan dişlerini gösterebiliyorlar.

    biz meeru island'a gittik, iyi ki de oraya gitmişiz. her şey hayal ettiğim gibiydi. balık, mercan, palmiye, coconut, beyaz kum, turkuaz deniz fotoğraflarda ne görüyorsanız o, artısı var eksiği yok.

    siz de benim gibi ''biraz buraya yatayım, biraz da şuraya yatayım''ı felsefe edindiyseniz koşa koşa gidebilirsiniz.
  • en yüksek noktası 2.4 metre ile wilingili adasındaki addu atolu noktasıdır. o yüzden maldivlerde dağcılık pek gelişmemiştir.
hesabın var mı? giriş yap