• makula dejenerasyonu nedir?

    retina, gözün arka kısmını kaplayan sinir tabakasına verilen isimdir. retinanın makula denilen bölgesi vardır ve cisimleri ayrıntılı, net olarak görmemizi sağlayan en önemli bölgesidir. eğer makula fonksiyonunu kaybederse merkezi görme etkilenir, uzaktaki ve yakındaki cisimler eğri olarak görülür aynı zamanda karanlıkta görme bozulur. makula dejenerasyonu giderek kişinin günlük hayatını etkileyebilir, araba kullanma ve okuma gibi aktiviteler yapılamaz olur.

    makula dejenerasyonu retina denilen sinir tabakasını etkileyerek görmeyi azaltsa da, çevre görme etkilenmez. örneğin; saate bakıldığında saatin dış kısmı, çevresi görülebildiği halde, saatin kendisi görülemez ve kaç olduğu anlaşılamaz. çünkü merkezi görme bozulmuştur, merkez dışında kalan çevredeki alanlar ise etkilenmediğinden görülebilir.

    makular dejenerasyonun kendisi tamamen görme kaybına neden olmaz. hastalık çok ilerlese bile kişi kendi işlerini yapabilir. çoğu olguda ise hafif seyirlidir. görme keskinliği minimal etkilenmiştir.

    makula dejenerasyonunun sebepleri nelerdir ?

    çoğu kişide makula dejenerasyonu vücudun doğal yaşlanma süreci içinde gelişen bir değişikliktir. bununla birlikte muhtemel risk faktörleri; genetik, katarakt, hipertansiyon, güneşe maruz kalma, açık renkli cilde sahip olma, renkli gözlülük ve diette düşük miktarda antioksidan, mineral ve vitamin almaktır.

    makula hastalıkları çok çeşitli olabilir ancak en sık rastlanılanı yaşa bağlı makula dejenerasyonudur. 65 yaş üzerinde şiddetli görme kaybına neden olur. yaşa bağlı makula dejenerasyonunun gelişme sebebi tam olarak bilinmemektedir ve bu hasta grubuna uygulanması gereken etkili bir tedavi yöntemi mevcut değildir.

    yaşa bağlı makula dejenerasyonunun "kuru" (atrofik) ve "yaş" (exudatif) olmak üzere 2 tipi mevcutlur.

    kuru tip (atrofik) makula dejenerasyonu : en sık rastlanan tipidir. yaşanma ile makula bölgesindeki doku giderek incelir, drusen denilen sarı, yağlı madde birikir. görme kaybı daha hafif düzeydedir.

    yaş tip (exudatif) makula dejenerasyonu : makula dejenerasyonları arasında % 10 sıklıkla görülür. retina adı verilen görmemizi sağlayan sinir tabakası altında anormal kan damarları meydana gelir. bu anormal kan damarları, retina altına sıvı veya kan sızmasına neden olur. görme kaybı şiddetlenir ve ilerleyicidir.

    makula dejenerasyonu semptomları nelerdir ?

    makula dejenerasyonu farklı kişilerde farklı semptomlara neden olabilir. hastalığın erken dönemlerinde semptomlar daha belirgindir. tek göz etkilendiğinde görme kaybı farkedilmeyebilir, diğer sağlam göz ile yıllar boyu görme devam ettirilir. her iki gözün etkilendiğinde ise görmenin azalması hemen farkedilir.

    makula dejenerasyonunun semptomları şunlardır;
    · okurken bulanık görme
    · çevre alan normalken, görüntünün merkezinde karanlık veya boş bir alanın bulunması
    · düz çizgilerin eğri veya kırık görülmesi.

    makula dejenerasyonuna nasıl tanı konulur ?

    birçok kişi bulanık görme başlayıncaya kadar makula dejenerasyonunun farkına varmaz. bu dönemde göz doktoruna muayene olarak yapılan testler sonucunda makula dejenerasyonu tanısı konabilir;

    · amsler grid testi
    · oftalmoskop ile makulanın değerlendirilmesi
    · fundus floresein anjiyografi (koldaki damardan floresein boya verildikten sonra gözdibinin fotoğraflarının çekilmesi)

    makula dejenerasyonu nasıl tedavi edilir ?

    araştırmalar devam etmekle birlikte kuru tip makula dejenerasyonunun tedavisi henüz bulunamamıştır, ancak henüz kanıtlanamamışsa da gıda desteğinin bu hastalığı yavaşlattığına inanılmaktadır. bu hastalıkta tedavi görmenin desteklenmesine odaklanmıştır.

    laser tedavisi ve fotodinamik tedavi : yaş tip makula dejenerasyonunun bazı tipleri iaser ile tedavi edilebilmektedir. bu tedavi yöntemi ayaktan takip edilen hastalarda uygulanabilir, ağrısız bir yöntemdir. laser ve fotodinamik tedavi, göze verilen ışık demetinin sızdıran kan damarlarının harab edilerek sızdırmanın durdurulması veya yavaşatılması prensibine dayanır .

    bu prosedür, görmenin korunmasını sağlar, mevcut olan görmeyi arttırıcı bir yöntem değildir.

    diğer tedavi yöntemleri; makula cerrahisi, retina hücre transplantasyonu, radyasyon tedavisi ve transpupiller termoterapidir .

    destekleyici tedavi yöntemleri; hastaların kendi işlerini başkalarına ihtiyaçları olmadan yapabilmeleri için günlük aktivitelerle ilgili özel rehabilitasyon merkezinde eğitilmeleri, özel gözlükler bunlardan bazılarıdır. merkezi görmenin bozulması bunu çevreleyen bölgede görmenin devam etmesi nedeniyle yandan bakarak az da olsa kalan görme miktarı ile idare edilebilir .çoğunlukla hastalar özel tasarlanmış optik aletleri kullanarak büyük harfli kitapları okuyabilir , bilgisayar kullanabilir yakın mesafeden televizyon izleyebilirler.

    amsler grid testi ile kendini değerlendirme :aşağıda gösterilen amsler grid adı verilen şekle bakarak herkes kendini değerlendirebilir. böylece günlük olarak görmede meydana gelen değişiklikler saptanabilir.

    amsler grid testinin uygulanması:
    · okuma gözlüğü takılmalı ve aydınlık bir ortamda bu şekil yaklaşık 30-40 cm mesafede tutulmalıdır.
    · tek göz kapatılır ,
    · merkezdeki noktaya bakılır,
    · merkezdeki noktaya bakarken çevredeki çizgiler ve kareler değerlendirilir, düzgün, eğik, karanlık veya bulanık olup olmadıklarına dikkat edilir,
    · aynı değerlendirme diğer göz için de uygulanır ,
    · çizgileri dalgalı, bulanık veya karanlık görmek hastalığın ilerlemesi ile ilgili bulgu olabilir hemen doktorunuza başvurmanız da fayda vardır.

    (evet copy paste)
  • babamın da bir anda başına gelen ve bir gözünün bulmaca çözerken bulanması ile kendini gösteren hastalık.

    ilk 2 gün geçer diyerek doktora gitmedikten sonra ilk gittiği göz doktorunun sonucu tespit edemeyip göz için ağrı kesici ve antibiyotik damla vererek süreci geçiştirmesi sebebiyle bir anda bir gözü %20 görme oranına düştü.

    nkü araştırma hastanesinde çıktığımız prof. sarı nokta hastalığı koydu ve 20 mart'a iğne tedavisine başlayacak buradan ne kadar iyileşme kat ederiz orası meçhul.babamın hayat konforu maalesef morali ile birlikte bozuldu tek gözü iyi görüyor fakat diğerinin de bu hastalığa kapılma endişesi onu üzüyor.

    ameliyat, tedavi işte iyileştirecek her ne yol varsa bilgisi olanların tavsiyelerine açığım.

    25.07 sabah editi;

    bu yorumda bulunduktan sorna 25.03.2021 tarihinde ilk iğnesini vuruldu babam , göz içine yapılan yaklaşık 3-4 dakika süren bir işlem çok acımadığını söyledi.

    sonrasında 45-50 günlük periyotlarda bu iğneleri vurulmaya devam etti ve son iğneden yaklaşık 2 hafta sonra hocaya muayenesini oldu.. hocanın söylediğine göre görmede gelişme yok , fakat vurulan iğneler neticesinde ödem azalmış ve damarlanmada ufakta olsa bir iyileşme var.
    hoca bu konuda bir 3lü iğne tedavisine daha devam etmemizi söyledi ve ağustosta vurulmaya devam edeceğiz.
    babama sorduğumda ilk zamana göre hafif bir değişik olduğunu söylüyor ama genel itibariyle bir sonuç yok tabi fakat şöyle bir durum var.

    en son iğneyi vurulmaya gittiğimiz gün karşılaştığımız bir başka abi hem iğnelere devam ettiğini hemde ocuvite denilen özellikle makula dejenerasyonu'na etki eden vitamin grubunu barındıran bir takviye kullandığını ve bundan sonra iğnelerle birlikte (6.iğnesi idi o kişininde ) görmesinde iyileşme olduğunu %16 dan %70 lere çıktığından falan bahsetti, hemen bende aldım o vitamini (sgk karşılamıyor ) şuan ki durum stabil fakat gelecekte oluşacak gelişmeleri buraya yazacağım elbette.

    -özelden bir yazar arkadaşımız esight 4 diye bir cihaz olduğunu fakat fiyatının uçuk olduğunu söyledi.
    bu tarz cihazlara henüz şuan için bakmıyoruz çünkü bu tedavi hastalığın aynı zamanda diğer göze geçmesini engellediğinden iğnelere devam ediyoruz.

    11.11.2021 editii;

    25.ağustos ve 12 ekim de olduğu 4. ve 5. iğnelerden sonra görmesinde değişiklikler oldu şöyle ki ;

    ilk zamanlarda belirttiği gözümdeki kara leke betimlemesi geçtiğini ve buğulu gördüğünü söyledi, ardından bikaç gün önce gittikleri kaplıca dönüşünde dün akşam oturduğumuzda karşıdaki kola şişesini görebildiğini söyledi ki daha önce bunları seçemiyordu.
    sonrasında tek gözünü kapatarak elimle gösterdiğim sayıları bildi,
    yazıları henüz net olarak okuyamıyor fakat rakamları seçebiliyor gibi, 24 kasımda 6. iğnemiz var ve 3 iğnelik periyotlar sonrasında hoca muayene ediyor ,
    o muayenenin detaylarını açıklayacağım bu arada ocuvite vitamine devam ediyor babam bu vitaminin faydası olduğunu düşünüyorum belki biraz fiyat olarak tuzlu olabilir ama hiç tereddüt etmeden almanızı tavsiye ederim.

    01.04.2022 editi;

    öncelikle üstte yazdıklarımdan sonra pek yazamadığım için tüm takip edenlerden özür dileyerek sürece devam etmek istiyorum.

    24.11.2021 tarihinde 6. iğneyi olduktan 1 ay sonra 21.12.2021 tarihinde hocalar rutin muayeneye çağırdılar, yapılan muayenede babamın görme oranının yaklaşık %28 civarında olduğunu , sarı noktanın diğer göze geçmediğini (ki gözden gözede geçebiliyormuş) ve ilk kontrolde %90 gören sağ gözün %100 e çıktığını belirttiler.
    tüm bunların haricinde tedavide bir yanıt alınmasından dolayı daha önce kullanılan avastin ilacından lucentis'e dönme kararı aldılar, araştırma hastanesinde bu ilacın olmadığını söylediler reçetemize yazarak eczacımıza lucentisi getirttik sorun olmadı.
    benim şahsi kanaatime göre her ne kadar etken maddeleri aynı olsa da sarı nokta tedavisinde lucentis ilk çıktığından dolayı , onun daha etkili olacağını düşünüyorum.

    sırasıyla babam 3.ocak 2022 , 2 şubat 2022 ve 7 mart 2022 de 7. 8. ve 9. iğnelerini olduktan sonra 20 nisan 2022 de kontrole gidecek.

    tabi ki bu bir süreç, hastası olan arkadaşların ilk tanıyı aldıklarındaki moral bozukluğunu anlayabiliyorum ( çok yazanlar var ) hastanıza moral vermelisiniz ve bu süreçte onu yanlız bırakmamalısınız.lucentis iğnesine başladıktan sonra babamda görme ile alakalı sorunlarını dile getirmemeye başladı babam mesela, ama konu lucentisten mi yoksa 8. iğneden sonra ilacın eşik değere ulaştığından mı kaynaklanıyor onu bilmiyorum çünkü daha öncesinde hastanede iğne sırasıda tanıştığımız almancı bi amca "bende ne olduysa 8. iğneden sonra olmuştu " gibisinden bir cümle kurmuştu .

    benden nacizane küçük bir tavsiye hastanız kırmızı et ağırlıklı besleniyorsa bu olabildiğince bu kırmızı et ağırlıklı beslenmeyi akdeniz tipi beslenmeye ve deniz ürünlerini haftada 2 kez tükettirmeye özen göstermelisiniz.. bir de şu yukarıda bahsettiğim vitamin takviyesi ocuvite'i kullandırmaya çalışın diye düşünüyorum. hepimize geçmiş olsun .
    detayları yazmaya devam edeceğim... herkese geçmiş olsun .

    16.09.2023 editi:

    gönderilen çok çok mesajlar oldu, elimden geldiğince hepsine dönmeye çalıştım. dönemediklerim kusuruma bakmasınlar, babamın durumuna gelecek olursak şuan ünideki hocalarının çoğu üni'den ayrıldı maalesef bizde peşlerine düştük ama en son iğnenin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. görmesi yüzde 30 civarında diğer gözü yüzde 100 olduğu için idare ediyor.
  • babamda olduğunu öğrendiğim hastalık. henüz görmesinde hiç bir sorun yok ama bir gün gözünü kaybetme ihtimalini düşünmek bile canımı acıtıyor. üstüne üstelik yakın zamanda ben ulucanlar göz'de katarakt ameliyat olması için ısrar etmiştim. ama en iyi cihazlara sahip diye götürdüğümüz hastanede nedense sarı nokta taraması yapılmamış. çok üzgünüm sözlük çok!
  • bu hastalığın "yaş" tipinin tedavisinde novartis firması tarafından ithal edilen ve henüz muadili olmayan visudyne isimli ilaç kullanılmaktadır. flakon formunda olan bu ilaç, damardan enjeksiyon yöntemiyle hastaya verilir ve ilaç belirli bir süre sonra retinada bulunan damarara ulaştığında göze laser uygulanır ve damarlardaki kanama durudurulur. 60-65 yaş üzeri kişilerde çok sıklıkla görülen bu hastalık yaşlılığa bağlı olarak görmenin azalmasına bağlandığından bir çok insan bu hastalıktan haberi olmadığı için tedavi olmamakta ve gittikçe daha çok görme yeteneklerini yitirmektedirler.
  • bu lanet hastalığa hala çare bulunamamasına sinir oluyorum.
  • sarı nokta hastalığıyla baş etmek için bazı üniversite hastanelerinde deneysel tedavi kapsamında bir süredir altuzan isimli, aslen barsak kanseri tedavisinde kullanılan bir enjeksiyon da kullanılıyor. hastanın durumuna göre değişmekle birlikte ortalama 3 ayda bir göz küresinin içine, sarı nokta diye adlandırılan bölgeye yapılan ve 4 - 5 kez tekrar edilen bu uygulamayla bölgedeki damarlardaki kanamalar ve istenmeyen bölgelerdeki yeni damar oluşumlarına engel olma yolunda kayda değer bir başarı elde ediliyor. hastalığın tamamen iyileşmesini sağlamamasına karşın ilerlemesini ve görüş kalitesinin daha da kötüye gitmesini birçok vakada durdurabildiği gerçeği göz önüne alındığında, etken molekül üzerine yapılacak daha detaylı araştırmalarla bu beter hastalığın tedavisinin önümüzdeki yıllarda daha zahmetsiz ve daha düşük maliyetli bir hale geleceği konusunda umutlanmak mümkün.
  • annemde de oldu, doktor vitamin hapi verdi 3-4 ay sonra muayeneye cagirdi.

    amatorce dusunuyorum: acaba intermittent fasting dedikleri aralikli oruc tutma muhabbeti bu hastaliga iyi gelir mi? cunku int. fast. hucre ici sindirimi artiriyor, makula dejenerasyonu da bildigim kadariyla madde birikmesi demek. belki hucreler biriktirmek yerine sindiririr fazlaliklari.
  • 30 yaşında şahsıma teşhisi koyulmuş hastalık. ne olduğunu daha bugün öğrendim. henüz 30 yaşında ömür boyu bir ilaç kullanmaya mahkum olmak ve herhangi bir aksaklık durumunda işin ucunun körlüğe gitmesi beni oldukça garip hissettirdi.
  • hiç sigara içmemiş annem'e de tanısı koyulan hastalık.
    renkli gözlü olması ve filtreli güneş gözlüğü kullanmaması ile erken yaşta yakalandığı ilişkili bulunmuş, geri kalan kitap okuma, televizyon izleme veya el işi yapma gibi gözü yoran aktivitelerin hastalıkla bir ilişkisi olmadığı söylenmiştir.
    3 aylık kontrol periyodunda dahi 30 % görme kaybı yaşatan son derece moral bozucu bir hastalıktır.
    göz içi enjeksiyon tedavisine başlanıp, güneş içindeki zararlı mor ışınları filtreleyen özel gözlük alınarak gözü stabil tutmayı başardık.
    takviye gıda olarak da balık yağı, vitamin ve mineral içeren kapsül kullanıyoruz. yeni tedavi yöntemleri çıkarsa diye hevesle araştırmaktayız.

    gözlük: essilor crizal prevencia + crizal transitions signature (iki kaplama tek gözlükte toplandı).

    takviye içeren gıda: adrusen plus

    göz içi iğne: altuzan
  • 70 yaşının üstünde en sık görme kaybının nedeni senil makula dejenerasyonudur.

    burada sorun pigment epitelinin yetersiz fagositoz yapması sonucu birikim olmasıdır.

    %95'i atrofik makula dejenerasyonudur. bunda da makula epitelinde atrofi ve drusenler de görülür.
hesabın var mı? giriş yap