• kafatasını oluşturan kemiklerden maksilla adlı kemiğin içinde bulunan sinüs.
  • oluşumu anne karnındaki üçüncü hafta başlamasına rağmen, gerçek boyutuna ancak yetişkinlikte ulaşan, azı dişlerine olan yakınlığı nedeniyle diş kökü iltihaplarından enfekte olabilen sinüs.

    burun kemerinin iki yanında yer alır.
  • eğer burnunuz tek taraflı olarak tıkalıysa..
    tek taraflı göz küresi dışa doğru fırlamışsa(proptozis)
    burnunuzdan kan geliyorsa
    sert damağınızda ve yanağınızda, dişleri destekleyen kemikte şişlik varsa..
    diş ağrısına benzer bir ağrıyla ordaki dişlerinizi çektirmişseniz ve ağrı geçmemişse
    damağınızda ülserasyon sahaları varsa
    yüzde uyuşma hissi,parastezi söz konusuysa maksiller sinus bölgesindeki malign tümorlerden muzdarıp olabilirsiniz
  • maxillary sinus veya maksiller sinüs. burunun iki yanında, gözün altında bulunan sinüs boşlukları.

    kendileri ile tanışmam bir dişçi operasyonu sonunda oldu. üst çenedeki diş kökü çok derinde olunca ucu bu sinüslere değermiş. o dişi çekince, dişin damakta bulunduğu yerde oluşan delik bu sinüs ile birleşir ve damaktan "fiyuu fiyuu" diye hava giriş çıkışı olurmuş. cerrahi müdahale ile geçermiş ve kapanana kadar yediğin içtiğin bu boşluktan sinüse dolarmış.

    ne çektim be şu dişlerden.. "diş ağrısını dindirmenin 1001 yolu" yanında, maksiller sinüs neymiş onu bile öğretti şerefsizler..
  • iltihaplanıp maksiller sinüzite neden olduğu durumlarda en çok ağrıya sebep olan sinüslerdir. ebat itibariyle sinüslerin arasında en büyük olandır ki, gözün hemen altında başlayıp, üst çene kemiğine kadar uzanır. iltihaplandığı durumlarda diş köklerine yakın olması diş ağrısına da yol açarak ağrıyı dayanılmaz boyutlara getirir. tahliye kanallarının sinüsün üst kısmında yer alması nedeniyle çok zor tahliye olur. bu nedenle hastalık esnasında yatarak dinlenmek hem ağrıyı azaltmak, hem de iyileşme sürecini hızlandırmak adına faydalı olur.
    maksiller sinüzit diş ağrısını taklit edebildiği gibi, diş kökünde var olan bir problem de maksiller sinüzite yol açabilir.
  • görüntüsü bana biraz değişik gelen ve aynı zamanda insan vücudunun ne kadar da boşluklarla dolu olduğunu düşündüren sinüs. belki de diğer sinüslere nazaran orbitanın hemen altında öylece bir boşluğun var olması garibime gitmiştir. öyle ki yanaklarıma dokunup yerini bulmaya falan çalıştım bir ihtimal işte. anatomi gerçekten çok fazla bilgi içeren bir bilim, şaşırtıcı ve bazen biraz ürkütücü.
  • bir evrim hatasıdır
hesabın var mı? giriş yap