• mikro iktisat'tan, işe devlet karışır olaylar gelişir gibi bir farkı olan ders.
  • makro, yunanca "makros", "uzun, büyük" demektir, "mikro" da, "kısa, küçük"… ekonomi yunanca "oikonomia"dan, yani "ev işlerini yönetme sanatı"ndan gelir. dolayısıyla “makro ekonomi”, “makro iktisat”tan daha uyumlu bir kelimedir köken açısından. ancak bu konularda dil karmaşası öylesine almış başını gitmiştir ki, örnegin ingilizcede "domestic economy" sözü bol bol kullanılır, -değil midir?- "domestic" de latince "eve ait olandır", yani "domestic economy" de latin-yunan karmaşıdır. o halde bir yunan-arap karması olan “makro-iktisat” da pek şaşırtıcı olmamalıdır.

    öte yandan her sakallı dede, her yabancı kelime ingilizce sanılmamalıdır.
  • gerçekten çok eğlenceli bir ders. misal hoca konjonktürel dalgalanmaları anlatırken şöyle bir ifade kullanabiliyor;

    ''-dalganın ne zaman ne boyutta geleceğini bilemeyiz. bir dalga gelecek bunu biliriz, fakat dalganın büyüklüğünü tahmin edemeyiz.''

    sonra da vay efendim 3 yıldır aynı dersi alıyosun da geçemiyosun diyo peder. e adam dalga diye diye ebemi sikti. gel de sen tahmin et dalganın büyüklüğünü.
  • okulumu bir sene uzatmama sebep olmuş kabustur bu.. bir de bu dersi, ktü'de tonyalı bir hoca verirdi.. tonyalılar bazı harfleri ters söyler.. p'ye b, b'ye p derler mesela.. donyalı hocamız dersi anlatıyordu işte bize böyle..

    "şegiller tik olacag tik!" --> şekiller dik olacak dik!
    "geynes ter gi..." --> keynes der ki...

    bende de hastalık, hep takılırım şiveye.. sonra işte gel de geç dersten.. tabii uzar okul.. hâlâ üstteki şekilde aklımdadır dersle ilgili hatırladıklarım..
  • adama kendini siktirir.
  • 4 senedir aliyorum bu siktigimin dersini, ve alabildigim maksimum not 15. sinavlarin klasik olmasindan midir bilinmez, elim ayagim titriyor sinavina girdigimde. cin'in dis politikasi ile ilgili 3-4 satir yazi yazamiyorum, sorun bende sanirim. 94 knicks kadrosunu sayarim ama.

    mikro iktisat ile alakasi olmayan ders. mikro iktisat yildiz tilbe ise, makro iktisat deniz akkaya'dir.
  • ingilizce alinip sinavdan birgun once calisilmaya baslanildiginda daral getiren ders.(bkz: macroeconomics)
  • bir gecede is lm , phillips egrisi, kapali - acik ekonomi, mundell fleming ve keynesi anlamaya calistiginizda ananizi aglatan ders.
    (bkz: finale son gece calismak)

    edit: bir de ustune ustluk nerdeyse hic uyumadan sinava giderseniz, uc saat boyunca avrupa merkez bankasiyla ilgili grafiklere bos bos bakmaniza sebep olan dersmis.
  • büyük ölçekli değişkenleri belirleyen faktörler, bunların karşılıklı ilişkileri ve zaman içerisinde gösterdikleri değişimin anlamı ile ilgilenen iktisat kolu.
  • makro ekonomiyi kısa vade* uzun vade* ve çok uzun vade* olmak üzere üç zaman diliminde ele alacak olursak;kısa vadede mevcut üretim kapasitesi, buna baglı olarak da işsizlik ve toplam çıktı temel konulardır. kısa vadede toplam arz* sabit, fiyatı belirleyen toplam taleptir*
    uzun vadede ise temel degişken toplam talep ,ve talebe baglı olarak da fiyat seviyesi ve enflasyondur.uzun vadede toplam arzın fiyatı degiştirmedigi kabul edilir ve toplam talep miktarı toplam çıktının belirleyicisidir.
    çok uzun vadede ise makro ekonominin temel konusu ekonomik büyümedir.
hesabın var mı? giriş yap