• bundan tam 127 yıl önce, ingiltere ile almanya arasındaki durumu karşılaştırmak üzere 1896 yılında e.e.williams tarafından yazılmış made in germany adlı kitapta yer alan şöyle bir metinle karşılaştım:

    "almanya teknik eğitimde uzun süredir -20, 30 veya 40 yıl- önümüzdeydi. almanya'dan korkuyorum. neden almanlardan korkuyorum? çünkü onlara çok hayranım ve değer veriyorum.

    onlar çalışkan bir millettir; her şeyden önce sistemli bir ulustur; bilimsel bir ulustur ve ister barış sanatları ister savaş sanatları olsun, ne yaparlarsa yapsınlar, karakterlerinin bir parçası olan o çalışkanlık, sistemlilik ve bilim, onları mümkün olan en üst düzeyde mükemmelliğe yöneltir.

    peki almanlara karşı kazanıyoruz muyuz? aksine zemini kaybettiğimize inanıyorum. geçen gün bu konudaki en büyük otoritelerden biri, konuyla ilgili gazetelerde gördüğü dehşet verici haberlerle heyecanlanarak almanya'ya gitti. geri döndü ve bir arkadaşıma, ingiltere'de olup bitenlerle karşılaştırıldığında almanların son yirmi yılda teknik ve ticari eğitimde kaydettiği ilerleme karşısında kesinlikle dehşete düştüğünü söyledi."

    not: 1- söz konusu bu alman hayranlığı/korkusu, sadece ingilizlerle sınırlı olmayıp fransızlar da aynı hislere sahipmiş. yukarıdaki kitapla aynı yıl, yani yine 1896'da fransa'da yayımlanan bir diğer kitabın adına bakmak bile yeterli: le danger allemand (alman tehlikesi)

    2) 1890'larda ingiltere ve fransa'nın bile böylesi hayran&tedirgin olduğu bir ülkenin osmanlı'ya bu kadar çekici olması hiç de şaşırtıcı değil.
    (bkz: osmanlı imparatorluğu'nda alman nüfuzu)
    (bkz: osmanlı imparatorluğundaki alman modernizasyonu)
  • alman muhendisligine ve teknolojisine gonul verenler icin degi$mez slogan. bu ibareyi ta$iyan edevat bir dildo bile olsa hic tereddut etmeden aliniz, o kadar saglamdir ki cop olarak kullanirsiniz. asla damar damar uzerine de binmi$ bir dildo yapmami$tir herhalde alman sanayii.
  • ikinci dünya savasindan sonra almanya'da üretilen tüm ürünlerin üzerine zoraki olarak yazdirilan yazi. alman üretimi mallarin kolayca boykotlanmasi icin isgal devletleri tarafindan* üretilen cin fikir?! ters etki yapip marka olmustur orasi ayri.

    (bkz: götünde patlamak)
  • cogu insanda bulamadigimiz huzur, rahatlik ve guveni verebilen kalip.
  • “made in germany” ibaresi, menşe belirten ilk ibaredir… 23 ağustos 1887 yılında ingiltere’de yürürlüğe giren ticari markalar yasası uyarınca ingiliz malları dışında her ürünün menşeinin etiketlenmesi zorunlu hale gelmişti. o dönemde ingilizleri “kalitesiz” diğer ülke mallarından korumak için alınan bu kararın asıl hedefi ise almanya’ydı. çünkü alman ürünleri, özellikle de kesici aletler, ingiltere’de tutulmaya başlamıştı.

    yani geçtiğimiz günlerde 125 yaşına basan “made in germany” ibaresi kalitesizliğin belgesi olması amacıyla ingiltere’de piyasaya sürülen alman mallarında yer alıyordu. ancak zamanla bu silah kelimenin gerçek anlamıyla geri tepti. “made in germany” ibaresi bir kalite göstergesi haline geldi. zaten kısa süre sonra 1891 yılında madrid antlaşması ile ürünlerin menşei ile ilgili yanlış bilgilere izin vermeme taahhüdünde bulunuldu. bu anlaşmadan sonra her ülke “made in…” ibaresini kullanmaya başladı.

    kaynak: http://ismailsen.com/?p=1848
  • (bkz: dirk nowitzki)
  • mekanik aletlerin üzerinde yazıyorsa kesinlikle yüzünüzü kara çıkarmayacak olan ibredir. arkadaş bir saat 30 yıl çalışır fişten söker çarpar böler parçalar sonra hiç banamısın bile demeden çalışmaya devam edermi?
    //burada fişten çıkartmak ibresine dikkati çekmek isterim. ulan fişten çıktın nasıl hala alarmını öttürebilirsin. mantık hatasımısın arkadaşım.
  • güven veren yazı. "fiyatı da iyiyse düşünmeden al" sinyali gönderir beyne.
hesabın var mı? giriş yap