• sonbahar ekinoksu (21 eylül): ikinci ya da devam eden hasat. şimdi, ostara da olduğu gibi, günler ve geceler bir kez daha eşittir. bahçeler tamamen çiçek açmıştır ve doğanın bereketiyle yüklüdür. havada hafif bir ayaz vardır ve yakın-uzun soğuk aylar için hazırlıklar yapılmaya başlanmıştır.

    (bkz: pagan festivalleri), (bkz: sabbat), (bkz: wicca)
  • eski gaelic dilinde oğul anlamına gelir. annenin* oğludur, hasat zamanı bazı geleneklere göre kış solstice'inde bazı geleneklere göre ise baharda yeniden canlanmak üzere ölür. kış aylarında geçici olarak ölen, uykuya geçen doğayı temsil eder. anne ise modron'dur ki o da aynı dilde kısaca anne demektir. (böyle quetzalcoatl gibi bir takım fantastik isimleri olmaması güzel)
  • mabon, avrupa paganları arasında ikinci hasat bayramı olarak geçer. birincisi, 1 eylül’de kutlanan ilk ziyafet günü lammas, yani buğday hasatı bayramı’dır. sonbaharda lammas, mabon ve samhain olmak üzere üç tane ziyafet vardır.

    mabon (gal mitolojisinde ışık tanrısı, toprağa hükmeden tanrıça modron’un oğlu), efsaneye ise şöyle yansır; kral arthur ve adamları, twrch trwyth adlı bir yaratığın peşine düşmüşlerdir. bu, efsanevi büyüklükte bir yaban domuzudur. mabon, onu takip edebilecek drudwyn adlı köpeği yakalayabilecek tek kişidir, ama ne yazık ki üç günlük bir bebekken annesinden çalınmıştır. arthur ve şövalyeleri büyük badireler atlatarak bu genç adamı kurtarırlar ve o da yaban domuzunun avlanmasına yardım eder. efsanenin başka bir versiyonunda, mabon, arthur’un çok kuvvetli bir kahramanın koruduğu kuş uçmaz kervan geçmez bir kaleye girmesini sağlar.

    kutlamak için pagan olmaya gerek yok çünkü fındık, fıstık, meyve, balkabağı bunlar güzel şeyler. kuzeyin ve güneyin eşitlendiği bugünde herkesin hasatı, sonbaharı, mabonu kutlu olsun. ve elbette uzamaya başlayan gecelere selam olsun.
  • bütün kış içinde saklamıştın halbuki; ayazı yerken kimse de yoktu diye sandıydın hani? sonra birden bahar gelince dayanamadın da tomurcuklamıştın; güneş döllemişti seni, havan yaza dönmüştü, güneş tadını ekşiletince meyvelendin sıcacık olmuş idin renklenirken, yağmurla sulandın... o an tam da olgunlamışken dallar eğrildi tutmaz oldulardı seni, hani çıktığın gökten hop yere düşmüş idin hem de en başladığın günden oldu mu şimdi?

    her mevsim bir sembol mabon nedir peki bilge kedi soran olursa de ki dökülen yaprağında vardı bir bildiği, çürüyen meyveleri alıp bu döngüye çomak sokmayasın aman hani! ağaç yaprağını dökerken özsuyunun merkezine iner bulmak için yine kendini; anlatsın sana, seni.*
  • bu sene ekinoks 21 eylül'e değil, 23 eylül'e düşüyor. bayramınızı ona göre kutlamayı unutmayın.

    wheel of the year'a göre mabon yılın son bayramı. elma, tarçın, kazak ve turuncu zamanı geldi. en sevdiğim kısım bundan sonrası. hepimize kutlu olsun.
  • winter finding olarak da bilinen pagan bayramıdır.

    mabon güz ekinoksu ve hasatın tamamlanışı kurlanır.

    druidler ölümü ve yeniden doğuşu simgeleyen söğüt ağacını onurlandırıp mabon’dan hemen önce dallarını budarlar.

    ‘denge gecesinden önce karanlık bir kez daha ışığa galip gelir.’
  • eylülün 21.gününde kutlanan bu sebt günüdür...iş bu halde günler ve geceler tekrar eşitlenirler ki bundan sonra artık geceler uzamaya başlar... çember, sonbahar yaprakları,güz gülleri, bezelye ,başak& bakla tohumları ve düşen meyvelerle süslenir... cadılar bu zamanlarda maiden of springi ve mother of summeri uğurlama&yolculama merasimlerine başlarlar... bir nevi doğanın ölüm vs benzeri kış uykusuna yatmaya hazırlanması gibi, cadılarda crone'a ve ölen güneş görünümündeki, ölümün ve yeniden doğuşun tanrısına hoşgeldin kutlamasına hazırlanırlar bu dönemde...sebt günüdür..
  • bu ikinci ceyrek gundur ve cadı yılının sonudur. hasat meyvelerinin ve azalan yaz gunlerının kutlamasıdırç
    son deste tanrıcanın, bakirenin, hasat kralicesinin sembolu olarak somıne uzerıne konurdu. tarlada calısanların en genc kızı desteyı keser ve onu kronun hasat yemegıne tasırdı. bu kiza caillach denirdi. beyaz baslık takılır, giysisiyle calı supurge otu filizleriylye tutturulurdu. hasat solenınde masa basına oturur ve genc erkekler onunla dans ederdı.
  • genelde 21 eylül'de başlayıp 24/29 eylül'e kadar uzanabilen bir kutlamalar zinciridir, pagan kökenlidir.

    sonbahar ekinoksu olan 21 eylül'de gün ve gece birbirine eşitlenir. pagan inançlı kişiler bu dönemi "yazın bize getirdiklerine teşekkür etmek" için bir fırsat olarak görürler.

    kişisel olarak benim için (kış sever biri olduğumdan) sonbaharı/kışı karşılamak ve hibernation moduna geçmek için en güzel zaman dilimidir.
  • bugündür. wiccan'lara göre yılın kutsal günlerinden biri.

    (bkz: paganizm)
    (bkz: witch)
    (bkz: wicca)
hesabın var mı? giriş yap