• 1811-1816 yılları arasında makinelere sabotaj kırma eylemleri düzenleyen bir işçi hareketidir. çıkış noktası da yeni geliştirilen tekstil makinelerinin el işçisi tekstilcileri aç bırakacağı düşüncesidir aynı zamanda da teknolojik yeniliklere karşı olan insan anlamında kullanılır.
  • 2008 deki küresel kriz!!! sırasında raghuram govinda rajan için kullanılmış ifade
    sonrasında neler olduğunu (bkz: inside job) filminden öğrenebilirsiniz
  • zamanin cumle iktisat alimleri "salak olm bunlar" derken, ricardo* "az durun yigitler, bir bildikleri vardir belki" buyurmus, principles kitabinin sonuna bir bolum eklemistir onlar icin. hakkatende luddite'lik gayet mantilidir, teknolojik gelismenin en azindan kisa vadede isci ucretlerini duserecegi, issizlige yol acacagi muhakkaktir. uzun vadede ekonomi buyuyecek, yeni is sahalari acilacak, verim ve dolayisiyla ucretler artacak, olme essegim olme.
  • teknoloji düşmanlığı. modern dünyada sandığınızdan daha bol ve sandığınızdan çok, çok daha şuursuzdurlar.

    ekşi sözlükte bile bunlardan onlarcasını görebilirsiniz. soylu vahşi heveslisi bir romantizmleri vardır ve işin arkasını hiç düşünmezler. aklı başında her insan bu modele "la bebe mal la" ayarında bir düşünceyle bakar, ama bu hesapsız romantizm yüzünden özellikle gerçekçiliğin daha işlemeye fırsat bulamadığı yaş grubunda rağbet görürler. büyük çoğunluğu marksizmi bu luddite cennetin kapısı olarak görürler, çevreci "takılırlar" ve yemyeşil çayırların ortasında teknolojiden uzak bir yaşamın hayalini kurarken, karınlarının doyuşunda bile kaç kişinin emeği ve teknolojinin ne kadar payı olduğunu görmezden gelirler. uygarlık çarkının nasıl döndüğüne dair hiçbir fikirleri yoktur. özünde domatesin tezgahta yetiştiğini sanan tiplerdendir çoğu, bu yüzden de kendi kendine yetmeyi kolay sanırlar (a safdiller, kendi kendine yetmek o kadar kolaysa neden koyun sürüsü gibi birbirine sokularak yaşamaya alışmış bu insanoğlu?), sadece nakliyatın bile ne kadar büyük bir iş ve hayatın ne kadar ciddi bir parçası olduğunun farkında bile değillerdir (ki nakliyat hususunda marx da bu safdilliği göstermiştir, zira marx'ın teorisinde üretimin yapıldığı yerden ihtiyacın bulunduğu yere olan nakliyat ihmal edilebilir olarak hesaplanmıştır, bu da marksist ekonomik teoriyi eşek tepmişe çevirebilmektedir, zira nakliyat büyük bir iştir. bir iskoç kamyon şöförü tanıyorum, bir lafı var ki bence uygarlık üzerine edilmiş en güzel laflardandır, gerçi orijinal kaynak kim bilmiyorum, ben ondan duydum: "civilization runs on freight." yani uygarlık nakliyat üzerinden işler. bizim luddite safdiller de marx gibi. tarladan pazara bir kamyon mal getirmenin hiç de ufak bir iş olmadığını farkında bile değiller.)

    uzun lafın kısası, yine popülerleşmeye (gerçi ilk luddite'lerle aynı sebepten değil ama) başlamış bir kafa yapısıdır, ve saçmalıktır.
  • hollywood'un sevdigi bir ideoloji.
    (bkz: matrix reloded)
    (bkz: matrix revolutions)
    (bkz: animatrix)
    (bkz: terminator)
  • asrı saadetin miş li geçmiş zamanda var olduğuna , dolayısıyla o altın çağdan bu yana binaya yapılan tüm eklentilerin yıkılmasıyla mutlak huzura kavuşabileceklerine inananlar, bu binanın buz iskeletinden yumuşak bir kucak bekleyenler, klostrofobik odalarda kendi üstlerine kapıyı kilitlemelerine rağmen ellerine birer mızrak alıp hayvan deşerek yaşamayı savunanlar ...
    gatsby amca da bunların pasif üyesiydi
    muhteşem olan, evet
  • ismini nedd ludd'dan almış olup teknoloji karşıtı bir hareket olarak ortaya çıkmış. tekstil işçilerinin işsiz kalmasına sebep olan dokuma makinelerini parçalamasından dolayı hareketin öncüsü kabul edilmiş.bu olay efsane olma ihtimali olmasına rağmen ingilizlerde son teknoloji ürünler hasara uğramış olsa "ned ludd did it” yani ”ned yapmıştır” sözü bir deyim haline gelmiş.19. yüzyılda tekstil işçilerinin oluşturduğu bir gruptan adını almaktadır. ilk organize ludist isyanı 1811 yılında yaşanmış ve isyan kuvvet uygulanarak bastırılmış . kısa süre sonra makina kırmak büyük bir suç haline getirilmiş hatta isyan eden 17 kişi bu suçtan dolayı idam edildiler. ludist ayaklanması hızla bastırılmış olmasına karşılık yeni bilimsel gelişmeler karşısında duyulan korku ve güvensizlik daha uzun bir süre politikayı etkilemeye devam etmiştir. genetiği değiştirilmiş gıdalardan bilgisayarlara kadar bir dizi mesele ile ilgili tartışmada hala onların etkilerini görmek mümkündür.
    ludistlerin ünlü destekçilerinden birisi ingiliz şair lord byron ve ”song for the luddites” adlı ünlü eseri var.
  • dokuma tezgahı, 18. yüzyılın erken dönemlerinden itibaren ingiliz dokumacıları işsiz bırakmaya başlamıştı. ekonomik güç dokumacılardan makinelere geçmişti. ned ludd adındaki genç, tamamen sakarlık sonucu iki makineyi bozmuştu. ondan sonra ne zaman bir makine bozulsa “bu ned ludd’ın işi” denmeye başlamıştı. zamanla dokumacılar şiddet eylemlerine başlayıp yakalandıklarında liderlerinin kim olduğu sorulduğunda “ned ludd“ denmeye başlanmıştı. daha sonra şiddet eylemleri iyice artınca “luddite”ler olarak bilinen bu insanlar tutuklanıp asıldılar. o gün bugündür teknoloji karşıtlığını tanımlayan bir sıfat olarak kullanılmakta. makineler, uğradıkları saldırılara rağmen yükselişlerine devam etti...
  • günümüzde "otomasyona karşı olan kimse" anlamında akıllara gelen kelime; üretimi artırmak ve bunu daha az ücretle yerine getirmek isteyen sanayi kaptanlarının girişimleri sonucunda üretim sahalarında makineşlemeye gitmeleri ve zanaat sahibi işçilerin bu nedenden dolayı o zamana kadar öğrendikleri becerilerin makinelerle olan rol değişimi tahayyülünden duydukları korku sebebi ile makinelerin üretimini baltalama ve makineleri parçalama hareketi, örgütlenmesi.
  • luddite ismi hareketin lideri olarak kabul edilen ned ludd'dan gelir. hareket 1811 yılında nottingham'da başlamış ve yayılmıştır. işçiler sanayi devrimiyle birlikte gelişen teknolojinin kendilerine duyulan ihtiyacı azaltacağını düşünerek teknoloji karşısında işverenleri aleyhine birleşmişlerdir. eylemleri genellikle geceleri fabrikalara gelip makinaları tahrip etmek şeklinde olmuştur.

    hareket çok uzun sürmeyip 1812 yılının bitimiyle etkisini yitirmiş olsa da ciddi bir iz bırakmış ve gerekli mesajı işverenlere vermiştir.
hesabın var mı? giriş yap