• bir sayıyı seçilen bir tabanın üssü biçiminde gösterme yöntemi. mesela 100 = 10[üzeri 2] eşitliğine göre 100 sayısının 10 tabanına göre lograitması 2 olur bu ise log10 [10 altta] 100=2 olur. logaritma hesaplarında sayıların kendileri yerine bunların logaritmaları, yani belli tabana göre üsleri hesaba dahil edilir. bu gözellikle büyük sayıların çarpımı yapılırken, kuvvetleri yada kökleri bulunurken çok işe yarar. misalen, iki sayının çarpımı yapılırken bunların logaritmaları toplanır, sonra bu toplamın hangi sayısı gösterdiği logaritma cetveline bakılarak bulunur. ne anlattığımı kontrol etmek bile istemiyorum, devam etmememin daha iyi olacağına da inanıyorum bu arada :)
  • fakirin huzur bulma yontemidir. soyle ki bill gates'in serveti, diyelim 10 milyar dolar, benimki de, varimi yogumu satsam, 10000 dolar. bunlara logaritmik olcekte bakarsan onunki 10 ediyor benimki 5, insanin ici rahatliyor, yersen.
  • matematikte nasil toplamanin tersi cikarmaysa, üs alma isleminin tersi de logaritmadir. hemen örnek verelim gencler daha iyi anlasin: 3 üzeri 4 ne demektir? 4 tane 3'ü carp, sonuc 81. simdi baska bir soru, kac tane 3'ü carparsam 81 sonucunu elde ederim? iste bu ikinci tarz sorularin cevabini hesaplamak icin logaritma kullanilir.
  • basitce, bir sayiyi elde etmek diger sayiyi kac kere yan yana carptigimizdir.

    ornegin,

    8 elde etmek icin 2 yi kac kere yan yana carpariz?

    2*2*2=8 , 8 elde etmek 2 yi 3 kere yan yana carptik. dolayisiyla logaritma 3 tur.

    ayrica uygulamali matematikte ise bileşik faiz, richter olcegi, ph degeri, desibel ve yarıömür * ile ilgili sorularin cozumunde logaritmadan faydalanilabilinir.
  • uygarlık için işe yaradığı su götürmez gerçek de, bunu icat edenin ruh halinin o sırada nasıl olduğunu merak ediyorum.
  • bilgisayarda olasilik kestirimi gibi ince hesaplar yaparken cok kullanilir. keza olaylarin olasiliklari carpa carpa ilerlediginden ve tum olasiliklar 0 ile 1 arasinda oldugundan her carpma isleminde sayi kuculur ve bir yerden sonra kayan noktali sayi gosterimindeki duyarlilik o kucuk sayilari gostermeye yetmez. o yuzden imdada logaritma yetisir.

    log(a*b) = log(a) + log(b) oldugundan olasiliklarinizi carpmak yerine logaritmalarini alir ve toplarsiniz. boylece 10^-200 (on uzeri eksi iki yuz) gibi biraz daha kuculse bilgisayarin sifir kabul edecegi sayilar yerine log(10^-200) = -460 gibi daha kolay sayilarla islem yaparsiniz.

    lisede sadece log yazildiginda log_10 (taban 10) olarak algilanir. bilgisayar muhendisleri log'u gorunce akillarina log_2 gelir. matematikciler ise log'u gorunce tabanini yazmadiginiz icin sizi dovmeye kalkarlar, artistirler, daha cok (bkz: ln) 'i severler.
  • lamb of god'dan ötürü hep çok sempatik gelmiş konu. konu da zevklidir. başta kafa karıştırıcı gibi gelse de mantığını ve özelliklerini kavradıktan sonra bulmaca gibi çözülür soruları.
  • hesap makinası öncesi neslin hızlı hesap yapma yöntemi . hele slide rule ile kullanılınca sürat artardı (mış)
  • sadece log ile ifade edilirse tabanının 10 olduğu anlaşılır. eğer tabanı e ise ln ismini alır.
    (bkz: ln)
  • lise 2 ilk dönem matematik karne notunu kurtarmaya yönelik konudur zira trigonometri,dizi ve seri tanımlamaları ile özel tanımlı fonksiyonlar gibi ünitelerin yanında tabir-ül argosu caizse,oldukça "kek" kalır...
    tabi kek kalır lan! lisede senden, üstel ya da logaritmik fonksiyonunun grafiğini mi istiyorlar?
hesabın var mı? giriş yap