• kollarını bacaklarını açmış, yüzüstü düşen bir insan için yanlış hatırlamıyorsam saatte 180 km/saat olan hız. bu sayede uçaktan atladıktan sonra paraşütünüzün açılmadığını ve düşmeye başladığınızı görüyorsanız, paniklemenize hiç gerek yoktur; zira kendinizi 127.5 metreden düşüyormuş gibi düşünüp rahatlayabilir, bu muhteşem anın tadını çıkarabilirsiniz.
  • limit hizin gercekle$medigi yani havanin surtunmesinin olmadigi bir ortamda yagmur altinda kaci$an,yagmurun delik de$ik ettigi insanlari tasarlarin hep kafamda.super otesi bir sahnedir.birisi bunun animasyonunu yapsa acaip olur..
  • serbest dusme halindeki bir objenin ulasabilicegi en yuksek hiz.
    bu noktadan sonra ivme durur
  • serbest dususle 1000 metreden birakilan bir cismin surtunmesiz ortamda 14.28 saniyede yere dusecek olmasi ve bu baglamda 140m/s gibi bir hizla yerle bulusmasi gercegini degistirecek olan, sureyi uzatirken hizi azaltan seydir. yanlis bilgilendirme iceren entry'e refer etmeden gorevi basariyla tamamladigim bir entrydir ayrica. (bkz: entry polisi) (bkz: turkcem sahanedir)
  • düşen cisim ivmesi = m.g - [f hava sürtünmesi] (hani şu lisede ihmal ettiğimiz)

    bu f hava sürtünmesi ise; f = (k. a. v^2)

    k; hava ve cisim arasındaki özel sürtünme katsayısı.

    a(büyük); cismin yüzey alanı

    v^2 : hızın karesi

    yüksekten serbest düşüş ile bırakılan bir cisim düşündüğümüzde bu cismi yere doğru çeken yerçekimi kaynaklı ivme sürekli sabit iken. buna karşı direnç oluşturan hava sürtünmesi cismin hızına bağlı olarak giderek artacaktır ve sonunda şu dengeye ulaşır.

    m.g=k.a.v^2

    işte bu dengeye ulaşıldığında ivme 0 olur ve hızlanma durur o anki hız sabit bir şekilde devam eder.

    hatta işi abartıp, ihaleye fesat karıştırıp bu cismi denge konumundayken yere doğru ekstra bir kuvvetle bir süre ittiğimizi düşünelim.

    doğal olarak cisim limit hızdan daha yüksek bir hıza ulaşır. ancak bu durumda yerçekimi<hava sürtünmesi gibi bir durum söz konusu olur ve inanmazsınız ama o ivme (-) bir değer alıp tekrar limit hız değerine ulaşıncaya kadar cismi yavaşlatır ve dengeye ulaşır.
  • bana göre yağan yağmurun, dolunun falan beynimizi delip geçmemesi için var olan şey. yoksa dolu taneleri yaklaşık 1600 km/saat ya da 444 m/sn gibi bir hızla kafamıza düşerdi. bu hesap tabi ki hava olayının oluştuğu yüksekliğe göre değişir ortalama bir örnek vermek için yazdım, çok takılmayın.

    bu hızla yağmur ya da dolu tanesi bile olsa acayip bir momentuma ulaşabilir evimizi falan yıkardı yoksa. önceki entry de arkadaşın formülüze ettiği gibi serbest düşüş kuralına hava sürtünmesi (havanın yoğunluğu) ve düşen cismin temas alanı gibi şeyler katılarak hesaplanır.
  • bir akışkan içerisinde, sabit bir kuvvet etkisi altında ivmelenen bir cismin ulaşabileceği azami hız.

    akışkanın cisme uyguladığı sürtünme kuvvetinin, hareket yönünün aksi istikamette ve hareket hızıyla doğru orantılı olması sonucunda ortaya çıkar. cisim, uygulanan sabit kuvvetin etkisi altında, kuvvet yönünde ivmelenir. cismin hızı arttıkça bu kuvvete ters yönde olan sürtünme kuvveti de artar. sürtünme kuvveti, sabit kuvvete yaklaştıkça cisim üzerine etkiyen net kuvvet sıfıra yaklaşır ve cismin ivmelenmesi durur. cismin geometrisi, üzerine etkiyen sabit kuvvetin büyüklüğü veya ortamdaki akışkanın özellikleri değişmedikçe limit hız da değişmeyecektir.

    havada serbest düşüş örneğinde cisme uygulanan sabit kuvvet ağırlıktır; yani kütle ile yerçekimi ivmesinin çarpımıdır.
  • ingilizcesi terminal velocity'dir.
  • hızlanan herhangi bir cismin teorik olarak ulaşamayacağı en küçük ya da yavaşlayan bir cismin ulaşamayacağı en büyük hızdır.
    mesela serbest düşmeye bırakılıp hava sürtünmesi benzeri bir etkiyle karşılaşan cisim sürekli hızlanarak, limit hız dediğimiz bu hıza yaklaşır ama asla ulaşamaz.

    bunun dışında bir maddenin bir gök cisminin çekim etkisinden kurtulması için gereken en küçük dikey hız anlamında da kullanılır ki bu kelimeyi bu anlamda kullanıp anlam karışıklığı yaratmaktansa kurtulma hızı ya da kurtuluş hızı demek daha güzeldir.
  • yer çekimli ve atmosferli ortamda bırakılan cismin kazanacağı azami hız.

    edit:
    irtifaya, yoğunluk ve şekle göre değişir.
    aerodinamik bir metal cisim atmosferin üst katmanlarında çok hızlanabilir.
hesabın var mı? giriş yap