• alemin en kral tenor saksofoncusu, kendisinden sonra gelen butun saksafonculari etkiledigi soylenir. hatta charlie parker tenor degil de alto saksofonla caza ba$lamasinin sebebi olarak, eger tenor saksofon calsaydim lester young'i taklit edecektim der.
  • count basie büyük orkestrasını özel yapan nedenlerin başında gelir. aralarındaki mutualist görünen ilişki, basie'nin bir dönem sonra "bir orkestraya iki lider fazla" sözüyle sona erecektir. coleman hawkins'le birlikte caz müziğinin ilk önemli saksafon sanatçıları olmuşlardır (diğerleri muhtemelen ben webster ve johnny hodges olabilir). romantik ve buğulu tınısıyla ilerleyen dönemlerde cool jazz'ın atalarından kabul edilecek olan stan getz, zoot sims, serge chaloff ve al kohn gibi isimlere de ilham vermiştir.
  • saksafona ek olarak klarnet de çalmış, dinlenilen mekandan soyutlayan bir müziği bulunan müzisyen.
    bu adam güzargah hakkında fikri olana bir terminal gibi, ordan çıkıp dünyayı gezip geri dönmek istiyorsun bir süre sonra.
    bir de too marvelous for words çok güzeldir.
  • kendine özgü "cool"* çalış stili soundless laughter olarak adlandırılmıştır.
  • eylül 1944'te hayatı kayan saksafoncu. orduya çağrılması yetmezmiş gibi deri rengi nedeniyle sanatıyla ilgili birşey de yaptırılmayıp, sıradan er muamelesi görmüştür. orduda tanıştığı marijuana ve edindiği yeni huy, alkoliklik onu duman etmiştir. bir beyazla evli olduğundan büyük bir nefret de toplamıştır ve türlü hüllelerden sonra 1945 sonunda ordudan atılmıştır.

    ölüm ise onu 15 mart 1959'da paris konseri dönüşü new york'ta bulmuştur. avrupa'da iken kendini cezalandırırcasına hiç bi halt yemeyip, sadece alkole gömmesi sonucu aramızdan ayrılmıştır. kadim dostu lady day yani billie holiday de ondan dört ay sonra muhtemelen üzüntünün tetiklediği diğer rahatsızlıkları nedeniyle vefat etmiştir.
  • 59'da 50 yaşında ölmüştür. son albümü complete lester young on verve'dir.
  • yatakta bile giydiği basık şapkalarıyla ünlüdür. hugues panassie'nin hot jazz saksofoncularının sonuncusudur. aynı zamanda modernistleri de memnun eden ilk saksofoncudur ki, charlie parker’e giden yolu açmıştır.
    ayrıca, count basie’nin çaldığı geniş aralıklı notaların yarattığı boşlukları doldurması yüzünden en iyi çalışmalarının çoğunu count'un grubunda yaptığı söylenir.
  • nam-i diger "the president"
hesabın var mı? giriş yap