• bildiğiniz sprey kutusuna benzer. tek farkı sprey kutusunun ucunda kısa bir hortum, hortumun ucunda da sibop vardır. bu sibobu lastiğin sibobuna vidalarsınız ve spreyi sıkarsınız. kutunun içindeki kimyasal malzeme basınçlı hava ile lastiğin içine girer. lastik şişip araç hareket edince kimyasal malzeme lastiğin içinde her tarafa dağılır ve katılaşır. bu sırada lastiğin patlağı da tamir edilmiş olur. ilk benzinliğe gidersiniz ve büyük ihtimal ile eksik basıncı orada tamamlarsınız. faydalı bir buluştur. tek sakıncalı tarafı kimyasal maddenin lastiğin sibobunda katılaşıp daha sonra lastiğe hava basılmasına izin vermemesidir.
    kendisi şöyle bir şeydir.
    http://www.hepsiburada.com/…977&productid=otm091107
  • az önce sanayiden çıkardım arabayı, üzerinde kabaktan da kabak lastikler var ve yavaş yavaş eve gelene kadar yaşlandım.

    sağ ön teker inmişti, bir benzinliğe girip lastiklere hava bastım ve bu zımbırtıdan aldım hayatımda ilk defa, olur ya sabah kalktığımda havası inmiş olur yine diye. zira bilmiyorum lastiğin niye inik olduğunu.

    eve geldim, sözlüğü açtım ve karşıma gelen başlık bu oldu.

    (bkz: sözlükçülerin başından geçen doğaüstü olaylar)
  • geçenlerde kullanmak zorunda kaldığım. bim'de satılanlardan almıştım, kocaman bir delik açıldı seyir halinde ilerlerken. o kadar ki arabanın içinden o fıss diye hava boşalma sesini duyabiliyordum. son kullanma tarihi geçmiş olmasına rağmen kullanayım dedim. iyi ki de kullandım. arabada kompresör de vardı ama delik o kadar büyüktü ki kullanmak mantıklı değildi.

    kullanım kısmı: iyice çalkaladım, sonra tekere takıp spreye beş dakika kadar bastım. iki km kadar ileride benzinlikte hava bastım. baya inmişti hava ama spreyi kullanmasam jant üstünde giderdim muhtemelen.

    bi 55 km iki defa benzinciden bir defa da benim kompresörden olmak üzere üç defa hava basarak gittim. tamirci bulup yaptırdım lastiği. daha önce kullanamadığım için lastiği temizlemek zahmetli olur sanıyordum ama kolayca temizlendi. ayrıca benim sensör bozulmadı.
  • geçenlerde autokit marka olanından kullandığım köpük. gayet kaliteliymiş, lastik patlamış, 11 psi hava vardı tekerde, önce arabamdaki pompayla hava bastım 15 psi olunca aklıma köpük geldi. çalkaladım biraz sonra tekere sıktım. basınca baktım 15ten 29a çıkmış, sonra 32ye yükselttim pompayla, sonra çıktım yola, ara ara kontrol ettim, lastik tamir olmuş.

    tanım:aracımda her daim iki tane bulundurduğum hayat kolaylaştırıcı.
  • sadece lastiği tamir etmeyen aynı zamanda yeni oluşacak patlakları da engelleyen zımbırtı.

    geçen gün baktım lastik komple inmiş jant üzerine oturmuş. yıllardır bagajda duran ve son kullanım tarihi geçmiş olan köpüğü çıkardım ve uygulama yaptım.
    üzerinde spreyi sıkın hemen yavaş yavaş ilerleyin demesine rağmen jant üzerinde gitmek istemediğimden biraz da hava basıp yola çıktım. benzinlikte üstünü tamamladım.
    daha sonra iş yerinde lastigi incelerken iki tane vidanın lastiğe saplanmış olduğunu gördüm. penseyle çekip vidaları çıkarttım. bu sırada fıss diye lastik hava kaçırmaya başladı. eyvah dedim kendi kendime. hemen arabayı çalıştırıp 5 dakika kısa bir tur attım. lastiğin içindeki mevcut sıvı tekrar hava ile temas edince tekrardan patlak yeri doldurdu.

    lastikçiye gidinde durumu anlattım patlak yeri bulamadı.
    arabası olan herkesin bagajında mutlaka bulunması gereken bir şey.
  • yolda patlayan lastiginizi aninda $i$iren ve icindeki kimyasal olu$um ile patlagi yamayan bir $eydir.
  • günümüzde pek çok otomobil üreticisi tarafından stepne yerine konulan şey. benim arabama da stepne yerine bundan koymuşlar. krikosu bile yok.
  • bagajınızdaki stepne lastik bölmesi lpg tankı ile işgal edilmişse ve/veya aracınızı çoğunlukla "işe/okula/markete git-gel" şeklinde şehir içinde kullanıyorsanız stepne lastiğinizi bagajınızda taşımanıza gerek yok. onun yerine lastik tamir köpüğü taşımanız yeterli olur.

    lastiğinizin sibop/jant kaynaklı sızıntı ile veya küçük çivi/vida saplanması ile havası indiğinde (yarılmadığı sürece) bu spreyler sızıntı yapan yeri tıkayarak kolayca şişirir. eksik havasını en yakın benzinlikte tamamlamanız ve yüksek hızlara çıkmamanız kaydıyla bu şekilde birkaç gün dahi idare edebilirsiniz. sonrasında ise ilk fırsatta lastikçiye gidip içindeki köpük kalıntılarını da temizleterek hava kaçağının sebebini buldurmalı ve tamir ettirmelisiniz.

    tabii şehir dışına çıkacağınız zaman yine de stepne lastiğinizi ve kriko setinizi yanınıza alın. ne olur, ne olmaz.
  • bisiklet için az önce kullanayım dedim, beceremedim ve tüm köpük dağıldı sibopun oradan. elbette elime de sıçradı bu kimyasal umarım insan sağlığına fazla zararlı bir şey değildir diye düşünmekten başka çare yok. elime yapışan köpüğü tamamen çıkarmak zaman alıyor. böyle fazlasıyla pratik şeylerden hep işkillenmişimdir zaten.
  • şehir içinde kullanılması gereksiz olan mükemmel icat. elektrikli pompayla lastiğe hava basıp en yakın tamirciye gidip lastiği yaptırmak en mantıklısı.

    unutmadan söylemek lazım, tamirciler pek sevmez bu zımbırtıyı onarım yapılırken lastikten temizlemek ve patlağı bulmak zor oluyor, o bakımdan.

    ama uzun yolda olmazsa olmazdır. tavsiye edilir.
hesabın var mı? giriş yap