• lanolin, anne kedinin memesi etrafındaki tüylerdeki maddeye benzediğinden annesinden 8 haftalık meme emme süresi tamamlanmadan ayrılmış yavru kediler lanolin içeren kazakları emme refleksi gösterirler. yavru kediler için bir davranış bozukluğu olarak adlandırılıyor bu durum, fakat sadece bebeklik döneminde değil bir ömür devam edebilmekteymiş. sizi rahatsız etmediği sürece yavru kedinizin emme refleksi göstermesinde bir sakınca olmadığını söylüyor veterinerler. zaten emme refleksiyle eş zamanlı başlayan mırlama sesi değil rahatsız etmek, insanda terapi etkisi yaratıyor..
  • yün ipliği yapılan fabrikalarda işlenecek yapağıların mekanik ve kimyasal yıkanma işlemlerinden sonra açığa çıkar. açığa çıkan bu yağ, isteyen firmalara satılır (genelde kozmetik firmalarına), özellikle ruj yapımında kullanıldığını düşünüyorum... fakat bunun elde edildiği ortamın kokusunu bir kez olsun ciğerlerine çeken bir insanın değil ruj kullanması, ruj sürülmüş bir dilber dudağından bir buse alması bile olası değildir...
  • eczacılıkta sıvağ olarak da kullanılır,kokusu ağırdır,kullanıldığı ürünün kalitesini düşürür,ancak ne hikmetse lanolin içeren krem diye reklamı yapılıyor,tuhaf ! gerçi yoğun oluşuna ve kokusuna katlanirim yeter ki geçsin delilen durumlar da olabilir.(bkz: meme ucu çatlaklari)
  • merhem kıvamında ve sarı renklidir, koyun yününden elde edilir, zaten koyun gibi de kokar. ismi, latince lana (wool; yün) ve oleum (oil; yağ) kelimelerinin birleşiminden gelir. komedojenik olduğundan cilt tıkanması yaratmayacak yerlerde kullanılması tavsiye edilir. sürülmeden önce el ısısıyla yumuşatılması gerekmektedir. ciltten nem çıkışını kapatıp nemi içeride hapsettiği için sürülen yeri yumuşatır. bazı kişisel kullanım yerleri; göğüs uçları, dudaklar, tırnak dipleri ve kaşlardır.
  • en alerjik maddelerden biridir. menşei koyundur. buna karşın bebek yağlarından, meme ucu kremlerine(ki bazı markalarda aşırı yüksek değerlerde lanolin var), sabunlardan, şampuanlara, kremlere kadar pek çok üründe hunharca kullanılıyor.
    eğer (bkz: egzama) muzdaribiyseniz ve etkeni tespit edememişseniz bu pislikten kurtulup birkaç gün bekleyin. yaptırdığım deri yama testi sonrası ona yakın maddeye alerjim çıkmıştı, ilk gözüme kestirdiğim buydu ve deneyince egzama etkenimin bu olduğunu anladım. hamilelik sürecinde birgün vücut kremim bitince eşimi yolladım krem almaya, krem bulamayınca bebek kremi alıp gelmiş, hassas cilt diye. içine lanolin yok diye verdi bana. bende bi güzel kullandım. iki gün sonra aman yarabbi deli bir kaşıntı, eklemlerde kabarmalar. kremi alıp içeriği okumamla suçluyu buldum. senin egzaman psikolojik diyen kocişimde böylelikle bunun psikolojik bir sorun olmadığını anladı. kremi çöpe attıktan bir iki gün sonra kaşıntı ve kabarıklıklar defolup gitti.
  • emzirme sırasında oluşan meme başı çatlaklarının tedavisinde ve oluşmasını önlemede kullanılan kremlerin içerdiği madde.
  • bulmacalarda çıkan parfüm yağının cevabıdır.
  • son derece de alerjiktir maalesef. ucuz olduğu için tercih edilir. hele bebekler için yapılan ıslak bezlere koymuyorlar mı!
  • hafif özel kokulu ve kozmetikte de kullanılan iyi bir pomat taşıtıdır. anhidr veya hidrat formunda kullanılır.
  • koyun yağından elde edilen yağ asitleri kolesterol esterlerinin karışımından oluşan bir maddedir.
hesabın var mı? giriş yap