• kuyrukluyıldızların çoğunun, güneş'ten bir ışık yılı yani yaklaşık 9.5 trilyon kilometre uzaklıktaki gezegenlerin arkasında yer alan oort bulutu'ndan ve neptün ile plüton yörüngelerinin hemen arkasındaki kuiper kuşağı'ndan çıktıkları düşünülüyor.

    1950'de hollandalı gökbilimci jan oort, kuyrukluyıldızların, güneş sistemi'ni saran dev bir bulutun içinde bulunduklarını öne sürmüştür. bu "oort bulutu"'nun neptün'ün yörüngesinin içlerinden başlayıp, güneş sistemi'nden iki ışık yılı (en yakın yıldıza olan yolun yarısı) dışına kadar uzandığına inanılıyor. gökbilimciler, böyle bir bulutun varlığını doğrudan gözlemleyebilmiş değil elbet; ancak burada donmuş halde bulunan ve güneş'in etrafındaki farklı yörüngelerde dönen milyon kere milyon tane kuyrukluyıldız'ın var olduğu tahmin ediliyor. ara sıra, geçen bir yıldızın çekimiyle yörüngelerinden çıkan bu kuyrukluyıldızlar, güneş sistemi'ne giriyor. kabaca her yıl on kadar yeni kuyrukluyıldız güneş sistemine denk düşüyor. halley'de olduğu gibi, bunları bir kısmı tutuluyor.

    bileşimi: çekirdek kısmında buz ve toz karışımı var iken kuyruk kısmında gaz ve toz karışımı var.

    etkileri: dünya'ya eşit hızla çarpacak, eşit büyüklükteki bir asteroid ile kuyrukluyıldızın vereceği hasar hemen hemen aynı olacaktır. ancak, kuyrukluyıldızlar saniyede ortalama 70 km. (dakikada ortalama 4.200 km, saatte ortalama 250.000 km) hızla yol alıyorlar. yani, asteroidlere göre çok daha hızlılar.

    büyüklükleri: bazı bilimadamlarına göre çekirdek kısmı 18 km çapında olan halley kuyrukluyıldızı tipik bir büyüklüğe sahiptir. 1997 senesinde dünya'dan izlenen hale-bopp ise bunun altı katı kadardır.

    kuyrukluyıldızlar genel olarak üç grupta toplanır:

    1- periyodik olmayan kuyrukluyıldızlar: bunların yörüngeleri çok geniş; güneş'in etrafında dönmeleri milyonlarca yıl alıyor. örneğin delevan kuyrukluyıldızı 1914 senesinde görüldü, güneş sistemi'ne bir sonraki giriş tarihi 24 milyon yıl sonra olacak.
    2- uzun dönemli kuyrukluyıldızlar: bunlar yörüngelerini en az 200 yıl, en çok 1000 yıl kadar sürede tamamlıyor.
    3- kısa dönemli kuyrukluyıldızlar: bunlarda gezegenler tarafından tutuluyorlar. bilhassa jüpiter civarında görülür. en kısa süreli olanı mesela encke kuyrukluyıldızı'dır. yörüngesi ortalama 3 yıl sürüyor.

    notlar: kuyrukluyıldızların büyük kısmı soluk gibidir. sadece dürbün ve teleskop ile izlenebilirler. yine de, çok parlak olanları ansızın çıkabilir. bazı gökbilimciler, kuyrukluyıldız arama konusunda uzmandır. bu çok güç bir iştir. eğer bir gökbilimci yeni bir kuyrukluyıldız keşfederse, ona bulanın adı verilir.
  • altinda izdivac yapmak makbuldur
  • buz, kaya parçaları ve metallerin karışımından oluşan bu yıldızlar güneşe yaklastıklarında güneşin sıcaklığı buzların bir kısmını eritir ve bazı kayaların tozunu havada serbest bırakır, böylelikle gaz ve tozdan oluşan bir kuyruğa sahip olurlar.
  • bir gezegende yaşam başlatabilme ve varolan yaşamı bitirebilme özelliğine sahip gökcismi.
  • milyarlarca yıldızın arasında,
    yanlızlığı yaşayan kaybeden;

    mutlu sonsuz bir aşk hikayesinin
    umutsuz başrol oyuncusu;

    ve çevresini saran kara bulutlara inat,
    araladığı penceresinden gökyüzüne bakıp
    hayallere dalan bir çift gözdür kuyruklu yıldız...
  • tarih boyunca en çok ilgi çeken gökcisimleri kuyruklu yıldızlar olmuşlardır herhalde. dünyanın muhtemel sonu ile ilgili senaryolarda hatırı sayılır rolleri bulunur. onları avlamak için gecesini gündüzüne katan astronomlar ve amatör gökbilimcilerle doludur tarih. hatta charles messier diğer sönük cisimleri kuyruklu yıldızlarla karıştırmamak için oturmuş bir katalog bile hazırlamıştır.
  • kuyrukluyıldızlar hakkındaki entrymde dünyaya yakın geçişlerinin paralel evrenlere kapı açtığı hakkındaki komplo teorilerinden, bu konudaki coherence adlı filmden ve de bu ürkütücü durumun gerçekleşebilme olasılığından söz etmiştim.

    komplo teorisi, manyetik alanı bulunan bir kuyrukluyıldız dünyaya yakın geçtiğinde kuyrukluyıldızın manyetik alanı ile dünyanın manyetosferi arasındaki etkileşimin eşevresizliği (buna "paralel evrenlerin karşılaşmama kuralını" diyelim) ihlal edeceği ve diğer alemdeki ikizlerimizle karşılaşableceğimiz hakkındaydı.

    entrynin sonunda ise teori pseudo-science olsa da, onu doğruluyor olabilecek bazı bilimsel verilerin de bulunduğunu belirtmiş ve manyetik alan uygulaması ile eşevresizliğin azaltılabileceğini deneysel olarak ortaya koyan bir rapordan söz etmiştim.

    bu entrymde ise kuyrukluyıldızların dünyaya yakın geçtiklerinde neler olacağını gözlemlemek için çok uzun süre beklemek zorunda kalmayacağımızı belirtmek istiyorum; çünkü önümüzdeki yıllarda dünyanın yakınından geçecek kuyrukluyıldızlar bulunmaktadır; üstelik bunlardan biri de (önceki entrymde ilginçliğinden söz ettiğim) halley'dir.

    2022 yılında keşfedilen c/2022 e3 (ztf) adlı kuyrukluyıldız, 12 ocak 2023'te güneşe en yakın noktasına (perihelion), 1 şubat 2023'te dünya'ya en yakın noktasına ulaşacaktır. bu yıldızın çıplak gözle görülebileceği söylenmektedir.

    halley'in kendisini bize yeniden göstereceği tarih ise perihileon, 28 temmuz 2061; dünyaya en yakın olacağı tarih ise 29 temmuz 2061'dir. yaklaşacağı mesafe ise 0.477 au'dur.

    (au, yani astronomical unit, astronomik birim, yaklaşık olarak dünya'nın güneş'e uzaklığını gösteren bir uzunluk birimidir. vikipedi)

    halley, 1910 yılında dünyada yarattığı karmaşa sürecinde dünyaya 0.151 au (22.589.278 km.) yaklaşmıştır.

    sadece kuyrukluyıldızlar değil; bazı asteroidler de yakın gelecekte dünyanın yakınından geçeceklerdir. üstelik asteroidlerin de manyetik alanları olduğu bilinmektedir.
    (bkz. magnetic properties of asteroids from meteorite data — ımplications for magnetic anomaly detections - mauri terho, lauri j. pesonen, ılmo t. kukkonen) "

    asteroit 2022 ae1, temmuz 2023'de dünyaya -ortalama- on milyon kilometre yaklaşacaktır.

    asteroid 1997 xf11, 26 ekim 2028'de dünyaya 929,000 km. yaklaşacaktır.

    asteroid 2017 pdc ise dünyaya bir olasılık çarpacaktır. ilgili link burada.

    uzun süre dünyaya çarpıp ciddi olaylara neden olacağı düşünülen bir asteroid de apophis'tir. apopis, 13 nisan 2029'da gezegenimizle 31.000 kilometre yaklaşacaktır.

    mesafeleri kolay algılamak adına referans olarak bazı bilgiler verelim:
    - güneş manyetosferi (güneş rüzgarlarının dünyayı olumsuz etkileme mesafesi) 21 milyon km.dir.
    - dünyanın manyetosferi 600.000 km.dir.
    - güneş ve ay arası uzaklık 384.400 km.dir.

    bu demektir ki, 13 nisan 2029'da apophis dünyamıza uyduların çoğundan ve ay'dan 10 kat daha yakın olacak.
  • "1466'da büyük bir kuyruklu yıldızın görünmesi avrupa'yı telaşa düşürdü. bu da halley kuyrukluyıldızıydı. hıristiyanlar, yeryüzüne kuyrukluyıldız sevk eden tanrı'nın, istanbul'u henüz yeni zapt eden türklerin yanında olabileceği korkusuna kapıldılar." *
  • bu gök cisimleri yıldız değildir . yapısında donmuş halde buz , gaz ve tozlar vardır . bu yüzden kirli kar topu olarak adlandırılırlar

    (bkz: gerçeklerin sıkıcı olması)
  • insanlığın ilk çağlarından beri, geçişleri felaket habercisi olarak anlatılan ve bence dünya insanlık tarihinin en büyük tesadüflerinden biri. yakın tarihe bakacak olursak; halley kuyruklu yıldızı geçişinden sonra çernobil kazası oldu. neowise kuyruklu yıldızı gectikten sonra pandemi meydana geldi. yeşil kuyruklu yıldız gectikten hemen sonra dünya tarihinde benzeri görülmemiş deprem meydana geldi. bunların hepsinin tesadüf olduğunu vurgulamak istiyorum. ama bu kadar tesadüf olunca masalsı bir gizem katıyor işin içine.
hesabın var mı? giriş yap