*

  • milli mücadele yıllarında tbmm karşıtı yaptığı hareketler nedeniyle türkiyeye giriş yasağı konulan, sonra ancak 1938de dönebilmiş "yeni osmanlı".
  • kemal tahirin yorgun savasci romaninda, kuvay-i milliyenin kurulusunda nasil bir rol oynadigina dair bir tasvir vardir.
  • cemal kutay'in eserlerinde esref sencer kuscubasi hakkinda epey bilgi bulunabilir, "lawrence'a karsi kuscubasi" ve "necid collerinde mehmet akif" adli eserleri tavsiye edilir. pek cogu kutay'in birinci agizdan dinledigi hatiralardan olusur.
  • yamulmuyorsam postaciliktan gelen bir orgutlenme bilgisine sahip olan ve bunu biraz da gizlilik ekleyerek ittihad ve terakkinin emrine sunarak partideki hucre sistemli orgutlenmeyi gerceklestiren insan..
  • yemen'e para ve mühimmat yardimi götürürken takip edildiklerini hissedip altinlari kervan süsü verilmis kücük bir grupla yerine ulastirmistir. kendisi de emrindeki kirk iki kisi ile yirmi bes bin kisilik isyanci ordusu ile çarpismis kervanin zaman kazanmasini saglamistir.
    bu çarpismada esref bey ve üç arkadasi yarali olarak esir olmustur. isyancilarin lideri 39 ölü 4 yarali var, arkadaslarinizin cogu sag kurtuldu deyince toplam 43 kisiydik cevabiyla bu sahsi dumura ugratmistir.
    nitekim isyancilarin kayiplari inanilmaz boyuttadir.
    yemen bölgesinde esref bey bir efsanedir. bölgede kuslarin seyhi lakabiyla anilir.
  • kurtlar vadisi dizisinin ilk bölümlerinde aslan akbeyin zamanımızın istihbarat olgusunun başı olarak görüp, vatanperver bir istihbaratçı olarak anlattığı ve aslan beyin, ali candana karşılaştığı zorlukları atlatabilmesi için sık sık hikayelerinden bahsettiği kahraman
    .kurtlar vadisiyle insanlara anlatılan hikayede millete taşları yerine koyabilmesi için kopya olarak mı verilmiştir bilinmez! aslan akbey'in dedesi olarak anılır
  • eşref kuşçubaşı'na dair birisi bir kitap yazdı; şöyle bir karıştırdım; yazanın dünyadan haberi yok. ülkemizde hürriyet var; kanunlar çerçevesinde herkes istediğini yazabilir. koskoca profesör, gazete kupürünü gösterip "bak işte belge" demiyor mu? gazeteye yaz, sonra onu belge diye göster. böyle saçmalıkların hakim olduğu bir memlekette aslı astarı olmayan olaylarla niçin kuşçubaşı anlatılmasın? fakat bazı yazılarını zevkle okuduğum bir gazeteci, kitaba inanarak köşesinde değerlendiriyorsa, işin rengi değişir.
    eşref bey, babası itibarıyla kafkasyalı, annesi itibarıyla da orta asyalıdır. onun kafkasyalılığı, ömer seyfettin'in, rauf orbay'ın, ali ihsan sabis'in, refet bele'nin ve benzerlerinin aynısıdır. yani türk milliyetçiliğini fişekleyen bir kafkasyalılıktır. babası saraya mensuptur. lise çağında, o zamanki moda fikirlere kendisini kaptırır, hürriyetçi kesilir. istanbul'dan uzaklaşması için edirne askerî lisesi'ne nakledilir. babası arabistan'a sürülünce öğrenimini istanbul dışında tamamlamak zorunda kalır.
    http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazarno=1045
  • 1873 de balıkesir'in manyas ilçesinde doğmuştur, çerkeslerin wubıh boyundandır. türkiye cumhuriyeti'nin 1924'te aldığı kararla, 150 kişiyle birlikte türkiye'den uzaklaştırılmıştır. (bkz: 150 likler listesi)
hesabın var mı? giriş yap