• ilkokulda oluşturulurdu bu kümeler voltranı oluşturuyoruz hedeee diye
    küme başkanı, yazıcı, sözcü ve üç adet`materyal denen kişi bulunurdu kümede..
    bi konuyu gruplaşarak araştırıp sınıfa sunmaktı amaç ..ilkokuldaki dergilerde her kümeye bir ünite verilirdi ve araştırıp anlatmak yerine dergideki metinler ezberlenirdi çoğu zaman ..
    materyaller genelde fasulyeden olup bi işe yaramazlardı ama "abi bunlarda kümenin içinde ezik kalmasınlar bi isimleri olsun, yazıktır" denilerek "materyal" yapılırlardı ...
  • futbol terminolojisinde 2. lig
  • ilkokul bilgilerimizi bir tazelemeyi gerektirmiştir bu küme olayı bize: hatırlayalım bakalım:
    1) varlıklardan oluşan topluluğa küme denir. dolayısıyla, bir kümenin elemanlarını oluşturan varlıkların, varlık olduğu konusunda bir şüphe bulunmamalı ve herkes fikir birliğine varabilmelidir. örneğin güzel kızlar kümesi diye bir küme ne yapamaz? var olamaaaaaaazzz. neden? çünkü güzellik kişiden kişiye değişiiiiiiiiirrr.
    2) kümenin gösterimi için üç değişik yöntem icat edilmiştir. bunlar liste yöntemi, venn şeması ve ortak özellik yöntemleridir.
    liste yöntemi, küme ifade etmenin en sıkıcı yöntemi olup, bildiğimiz küme parantezi içerisinde elemanları aralarına virgül koyarak listelemek demektir.
    venn şeması: en renkli yöntemdir. genelde yuvarlak olan gubidik bir şeklin sınırları içerisine elemanlar ismi yazılmak ya da resmedilmek suretiyle yerleştirilir. dikkat edilmesi gereken pek mühim hususlar hiç bir şekilde şeklin sınırları dışına taşmamak ve eğer ismini yazıyorsak elemanın, sol yanına nokta koymaktır.
    ortak özellik yöntemi: 2 ayaklı hayvanlar kümesi diyeyim de siz anlayın.

    boş küme ise fi benzeri bir işaretle, ya da içi boş küme paranteziyle ifade edilir. alt küme ve hatta oz alt kume olayına ise ben girmemeyi tercih ediyorum.
  • matematikte ayırt edilebilen belirli nesnelerin, kavranmış veya bütünü ile idrak edilmiş topluluğuna verilen isimdir.
  • doğru ve gençlerin ilgisini çekebilecek düzeyde anlatıldığında çok kolay idrak edilebilecek matematik konularından sadece birisidir.

    öncelikle evrensel küme, kesişim ve tümleyen kümelerini ele alıyoruz.

    evrensel kümeyi tanımlarken çevremizdeki tüm hatunlar örneğini vermeliyiz. yani çevremizde iletişim halindeki tüm hatunlar bizim evrensel kümemiz oluyor. ek bilgi büyük e harfiyle gösterilir.

    tümleyen küme ise şu an ilgimizi çekmeyen; ama ileride ilgi alanımıza girme ihtimali olan hatunları düşünmeliyiz.

    kesişim küme de hem ilgimizi çekebilecek hem de kişisel beğenilerimize uyan hatunları kapsayan kümedir.

    tüm bunlara saçma demeyiniz. iş hayatına ilk atıldığım yıl olan 2005 yılında son sevgilim lise son sınıf öğrencisiymiş. 2005 yılında eski sevgilim benim evrensel kümemdeki herhangi bir elemanı yani tümleyen kümemi simgeliyordu; ama yıllar geçtikçe eski sevgilim benim kesişim kümeme girdi ve sevgilim oldu.
  • eskiden lig yerine küme denirmiş. hala da kullanılıyor, (bkz: amator küme).
    yani küme düşmek = lig düşmek. aslında kümenin "alt lig" gibi bir anlamı yok. birinci küme diye de bir şey var. türkçe fakiri futbol taraftarları ise bunun farkında değil. zaten tezahürata "beste" diyen arkadaşlardan çok da iyi bir türkçe performansı beklememek lazım.
  • topolojinin temel uğraşısı, cümle.
    evrensel küme, tümleyen kavramlarının somut bir uygulaması olabilecek şöyle bir bulmaca örneği ise kümelerin örgün öğretimdeki ders kitaplarında sıkışıp kalmadığının belgesi gibi görünüyor.
  • belirlenebilmesi için elemanlarının iyi tanımlanabilmesi gerekir. örneğin bir deney yapalım, iki farklı kişiye kağıt kalem vereyim ve sözlükteki trollerin üçünün adını yaz diyeyim. cevaplara baktık, birinci kağıtta "x, y, z" isimleri, ikinci kağıtta "x, y, f" isimleri var. demek ki belirttiğim küme net değil, elemanları iyi tanımlayamamışım. oysa "sözlükteki tüm troller" bir kümedir. çünkü herkes için aynı sonuçları verecektir. böyle bir şey.
  • üst küme ise alt küme ( canlılar ölümlü ise memeliler de ölümlüdür).
    bir kumenin tum ozellikleri altkume'de gorulur.

    alt küme ise ustekume icin aklıma bir örnek gelmedi.
    (bkz: mantık/@bakaim)

    -sanirim kumelerde sadece 3 operasyon yeterli
    and, or, not ( intersection, union, complement)
hesabın var mı? giriş yap