• lahana turşusu olmadan eksik kalacak birlikteliktir.
  • (bkz: illuminati)
  • enerji bilgi degildir, ikisi tamamen ayri kavramlardir. hatta kuantum mekaniginde bir bit'lik bir bilgiyi iletmek icin gereken minimum enerji diye bir kavram bile (sisteme gore) tanimlanabilir. olcum olayi ise enerjiyi korurken (toplam) bilgiyi yokeder, (bkz: entropi). evet kuantum mekaniginde olcum olayi tam olarak anlasilamamis guclukler icerir, ancak burada icerilen gucluk tamamen yorum guclugudur, hesaplama, bilme, ongorme guclugu degil. kuantum mekaniginde olcumu 'bilinc' ile etkilesime indirgemeye calisan bir suru akim varsa da bu akimlar genelde fizikcilerden ziyade filozoflar tarafindan gelistirilmekte, ve 'mainstream' bilimin disinda kalmaktadir.

    kuantum mekanigi ile kabala, tasavvuf, pisagorculuk vs. dusunsel akimlar arasinda belirli paralellikler bulunabilir, ama bunlar ne kuantum mekanigine birsey ekleyebilir ne de bir sey eksiltirler. bilimsel acidan baktiginizda bu paralelliklerin bir degeri yoktur, bu bakimdan kabala'ya, budizme, risale-i nur'a vs. da bir bilimsellik katmazlar.

    ama bu basliktaki gibi akil yurutmelerin, bilimle mistisizm arasinda benzerlikler gormenin, 'bunlar dogrudur, bilimseldir' diye dayatilmadigi surece kimseye bir zarari yoktur.

    kisacasi kabala antik bir mistisizm ekolu olup kuantum mekanigiyle veya baska bir bilimsel teoriyle alakasi yoktur.
hesabın var mı? giriş yap