• aşağıdakiler kaneez hussain, trudie chalder'in kronik yorgunluk sendromu isimli kitabından çıkarılan notlardır. hastalik oldukça ciddidir. * sosyal ilişkilerinizi ve tüm hayatınızı etkiler.

    kys’nin* neden ortaya çıktığı bilinmiyor ama sürmesini sağlayan bazı nedenler şunlardır:
    1)bedeniniz formada değildir: kaslar formda olmayabilir. birden yüklenmiş olabilirsiniz. kullanmıyor olabilirsiniz, kullanmanız lazım.
    2)tahterevalli: bir gün dinlenip bir gün spor yapmaktan kys olabilir. hergün belli bir düzen içinde olmak gerek. “beden saati” diye bir şey var.
    3)daha fazla dinlendikçe daha fazla yorgunluk hissedersin.
    4)kendinize katı olmayın: kendize gelmek uzun zaman alır. kendini fazla zorlama yapabileceğini yap gerisini bırak.
    5)belirtilere odaklanmak: odaklandıkça belirtileri daha çok fark eder, endişelendikçe belirtiler daha çok artar. farkında oluş ve tepki arttıkça sorun daha çok büyür.
    6)kendini engellenmiş ve kötü hissetmek: hastalık için bir şey yapmadığını düşünmek kendini daha kötü hissettirir.

    bu hastalık kısır döngü. dinlenme ve etkinliklerin azaltılması bir çare değil. beden saatini düzeltmeye, hastalığa odaklanmamaya çalış. yavaş yavaş ilerime kaydetmek, kaygılanmamak, acele etmemek.

    bilişsel (düşünme), ve davranışçı terapi (bdt) ile çözüm bulmaya çalışılabilir. bu tedavi yönteminde kişi bazı şeyleri farklı yaparak ve farklı düşünerek, farklı hissetmek sağlanmak amaçlanıyor. sabırlı olmak yakınlardan yardım almak önemli.

    iyileşmek için yardımcı olacak yaklaşımlar :
    uykunun düzenlemesi: beden saati ayarları geç saatte uyanık kalmakla, yataktan geç çıkmakla, gün içinde uyumakla, gün içinde aktif olmamaktan kayar. her gün farklı saatte kalkmak fazla uyumak şekerleme yapmak bozabilir.gün içerisinde uyumamak lazım.her gün aynı saatte kalkmak lazım.çalar saati odanın her yerine koymak kalkmana yardım eder.yatağı sadece uyumak için kullan.uyku düzeninle ilgili günlük tut.uykuda geçireceğin zaman kadar yatakta vakit geçir.yatmadan önce hep aynı şeyleri yap.
    uyuyamazsan endişelenme karanlıkta gözlerini kapansa bile açık tutmaya çalış rahatlatıcı bir şeyler düşün. vücudu gevşet derin derin nefes al.20 dk içinde uykun gelmezse kalk uykun gelene kadar başka bir odaya git. eğer yatakta endişeler aklına gelirse bunu “endişe zamanına” bırakacağını söyle. endişeleri yazarak da nasıl baş edebileceğini bulabilirsin.

    etkin planlama: yalnız kendini iyi hissettiğin saatlerde işlerle ilgilenmelisin.zamanı nasıl kullandığına dair gün içinde neler yaptığına dair günlük (tablo) tut.neler yaptığına bak.neyi ne kadar zamanda değiştirebileceğini netleştir ama gerçekçi ol.yapman gerekeni netleştir.amaca ulaşmak için küçük hedefler koy ve ilk hedef kolay olsun.günlerini dengeli yaşa.yapman gerekeni kendini iyi hissetsen de iyi hissetmesen de yap.hafta içinde yürüteceğin hedefleri yaz sonra not ver.ulaşamazsan hedefleri küçült.etkinlikleri kolay seviyeden başlat.vücudun yorulmasını sallama ve sabırlı ol.günler arasında denge sağlamalısın.
    duygularını gözlemle kendini kötü hissettiren düşünceleri yakala ve bir kağıda yaz. sonra ondan kurtul ve bir daha düşünme.
    kendine çok yüksek standartlar koyma.

    -üstesinden gelmenin yolları: sonuca değil işe odaklan. ör:en yüksek notu almaya değil öğrenmeye odaklan.
    -yaptıklarına haftalık sınırlar koy.bu süre sonunda mükemmel olmasa da bırak.
    -yaptıklarını mükemmel hale getirirken yavaşlarsan, çabalarından mı sanat harikasından mı memnun olacağını düşün.
    -mükemmel yapmayı beklemezsen yaptıklarından zevk alırsın.bazen standartları düşürmek daha eğlenceli olabilir.yaşamdan daha çok zevk alabilirsin.
    -zorlanmalar karşısında tablo yap ne beklediğini yaz ve sonucun ne olduğunu yaz, bak.böylece zorluğu parçalara ayırmış, ayrı ayrı ele almış olursun.

    sorun çözme yöntemi olarak:
    -seni endişelendiren durum ve şeylerin listesini yap.özellikle hangisiyle ilgilenmek istediğine karar ver.
    -sorunun ne olduğunu açık ve net bir biçimde yaz.
    -sorunu, sorun çözmekte başarılı ve geçmişte bu sorunu çözmüş birinin açısından çalışmalısın.çözüm için en az 3 değişik yol düşünmelisin.
    -her çözüm seçeneğinin sonuçlarının ne olacağına dair düşüncelerini yaz.
    -hangi seçeneğin daha iyi sonuç getireceğine karar ver.
    -çözümü uygulamaya yönelik bir plan yap
    -işe yarayıp yaramadığına bak.
    -yöntemi birkaç kez yazdıktan sonra aklından yapabilir hale gelebilirsin.

    kaygı ile nasıl baş edilir: kaygı yaratan durumla, kaygı azalıncaya kadar karşı karşıya gelmenizi içerir.kaygı zamanla azaldığı için bu yaklaşım işe yarayacaktır.ancak kaygı veren durumla düzenli değil de sadece zaman zaman karşılaşırsanız kaygı devam eder.

    bunu yaparken ki bazı ipuçları :
    -yapacağınız konusunda açık olun.
    -kendinizi iyi hissedene kadar bu durumda kalın: bekleyin ve kaygınız geçene kadar devam edin.
    -bu durumla olabildiğince sık yüzleşin: düzenli olarak ne yapıyorsanız onu yapmaya çalışın.
    -kaygı duygusu yaşayacağınızı peşinen kabul edin.
    -üzerine gitme ödevlerinizle ilgili bir tablo tutun.

    gelecekle ilgili olarak :
    -beklentilerini gerçekleştirilebilir düzeyde tut.başarılarla memnun olmayı öğren.
    -her şeyi aşamalı yap.kendine haftalık hedefler belirle.bu hedefleri çözünebilir parçalara böl.bunları yorgunluk hissetmeden yapabilir normal düzenin parçası haline getirebilirsiniz.
    -işe yaramayan ve yarayan düşüncelerinizi bir kağıda yazın.

    ders çalışabilmede yardımcı olacak yollar:
    -belli bir yeri çalışmak için kullanın ve bu yeri çalışmak için çekici hale getirin.işe yaramayan şeyleri burada bulundurmayın ve her çalışma sonunda düzenli bırakın.
    -çalışacağınız konuların listesini sıraya göre yapın.belirlediğiniz süre içinde bunları yapabileceğinizden emin olun.
    -çalışma sonunda elde edeceklerinizi yazın.istek kırıldığında bu listeyi okuyun.
    -proje yapıyorsanız, projeyi dilimlere bölün.kendinize küçük görevler vererek büyük görevi tamamlayın.

    çikolata kutusu tekniği :
    -her çalışma sürenizi 35 dk olarak ayarlayın.ilk 20 dk yeni şeyleri öğrenmek için kullanın.sonraki birkaç dk'yı geçmişi tekrar etmek için kullanın.son 5 dakikayı ise öğrendiklerinizi gözden geçirmek için kullanın.
    -çalışma süresinin hemen sonunda kendinize küçük ödüller verebilirsiniz.

    ilaç tedavisindense kitabın önerdiklerinin daha faydalı olduğu düşüncesindeyim. * vakti zamanında notları kendim çıkartmıştım ancak hastalığın teşhisi üzerinizde konmuşsa kitabıda mutlaka okuyun derim.
  • hayattan bezmişliğin plaza şivesiyle söylenişi, hem böyle olunca sağlık sigortası da geçiyor..
  • kronik yorgunluk ve bitkinlikle giden günlük yapılan işlerde bile bi isteksizlik halinin hakim oldugu depresif belirtilerin eşlik ettigi remisyon ve ataklarla seyreden sendrom.depresyon benzeri bi tablo yaratmasına ragmen motivasyonun kaybolmaması ile depresyondan ayrılır.psikiyatrinin ilgilendigi bi hastalık olmasına ragmen nörolojik belirtiler daha agır basar.güçsüzlük halsizlik basdönmesi gibi.psikiyatrik bi bozukluk degildir.temelde yatan sorun adrenal bezle hipotalamus arasındaki koordinasyon bozuklugundan kaynaklanan düzensiz hormon salınınmı ve artmıs immün aktivitedir.
  • eklemek gerekirse insanın kendini 50 yaşında hissetmesi.
  • kendi kendime bu tanıyı koydum. tüm belirtileri uzun bir süredir bende mevcut. sürekli uyuyorum, uyandığımda dinlenmiş olmuyorum, kolumu kıpırdatacak halim yok. evden dışarı çıkmıyorum, yemek yeme eylemi bile benim için yorucu. depresyonda olabileceğimi düşündüm ama sanmıyorum, depresyondan çok bu hastalığa daha yakın gibiyim. günde en az 10 bardak kahve içiyorum, tık yok. düzenli ve sağlıklı bir hayat tarzı, düzenli spor önerilmiş. bunu yapabilmeye takatim olsa zaten kronik yorgun olduğumu düşünmezdim. 22 yaşımda 70 hissediyorum. karşı apartmanda oturan yaşlı bir çift var, bazen gözüm takılıyor onlara, benden daha aktifler. yok mudur bunun bir hal çaresi?
  • nedense doktorların teşhis koymakta zorlandığı veya hastalık olarak görmediği hayattan çalma durumu.. endokronoloji kardiyolojiye yollar, kardiyoloji bi de nöroloji baksın der en son psikiyatristte bulursun kendini.. belirtilerini de yazayım tam olsun; halsizlik, baş dönmesi, uzayan uyku saatleri (yirmidört saatin onaltısını uyuma gibi), konsantrasyon güçlüğü ve unutkanlık, hiçbir yerde bu belirtiyi okumadım ama bende bi de taşikardi olmuştu..
  • ciddi asteni.

    kronik yorgunluk sendromuna myaljik ensefalomiyelit de denir. genellikle kronik yorgunluk adrenal tükenme ile ilişkilidir.
    adrenokortikal bezler doğal kortizon üretirler.

    kronik yorgunluk sendromu beş çatışmanın birleşimidir:

    1. yön çatışması
    2. öz değersizleşme çatışması
    3. yerinden edilme çatışması
    4. güçsüzlük çatışması
    5. hayatta kalma üzerine stres yada sıvılar ile ilgili çatışma (böbrekler)

    beyin aynı anda beş önemli hastalık emredemez, bunun yerine bir sentez oluşturarak onun sonucunu gönderir: kronik yorgunluk. kronik yorgunluk hastalığına tutulmak için aynı durum ya da olayda beş çatışmaya birden sahip olmak gerekiyor.

    •kişinin yolunu kaybetmesi (kaybolmak). sürüden uzak hissetme (aile, arkadaşlar, dernek, dini veya manevi grup vs.).

    •geleceğin bana neler getireceğini kesin olarak bilmemeyle bağlantılı büyük korku çatışması, çünkü bir anda her şeyi kaybedebilirim.

    •gelecek için hangi yönü seçmek gerektiğini kesin olarak bilememe çatışması.

    •geleceğe nasıl bir yön vereceklerini kesin olarak bilebilme kapasitelerini kaybetmeye dair aşırı korku çatışması.

    kronik yorgunluk sendromundan mustarip kişiye sorulacak soru: "yarın ne yapacaksın?"

    •hedefler
    •amaçlar
    •projeler
  • götünden teşhis koyanlarka dolu başlık! ne kadar kolaymış! bu hastalığı yaşayan insanlar yataktan çıkamıyor, ayağını yere basamıyor, kolunu bile kıpırdatamıyorlar, evin içinde güneş gözlüğü takıyorlar ve en ufak sesten bile rahatsız oluyorlar. lütfen bu tür konularda biraz daha hassas davranın, meze yapmayın!
  • başıma mı geldi diye yusuf yusuf ettiğim şey.
    ne kadar uyusamda sürekli bir baygınlık halindeyim. kafam sürekli bir düşünme faliyetinde dönüp duruyor. o kadar çok dönüyorki vücudumu bile yoruyor galiba.
  • bir türlü emin olamamakla birlikte, sanırım muzdarip olduğum sendrom.
    ne kadar erken yatılsa da uyanamama, uyandıktan sonra ayılamama, bir şekilde insan içine karıştıktan sonra kimseyle konuşacak hali olmama, kas ağrısı, konsantrasyon eksikliği (çayın demini koyduktan sonra odaya gidip telefonu almak, bir görüşme yapmak ve yeniden mutfağa dönünce demliğin çaydanlığın üstünde olmadığını çay bardağının ise yarıya kadar dem ile dolu halde masada beklediğini görmek gibi)
    çaresi hakkında bir fikrim olmasa da önümüzdeki cumartesiyi tam gün uyuyarak geçirmenin işe yaramasını umuyorum.
hesabın var mı? giriş yap