• dünyaya,almanyaya ve türkiyeye neler yaptığını diğer yazarlar yazmışlar ve daha da yazacaklardır...ancak,"malik" isimli bir arkadaşımın denize düşmesine sebep olmuştur bu adenauer .1957 veya 1958 yılında türkiyeyi ziyarete geldiğinde ,kendisini mudanya iskelesinde ışıklar askeri lisesi öğrencilerinden oluşan merasim kıt'ası karşılıyacaktı.başlarında lakabı "alo pırr" olan merasim komutanı bir süvari binbaşı vardı.vapur uzaktan görününce binbaşı "selam dur" komutu verdi.yarım saat kadar o şekilde kalıp yorulan "malik" isimli arkadaş ,bir ileri bir geri sallandı...sonra tüfeği ile birlikte denize düştü...
    vapur birbuçuk saatte gelebildi.
  • ikinci dünya savaşı bitmiş, abd, ingiltere ve fransa:

    - 25 sene boyunca vatandaşlarınıza naylon gömlek giydiremeyeceksiniz

    demiştir.

    adenauer bunun üzerine ayağa kalkar, şöyle bir pencereden bakar

    -1,5 senede bütün almanların sırtında naylon gömlek görürseniz çok şaşırmayın o zaman

    der.

    ne mi olur daha sonra?

    6 ay sonra bütün almanya'nın tekstil endüstrisi almanya'ya yetecek ürün üretmeye yetecek hale gelmiştir bile.

    bu sebeple adı yalnızca almanya'da degil, dünyada meydanlara, caddelere verilir, toprağı bol olsun sesleriyle anılır.

    bugünkü merkel'in partisindendir ama olsundur, iyidir, insalık adına büyük işler başarmış bir abidir.
  • eski federal almanya basbakanı(1949-1963) ve cdu (hristiyan demokratik birlik partisi) baskanı(1955-1966). almanya nın fransa ile ilişkilerini duzelten, bati ile butunleşmesini saglayan poltikaci olarak kabul edilir, "kendi dusuncelerini cogunlugun istegi haline getirme ustasi" olarak nitelendirilirdi.
    1917-1933 yılları arasında köln belediye baskanlığı yaptı.1933 te hitler yonetimi,aynı zamanda prusya devlet konseyi baskanı olan adenauer i "ulusal yonden guvenilmez" diye damgaladıgı için butun gorevlerinden alarak malvarlıgına da el koydu.1944 te hitler e karsı girişilen 20 temmuz suikastinin planlanmasına katıldıgı kuskusuyla tutuklandı,buchenwald toplama kampına goturulmesini birlikte tutuklu bulundugu bir komunist onledi.
    1945 te yeniden köln belediye baskanı oldu.1949-1953 yılları ise basbakanlıgının ilk donemini olusturur. 1953-1961 arası donem ise onemli politik basarilar kazandıgı bir donemdir.(moskova daki savas tusaklarının serbest bırakılmasını saglaması, sovyetler birligi ile ilişkileri canlandırması,nato'ya katılım, vb.)
    yasamının 1963 ten olumune dek olan bolumunu ise tum bu politik karmasadan uzak,bonn yakınlarındaki rhöndorf'ta sonbahcıvanlık,bocchia oyunu, klasik muzik ile ilgilenerek gecirdi.
  • bir daha hz. isa bile gelse tüm yetkiyi bir kişi ve yanındakilere verecek kadar aptal olmayacağız.
    -- konrad adenauer, nazilerin yıkılışı sonrası sarf ettiği sözler.

    kaynak.https://twitter.com/…tatus/1360670368961290242?s=20
  • son sözü "ağlayacak birşey yok" olmuş.
  • günümüz federal almanya devletinin ideolojik ve politik temellerini atan kişidir. pek çok araştırmacı, almanya'nın ikinci emperyalist paylaşım savaşı sonrasında nazizmden arındırılması için kuvvetli ve yoğun olarak yürütülen çalışmalara dikkat çekmiştir. ancak adenauer'in öncülük ettiği ideolojik arınma hareketi, sadece nazizmin değil, prusya ekolünün de almanya'dan silinmesine yönelik bir girişimdir; adenauer, almanya'da demokrasinin önünde engel teşkil eden her akımın temelinde prusya ekolü olduğunu iddia ediyordu. bunun en açık örnekleri adenauer'in demeçlerinde ve federal alman devletinin yargısından ordusuna kadar tüm kurumlarına sirayet eden endoktrinasyonda görülmekteydi. bu bağlamda, federal almanya'da yürütülen temizlik anlayışının boyutu ve niteliğindeki farkı anlamak için komünistlerin iktidarda olduğu demokratik almanya ulusal halk ordusu ile adenauer'in öncülüğündeki federal almanya ordusu arasındaki farka bakmak bir fikir verebilir. söz gelimi, özellikle askeri alanda kendini belli eden prusya ekolü, demokratik almanya ordusu'nda geleneksel yerini korurken, federal almanya hükümeti yeniden kurulan orduda bile prusya geleneğini yok etmek için özel çaba harcamıştır.

    esasında bu görüşle adenauer, emperyalist paylaşım mücadelelerinin tarihi boyunca ingiltere'nin tarihsel ve kaçınılmaz rakibi olarak ön plana çıkan almanya'nın siyasi birliğine öncülük etmiş olan prusya devleti ve ideolojisini bertaraf etmek isteyen britanya ve bağlaşıklarının düşüncelerini dile getirmiştir. burada belirleyici olan unsur, adenauer'in temsil ettiği sınıfsal kimlikte kendisini belli eder. söz gelimi, köln'lü bir hukukçu olan adenauer, aslında prusya'lı junkerlerin, yani sonradan burjuvalaşmış alman aristokratlarının öncü etkisiyle oluşan alman siyasi birliğinin karşısında, 1866 yılına uzanan bir iktidar mücadelesinin altında etkisini yitiren ve fransa veya ingiltere'deki kardeş ticaret erbabıyla ortaklıkları bulunan kuzey ren'li burjuva kesimlerine sırtını yasladığını eylem ve söylemleriyle dışavurmuştur. bu dışavurumun en açık örneklerinden biri de, adenauer'in en az alman kimliği kadar sık dile getirdiği avrupalılık şiarıdır. adı koloni kelimesinden türemiş olan bir şehri kendisine merkez yapmış ve ulus bilinci zayıf olan bu burjuva kliğinin prusyalıların vesayetinden kurtulup almanya'nın yeni öncüleri olma fırsatını yakalarken müttefiklerin desteğini alması bu açıdan bakıldığında pek de şaşırtıcı değildir.

    adenauer'in geçmişine kronolojik olarak bakıldığında, hem nazi partisi'ne karşı pasif de olsa bir direnç gösterebilmiş, hem de devlet geleneğinden gelen özgün bir karakter ile karşılaşılır. 1876 yılında köln’de dünyaya gelmiş, hukuk alanında doktora yapmış, katolik merkez partisi üyesi olmuş, demokrat, muhafazakar siyasi eğilimleri olan adenauer, 1917 yılında köln belediye başkanlığına seçildiğinde almanya tarihinde bu göreve gelmiş en genç siyasetçi ünvanını da elde etmiş ve demokrasiye yönelik ilkeli tutumu nedeniyle 1933 yılında naziler tarafından görevinden alındığında da, özgürlükçü çevrelerin saygısını kazanmıştır. nazi iktidarı ve emperyalist paylaşım savaşı sırasında özgürlükten mahrum olarak yaşayan adenauer, savaş sonrasında, ingilizler tarafından yeniden köln belediye başkanlığına atanmıştır. 1945 yılında cdu üyesi olarak siyasi sahneye geri döndüğünde de mütttefiklerin ve medyanın yoğun desteğini arkasına almıştır. hem prusya ekolü karşıtı olması, hem de sıkı bir antikomünist olması onu abd'nin güdümündeki yeni alman devletinin doğal lideri konumuna taşımıştır. burada adenauer'in yeniden örgütlenen almanya'nın yönetim kadrolarına, gehlen ve manstein gibi isimleri getirirken sahip olduğu serbestlik dikkat çekmektedir; naziler için çalışmış savaş suçlusu milliyetçiler sovyet tehlikesine karşı mücadele etmek pahasına affedilerek yeniden kilit görevlere getirilmiştir.

    elbette zamanında komünizme karşı faşizm kartını oynayan burjuvazi, yarattığı canavarın kendi varlığını da yok etme noktasına gelinmesi sonrasında, yeni taktiksel mücadele yöntemlerini yürürlüğe koymuş ve yeni koşulları içerdiği için yeni politikaları gerektiren soğuk savaş dönemine adapte olarak, sscb'nin barış içinde birarada yaşama siyasetine karşılık, kendi politik iktidarının meşruiyetinin sorgulanmasının önüne geçmek için, uzatılan zeytin dallarını reddetmemiş, aksine bundan yeni kazanımlar çıkarmaya dönük manevralara girişmiştir. bu çerçevede adenauer’in, 1955 yılındaki moskova ziyareti sırasında 10 000 alman savaş esirinin serbest bırakılması gibi olaylar bir yanda propaganda malzemesi olarak sıkça kullanılırken, ya da sovyetler birliği ile diplomatik ilişkilerin iyileştirilmesi için adımlar atılırken, diğer yanda demokratik almanya'nın uluslararası alanda yalnızlaştırılması çabaları, iki yüzlü bir siyaset anlayışının varlığını gözler önüne sermiştir.

    elbette, adenauer'in yürüttüğü siyasetin temelini de, amerikan vesayetine teslimiyet oluşturmuştur. özellikle nato'ya üye olmanın, sscb'ye karşı askeri bir korumaya sahip olmanın da ötesinde, amerikan şirketlerini tatmin etmenin bir yolu olduğu unutulmamalıdır; 1955 yılında pakta kabul edilen adenauer hükümeti, abd lockheed firmasından 1961 yılında 916 adet f-104 savaş uçağı satın almıştır. böylece abd, komünist blokun genişlemesine karşı uluslararası askeri örgütlenmesini yeğinleştirirken, avrupa kıtasındaki pazar hakimiyetini de genişletmiştir. böylece marshall yardımı ile avrupalı kitlelerin komünizme yönelmesini engellemek isteyen abd, kendi iş çevrelerinin faaliyetleri için gerekli imtiyazları da koparmıştır. bu aynı zamanda 1948 yılından itibaren almanya’nın küresel kapitalist sisteme yeniden entegre olabilmesi için müttefikler tarafından egemenlik haklarının geri verilmeye başlanmasını da açıklar. sosyal demokrat lider schumacher'in aksine adenauer, almanya’nın bölünmesine neden olan müttefiklerin tutumundan, halktaki hoşnutsuzluğa, muhalefete rağmen istifade etmeye çalışmıştır. bunu yaparken, hırıstiyanlık, avrupalılık ve hürriyet gibi değerleri ön plana çıkarmış, alman halkının refahı için batılı bağlaşıkların yardımlarına yaslanmış ve sosyal demokratlar ile komünistlerin arasında bir farkın bulunmadığı demagojisini rakibini yıpratmak için sürekli kullanmıştır. bu yıpratma savaşının muhatapları yalnızca sosyal demokratlar değil, aynı zamanda bizzat komünistler ve sendikal yapılanmalar olmuş, özellikle mezhepler üstü bir hıristiyanlık vurgusuyla adenauer gericilikle liberalizm kavramlarını bir arada kullanan karmaşık bir politik eğilime öncülük etmiştir. sosyalist ve komünistleri ötekileştirmesi ve
    hıristiyanlık inancına eklemlediği anti-komünist söylemler sayesinde, din üzerinden partisine entegre edemediği laik ve liberal unsurları da arkasına almayı başarmıştır. adenauer'in, iç politikada takip ettiği anti-komünist tutum, dış politikada da benimsenmiş ve federal almanya’yı batıya entegre etmeye çalışırken, avrupalı devletlerin de içinde yer alacakları bölgesel bir entegrasyon sürecinin başlamasına da öncülük etmiştir. adenauer’ın dışişleri alanındaki siyaseti, almanya'nın geleneksel dış politika paradigmasında tarihsel bir kırılmaya yol açarak, milliyetçilik ve güçlü ulus gibi ilkelerin terkedilmesine yol açmıştır.

    adenauer’in yürüttüğü batıyla uyum politikası, almanya’nın işgalci güçlerden kurtulduğu yanılgısını yarattığı gibi, avrupa genelinde almanya'nın doğal liderliğinde ve uluslarüstü bir avrupa birliği fikrinin yerleşmesine de neden olmuştur. ki bu yeni paradigma, almanya'nın ekonomik alanda ulaştığı yeniden toparlanma ve güçlenme sayesinde, barışçıl yollarla zaman içinde avrupa'nın hamiliğine taşındığı bir süreci de beraberinde getirmiştir.

    sonuç olarak, almanya'daki tekelci burjuvazi zamanında hitler'in, nazizm ve askeri zorbalıkla yapmaya çalışıp başaramadığı şeyi, günümüz itibariyle adenauer, muhafazakar liberalizm ve sermaye ihracıyla başarmıştır.

    savaşlar yapılmış, insanlar ölmüş, hitler gitmiş, adenauer gelmiş, ama mercedes gibi, siemens gibi, krupp gibi konzernler halen varlıklarını sürdürmeye devam etmiştir.

    bkz. mercedes'in hitler için ürettiği otomobil:
    görsel

    bkz. mercedes'in adenauer için ürettiği otomobil:
    görsel
  • avrupa kömür ve çelik topluluğu'nun kurulmasında ve savaş sonrası avrupa'ya istikrar getirilmesinde büyük emekleri olmuş eski ünlü alman şansölye. sonradan ilişkileri biraz bozulsa da charles de gaulle'le yakın ahbaplıkları ve ortak mesaileri olmuştur. demokratik almanya'yı tanımamakta ısrar etmiş ve amerikan yardımı (marshall plan) ile batı almanya ekonomisini düzeltmeyi başarmıştır.
  • 1876-1967 yillari arasinda ya$ami$, 1949-1963 yillari arasinda bati almanya'nin $ansolyeligini yapmi$tir.
  • mustafa kemal atatürk'ten sonra gelmiş yakın tarihin en büyük siyasi dehalarından birisi.

    ikinci dünya savaşından sonra almanya için: umarım bir daha isa'da gelse bütün yetkiyi tek adama verecek kadar aptal olmayız.
  • almanya'da yüzlerce yerleşim yerine adı verilmiş bir siyâsetçidir.

    neredeyse her şehirde 'adenauer straße' ye rastlamanız mümkündür.
hesabın var mı? giriş yap