• örnek veriyorum açılın; (bkz: bor epoksi), (bkz: bor fiber), (bkz: karbon fiber), (bkz: kalorifer), (bkz: lüfer), (bkz: rakı balık), (bkz: set balık), (bkz: balıkadam), (bkz: dengir mir mehmet fırat)
  • hedeflenen bir özellik için iki farklı malzemenin özelliklerinden yararlanılarak yapılan malzemelerdir. bilinen eski kompozitlerden biri kerpiç olabilir mesela, çamur-saman karışımı şeklinde. beton da bir kompozit malzemedir, asfalt da.

    uzay, uçak, otomotiv, gemi sanayisi alanında kullanılan kompozit malzemelerin çoğunda tekstil malzemeleri kullanılır. cam lifi, kevlar lifi gibi malzemeler polyester, epoksi reçinelerle birleştirilerek, beklenen özellikleri çok iyi olan malzemeler üretilir. bu malzemeler hem çok mukavemetli hem de demir, çelik gibi metallerden çok daha hafiftir. bu nedenle ağırlığın ve hızın önemli olduğu alanlarda (uçak, araba vs) kullanımları mevcuttur. ayrıca spor malzemelerinde de kullanılır; tenis raketi, sörf tahtası vb gibi.
  • kompozit malzemeler üzerine çalışmalar yapan bazı firmalar, kompozit malzemenin kazandıracağı avantajları önceden tahmin ederek, şirket politikalarında radikal kararlar aldılar. havacılık alanında böyle büyük bir radikal kararı alan, sivil havacılık uçaklarında ilk kez tamamı karbon-epoksi kompozit malzemeden üretilmiş boeing 787 gövdesi ile boeing firması olmuştur. özellikle kompozit malzemenin sahip olduğu yüksek dayanım/ağırlık oranı nedeniyle aldığı bu karar, uçağın boş ağırlığını azaltırken, operasyon maliyetini de düşürmüş ve taşıyacağı faydalı yük miktarını da artırmıştır. bu durum havayolu şirketlerini, boeing 787 cazibesine kapılmasına ve bir diğer rakip firma olan airbus karşısında boeing’in uçak satışlarında öne geçmesine neden olmuştur. kompozit malzemelerin havacılık alanında artık gelenekselleşmiş alüminyum parçaların yerini alması hız kazanırken, airbus bu konuda hala geleneksel malzemeler bağlı kalmaya çalışıyor.
  • otomotiv sektöründe kullanımı ciddi oranda artmış geleceğin malzemesi olarak görülen malzeme çeşidi. mukavemet, süneklik, gevreklik gibi özellikleri birbirinden farklı malzemelerin, birbiri ile fiziksel olarak karıştırılması ile az önce belirttiğim özellikleri istenilen değerlere çekmek için kullanılır. lifli yapıda olabileceği gibi normal dağılımlı da olabilir. karışımın içerisinde baskın olan malzemeye matris (matrix) adı verilir. oluşan yeni malzeme matris malzemenin özelliklerine daha yakındır.
  • özellikleri birbirinden farklı en az iki malzemenin aralarında kimyasal bag olusturmaksızın olusturdukları malzeme grubudur.geleceğin malzemesi olarak gösterilen bu malzemelerin en büyük özelliği yumuşak ve sünek olabildikleri gibi aynı zamanda sert ve kırılganlık özellikleride taşımalarıdır.
  • tost buna güzel bir örnektir. karışık olması tercih sebebidir.

    aç mühendisten notlar, nisan 2011
  • yıldız teknik üniversitesi matematik mühendisliği bölümünde piskopat malzemeci olmamıza ramak kala dönemin bitmesiyle kurtulduğumuz dersin sadece bir bölümü...

    aklıma geldikçe tüylerim diken diken olur, altı üstü basit bir mühendislik dersi* ve ne inşaat bölümündeyiz ne de metalurji. ama gel gör ki ödevler mi hazırlamadık, davutpaşalardan sabahın kör vakti yıldıza deneyler yapmaya mı gitmedik, bu deneyleri raporlara mı dökmedik ve daha sayamayacagım bircok gudik şey...

    matematik analiz derslerimiz böyle geçmiyor be...
  • bana, tüylerimin diken diken olmasını saglayan malzeme dersini hatirlatan asfalt. fiber... vb malzeme çe$itleri.
  • çoğu zaman tek başına gösterdikleri direncin kat kat fazlasını gösteren ikili veya daha fazlasından oluşurlar. örneğin tek başına betonun ya da tek başına çeliğin mukavemeti için de farklı zayıf noktalar sayabiliriz, ama ikisi birleştirildiğinde ortaya tahmin edilmesi güç bir esneklik ve dayanım çıkar. günlük hayattan başka bir örnek olarak aynı şeyi cam elyafı ve polyester için de söyleyebiliriz.
  • karbon-epoksiden yapılmış bir örneğini elinize alıp biraz zorladığınızda o derece hafif bir malzemenin nasıl o kadar dayanıklı olabildiğine şaşırırsınız. buna karşılık maliyetlidir ve üretim süreci zorludur.
hesabın var mı? giriş yap